Whirlpool AKP 144/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO82
SIGURANŢA DV. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul oferă avertizări importante legate de siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul potenţial existent şi indică ce este de făcut pentru a reduce riscul de rănire, de deteriorare şi de
şoc electric, care pot rezulta din folosirea improprie a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi cu normele locale referitoare la
siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Normele în vigoare impun ca aparatul să fie împământat.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost încorporat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare la siguranţă, trebuie să se folosească un întrerupător multipolar cu o distanţă minimă între
contacte de 3 mm.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a scoate ştecherul din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Aceast aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept aparat electrocasnic, pentru gătitul alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex.
pentru încălzirea încăperilor). Producătorul nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse şi lipsite de experienţă sau de cunoştinţe,
dacă nu au fost instruite în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se
joace cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi rezistenţele sau suprafeţele interne ale aparatului, deoarece pot provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în
contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat, înainte de a umbla în cuptor. Când uşa
aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi rezistenţele.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa: poate izbucni un incendiu, dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate duce la explozia borcanului, deteriorând
aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi permanent alimentele când gătiţi cu mult ulei şi grăsime.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin), reţineţi că alcoolul se evaporează la temperaturi ridicate. Prin urmare, există riscul ca vaporii
emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare la eliminarea deşeurilor. Înainte de
aruncarea la gunoi, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi autorităţile locale competente, serviciul de
eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi pentru ceilalţi.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO83
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe
dealerul dv. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică cel mai apropiat. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCORPORARE
Mobilierul aflat în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistent la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a cuptorului.
Racordarea la electricitate
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea. Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea
frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat. Contactaţi un Serviciu de Asistenţă
autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi apă în interiorul unui cuptor încins; s-ar putea deteriora stratul de email.
- Nu târâţi oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie aruncate la întâmplare, ci trebuie
reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) (Deşeurile de Echipament Electric
şi Electronic).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu deşeurile menajere, ci trebuie predat la
punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea aparatelor electrice şi electronice.
Economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dv.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de terminarea duratei de preparare setate. Alimentele care au nevoie de o preparare mai lungă vor continua să se coacă, chiar şi
după oprirea cuptorului.
- Acest cuptor, care este proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Norma Europeană ( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat,
construit şi comercializat în conformitate cu obiectivele de siguranţă din DirectivaJoasă Tensiune” 2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi
amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva “EMC” 2004/108/CE.
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
RO84
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
IMPORTANT: în timpul auto-curăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi paragraful “Ciclul de curăţare al cuptoarelor cu
funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera “ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi numărul care urmează după litera “ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din “Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Opriţi şi puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vă asigura că inconvenientul a fost eliminat.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de asistenţă (numărul care se găseşte după cuvântul “Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din dreapta, în interiorul cuptorului (e
vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de asistenţă este indicat, de asemenea, în foaia de garanţie;
•adresa dv. completă;
numărul dv. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea garanţia că se folosesc piese de schimb
originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu aparatul, curăţaţi-l imediat cu
o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă este foarte murdar, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase. Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: Nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la deteriorarea suprafeţelor
emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura murdăria depusă şi petele cauzate de
resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu detergenţi lichizi speciali. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de preparare, se poate forma condens pe
partea internă a uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi cu o cârpă sau un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie, dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar putea deteriora suprafaţa
catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia “Convecţie.
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu utilizaţi aparate de curăţat cu aburi.
-Curăţaţi cuptorul numai când este rece.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
RO85
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (Fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (Fig.2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dv., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
-Folosiţi mănuşi de protecţie.
-Asiguraţi-vă că s-a răcit cuptorul înainte de a efectua următoarele operaţiuni.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
RO86
ÎNLOCUIREA BECULUI CUPTORULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului (Fig. 7).
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
NOTĂ:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă 25-40 W / 230 V, tip E-14, T300°C.
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă.
IMPORTANT:
-Nu folosiţi cuptorul până ce plafoniera nu a fost pusă la loc.
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţă superioară/grill
3. Sistem de răcire (dacă există)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becuri
6. Sistem de ventilare pentru coacere (dacă există)
7. Rotisor (dacă există)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşă
10. Poziţiile grătarelor
11. Perete despărţitor
NOTĂ:
- La terminarea coacerii, după stingerea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
Fig. 6 Fig. 7
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
RO87
ACCESORII COMPATIBILE
(pentru accesoriile furnizate împreună cu cuptorul, consultaţi fişa tehnică)
Tavă pentru scurgerea grăsimii (Fig. 1)
Pentru a aduna grăsimea sau bucăţile de alimente când este plasată sub grătarul metalic, sau ca tavă, pentru a găti carne, pui şi peşte etc., cu sau fără legume. Pentru
a evita împroşcarea cu grăsime sau fumul, vărsaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii.
Tavă pentru dulciuri (Fig. 2)
Pentru a coace biscuiţi, torturi şi pizza.
Grătar metalic (Fig. 3)
Pentru a frige alimente la grătar sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri şi alte vase de gătit. Poate fi aşezat pe orice nivel disponibil. Grătarul metalic poate fi
introdus cu partea concavă în sus sau în jos.
Panouri catalitice laterale (Fig. 4)
Aceste panouri sunt acoperite cu un email special microporos, care absoarbe împroşcăturile de grăsime. Se recomandă să se efectueze un ciclu de curăţare automată
după gătirea unor alimente foarte grase (vezi CURĂŢAREA).
Rotisor (Fig. 5)
Folosiţi rotisorul aşa cum se indică în Fig. 9. De asemenea, consultaţi secţiunea “Utilizare recomandată şi sugestii” pentru alte recomandări.
Set Grill Pan (tavă şi grătar) (Fig. 6)
Setul cuprinde un grătar metalic (6a) şi un recipient emailat (6b). Acest set trebuie aşezat pe grătarul metalic (3) şi utilizat cu funcţia Grill.
Filtrul pentru grăsime (Fig. 7)
Folosiţi numai pentru gătitul alimentelor cu conţinut excesiv de grăsime. Fixaţi-l de peretele posterior al compartimentului cuptorului, în dreptul ventilatorului. Poate
fi spălat în maşina de spălat vase şi poate fi folosit pentru funcţia Coacere asistată de ventilator.
Rafturi glisante (Fig. 8)
Acestea permit ca grătarele metalice şi tăvile să poată fi scoase pe jumătate în timpul coacerii. Sunt adecvate pentru toate accesoriile, pot fi spălate în maşina de spălat
vase.
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8
Fig. 9
6a
6b
RO88
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
1. Butonul de selectare a funcţiilor
2. Buton timer
3. Butonul termostatului
4. Luminiţa indicatoare roşie a termostatului.
CUM SE UTILIZEAZĂ CUPTORUL
Timer-ul permite programarea unei durate de la 1 la 60 de minute.
Pentru a programa timer-ul vă recomandăm să rotiţi butonul cu un tur complet, în sens orar, şi
să-l aduceţi din nou pe durata dorită.
La terminarea duratei programate va fi emis un semnal acustic.
TABEL DESCRIERE FUNCŢII
FUNCŢIE DESCRIERE
OFF -
BEC Pentru a aprinde becul intern al cuptorului.
CONVENŢIONAL
Funcţie adecvată pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Preîncălziţi cuptorul la temperatura necesară şi
introduceţi alimentele înăuntru când se atinge temperatura seta. Se recomandă să se utilizeze al doilea sau al treilea grătar
pentru a găti. Această funcţie este adecvată şi pentru a găti alimente semipreparate congelate; urmaţi instrucţiunile de pe
ambalajul alimentelor.
COACERE
CONVECŢIE
Pentru a coace plăcinte cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un singur nivel. Această funcţie este ideală şi pentru a găti pe
două niveluri. La nevoie, vă recomandăm să inversaţi poziţia mâncărurilor, pentru a obţine o coacere mai omogenă.
GRILL
Pentru a frige antricoate, frigărui şi cârnaţi, pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâinea. Preîncălziţi cuptorul timp de
3 - 5 min. În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă. Când frigeţi carne, vărsaţi puţină apă în tava
pentru scurgerea grăsimii (aşezată pe primul nivel) pentru a reduce fumul şi împroşcăturile cu grăsime. Se recomandă să
întoarceţi carnea în timpul coacerii.
TURBOGRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (rosbif şi alte tipuri de friptură). În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să rămâ
închisă. Când frigeţi carne, vărsaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii, aşezată pe primul nivel. Astfel se vor reduce
fumul şi împroşcarea cu grăsime. Întoarceţi carnea în timpul frigerii.
DECONGELARE
Această funcţie poate fi folosită pentru a grăbi dezgheţarea alimentelor la temperatura camerei. Alimentele trebuie puse în
cuptor în ambalajul lor, pentru a evita uscarea.
2
4
3
RO89
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
Torturi dospite Da 2 160-180 35-55 Grătar metalic + tavă de prăjituri
Biscuiţi/Tarte mici Da 3 170-180 15-40 Tavă de copt
Choux à la crème Da 3 180 30-40 Tavă de copt
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de
foietaj
Da 3 180-200 20-30 Tavă de copt
Bezele Da 3 90 120-130 Tavă de copt
Miel / Viţel / Văcuţă / Porc Da 2 190-200 90-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Pui / Iepure / Raţă Da 2 190-200 65-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Curcan / Gâscă Da 2 190-200 140-180
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Peşte la cuptor / în papiotă
(file, întreg)
Da 2 180-200 50-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Lasagne / Paste făinoase la cuptor /
Cannelloni / Flanuri
Da 2 190-200 45-55 Grătar metalic + vas pirex
Pâine / Lipie Da 2 190-230 15-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de copt
Pizza Da 2 230-250 7-20
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de copt
Pâine prăjită Da 4 200 2-5 Grătar metalic
Legume gratinate Da 3 200 15-20 Grătar metalic + vas pirex
Fileuri şi bucăţi de peşte la grătar Da 3 200 30-40 Grătar metalic + vas pirex
Cârnaţi / Frigărui / Cotlete /
Hamburgeri
Da 4 200 30-50
Grătar + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul nivel,
întoarceţi la jumătatea coacerii
Plăcinte umplute
(prăjitură cu brânză, ştrudel, plăcintă
cu mere)
Da 1 180-200 50-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau grătar metalic + vas pirex
Plăcinte cu carne şi cartofi
(plăcintă cu legume, quiche lorraine)
Da 1 180-200 35 -55 Grătar metalic + tavă de prăjituri
Legume umplute (roşii, ardei,
dovlecei, vinete)
Da 2 180-200 40-60 Grătar metalic + vas pirex
Plăcinte cu carne şi cartofi
(plăcintă cu legume, quiche lorraine)
Da 1/ 3 180-190 45-55
Grătar + tavă, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
RO90
NOTĂ: temperaturile şi duratele de coacere au caracter orientativ pentru 4 porţii.
Pizze/Lipie Da 1/3 230-250 12-30
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Biscuiţi/Tarte mici - 1 /3 170-180 20-40
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Profiteroluri - 1/ 3 180 35-45
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de
foietaj
- 1/ 3 180-200 20-40
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Pui fript - 2 200 55-65
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul ghidaj
Cartofi copţi - 3 200 45-55 Tavă pentru scurgerea grăsimii
Rosbif - puţin făcut - 3 200 30-40
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul ghidaj
Pulpă de miel / But - 3 200 55-70
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
RO91
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din
momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au
caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele
nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Folosiţi accesoriile din dotare şi, de preferat, tăvi de prăjituri şi de copt din metal, de culoare închisă. De asemenea,
puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din piatră, dar reţineţi că durata de coacere se va prelungi puţin. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi
recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferitele niveluri. Când gătiţi alimente care conţin
multă apă, preîncălziţi cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “COACERE CONVECŢIE” (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi
legume), folosind niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită o durată de coacere mai
lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional, numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal, de culoare închisă, şi puneţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic furnizat. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia convecţie şi puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza
circulaţia optimă a aerului fierbinte.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în mijlocul prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece este posibil ca prăjitura să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este prea umedă,
coborâţi grătarul şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas din pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru fripturi, este mai bine să se adauge nişte
supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute
sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită
durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul la un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după
ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu o sfoară, dacă este carne de pui, şi
verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al peretelui şi de a-l sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de
fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să puneţi o ta pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de a în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner
de plastic, care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea, pentru a scoate alimentele din cuptor fără să vă
ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Funcţia de dospire (există numai la anumite modele)
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata de dospire a aluatului se reduce cu
aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool AKP 144/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului