Tefal ME7101 - Hachoir Manual de utilizare

Categorie
Tocătoare
Tip
Manual de utilizare
RO
55
Instrucţiuni de securitate
Consumatorul corespunde regulamentelor tehnice şi normelor în vigoare.
Aparatul este destinat exclusiv pentru exploatarea cu curent alternativ. Vă solicităm ca înainte de punerea
în funcţiune să vă asiguraţi că tensiunea din reţea corespunde tensiunii însemnate pe eticheta aparatului.
Nu aşezaţi acest aparat pe plite fierbinţi sau în apropierea focului deschis (ochiuri de aragaz) şi nici nu-l
folosiţi în apropierea acestora.
Utilizaţi consumatorul numai pe suprafeţe de lucru stabile, unde nu poate fi împroşcat cu apă. Se interzice
întoarcerea consumatorului cu fundul în sus
Aparatul trebui debranşat de la reţeaua electrică:
- dacă în timpul utilizării apare orice fel de anomalie,
- înaintea fiecărei curăţări sau întreţineri,
- după utilizare sau dacă rămâne nesupravegheat,
- de câte ori se schimbă accesoriile
Niciodată nu debranşaţi aparatul trăgând de cordon.
Utilizaţi un cablu prelungitor numai după ce aţi verificat că este într-o stare corespunzătoare.
Se interzice utilizarea consumatorului electric casnic dacă:
- a căzut la pământ,
- cuţitul este deteriorat sau incomplet.
Dacă cordonul de alimentare este deteriorat, pentru a se evita pericolele, trebuie să fie schimbat de către
producător sau de un service autorizat, sau de o persoană calificată.
Consumatorul este destinat uzului casnic şi în nici un caz nu poate fi utilizat în mod profesional. Într-un
astfel de caz, producătorul nu oferă garanţie şi nu poartă nici o răspundere faţă de eventualele pagube.
Niciodată nu presaţi carnea în aparat cu degetele. Folosiţi întotdeauna dispozitivul de presare.
Acest aparat nu poate fi folosit de persoane (inclusiv copii) ale căror capacităţi fizice sau psihice sunt
limitate, sau de către persoane fără experienţă sau cunoştinţe, exceptând cazurile în care pot fi
supravegheate sau instruite în utilizarea acestui aparat de către o persoană responsabilă.
Trebuie avută grijă ca copiii să nu se joace cu aparatul.
Descrierea aparatului
1. Bloc motor
2. Buton
3. Vas de umplere
4. Butonul siguranţei blocului de tocare
5. Bloc de tocare
6. Spirală
7. Cuţit
8. Site (în funcţie de tip):
a. orificii mici - Ø 3mm
b. orificii medii - Ø 4,7mm
c. orificii mari - Ø 7,5 mm
9. Manşon
10. Alonjă pentru umplerea mezelurilor (în
funcţie de tip)
11. Accesorii Kébbé (în funcţie de tip)
12. Spirală pentru copturi (în funcţie de tip):
12a: sprijinitoare
12b: formă
13. Accesorii pentru fabricarea sucurilor şi
piureurilor (în funcţie de tip) :
13a: şurub
1
3b: filtru cu orificii de diferite mărimi, pentru piure
13c: filtru cu orificii mici, pentru suc
13d: Deversor de suc
14. Uşiţă
Utilizare
Înaintea primei utilizări, spălaţi toate piesele în apă cu detergent de vase şi
uscaţi-le cu grijă.
Sita şi cuţitul trebuie să fie unse. Ungeţi-le cu ulei.
Nu folosiţi aparatul la gol dacă sita şi cuţitul nu sunt unse.
Mânuiţi cu grijă cuţitul,
tăişurile sunt foarte
ascuţite.
Notice_TEFAL_2642950/A:19L-2642707 9/12/09 16:23 Page 55
RO
56
Montarea blocului de tocare (figura 1)
Introduceţi spirala (6) (cu axul lung înainte) în blocul de tocare (5).
Fixaţi cuţitul (7) pe axul scurt al spiralei, cu tăişul către exterior, orientat
către sită.
Fixaţie pe cuţit sita aleasă (8), în aşa fel încât ambii pivoţi să cadă în
crestături. Înşurubaţi până la cap manşonul (9), dar nu atât cât să-l blocaţi.
Verificaţi dacă aparatul a fost montat corespunzător. Axul nu trebuie să
patineze şi nici să fie blocat. În caz contrar, remontaţi complet blocul.
Montarea blocului pe aparat
Aparatul trebuie să fie debranşat.
Înclinaţi blocul de tocare spre dreapta (figura 2).
Introduceţi complet blocul de tocare în blocul motor şi răsuciţi-l spre stânga,
fixaţi apoi vasul de umplere.
Închideţi uşiţa (14).
Branşaţi aparatul la reţeaua electrică.
Pregătiţi-vă ingredientele pe care doriţi să le tocaţi, îndepărtând din ele
oasele, zgârciurile şi nervii.
• Tăiaţi carnea în bucăţi (aproximativ 2x2 cm) şi puneţi-o în vas.
• Niciodată nu încercaţi să tocaţi bucăţi de oase, zgârci sau şoric.
• Alegeţi sita:
- orificii mici – Ø 3mm: carne foarte fragedă
- orificii medii – Ø 4,7 mm: carne de vită, de porc, de miel, de pasăre, etc.
- orificii mari – Ø 7,5 mm: crenvurşti, carne grasă
• Pentru ca măcinarea cărnii să fie cât mai bună, tăiaţi carnea în bucăţi mai
mici decât gâtul tubului de umplere.
• Aşezaţi un vas sub blocul de măcinare.
• Treceţi în poziţia «I» întrerupătorul aflat pe partea din spate a aparatului.
(figura 4)
• Introduceţi bucăţile de carne în blocul de tocare şi dacă este necesar apăsaţi-
le cu dispozitivul pentru presat (2)
Dacă aparatul se blochează :
opriţi tocătorul punând întrerupătorul în poziţia «O».
Deschideţi uşiţa compartimentului de păstrare a accesoriilor.
Apăsaţi câteva secunde pe întrerupătorul « reverse », eliberându-se astfel
alimentele din aparat (figura 5).
Închideţi apoi uşiţa şi apăsând întrerupătorul principal repuneţi aparatul în
funcţiune, terminând tocarea.
Atenţie:
Nu lăsaţi aparatul să
meargă în gol (fără
carne).
• Recomandăm ungerea
sitei după curăţare.
Niciodată nu apăsaţi
carnea cu degetele.
ATENŢIE :
Aşteptaţi oprirea
completă a aparatului
înainte de a acţiona
întrerupătoarele.
Observaţie :
Pentru anumite reţete este
nevoie de o putere mai
mare (cca. 800 W). În
astfel de cazuri nu folosiţi
aparatul mai mult de 30
de secunde.
Notice_TEFAL_2642950/A:19L-2642707 9/12/09 16:23 Page 56
RO
57
EXEMPLU: Piure de mazăre cu slănină sau carne de oaie.
Ingrediente : 100 g slănină sau carne de oaie - 150 g mazăre crudă decorticată
- 100 g făină - 50 g apă - 20 g usturoi - sare - piper – ulei de măsline
- Amestecaţi într-un recipient mazărea decorticată şi făina, adăugând treptat
apă până când obţineţi un amestec uniform.
- Introduceţi amestecul în vasul de umplere al tocătorului.
- Porniţi aparatul şi împingeţi treptat amestecul în gura lniei cu ajutorul
dispozitivului de presat.
- Introduceţi apoi slănina sau carnea de oaie tăiată în bucăţi de 2 cm x 2 cm
împreună cu usturoiul.
- Turnaţi acest amestec într-un vas conţinând 1,5 litri de apă. Amestecaţi şi
lăsaţi să fiarbă între 20 şi 30 de minute.
- Mixaţi totul după fierbere şi adăugaţi 1/2 de pahar de ulei de măsline.
"Mixerul" este protejat printr-un dispozitiv de siguranţă încorporat în axul
spiralei (6).
Pentru a evita înfundarea sau blocarea accidentală în timpul utilizării
tocătorului, respectaţi recomandările privind tăierea alimentelor şi alegerea
sitelor.
Demontarea
După utilizare, opriţi şi debranşaţi aparatul de la reţeaua electrică.
• Apăsaţi pe butonul de deblocare (4) situat pe partea din faţă a aparatului.
• Înclinaţi blocul de tocare spre dreapta.
• Scoateţi blocul prin tragere.
• Deşurubaţi manşonul din blocul de tocare, împingeţi axul şi scoateţi toate
accesoriile.
• Debranşaţi de la reţea aparatul înaintea fiecărei curăţări şi înainte de a
scoate diversele accesorii.
Curăţaţi-l cu o cârpă umedă. Toate celelalte piese pot fi curăţate cu apă caldă
utilizând un detergent pentru vase. Nu utilizaţi niciodată produse abrazive.
Recomandăm ca după ca după fiecare curăţare, cuţitul şi sita
tocătorului de carne să fie unse cu ulei comestibil.
Depozitarea
Componentele pot fi păstrate în spaţiul destinat acestui lucru: sub uşiţa (14)
aparatului (figura 6).
cordonul se poate încolăci sub aparat (figura 2).
Alte accesorii
Tub pentru crenvurşti (în funcţie de tip)
Acest accesoriu se utilizează fără sită şi cuţit. Se adaptează pe blocul de tocare
şi vă permite să fabricaţi cu uşurinţă crenvurşti.
Nu scufundaţi niciodată
blocul motor în apă.
Nu puneţi în maşina de
spălat vase "Capul
mixerului", adică blocul
de tocare (5), spirala (6),
cuţitul (7), sita (8) şi
manşonul (9).
Notice_TEFAL_2642950/A:19L-2642707 9/12/09 16:23 Page 57
RO
58
Montarea (figura 8):
Montaţi spirala pe bloc.
Fixaţi tubul pentru crenvurşti.
Înşurubaţi manşonul.
Fixaţi blocul pe aparat.
Utilizare :
• Preparaţi tocătura şi condimentaţi după gust.
• Înmuiaţi maţul în apă călduţă pentru ca acesta să-şi recapete elasticitatea
apoi trageţi-l peste tub (10).
• Puneţi tocătura pe platou, porniţi aparatul şi apăsaţi cu dispozitivul pentru
presat până când tocătura ajunge la extremitatea tubului.
• Opriţi aparatul şi faceţi un nod la maţ.
Porniţi din nou aparatul şi continuaţi apăsând tocătura cu dispozitivul pentru presat.
Accesoriu Kébbé (în funcţie de tip)
Acest accesoriu se utilizează fără sită şi cuţit. Se fixează pe corpul aparatului şi
permite realizarea unui amestec (carne de oaie + bulgur) cu formă prelungită.
Acest amestec se taie în bucăţi scurte, se ornează cu amestec de carne tocată,
îngustându-se la capete. Aceste chiftele se prăjesc.
Montarea : La fel ca tubul pentru crenvurşti. (figura 9).
Spirala (J) (în funcţie de tip)
Montarea (figura 10) :
• Introduceţi spirala (6) în blocul (5) capului de măcinare.
• Introduceţi forma (12b) în sprijinitoare (12a) şi fixaţi acest întreg pe capul de
măcinare. Aveţi grijă ca toate piesele să cadă în canelurile corespunzătoare
ale blocului de măcinat (5) şi strângeţi manşonul (9) în spate.
• Capul astfel pregătit, fixaţi-l pe blocul motor (1), aşa cum este exemplificat în
(figura 10).
Utilizare :
• Preparaţi-vă aluatul (cele mai bune rezultate le obţineţi dacă vă pregătiţi un
aluat foarte tare).
• Alegeţi forma. Acest lucru se realizează prin deplasarea săgeţii către forma
dorită.
• Porniţi aparatul şi începeţi să introduceţi în el aluat..
Accesoriu pentru prepararea sucurilor şi piureurilor (în funcţie de tip)
Acest accesoriu se utilizează la prepararea piureurilor (fructe, roşii) şi sucurilor
(mere, pere, portocale etc.). Se fixează pe blocul de tocare (5).
Montarea (figura 10) :
• Fixaţi blocul de tocare (5) pe blocul motor (1).
Observaţie : acest
accesoriu se foloseşte
fără sită şi cuţit.
Notice_TEFAL_2642950/A:19L-2642707 9/12/09 16:23 Page 58
RO
59
• Introduceţi şurubul (13a) în blocul de tocare (5).
• Aşezaţi filtrul ales:
- (13b), filtru cu diferite orificii, pentru prepararea piureului sau
- (13c), filtru cu orificii mici, pentru prepararea sucului.
• Strângeţi manşonul pe capul de tocare (5).
• Aşezaţi tăviţa la deversorul de suc (13d) sub filtrul pregătit (13b sau 13c).
Utilizare :
Piure : Pentru a obţine cele mai bune rezultate, folosiţi filtrul (13b) cu două
dimensiuni diferite ale orificiilor.
Pentru prepararea piureului folosiţi numai fructe proaspete. În funcţie de
anotimp şi calitatea fructelor, pentru a se obţine o cantitate cât mai mare de
suc, recomandăm stoarcerea miezului de două ori cu aparatul.
Suc : Folosiţi filtrul (13c) cu acelaşi diametru al orificiilor.
Aşezaţi vasul pentru suc sub tăviţa deversorului de suc (13d), alt vas aşezaţi-l sub
filtru (13b sau 13c), în acesta vor cădea resturile.
După ce aţi aşezat corespunzător accesoriile, puteţi utiliza aparatul în mod normal..
Curăţarea aparatului :
Toate piesele trebuie spălate în apă caldă cu detergent de vase.
Nu folosiţi niciodată mijloace de curăţare abrazive. Sitele le curăţaţi cel mai
uşor cu ajutorul unei perii (de ex. periuţa de dinţi).
Aparatul electric sau electronic la finalul perioadei de
utilizare
Contribuim la protecţia mediului înconjurător!
Aparatul dumneavoastră conţine o cantitate mare de materiale refolosibile sau reciclabile.
De aceea duceţi aparatul la un centru de colectare sau la un service autorizat, unde se va face
lichidare lui.
ATENŢIE :
anumite piese nu pot fi
spălate în maşina de
spălat vase.
Notice_TEFAL_2642950/A:19L-2642707 9/12/09 16:23 Page 59
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Tefal ME7101 - Hachoir Manual de utilizare

Categorie
Tocătoare
Tip
Manual de utilizare