Whirlpool AKP 235/05/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

RO111
SIGURANŢA DV. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul oferă avertizări importante legate de siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul potenţial existent şi indică ce este de făcut pentru a reduce riscul de rănire, de deteriorare şi de
şoc electric care pot rezulta din folosirea improprie a aparatului. Respectaţi următoarele indicaţii.
- Aparatul trebuie deconectat de la sursa de alimentare înainte de a efectua orice operaţiune de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi cu normele locale referitoare la
siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a aparatului, cu excepţia cazurilor în care acest lucru este indicat în mod specific în manual.
- Împământarea aparatului este obligatorie prin lege.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost încastrat în locaşul său.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare la siguranţă, trebuie să se folosească un întrerupător multipolar cu o distanţă minimă între
contacte de 3 mm.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- nu trageţi de cablul de alimentare pentru a scoate ştecherul din priză.
- Componentele electrice nu trebuie să fie mai fie accesibile utilizatorului după instalare.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului ude şi nu-l folosiţi când sunteţi cu picioarele goale.
- Aceast aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept aparat electrocasnic, pentru gătitul alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex.:
încălzirea camerelor). Fabricantul nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse şi lipsite de experienţă sau de cunoştinţe,
dacă nu au fost instruite în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi trebuie supravegheaţi pentru a fi siguri
că nu se joacă cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafeţele interne ale aparatului - risc de arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în
contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat, înainte de a umbla în cuptor. Când uşa
aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau lângă acesta: poate izbucni un incendiu, dacă aparatul este pornit din greşeală.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat borcane sau recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se pot aprinde foarte uşor. Supravegheaţi permanent alimentele când gătiţi alimente cu mult ulei şi grăsime.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin), reţineţi că alcoolul se evaporează la temperaturi ridicate. Prin urmare, există riscul ca vaporii
emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu elementul electric de încălzire.
Aruncarea aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncarea la gunoi trebuie făcută în conformitate cu normele locale privind eliminarea
deşeurilor. Înainte de aruncarea la gunoi, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi autorităţile locale competente, serviciul de
eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul pentru pericol, referitor la siguranţă, care avertizează utilizatorii despre pericolele potenţiale pentru sine şi pentru ceilalţi.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO112
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe
dealerul dv. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică cel mai apropiat. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCASTRARE
Mobilierul aflat în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistent la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a cuptorului.
RACORDAREA ELECTRICĂ
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea. Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea
frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată de un electrician calificat. Contactaţi un Serviciu de Asistenţă autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi apă în interiorul unui cuptor încins; s-ar putea deteriora stratul de email.
- Nu târâţi oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). De aceea, materialele de ambalaj nu trebuie aruncate la un loc cu gunoiul menajer,
ci reciclate aşa cum este prevăzut de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) (Deşeurile de Echipament Electric
şi Electronic).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu deşeurile menajere, ci trebuie predat la
punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea aparatelor electrice şi electronice.
Economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dv.
- Folosiţi tăvi de copt acoperite cu glazură sau cu email de culoare închisă, deoarece absorb căldura mai bine.
- Stingeţi cuptorul cu 10/15 minute înainte de terminarea duratei de coacere. Alimentele care au nevoie de o coacere prelungită vor continua să se coacă, chiar şi după
stingerea cuptorului.
- Acest cuptor, care a fost proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Norma Europeană ( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat,
construit şi comercializat în conformitate cu obiectivele de siguranţă din Directiva “Joasă Tensiune” 2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi
amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva “EMC” 2004/108/CE.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
RO113
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, controlaţi dacă cuptorul este conectat la reţeaua electrică.
Stingeţi cuptorul, apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă problema a dispărut.
Uşa nu se deschide:
Stingeţi cuptorul, apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă problema a dispărut.
Important: în timpul auto-curăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi paragraful “Ciclul de curăţare al
cuptoarelor cu funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera “ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, specificaţi numărul care urmează după litera “ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Vedeţi dacă puteţi rezolva singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din “Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vă asigura că inconvenientul a fost eliminat.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul service (numărul care se găseşte după cuvântul “Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil
când uşa cuptorului este deschisă). Numărul service este de asemenea indicat în foaia de garanţie;
•adresa dv. completă;
numărul dv. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea garanţia că se folosesc piese de schimb
originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu aparatul, curăţaţi-l imediat
folosind o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă este foarte murdar, folosiţi o soluţie de apă cu puţin detergent de vase. Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorul
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă. Cu timpul, aceştia pot deteriora suprafeţele emailate şi sticla uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura murdăria depusă şi petele cauzate de
resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cuptorului cu un detergent lichid adecvat. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de preparare, se poate forma condens pe
partea internă a uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi interiorul uşii cu o cârpă sau un burete.
Accesoriile:
Înmuiaţi accesoriile în apă cu detergent lichid, imediat după utilizare, mânuindu-le folosind mănuşi de bucătărie, dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare pot fi îndepărtate cu o perie adecvată sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar putea deteriora suprafaţa
catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de auto-curăţare.
Lăsaţi cuptorul gol să funcţioneze cu funcţia “Circulaţie asistată de ventilator”, la 200°C, aprox. o oră
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu utilizaţi aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când este rece.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
RO114
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă cât mai mult (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi din nou cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dv., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
Înlocuirea becului cuptorului
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului (Fig. 7).
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
NOTĂ:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă 25-40W/230V tip E-14, T300°C.
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă.
IMPORTANT:
- nu puneţi cuptorul în funcţiune fără a fi pus la loc capacul becului.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Asiguraţi-vă că s-a răcit cuptorul înainte de a efectua următoarele operaţiuni.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7
RO115
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţă superioară/grill
3. Sistem de răcire (dacă există)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Bec
6. Ssitem de ventilare pentru coacere (dacă există)
7. Rotisor (dacă există)
8. Rezistenţă inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşă
10. Poziţiile grătarelor
11. Peretele posterior
NOTĂ:
- La terminarea coacerii, după stingerea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
RO116
ACCESORII COMPATIBILE
(pentru accesoriile furnizate împreună cu cuptorul, consultaţi fişa tehnică)
Tavă pentru scurgerea grăsimii (Fig. 1)
Pentru a aduna grăsimea sau bucăţile de alimente când este plasată sub grătarul metalic, sau ca tavă, pentru a găti carne, pui şi peşte etc., cu sau fără legume. Pentru
a evita împrocarea cu grăsime sau fumul, vărsaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii.
Tavă pentru dulciuri (Fig. 2)
Pentru a coace biscuiţi, torturi şi pizza.
Grătar metalic (Fig. 3)
Pentru a frige alimente la grătar sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri şi alte vase de gătit. Poate fi aşezat pe orice nivel disponibil. Grătarul metalic poate fi
introdus cu partea concavă în sus sau în jos.
Panouri catalitice laterale (Fig. 4)
Panourile catalitice sunt acoperite cu un email special microporos care absoarbe împrcăturile de grăsime. Se recomandă se efectueze un ciclu de curăţare automată
după gătirea unor alimente foarte grase (vezi CURĂŢAREA).
Rotisor (Fig. 5)
Folosiţi rotisorul aşa cum se indică în Fig. 9. De asemenea, consultaţi secţiunea “Utilizare recomandată şi sugestii” pentru alte recomandări.
Set “Grill Pan” (tavă şi grătar) (Fig. 6)
Setul cuprinde un grătar metalic (6a) şi un recipient emailat (6b). Acest set trebuie aşezat pe grătarul metalic (3) şi utilizat cu funcţia Grill.
Filtrul pentru grăsime (Fig. 7)
Folosiţi numai pentru gătitul alimentelor cu conţinut excesiv de grăsime. Fixaţi-l de peretele posterior al compartimentului cuptorului, în dreptul ventilatorului. Poate
fi spălat în maşina de spălat vase şi poate fi folosit pentru funcţia Coacere asistată de ventilator.
Rafturi glisante (Fig. 8)
Acestea permit ca grătarele metalice şi tăvile să poată fi scoase pe jumătate în timpul coacerii. Sunt adecvate pentru toate accesoriile, pot fi spălate în maşina de spălat
vase.
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8
Fig. 9
6a
6b
RO117
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
1. Butonul de selectare a funcţiilor
2. Buton timer
3. Butonul termostatului
4. Luminiţa indicatoare roşie a termostatului.
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A CUPTORULUI
Timer-ul permite programarea unei durate de la 1 la 60 de minute.
Pentru a programa timer-ul vă recomandăm să rotiţi butonul cu un tur complet, în sens orar,
şi să-l aduceţi din nou pe durata dorită.
La terminarea duratei programate va fi emis un semnal acustic.
TABEL CU DESCRIEREA FUNCŢIILOR
FUNCŢIE DESCRIERE
OFF (OPRIT) -
BEC Aprinderea becului intern al cuptorului.
CONVENŢIONAL
Funcţie adecvată pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Preîncălziţi cuptorul la temperatura necesară şi
introduceţi alimentele înăuntru când se atinge temperatura setată. Se recomandă să se utilizeze al doilea sau al treilea grătar
pentru a găti. Această funcţie este adecvată şi pentru a găti alimente semipreparate congelate; urmaţi instrucţiunile de pe
ambalajul alimentelor.
COACERE CU
CONVECŢIE
Pentru a coace prăjituri cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un singur nivel. Această funcţie este ideală şi pentru a găti pe
două niveluri. La nevoie, vă recomandăm să inversaţi poziţia mâncărurilor, pentru a obţine o coacere mai omogenă.
GRILL
Pentru a frige antricoate, frigărui, cârnaţi, pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâinea. Preîncălziţi cuptorul timp de 3-5 min.
În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă. Când frigeţi carne, vărsaţi puţină apă în tava pentru
scurgerea grăsimii (aşezată pe primul nivel) pentru a reduce fumul şi împroşcăturile cu grăsime. Se recomandă să întoarceţi
alimentele în timpul coacerii.
TURBOGRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (rosbif, fripturi). În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă. Când
frigeţi carne, vărsaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii, aşezată pe primul nivel. Astfel se vor reduce fumul şi
împroşcarea cu grăsime. Întoarceţi carnea în timpul coacerii.
DEZGHEŢAREA
Această funcţie poate fi folosită pentru a grăbi dezgheţarea alimentelor la temperatura camerei. Lăsaţi alimentele în ambalajul
lor, pentru a preveni uscarea.
2
4
3
RO118
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
ACCESORIILE
Torturi dospite Da 2 160-180 35-55 Grătar metalic + tavă de prăjituri
Biscuiţi/Tarte mici Da 3 170-180 15-40 Tavă de copt
Choux ŕ la crčme Da 3 180 30-40 Tavă de copt
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de
foietaj
Da 3 180-200 20-30 Tavă de copt
Bezele Da 3 90 120-130 Tavă de copt
Miel / Viţel / Văcuţă / Porc Da 2 190-200 90-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Pui / Iepure / Raţă Da 2 190-200 65-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Curcan / Gâscă Da 2 190-200 140-180
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Peşte la cuptor / în papiotă
(file, întreg)
Da 2 180-200 50-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Lasagne / Paste făinoase la cuptor /
Cannelloni / Flanuri
Da 2 190-200 45-55 Grătar metalic + vas pirex
Pâine / Lipie Da 2 190-230 15-50
tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de copt
Pizza Da 2 230-250 7-20
tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de copt
Pâine prăjită Da 4 200 2-5 Grătar metalic
Legume gratinate Da 3 200 15-20 Grătar metalic + vas pirex
Fileuri şi bucăţi de peşte la grătar Da 3 200 30-40 Grătar metalic + vas pirex
Cârnaţi / Frigărui / Cotlete /
Hamburgeri
Da 4 200 30-50
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul
ghidaj, întoarceţi la jumătatea
coacerii
Plăcinte umplute (prăjitură cu
brânză, ştrudel, plăcintă cu mere)
Da 1 180-200 50-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Plăcinte cu carne şi cartofi (plăcintă
cu legume, quiche lorraine)
Da 1 180-200 35-55 Grătar metalic + tavă de prăjituri
Legume umplute (roşii, ardei,
dovlecei, vinete)
Da 2 180-200 40-60 Grătar metalic + vas pirex
Plăcinte cu carne şi cartofi (plăcintă
cu legume, quiche lorraine)
Da 1/ 3 180-190 45-55
Grătar + tavă, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
RO119
NOTĂ: temperaturile şi duratele de coacere au caracter indicativ pentru 4 porţii.
Pizze/Lipie Da 1/3 230-250 12-30
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Biscuiţi/Tarte mici - 1 /3 170-180 20-40
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Profiteroluri - 1/ 3 180 35-45
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de
foietaj
- 1/ 3 180-200 20-40
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Friptură de pui - 2 200 55-65
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul ghidaj
Cartofi la cuptor - 3 200 45-55 Tavă pentru scurgerea grăsimii
Rosbif - puţin făcut - 3 200 30-40
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul ghidaj
Pulpă de miel / But - 3 200 55-70
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
ACCESORIILE
RO120
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul
când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirean cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind
de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai mari.
Folosiţi accesoriile furnizate şi, de preferat, tăvi de prăjituri şi de copt din metal, de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din piatră, dar nu uitaţi
că durata de coacere se va prelungi puţin. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare)
care urmează a fi puse pe diferitele niveluri. Când gătiţi alimente care conţin multă apă, preîncălziţi cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “COACERE CU CONVECŢIE” (dacă există), puteţi ti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte
şi legume), folosind niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită o durată de coacere
mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal, de culoare închisă, şi puneţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic furnizat. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza
circulaţia optimă a aerului fierbinte.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în mijlocul prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece este posibil ca prăjitura să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CU CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este cleioasă,
coborâţi grătarul i presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru fripturi, este mai bine să se adauge nişte
supă de carne în tav, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute
sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine rezultate uniforme ale gătitului. Bucăţile foarte groase de
carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, coborâţi poziţia grătarului metalic, menţinând carnea mai departe de grill.
Întoarceţi carnea după ce au trecut dou treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi atunci când este necesar.
Rotisor (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu o sfoară, dacă este carne de pui, şi
verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al peretelui şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de
fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii cu jumătate de litru de apă în ea pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner
de plastic, care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea, pentru a evita arsurile când scoateţi alimentele din
cuptor.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Funcţia de dospire (există numai la anumite modele)
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu o cârpă umedă înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata de dospire a aluatului se reduce cu
aproximativ o treime, n comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de dospire pentru 1 Kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
UTILIZARE RECOMANDATĂ ŞI SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool AKP 235/05/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru