RO117
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul
când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur
orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite
suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi forme de prăjituri şi tăvi de copt din metal de culoare închisă. De asemenea, puteţi
folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul
de coacere în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri. Când gătiţi alimente care conţin multă apă, preîncălziţi
cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „CONVECŢIE” (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi legume),
pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi forme de prăjituri din metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia „Turboventilator” şi puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare, ceea ce
favorizează circulaţia aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este
gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi
să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia „CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este prea umedă,
folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în
tavă, stropind carnea în timpul gătitului pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau
înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită
durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai coborât. Întoarceţi
carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi cu apă când este necesar.
Tabelul cu funcţiile plitei
Funcţie Descrierea funcţiei
CĂLDURĂ DELICATĂ
(în funcţie de model)
Pentru a face să dospească aluatul, pentru a înmuia untul scos din frigider, pentru a ţine la cald biberonul sau mâncarea copiilor,
pentru a face iaurt, pentru a topi ciocolata etc.
Funcţia este disponibilă doar când indicatorul de căldură reziduală este aprins. Pentru a activa funcţia, asiguraţi-vă că indicatorul
de căldură reziduală al zonei de gătit pe care doriţi s-o utilizaţi este aprins. Rotiţi butonul la . Pentru a deselecta funcţia,
schimbaţi poziţia butonului.
MENŢINEREA
CĂLDURII
Pentru a menţine o temperatură constantă de 60° până la terminarea preparării alimentelor. Pentru a selecta acestă funcţie,
rotiţi butonul la .
FIERBERE RAPIDĂ
Această funcţie se utilizează pentru a da apa repede în clocot; rămâne activă pe o perioadă prestabilită. La încheierea perioadei
prestabilite, plita revine automat la setarea de putere maximă. Această funcţie poate fi selectată chiar şi în timpul preparării
alimentelor. Atenţie: înainte de a selecta această funcţie, asiguraţi-vă că aţi aşezat oala pe zona de gătit dorită pentru a evita
deteriorarea suprafeţei plitei. Valorile de performanţă specificate pentru această funcţie sunt cele garantate pentru toate plitele
vitroceramice.
Pentru a selecta această funcţie, aşezaţi oala pe zona de gătit dorită şi rotiţi butonul la . Pentru a o deselecta, schimbaţi
poziţia butonului.
ZONĂ DUBLĂ
(în funcţie de model)
E disponibilă pe zonele de gătit din faţă stânga şi din spate stânga. Această funcţie extinde zona de încălzire a plitei pentru a
permite folosirea unor oale sau vase de gătit mari, ovale sau dreptunghiulare. Pentru a selecta funcţia: rotiţi butonul la şi
aşteptaţi până când indicatorul de căldură reziduală corespunzător zonei de gătit începe să clipească. Selectaţi setarea de putere
necesară rotind butonul în sens antiorar. Indicatorul de căldură reziduală rămâne aprins pentru a indica faptul că plita este
utilizată. Pentru a deselecta funcţia, rotiţi butonul la „0”.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII