Whirlpool AKZM 794/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO40
SIGURANŢA DV. ŞI A CELORLALTE PERSOANE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul oferă avertizări importante legate de siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările referitoare la siguranţă specifică pericolul potenţial la care se referă şi arată cum se pot reduce riscurile de
rănire, de deteriorare şi de şoc electric care pot rezulta din folosirea incorectă a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele
instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician specializat, în conformitate cu instrucţiunile
producătorului şi cu respectarea normelor locale în vigoare, referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piea
aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Împământarea aparatului este obligatorie.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost încastrat în
mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele de siguranţă în vigoare, este necesar un întrerupător omnipolar cu o
distanţă minimă de 3 mm. între contacte.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Aparatul este destinat în exclusivitate uzului casnic, pentru prepararea alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex.
pentru încălzirea încăperilor). Fabricantul nu îşi asumă responsabilitatea pentru utilizările neadecvate sau pentru reglarea
incorectă a comenzilor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse şi
lipsite de experienţă sau de cunoştinţe, dacă nu au fost instruite în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană
care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile se pot înfierbânta foarte mult în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi
trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafeţele interne ale aparatului, deoarece pot
provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au
răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat,
înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra
panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea
lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate
duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă la gătit adăugaţi băuturi alcoolice (de ex. rom, coniac, vin etc.), reţineţi că alcoolul se evaporă la temperaturi ridicate.
Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l la gunoi respectând normele locale privind
eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, faceţi-l inutilizabil, tăind cablul de alimentare.
- Pentru informaţii mai detaliate privind eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
administraţia locală, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru ceilalţi.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO41
După scoaterea cuptorului din ambalaj, verificaţi ca aparatul să nu fi suferit stricăciuni în timpul transportului şi ca uşa să se
închidă corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe dealerul dv. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile,
scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCASTRARE
Mobilierul aflat în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistent la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNEA LA REŢEAUA ELECTRICĂ
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată de numai de un electrician calificat.
Contactaţi un Serviciu de Asistenţă autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; s-ar putea deteriora emailul.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Waste Electrical and Electronic Equipment
(WEEE) (Deşeurile de Echipament Electric şi Electronic).
- Asigurându-se că acest produs este eliminat în mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea potenţialelor consecinţe
negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu
deşeurile menajere, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea aparatelor electrice şi
electronice.
Economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dv.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Stingeţi cuptorul cu 10/15 minute înainte de terminarea duratei de preparare setate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
- Acest aparat, care a fost proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Norma ( ) nr. 1935/
2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din Directiva “Joasă Tensiune
2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva “EMC”
2004/108/CE.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
RO42
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Stingeţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Uşa este blocată:
Stingeţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Important: în timpul operaţiei de autocurăţare, uşa rămâne blocată. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi
paragraful “Ciclul de curăţare al cuptoarelor cu funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare “ ” urmat de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi
numărul care urmează după litera “ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, urmărind punctele descrise în “Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Stingeţi aparatul, apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă problema s-a rezolvat.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de asistenţă (numărul care se găseşte după cuvântul “Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea
din dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de Asistenţă este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dv. completă;
numărul dv. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţia că se folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu
aparatul, curăţaţi-l imediat cu o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă este foarte murdar, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase.
Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorul
IMPORTANT: Nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu detergenţi lichizi speciali. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) se poate forma condens pe partea
internă a uşii şi pe garnitură. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi cu o cârpă sau un burete.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi aparatul numai când este rece.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO43
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie, dacă
sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă
exis):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia “Convecţie”.
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
Ciclul de curăţare al cuptoarelor cu funcţia piroliză (dacă există în dotare):
Această funcţie permite eliminarea murdăriei produse în timpul coacerii. Resturile de murdărie sunt arse (la o temperatură de
circa 500°C), producând depuneri care pot fi înlăturate uşor, cu un burete umed, după răcirea cuptorului. Nu activaţi funcţia de
autocurăţare după fiecare coacere, ci doar atunci când cuptorul este foarte murdar sau când se emană fum şi mirosuri neplăcute
atât în etapa de preîncălzire, cât şi de preparare.
În cazul în care cuptorul este instalat sub o plită, asiguraţi-vă că în timpul ciclului de autocurăţare (piroliză) arzătoarele cu
gaz sau arzătoarele electrice sunt stinse.
Accesoriile trebuie scoase din aparat înainte de a activa piroliza.
Aparatul este dotat cu două 2 funcţii pirolitice:
1. Ciclul economic (PYRO EXPRESS/ECO): consumul se reduce cu circa 25% faţă de ciclul pirolitic standard. Activaţi-l la
intervale regulate (după ce aţi gătit carne de cel puţin 2-3 ori consecutiv).
2. Ciclul standard (PYRO): garantează curăţarea eficientă a unui cuptor foarte murdar.
În orice caz, după un anumit număr de utilizări, în funcţie de gradul de murdărie, se recomandă, printr-un mesaj de pe
afişaj, să efectuaţi un ciclu de autocurăţare.
NOTĂ: în timpul funcţiei de piroliză, uşa cuptorului rămâne blocată şi este imposibil să fie deschisă până când
temperatura din interiorul cavităţii nu ajunge la nivelul de siguranţă adecvat.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
AVERTIZARE
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză.
- Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar când aparatul s-a răcit.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
Fig. 1 Fig. 2
RO44
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dv., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului.
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există în dotare):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor, dacă există în dotare (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, extrageţi plafoniera (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc plafoniera şi împingeţi-o spre perete pentru a o fixa corect (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
NOTĂ:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40W/230V tip E-14, T300°C, sau becuri cu halogen de 20-40W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă.
IMPORTANT:
- Dacă se folosesc becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâna, pentru a evita deteriorarea acestora din cauza
amprentelor digitale.
- Nu folosiţi cuptorul până ce plafoniera nu a fost pusă la loc.
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO45
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becuri
6. Rezistenţa circulară (nu este vizibilă)
7. Ventilator
8. Rotisor
9. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
10. Uşă
11. Poziţia rafturilor (numărul nivelului este indicat pe partea anterioară a cuptorului)
12. Perete despărţitor
NOTĂ:
- În timpul coacerii e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când, pentru a reduce consumul de energie.
- La terminarea coacerii, după stingerea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
- Dacă se deschide uşa în timpul coacerii, rezistenţele se dezactivează.
ACCESORII ÎN DOTARE
A. GRĂTAR (nr. buc. 2): Se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri sau alte
recipiente adecvate pentru cuptor.
B. TAPENTRU SCURGEREA GRĂSIMII (nr. buc. 1): se foloseşte poziţionată sub grătar, pentru a aduna grăsimea, sau ca
grătar pentru a găti carne, peşte, legume, lipii etc.
C. ROTISOR (nr. buc. 1): se foloseşte pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui.
ACCESORII CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat alte accesorii, de ex. tavă pentru prăjituri, panouri catalitice etc., de la Serviciul de Asistenţă Clienţi.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig. A Fig. B Fig. C
RO46
INTRODUCEREA GRĂTARELOR ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
Grătarul şi celelalte accesorii sunt dotate cu un sistem de blocare care împiedică scoaterea lor accidentală.
1. Introduceţi grătarul orizontal, cu partea ridicată “A” orientată în sus (Fig. 1).
2. Înclinaţi grătarul în dreptul poziţiei de blocare “B” (Fig. 2).
3. Aduceţi grătarul în poziţie orizontală şi împingeţi-l până la introducerea completă “C” (Fig. 3).
4. Pentru a scoate grătarul, procedaţi în mod invers.
Pentru celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava pentru prăjituri, introducerea se face exact în acelaşi
mod. Proeminenţa prezentă pe partea plană permite blocarea acestuia.
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
DISPOZITIV DE PROGRAMARE ELECTRONIC
1. BUTON PENTRU FUNCŢII: activare/dezactivare şi selectarea funcţiilor
2. BUTON DE NAVIGARE: navigare în meniu, reglarea valorilor setate
NOTĂ: cele două butoane sunt la nivelul panoului. Apăsaţi pe mijlocul butoanelor, pentru a le face să iasă din locaşul lor.
3. TASTA : pentru a reveni la ecranul anterior
4. TASTA : pentru a selecta şi a confirma setările
LISTA FUNCŢIILOR
Rotind butonul “Funcţii” pe o poziţie oarecare, cuptorul se activează: pe afişaj se văd funcţiile sau submeniurile asociate cu
fiecare dintre ele.
Submeniurile sunt disponibile şi pot fi selectate poziţionând butonul pe funcţiile GRILL, SPECIALE, SETĂRI, REŢETE şi
SCURTĂTURI.
A. Simbol referitor la funcţia evidenţiată
B. Funcţia evidenţiată poate fi selectată apăsând pe
C. Descrierea funcţiei evidenţiate
D. Alte funcţii disponibile şi selectabile.
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
1 23 4
Speciale: Pentru a decongela alimente
Menţinere la cald
Alimente congelate
Decongelare
AFIŞAJ
Speciale: Pentru a decongela alimente
Menţinere la cald
Alimente congelate
Decongelare
A
D
C
B
RO47
DETALII FUNCŢIE
După ce aţi selectat funcţia dorită, pe afişaj apar opţiuni ulterioare şi detalii asociate cu aceasta
Pentru a vă deplasa între diferitele zone rotiţi butonul “Navigare”: cursorul se deplasează lângă valorile modificabile, urmărind
ordinea descrisă mai sus. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta valoarea, modificaţi-o rotind butonul “Navigare” şi confirmaţi cu
tasta .
PRIMA UTILIZARE - SELECTAREA LIMBII ŞI REGLAREA OREI
Pentru o utilizare corectă a cuptorului, la prima aprindere este necesar să selectaţi limba dorită şi să setaţi ora curentă.
Procedaţi după cum urmează:
1. Rotiţi butonul “Funcţii” pe o poziţie oarecare: pe afişaj apare lista primelor trei limbi disponibile.
2. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a parcurge lista.
3. După ce aţi marcat limba dorită, apăsaţi pe pentru a o selecta.
După ce aţi selectat limba, pe afişaj se vede 12:00 care clipeşte intermitent.
4. Setaţi ora rotind butonul “Navigare”.
5. Confirmaţi setarea apăsând pe .
SELECTAREA FUNCŢIILOR DE COACERE
1. În cazul în care cuptorul e stins, rotiţi butonul “Funcţii”; pe afişaj se văd funcţiile de coacere sau submeniurile respective.
NOTĂ: pentru lista şi descrierea funcţiilor, consultaţi tabelul corespunzător de la pagina 52 şi de la pagina 53.
2. În interiorul submeniurilor, exploraţi diferitele posibilităţi disponibile rotind butonul “Navigare”: funcţia aleasă este
marcată cu alb în mijlocul afişajului. Pentru a o selecta, apăsaţi pe tasta .
3. Setările de coacere apar pe afişaj. Dacă valorile selectate corespund cu cele dorite, rotiţi butonul “Navigare” până când
cursorul este poziţionat în dreptul lui “Start” şi apoi apăsaţi pe tasta ; în caz contrar, procedaţi aşa cum se arată mai jos
pentru a le modifica.
SETAREA TEMPERATURII/A PUTERII GRILLULUI
Pentru a modifica temperatura sau puterea grillului este necesar să procedaţi astfel:
1. Verificaţi cursorul, ca să fie poziţionat lângă valoarea temperaturii (zona 3); apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul
care trebuie modificat: valorile corespunzătoare temperaturii clipesc intermitent.
2. Setaţi valoarea dorită rotind butonul “Navigare” şi apăsaţi pe tasta pentru a confirma.
3. Rotiţi butonul “Navigare” până când poziţionaţi cursorul în dreptul lui “Start” şi apoi apăsaţi pe tasta .
4. Afişajul recomandă la ce nivel să se introducă alimentele. Efectuaţi operaţiunea şi apăsaţi pe tasta pentru a porni
prepararea.
Temperatura setată poate fi modificată şi în timpul coacerii, urmând aceeaşi procedură.
5. La terminarea coacerii, apare mesajul referitor la sfârşitul acesteia. În acest moment se poate stinge cuptorul rotind
butonul “Funcţii” pe 0 (zero), sau se poate prelungi ulterior prepararea, rotind butonul “Navigare” în sens orar. La stingere,
pe afişaj apare bara de răcire, care indică temperatura din interiorul cuptorului.
Zona 3 Zona 4
Zona 5
Zona 2
Zona 1Cursor
PREÎNCĂLZIRE
Da
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Coacere convecţie
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Da
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Coacere convecţie
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Da
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Coacere convecţie
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
RO48
PREÎNCĂLZIREA CAVITĂŢII
Dacă doriţi să preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele care trebuie gătite, trebuie să se modifice pre-selectarea
cuptorului astfel:
1. Poziţionaţi cursorul rotind butonul “Navigare” în dreptul preîncălzirii.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul: mesajul “Nu” clipeşte intermitent.
3. Modificaţi parametrul rotind butonul “Navigare”: pe afişaj apare “Da”.
4. Confirmaţi alegerea efectuată apăsând pe tasta .
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ
Dacă doriţi să preîncălziţi rapid cuptorul trebuie să procedaţi astfel:
1. Selectaţi funcţia preîncălzire rapidă rotind butonul “Funcţii”.
2. Confirmaţi cu tasta : setările apar pe afişaj.
3. Dacă temperatura propusă corespunde cu cea dorită, rotiţi butonul “Navigare” până când cursorul este poziţionat în dreptul lui
“Start” şi apoi apăsaţi pe tasta . Pentru a o modifica, procedaţi aşa cum se indică în paragrafele anterioare. Un semnal sonor
indică faptul că temperatura setată a fost atinsă de către cuptor. La terminarea etapei de preîncălzire, cuptorul selectează
automat funcţia Convenţional .
Acum se pot introduce alimentele şi se poate începe prepararea.
4. Dacă doriţi să setaţi o funcţie de coacere diferită, rotiţi butonul “Funcţii” şi selectaţi-o pe cea dorită.
SETAREA DURATEI DE COACERE
Această funcţie permite să se gătească pe un interval de timp determinat, de la un minim de 1 minut până la durata maximă
permisă de funcţia selectată, iar la terminarea acestuia cuptorul se stinge automat.
1. Setaţi funcţia poziţionând cursorul în dreptul mesajului “DURATĂ COACERE”, rotind butonul “Navigare”.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul; pe afişaj clipeşte “00:00”.
3. Modificaţi valoarea rotind butonul “Navigare” până când este afişată durata de preparare dorită.
4. Confirmaţi valoarea aleasă apăsând pe tasta .
RUMENIRE
La terminarea coacerii, pentru funcţiile care permit acest lucru, pe afişaj este propusă posibilitatea de a rumeni alimentele la
suprafaţă. Această funcţie poate fi activată numai după ce aţi setat o durată de coacere.
După ce s-a terminat durata de coacere, pe afişaj se vede “+/- pt. a prelungi, pt. a rumeni”. Apăsând pe tasta , cuptorul va
începe faza de rumenire, cu o durată de 5 minute. Această funcţie poate fi efectuată numai o singură dată.
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Da
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Da
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
TEMPERATURĂ
180°C
Rotiţi +/- pt. a regla, ...
Start
Speciale: Pentru a decongela alimente
Menţinere la cald
Alimente congelate
Decongelare
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
--:--
--:--
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convenţional
19:01
00:01
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convenţional
19:01
- 00:30
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
19:20
- 00:30
Start
Rumenire
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
20:05
- 00:05
Coacerea s-a terminat la 20:00
+/- pt. a prelungi, pt. a rumeni
Rumenirea s-a terminat la 20:05
RO49
SETAREA OREI DE TERMINARE A COACERII / PORNIRE CU ÎNTÂRZIERE
Se poate seta ora de terminare a preparării, întârziind pornirea cuptorului până la un maximum de 23 de ore şi 59 minute,
începând de la ora curentă. Acest lucru este posibil doar după ce aţi setat o durată de coacere. Această setare este disponibilă
doar dacă, pentru funcţia aleasă, nu este prevăzută preîncălzirea cuptorului.
După ce aţi setat durata de coacere, pe afişaj apare ora de terminare (de exemplu 19:20). Pentru a întârzia terminarea coacerii,
amânând pornirea cuptorului, procedaţi astfel:
1. Poziţionaţi cursorul în dreptul orei de terminare a coacerii, rotind butonul “Navigare”.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul: ora de terminarea a coacerii clipeşte.
3. Amânaţi ora de terminare a coacerii rotind butonul “Navigare” până la atingerea valorii dorite.
4. Confirmaţi valoarea aleasă apăsând pe tasta .
5. Rotiţi butonul “Navigare până când poziţionaţi cursorul în dreptul lui START şi apoi apăsaţi pe tasta .
6. Afişajul recomandă la ce nivel să se introducă alimentele. Efectuaţi operaţiunea şi apăsaţi pe tasta pentru a porni
prepararea. Cuptorul va începe coacerea după un timp de aşteptare, astfel încât să se termine la ora setată (de exemplu,
dacă trebuie să gătiţi alimente care necesită o durată de coacere de 20 minute, setând ca oră de terminare a coacerii 20.10,
cuptorul va începe coacerea la 19.50).
NOTĂ: în timpul fazei de aşteptare se poate începe oricum ciclul de coacere rotind butonul “Navigare” până când
cursorul se poziţionează pe “Start” şi apăsând apoi pe tasta .
Valorile setate pot fi modificate în orice moment (temperatura, nivelul grillului, durata de coacere), aşa cum se arată în
paragrafele anterioare.
INDICATOR CĂLDURĂ REZIDUALĂ ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
La terminarea preparării, sau la oprirea cuptorului, dacă temperatura din interiorul cavităţii este mai mare de 50° C, pe afişaj
apare temperatura din acel moment şi bara care indică răcirea în curs de efectuare. În cazul în care căldura reziduală atinge 50°C,
pe afişaj apare ora curentă.
TIMER
Această funcţie poate fi utilizată doar când cuptorul este stins şi este utilă, de exemplu, pentru a controla durata de preparare a
pastelor făinoase. Durata maximă care poate fi setată este de 1 oră şi 30 minute.
1. Când cuptorul este stins, apăsaţi pe tasta : pe afişaj apare “00:00:00”.
2. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a selecta durata dorită.
3. Apăsaţi pe tasta pentru a porni numărătoarea inversă. la terminarea duratei setate, pe afişaj apare “00:00:00” şi se aude
un semnal sonor. În acest moment se poate prelungi timpul, procedând cum se arată mai sus, sau se poate dezactiva
timerul, apăsând pe tasta (pe afişaj apare ora curentă).
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
19:20
- 00:30
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
19:20
- 00:30
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
20:10
- 00:30
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
20:10
- 00:30
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
20:10
- 00:29
Start
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convenţional
20:10
- 00:30
Start
Căldură reziduală
168°
19:42
Apăsaţi +/- pentru a seta timerul, pentru a începe
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Apăsaţi +/- pentru a seta timerul, pentru a începe
00 : 30 : 00
(HH) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
RO50
REŢETE
Datorită tehnologiei “6th Sense”, se pot utiliza 30 de reţete deja programate, cu funcţia şi cu temperatura de preparare ideale.
Trebuie să respectaţi reţetele din dotare doar pentru ingrediente şi pentru prepararea felului de mâncare. Pentru tot restul,
urmaţi aceste instrucţiuni:
1. Selectaţi “REŢETE” rotind butonul “FUNCŢII”.
2. Alegeţi alimentul care urmează a fi preparat, dintre cele propuse.
3. Confirmaţi alimentul ales cu tasta .
4. Selectaţi reţeta dorită rotind butonul “Navigare”.
5. Confirmaţi apăsând pe tasta : pe afişaj se vede durata orientativă a preparării.
6. Introduceţi alimentele şi rotiţi butonul “Navigare” până când cursorul este poziţionat în dreptul lui “Start” şi apoi apăsaţi
pe tasta .
7. Afişajul recomandă la ce nivel să se introducă alimentele. Efectuaţi operaţiunea şi apăsaţi pe tasta pentru a porni
prepararea. Pentru a porni cu întârziere coacerea, vezi paragraful respectiv.
NOTE: unele alimente trebuie întoarse sau amestecate la jumătatea coacerii: cuptorul emite un semnal sonor, iar pe
afişaj se vede tipul de operaţiune cerut.
Durata de coacere arătată iniţial este doar orientativă: poate fi prelungită automat în timpul preparării.
Cu puţin timp înainte de terminarea duratei de coacere, cuptorul cere să se controleze dacă alimentele sunt preparate atât cât
doriţi dv. În caz contrar, la terminarea coacerii se poate prelungi manual durata de coacere rotind butonul “Navigare”.
SETĂRI
1. Pentru a modifica unii parametri ai afişajului, selectaţi “SETĂRI” din meniul principal, rotind butonul “Funcţii.
2. Confirmaţi cu tasta : pe afişaj se văd parametrii care pot fi modificaţi (limba, volumul semnalului sonor, luminozitatea
afişajului, ora curentă, economia de energie).
3. Alegeţi setarea care trebuie modificată rotind butonul “Navigare”.
4. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma.
5. Urmaţi indicaţiile de pe afişaj pentru a modifica parametrul.
6. Apăsaţi pe tasta ; pe afişaj apare mesajul de confirmare a operaţiunii efectuate.
NOTĂ: când cuptorul este stins, dacă funcţia MOD ECO (economie de energie) este activată (ON), după câteva secunde afişajul
se stinge. În schimb, dacă funcţia nu este activă (OFF), după câteva secunde se reduce doar luminozitatea afişajului.
BLOCAREA TASTELOR (KEY-LOCK)
Această funcţie permite blocarea utilizării tastelor şi a butoanelor de pe panoul de comandă.
Pentru a o activa, apăsaţi simultan pe tastele şi cel puţin 3 secunde. Dacă este activată, funcţionalitatea tastelor este
blocată, iar pe afişaj apare un mesaj de avertizare şi simbolul . Această funcţie poate fi activată şi în timpul coacerii alimentelor.
Pentru a o dezactiva, repetaţi procedura de mai sus. Când este activată blocarea tastelor, se poate opri cuptorul rotind butonul
pe 0 (zero). În acest caz va trebuie să resetaţi funcţia selectată anterior.
CONTROL
Automat
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Cotlete de porc
19:20
- 00:32
Start
Introduceţi alimentele pe Niv. 3
Apăsaţi
când terminaţi
6th Sense: Apăsaţi pentru a vedea reţetele
Peşte
Desert
Carne
6th Sense: Apăsaţi pentru a vedea reţetele
Peşte
Desert
Carne
6th Sense: Vezi cartea de bucate pentru descriere
Pulpă de porc
Frigărui
Cotlete de porc
6th Sense: Vezi cartea de bucate pentru descriere
Pulpă de porc
Frigărui
Cotlete de porc
Întoarceţi alimentele
Coacerea e aproape terminată
Vericaţi alimentele
Coacerea s-a terminat la 19:45
Rotiţi ^ pentru a prelungi
RO51
CURĂŢAREA AUTOMATĂ A CUPTORULUI
Pentru descrierea acestei funcţii, consultaţi capitolul CURĂŢAREA şi tabelul cu funcţiile de la pagina 52.
Pentru a porni ciclul de curăţare automată a cuptorului (piroliză) procedaţi după cum urmează:
1. Selectaţi “Curăţare” cu ajutorul butonul “Funcţii”. Pe afişaj apar mesajele “Pyro Express” şi “Pyro.
2. Selectaţi unul dintre cele două cicluri cu ajutorul butonului “Navigare. Confirmaţi cu tasta :
3. Rotiţi butonul “Navigare” până când poziţionaţi cursorul în dreptul lui START, apoi confirmaţi cu tasta .
4. Pe afişaj apar instrucţiunile care trebuie urmate înainte de a porni ciclul de coacere. După efectuarea fiecăreia, confirmaţi
cu tasta .
5. La ultima confirmare, cuptorul este pregătit pentru începerea ciclului şi pentru blocarea automată a uşii: pe afişaj apar un
mesaj de avertizare şi simbolul timp de aprox. trei secunde. Imediat după aceea, pe afişaj apare bara care indică faza de
avansare a ciclului în curs de desfăşurare.
Notă: dacă uşa cuptorului este deschisă înainte de blocarea sa automată, pe afişaj apare un mesaj de avertizare.
După ce aţi închis din nou uşa, trebuie să porniţi din nou ciclul, apăsând pe tasta .
6. La terminarea ciclului, pe afişaj apare mesajul de avertizare corespunzător, care clipeşte intermitent, urmat de afişarea
barei care indică răcirea în curs. Pe afişaj este indicată temperatura reziduală, împreună cu simbolul . Uşa rămâne
blocată până când temperatura ajunge la nivelul de siguranţă: pe afişaj apare ora curentă.
DURA
Curăţare
- 03:00
ORĂ TERMINARE
15:00
Curăţare de 3 ore la temperatură ridicată
Pyro Express
Pyro
1/3
Opriţi plita
deasupra cuptorului, apăsaţi
2/3
Scoateţi toate accesoriile
din cuptor şi apăsaţi
3/3
Îndepărtaţi petele de pe sticlă
cu un burete umed, apăsaţi
Uşa se va bloca
în timpul curăţării
DURA
Curăţare
- 02:59
ORĂ TERMINARE
15:00
Închideţi uşa
DURA
Terminat
- 00:00
ORĂ TERMINARE
15:00
Răcire
257°
18:32
RO52
TABEL DESCRIERE FUNCŢII
BUTON PENTRU FUNCŢII
OFF Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
PREÎNCĂLZIRE
RAPIDĂ
Pentru a preîncălzi rapid cuptorul.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur ghidaj. Utilizaţi nivelul 3. Pentru a coace
pizze, plăcinte sărate şi dulci cu umplutură lichidă, utilizaţi nivelul 1 sau 2. Nu este necesar să
preîncălziţi cuptorul.
GRILL
Pentru a frige antricoate, frigărui, cârnaţi; pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâinea.
Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul 4 sau 5. Pentru a frige carne, se
recomandă să utilizaţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a strânge zeama rezultată în
urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 3/4, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Nu
este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să
fie ţinută închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, rosbif, carne de pasăre). Poziţionaţi alimentele pe
ghidajele centrale. Se recomandă să utilizaţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a
strânge zeama rezultată din urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1/2, adăugând aprox.
jumătate de litru de apă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul ciclului de
coacere, uşa cuptorului trebuie să fie ţinută închisă. Cu această funcţie se poate folosi
frigarea, dacă acest accesoriu face parte din dotare.
CONVECŢIE
Pentru a găti simultan, pe mai multe niveluri (maximum trei) alimente, chiar şi diferite, care
necesită aceeaşi temperatură de preparare (de ex.: peşte, legume, dulciuri). Funcţia permite
să se gătească fără ca mirosurile să treacă de la un aliment la altul. Utilizaţi nivelul 3 pentru a
găti pe un singur ghidaj, 1 şi 4 pentru a găti pe mai multe ghidaje şi 1, 3, 5 pentru a găti pe
trei ghidaje. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
CURĂŢARE AUTOMA
Pentru a elimina murdăria rezultată în urma gătitului, la un ciclu cu temperatură foarte
ridicată (circa 500°). Se poate alege dintre două cicluri de autocurăţare: un ciclu redus (Pyro
Express) şi un ciclu complet (Pyro). Vă recomandăm să folosiţi ciclul redus dacă se utilizează
funcţia la intervale regulate şi ciclul complet numai atunci când cuptorul este foarte murdar.
COACERE CONVECŢIE
Pentru a găti carne şi plăcinte cu umpluturi lichide (sărate sau dulci), pe un singur nivel.
Utilizaţi nivelul 3. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
SPECIALE Vezi FUNCŢII SPECIALE.
SETĂRI
Pentru a seta afişajul (limba, ora, luminozitatea, volumul semnalului sonor, economie de
energie).
REŢETE
Pentru a selecta cele 30 de reţete diferite programate (vezi cartea de reţete anexată).
Cuptorul setează automat temperatura, funcţia şi durata de coacere optime. Este important
să urmaţi cu stricteţe recomandările privind prepararea, accesoriile şi nivelurile care trebuie
utilizate, indicate în cartea de bucate.
SCURTĂTURI
Pentru a avea acces direct la cele 10 funcţii utilizate cel mai des. Pentru a modifica setările
funcţiei dorite, consultaţi paragraful “SELECTAREA FUNCŢIILOR DE COACERE”.
RO53
FUNCŢII SPECIALE
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe
nivelul central. Se recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor, pentru a evita
deshidratarea suprafeţei.
MENŢINERE LA CALD
Pentru a menţine calde şi crocante alimentele proaspăt gătite (de ex.: carne, friptură,
budinci). Se recomandă să puneţi alimentele pe grătarul central. Funcţia nu se activează
dacă temperatura din cuptor este mai mare de 65°C.
DOSPIRE
Pentru a obţine o dospire optimă a aluaturilor dulci şi sărate. Pentru ca dospirea să fie de
calitate, funcţia nu se activează dacă temperatura din cavitatea cuptorului este mai mare de
50°C. Puneţi aluatul pe nivelul 2. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
CONVENABIL
Pentru a găti alimente semipreparate, conservate la temperatura ambiantă sau în vitrina
frigorifică (biscuiţi, preparate lichide pentru torturi, “muffin, paste şi produse tip pâine).
Funcţia găteşte toate alimentele în mod rapid şi delicat; poate fi utilizată şi pentru a încălzi
alimente deja preparate. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj. Nu este necesar să preîncălziţi
cuptorul.
GĂTIT MAXI
Pentru a găti bucăţi de carne de dimensiuni mari (peste 2,5 kg). Utilizaţi nivelul 1 sau 2,
în funcţie de dimensiunile bucăţii de carne. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
ALIMENTE
CONGELATE
Lasagne
Funcţia selectează automat cea mai bună temperatură şi cel mai bun mod de preparare
pentru 5 categorii diferite de alimente semipreparate congelate. Utilizaţi nivelul de coacere
2 sau 3. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
Pizza
Ştrudel
Cartofi prăjiţi
ine
Personalizat
Se poate seta, după dorinţă, o valoare de temperatură cuprinsă între 50 şi 250°C pentru a
găti alte tipuri de produse.
RO54
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatu
(°C)
Durată
(min.)
Accesoriile
Torturi dospite
- 2 / 3 160-180 30-90 Formă de tort pe grătar
- 1-4 160-180 30-90
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Plăcinte umplute
(prăjitură cu brânză,
ştrudel, pcintă cu mere)
- 3 160-200 35-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri sau
formă de tort pe grătar
- 1-4 160-200 40-90
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Biscuiţi/Tarte mici
- 3 170-180 20-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 160-170 20-45
Niv. 4: grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
- 1-3-5 160-170 20-45
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Choux à la crème
- 3 180-200 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 180-190 35-45
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
- 1-3-5 180-190 35-45
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Bezele
- 3 90 110-150
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 90 140-160
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
- 1-3-5 90 140-160
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Pâine / Pizza / Lipie
-1 / 2190-250 20-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 190-250 25-50
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
- 1-3-5 190-250 25-50
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
RO55
Plăcinterate
(plăcintă cu legume,
quiche lorraine)
- 3 180-190 40-55 Formă de tort pe grătar
- 1-4 180-190 45-60
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
- 1-3-5 180-190 45-60
Niv. 5: formă de tort pe grătar
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri + formă de tort
Vol-au-vent / Pateuri din
aluat de foietaj
- 3 190-200 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 180-190 20-40
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
- 1-3-5 180-190 20-40
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Lasagne / Paste făinoase
la cuptor / Cannelloni /
Flanuri
- 3 190-200 45-55 Tavă pe grătar
Miel / Viţel / Văcuţă / Porc
1kg
- 3 190-200 80-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Pui / Iepure / Raţă 1 kg - 3 200-230 50-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Curcan / Gâscă 3 kg - 2 190-200 80-130
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Peşte la cuptor / în
papiotă (file, întreg)
- 3 180-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Legume umplute (roşii,
dovlecei, vinete)
- 2 180-200 50-60 Tavă pe grătar
ine prăjită - 5 Ridicată 3-5 Grătar
Fileuri / bucăţi de peşte - 3-4 Medie 20-30
Niv. 4: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi / Frigărui /
Cotlete / Hamburgeri
- 4-5 Medie-Ridicată 15-30
Niv. 5: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg
- 1-2 Medie 55-70
Niv. 2: grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
preparare)
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
- 1-2 Ridicată 60-80
Niv. 2: rotisor
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesoriile
RO56
Rosbif în sânge 1 kg - 3 Medie 35-45
Tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Pulpă de miel / But - 3 Medie 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Cartofi copţi - 3 Medie 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
(întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din
durata de coacere, dacă este
necesar)
Legume gratinate - 3 Ridicată 10-15 Tavă pe grătar
Lasagna şi carne - 1-4 200 50-100
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Carne şi cartofi - 1-4 200 45-100
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Peşte şi legume - 1-4 180 30-50
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Pizze congelate
- 3 Automată 10-15
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă pentru prăjituri
sau grătar
- 1-4 Automată 15-20
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
- 1-3-5 Automată 20-30
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Niv. 1: tavă pe grătar
- 1-3-4-5 Automată 20-30
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru
prăjituri
Niv. 1: tavă pe grătar
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatu
(°C)
Durată
(min.)
Accesoriile
RO57
Tabel Reţete Testate (în conformitate cu normativa IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 ş?i DIN 3360-12:07:07)
În tabelul de coacere sunt recomandate funcţiile şi temperaturile ideale pentru a obţine cele mai bune rezultate pentru toate
tipurile de reţete. Dacă doriţi să gătiţi cu funcţia Convecţie pe un singur nivel, se recomandă să se utilizeze al treilea grătar şi
temperatura recomandată pentru “CONVECŢIE” pe mai multe niveluri.
Pentru a frige la grătar, se recomandă să se lase 3-4 cm liberi până la marginea frontală a grătarului, pentru a facilita scoaterea
acestuia.
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivelul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii şi note
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.1
Biscuiţi din aluat sfărâmicios
(Shortbread)
- 3 170 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 160 20-30
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.2
Produse mici de patiserie
(Small cakes)
- 3 170 25-35
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 160 30-40
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
- 1-3-5 160 35-45
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.1
Pandişpan fără grăsimi
(Fatless sponge cake)
- 2 170 30-40 Formă de tort pe grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.2
Două torturi de mere
(Two apple pies)
- 2 / 3 185 70-90 Formă de tort pe grătar
- 1-4 175 75-95
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.1.1
Pâine prăjită (Toast) - 5 Ridicată 3-5 Grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.2.1
Burgeri (Burgers) - 5 Ridicată 20-30
Niv. 5: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Tort de mere, tort în tavă (Apple
cake, yeast tray cake)
- 3 180 35-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 160 55-65
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
DIN 3360-12:07 § 6.6
Friptură de porc
(Pork Roast)
- 3 190 150-170
Niv. 3: grătar
Niv. 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă (completaţi
când e necesar)
DIN 3360-12:07 anexa C
Tort scund
(Flat cake)
- 3 170 40-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 170 45-55
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
RO58
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în
acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea
(în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt
gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal
de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor
prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte
alegerea accesoriilor din dotare, care urmează a fi puse pe diferitele niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “COACERE CONVECŢIE”, se pot găti simultan alimente diferite (de exemplu: peşte şi legume), care necesită
aceeaşi temperatură, pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi continuaţi coacerea
celor care necesită o durată mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal de culoare
închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi
puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza circulaţia aerului.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform
pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să
reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CONVECŢIE”. Dacă baza
prăjiturii este prea umedă, coborâţi nivelul grătarului şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte
de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru
fripturi, este mai bine să se adauge nişte supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai
bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine o preparare uniformă.
Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior,
îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul la un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub
grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu
o sfoară, dacă este carne de pui, şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al
peretelui şi de a-l sprijini pe suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă se
pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea, pentru a scoate
alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Funcţia dospire
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata
de dospire a aluatului se reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de
dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞII SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Whirlpool AKZM 794/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului