Whirlpool AKP 290/NA Program Chart

Tip
Program Chart
RO63
SIGURANŢA DV. ŞI A CELORLALTE PERSOANE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul oferă avertizări importante legate de siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările referitoare la siguranţă specifică pericolul potenţial la care se referă şi arată cum se pot reduce riscurile de
rănire, de deteriorare şi de şoc electric care pot rezulta din folosirea incorectă a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele
instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician specializat, în conformitate cu instrucţiunile
producătorului şi cu respectarea normelor locale în vigoare, referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a
aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Împământarea aparatului este obligatorie.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost încastrat în
mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele de siguranţă în vigoare, este necesar un întrerupător omnipolar cu o
distanţă minimă de 3 mm. între contacte.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Aparatul este destinat în exclusivitate uzului casnic, pentru prepararea alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex.
pentru încălzirea încăperilor). Fabricantul nu îşi asumă responsabilitatea pentru utilizările neadecvate sau pentru reglarea
incorectă a comenzilor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse şi
lipsite de experienţă sau de cunoştinţe, dacă nu au fost instruite în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană
care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile se pot înfierbânta foarte mult în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi
trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafeţele interne ale aparatului, deoarece pot
provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au
răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat,
înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra
panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea
lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate
duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă la gătit adăugaţi băuturi alcoolice (de ex. rom, coniac, vin etc.), reţineţi că alcoolul se evaporă la temperaturi ridicate.
Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l la gunoi respectând normele locale privind
eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, faceţi-l inutilizabil, tăind cablul de alimentare.
- Pentru informaţii mai detaliate privind eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
administraţia locală, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru ceilalţi.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO64
După scoaterea cuptorului din ambalaj, verificaţi ca aparatul să nu fi suferit stricăciuni în timpul transportului şi ca uşa să se
închidă corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe dealerul dv. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile,
scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCASTRARE
Mobilierul aflat în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistent la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNEA LA REŢEAUA ELECTRICĂ
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată de numai de un electrician calificat.
Contactaţi un Serviciu de Asistenţă autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; s-ar putea deteriora emailul.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Waste Electrical and Electronic Equipment
(WEEE) (Deşeurile de Echipament Electric şi Electronic).
- Asigurându-se că acest produs este eliminat în mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea potenţialelor consecinţe
negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu
deşeurile menajere, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea aparatelor electrice şi
electronice.
Economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dv.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Stingeţi cuptorul cu 10/15 minute înainte de terminarea duratei de preparare setate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
- Acest aparat, care a fost proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Norma ( ) nr. 1935/
2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din DirectivaJoasă Tensiune
2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva “EMC
2004/108/CE.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
RO65
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Stingeţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, urmărind punctele descrise în “Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Stingeţi aparatul, apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă problema s-a rezolvat.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de asistenţă (numărul care se găseşte după cuvântul “Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea
din dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de Asistenţă este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dv. completă;
numărul dv. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţiase folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu
aparatul, curăţaţi-l imediat cu o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă este foarte murdar, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase.
Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorul
IMPORTANT: Nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se cească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu detergenţi lichizi speciali. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) se poate forma condens pe partea
internă a uşii şi pe garnitură. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi cu o cârpă sau un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie, dacă
sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia “Convecţie”.
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi aparatul numai când este rece.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO66
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (Fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (Fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dv., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar când aparatul s-a răcit.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
RO67
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului.
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există în dotare):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor, dacă există în dotare (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, extrageţi plafoniera (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc plafoniera şi împingeţi-o spre perete pentru a o fixa corect (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
NOTĂ:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40W/230V tip E-14, T300°C, sau becuri cu halogen de 20-40W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă.
IMPORTANT:
- Dacă se folosesc becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâna, pentru a evita deteriorarea acestora din cauza
amprentelor digitale.
- Nu folosiţi cuptorul până ce plafoniera nu a fost pusă la loc.
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO68
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Bec
6. Ventilator
7. Rotisor (dacă există în dotare)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşă
10. Poziţia grătarelor (numărul nivelului este indicat pe partea anterioară a cuptorului)
11. Perete despărţitor
NOTĂ:
- În timpul coacerii e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când, pentru a reduce consumul de energie.
- La terminarea coacerii, după stingerea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
ACCESORII ÎN DOTARE
A. GRĂTAR (1): Se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri sau alte recipiente
adecvate pentru cuptor.
B. TAPENTRU SCURGEREA GRĂSIMII (1): se foloseşte poziţionată sub grătar, pentru a aduna grăsimea, sau ca grătar
pentru a găti carne, peşte, legume, lipii etc.
ACCESORII CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat şi alte accesorii de la Serviciul de Asistenţă Clienţi.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig. A Fig. B
RO69
INTRODUCEREA GRĂTARELOR ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
Grătarul şi celelalte accesorii sunt dotate cu un sistem de blocare care împiedică scoaterea lor accidentală.
1. Introduceţi grătarul orizontal, cu partea ridicată A” orientată în sus (Fig. 1).
2. Înclinaţi grătarul în dreptul poziţiei de blocare “B” (Fig. 2).
3. Aduceţi grătarul în poziţie orizontală şi împingeţi-l până la introducerea completă “C” (Fig. 3).
4. Pentru a scoate grătarul, procedaţi în mod invers.
Pentru celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava pentru prăjituri, introducerea se face exact în acelaşi
mod. Proeminenţa prezentă pe partea plană permite blocarea acestora.
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
1. Butonul de selectare a funcţiilor
2. Ceas analogic
3. Butonul termostatului
4. Ledul termostatului
FUNCŢIONAREA CUPTORULUI
Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor până la funcţia dorită.
Becul cuptorului se aprinde.
Rotiţi butonul termostatului, în sens orar, până la temperatura dorită.
Ledul termostatului se aprinde şi se va stinge când se ajunge la temperatura selectată.
La terminarea coacerii rotiţi butoanele pe poziţia “0”.
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
1 2 3 4
RO70
CEASUL ANALOGIC
A. COACERE MANUALĂ
1. Rotiţi butonul (B) în sens antiorar (fără a-l apăsa), până când apare în ferestruică simbolul .
2. Apăsaţi pe butonul (A) şi rotiţi-l în sens antiorar până când triunghiul (D) se poziţionează pe ora indicată de ceas (acul
care indică ora).
Când acesta ajunge în poziţia corectă, se va auzi un declic.
3. Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor pe simbolul funcţiei dorite. Becul cuptorului se aprinde.
4. Rotiţi butonul termostatului, în sens orar, până la temperatura dorită. Luminiţa indicatoare roşie a termostatului se va
aprinde.
5. La terminarea coacerii, deoarece în modul manual cuptorul NU se opreşte în mod automat, readuceţi butoanele pe
poziţia OFF (0- •).
B. COACERE MANUALĂ CU PROGRAMAREA OREI DE ÎNCEPERE A COACERII
1. Rotiţi butonul (B) în sens antiorar (fără a-l apăsa), până când apare în ferestruică simbolul .
2. Apăsaţi pe butonul (A) şi rotiţi-l în sens antiorar până când triunghiul (D) se poziţionează pe cadran în dreptul orei la
care doriţi să înceapă coacerea (de ex. în figură: 11.30).
3. Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor pe simbolul funcţiei dorite.
4. Rotiţi butonul termostatului, în sens orar, până la temperatura dorită.
5. La terminarea coacerii, deoarece în modul manual cuptorul NU se opreşte în mod automat, readuceţi butoanele pe
poziţia OFF (0- •).
C. COACERE PROGRAMATĂ CU PROGRAMAREA OREI DE ÎNCEPERE ŞI A DURATEI DE COACERE
1. Rotiţi butonul (B) în sens antiorar (fără a-l apăsa), până când apare în ferestruica (C) durata de coacere (5 - 180 min.)
2. Apăsaţi pe butonul (A) şi rotiţi-l în sens antiorar până când triunghiul (D) se poziţionează pe cadran în dreptul orei la
care doriţi să înceapă coacerea (de ex. în figură: 11.30).
3. Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor pe simbolul funcţiei dorite.
4. Rotiţi butonul termostatului, în sens orar, până la temperatura dorită.
5. La terminarea duratei de coacere programate va fi emis un semnal acustic, iar cuptorul se va opri automat. Pentru a
dezactiva semnalul acustic, rotiţi butonul (B) în sens antiorar (fără a-l apăsa) până când apare în ferestruică simbolul .
La terminarea duratei de coacere programate, dacă doriţi să prelungiţi coacerea, urmaţi instrucţiunile de mai sus sau
urmaţi procedura de coacere manuală.
D. COACERE PROGRAMACU PROGRAMAREA DURATEI DE COACERE
1. Rotiţi butonul (B) în sens antiorar (fără a-l apăsa), până când apare în ferestruica (C) durata de coacere (5 - 180 min.).
2. Apăsaţi pe butonul (A) şi rotiţi-l în sens antiorar până când triunghiul (D) se poziţionează pe ora indicată de ceas (acul
care indică ora). Când acesta ajunge în poziţia corectă, se va auzi un declic.
3. Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor pe simbolul funcţiei dorite. Becul cuptorului se aprinde.
4. Rotiţi butonul termostatului, în sens orar, până la temperatura dorită. Ledul indicator roşu al termostatului se va aprinde.
5. La terminarea duratei de coacere programate va fi emis un semnal acustic, iar cuptorul se va opri automat. Pentru a
dezactiva semnalul acustic, rotiţi butonul (B) în sens antiorar (fără a-l apăsa) până când apare în ferestruică simbolul .
La terminarea duratei de coacere programate, dacă doriţi să prelungiţi coacerea, urmaţi instrucţiunile de mai sus sau
urmaţi procedura de coacere manuală.
Ceasul analogic permite:
1. Vizualizarea orei curente. Pentru a modifica ora curentă, apăsaţi pe butonul (B)şi rotiţi-l în sens antiorar
pentru a fixa ora curentă.
2. Programarea începerii coacerii. Intervalul maxim programabil de începere a coacerii este de 12 ore.
Programarea duratei de coacere. Selectaţi durata de coacere (cu orice funcţie) dacă doriţi să porniţi cuptorul
pe un interval de timp determinat. La terminarea duratei specificate de timp, cuptorul se va stinge automat.
Intervalul minim al duratei de coacere programabile este de 5 minute, iar intervalul maxim e de 180 minute.
RO71
TABEL CU DESCRIEREA FUNCŢIILOR CUPTORULUI
BUTON PENTRU FUNCŢII
OFF Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
BEC Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur grătar. Utilizaţi nivelul 2. Preîncălziţi cuptorul la
temperatura dorită. Stingerea ledului termostatului indică faptul că acum cuptorul este gata
pentru introducerea alimentelor.
COACERE CONVECŢIE
Pentru a găti carne şi tarte cu umpluturi lichide (sărate sau dulci), pe un singur nivel, pizze pe
unul sau două niveluri. Această funcţie permite ca suprafaţa şi partea inferioară a alimentelor să
se rumenească uniform şi să devină crocante. Pentru a coace pe două niveluri, inversaţi poziţia
mâncărurilor la jumătatea coacerii pentru a obţine un rezultat mai omogen. Se recomandă să se
utilizeze al 2-lea nivel pentru a găti pe un singur grătar. Pentru a găti pe două grătare, utilizaţi
nivelurile 1 şi 3. Preîncălziţi cuptorul la temperatura necesară şi introduceţi alimentele înăuntru
când se atinge temperatura setată.
GRILL
Pentru a frige antricoate, frigărui, cârnaţi; pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâinea. Se
recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul 4. Pentru a frige carne, se recomandă să utilizaţi
o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a strânge zeama rezultată în urma preparării.
Poziţionaţi-o pe nivelul 3, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Preîncălziţi cuptorul timp
de 3-5 min. În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, rosbif, carne de pasăre). Poziţionaţi alimentele pe
nivelurile centrale. Se recomandă să utilizaţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a strânge
zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1-2, adăugând aprox. jumătate de
litru de apă. Se recomandă să întoarceţi carnea în timpul coacerii, pentru a obţine o rumenire
uniformă pe ambele părţi. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul ciclului de coacere,
uşa cuptorului trebuie să fie ţinută închisă.
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul
central. Se recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor, pentru a evita uscarea suprafeţei.
TURBOVENTILATOR
Pentru ca alimentele să aibă o bază crocantă şi o suprafaţă moale. Ideal pentru a coace pe un
singur nivel tarte cu umplutură lichidă, fără a coace blatul în prealabil (de ex. tarte cu dulceaţă,
prăjituri cu prune, prăjituri cu brânză şi pizze cu multă garnitură). Se recomandă să puneţi
alimentele pe nivelul 2 de coacere. Preîncălziţi cuptorul înainte de a începe să gătiţi.
Această funcţie este ideală şi pentru produsele congelate (de ex. pizza, cartofi pai, ştrudel,
lasagna). Urmaţi instrucţiunile de pe ambalajul produsului.
CONVECŢIE
Pentru a găti simultan pe două niveluri alimente, chiar şi diferite, care necesită aceei
temperatură de preparare (de ex.: peşte, legume, dulciuri). Funcţia permite să se gătească fără ca
mirosurile să treacă de la un aliment la altul. Se recomandă să se utilizeze al 2-lea nivel pentru a
găti pe un singur grătar. Pentru a găti pe două grătare, se recomandă să utilizaţi nivelurile 1 şi 3,
după ce aţi preîncălzit cuptorul în prealabil.
ÎNCĂLZIRE
INFERIOARĂ +
VENTILATOR
Pentru a termina coacerea alimentelor care conţin mult lichid şi pentru a obţine baze crocante şi
rumenite. Este utilă şi pentru a îngroşa sosurile. Se recomandă să puneţi alimentele pe nivelul 2
de coacere. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
ÎNCĂLZIRE
INFERIOARĂ
Pentru a rumeni partea inferioară a alimentelor la terminarea coacerii. Se recomandă să puneţi
alimentele pe nivelul 1 - 2 de coacere. Funcţia poate fi utilizată pentru preparatele cu gătire
lentă, de ex. mâncăruri înăbuşite de carne şi de legume; în acest caz, utilizaţi nivelul de coacere
2. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
RO72
TABEL DE COACERE
Reţetă
Funcţie Preîncălzire Nivelul de coacere
(numărat de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
Torturi dospite
Da 2 150-175 35-90 Formă de tort pe grătar
Da 1-3 150-170 30-90
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Prăjituri cu umplutură
(prăjitură cu brânză,
ştrudel, prăjitură cu
fructe)
Da 2 150-190 30-85
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
sau formă de tort pe grătar
Da 1-3 150-190 35-90
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Biscuiţi / Tarte mici
Da 2 160-175 20-45
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Da 1-3 150-175 20-45
Niv. 3: grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Choux à la crème
Da 2 175-200 30-40
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Da 1-3 170-190 35-45
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Bezele
Da 2 100 110-150
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Da 1-3 100 130-150
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Pâine / Pizza / Lipie
Da 2 225-250 12-50
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Da 1-3 225-250 25-50
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Pizze congelate
Da 2 250 10-15
Niv. 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
sau grătar
Da 1-3 250 10-20
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Plăcinte (plăcintă cu
legume, quiche
lorraine)
Da 2 175-200 40-50 Formă de tort pe grătar
Da 1-3 175-190 55-65
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Vol-au-vent / Pateuri
din aluat de foietaj
Da 2 175-200 20-30
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Da 1-3 175-200 25-45
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Lasagne / Paste
făinoase la cuptor /
Cannelloni / Flanuri
Da 2 200 45-55 Tavă pe grătar
RO73
Miel / Viţel / Văcuţă /
Porc 1 kg
Da 2 200 80-110
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Pui / Iepure / Raţă 1 kg Da 2 200 50-100
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Curcan /scă 3 kg Da 1/2 200 80-130
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Peşte la cuptor / în
papiotă (file, întreg)
Da 2 175-200 40-60
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Legume umplute (roşii,
dovlecei, vinete)
Da 2 175-200 50-60 Tavă pe grătar
ine prăjită Da 4 200 3-5 Grătar metalic
Fileuri / Bucăţi de peşte Da 4 200 20-30
Niv. 3: grătar (întoarceţi
alimentele la jumătatea
coacerii)
Niv. 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi / Frigărui /
Cotlete / Hamburgeri
Da 4 200 30-40
Niv. 4: grătar (întoarceţi
alimentele la jumătatea
coacerii)
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg - 2 200 55-70
Niv. 2: grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere, dacă este nevoie)
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Rosbif în sânge 1 kg - 2 200 35-45
Tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere, dacă este nevoie)
Pulpă de miel / But - 2 200 60-90
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
(întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din
durata de coacere, dacă este
nevoie)
Cartofi copţi - 2 200 45-55
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
(întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din
durata de coacere, dacă este
necesar)
Legume gratinate - 2 200 20-30 Tavă pe grătar
Lasagna şi carne Da 1-3 200 50-100
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Carne şi cartofi Da 1-3 200 45-100
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Peşte şi legume Da 1-3 175 30-50
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Reţetă
Funcţie Preîncălzire Nivelul de coacere
(numărat de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
RO74
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în
acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea
(în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt
gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal
de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor
prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte
alegerea accesoriilor din dotare, care urmează a fi puse pe diferitele niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “COACERE CONVECŢIE” se pot găti simultan alimente diferite (de exemplu: peşte şi legume), care necesită
aceeaşi temperatură, pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi continuaţi coacerea
celor care necesită o durată mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional, numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal de culoare
închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi
puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza circulaţia aerului.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu mai crească
uniform pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să
reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CONVECŢIE”. Dacă baza
prăjiturii este prea umedă, puneţi grătarul pe un ghidaj inferior şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi
sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru
fripturi, este mai bine să se adauge nişte supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai
bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine o preparare uniformă.
Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior,
îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul pe un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Pentru a strânge zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub
grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu
o sfoară, dacă este carne de pui, şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al
peretelui şi de a-l sprijini pe suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să se
pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea, pentru a scoate
alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞII SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKP 290/NA Program Chart

Tip
Program Chart