46
• Nu acoperiţi partea inferioară a cuptorului
cu folie de aluminiu sau cu alte obiecte.
• Ușa cuptorului trebuie să se închidă bine.
Păstraţi curată suprafaţa garniturii ușii.
• Nu turnaţi niociodată apă direct în cuptorul
încins. Emailul s-ar putea deteriora.
• Sucurile de fructe care se scurg din tavă pot
lăsa pete care nu mai pot fi îndepărtate. Vă
recomandăm să curăţaţi cuptorul înainte de
a-l folosi din nou.
• Evitaţi să târâţi oale și tigăi pe fundul cuptorului,
pentru a nu zgâria stratul protector.
• Condensul care rămâne la sfârșitul coacerii
ar putea deteriora, în timp, cuptorul și
mobilele din apropierea sa. Vă recomandăm:
- să alegeţi temperatura cea mai joasă;
- să acoperiţi alimentele;
- să scoateţi alimentele din cuptor;
- să uscaţi părţile umede după ce cuptorul
s-a răcit.
• Panoul frontal și mânerul ușii cuptorului se
încălzesc atunci când aparatul rămâne în
funcţiune o perioadă îndelungată la
temperaturi ridicate.
• Evitaţi să atingeţi cuptorul cu mâinile ude și
să-l folosiţi dacă sunteţi desculţ.
• Nu trageţi de aparat sau de cablul de
alimentare pentru a-l scoate din priză.
• Acest aparat nu trebuie utilizat de persoane
(inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale
sau mentale reduse, sau lipsite de
experienţă și cunoștinţe, decât dacă au
primit instrucţiuni cu privire la utilizarea
aparatului de la o persoană responsabilă de
siguranţa acestora.
• Ţineţi copiii departe de:
- panoul de comandă și de cuptor în
general, mai ales în timpul funcţionării
acestuia și imediat după aceea, pentru a
evita arsurile;
- ambalaje (pungi, polistiren, părţi metalice
etc.);
- cuptorul care trebuie aruncat.
• Asiguraţi-vă ca firele electrice ale altor
aparate utilizate în aproprierea cuptorului să
nu intre în contact cu părţile fierbinţi sau să
nu rămână prinse în ușa cuptorului.
• Unele modele de cuptoare sunt dotate cu un
sistem de răcire cu aer, pentru a împiedica
ajungerea la temperaturi prea ridicate a părţii
frontale și a interiorului cuptorului.
Atenţie: aerul cald este evacuat printr-un
orificiu aflat între panoul de comandă și ușa
cuptorului. Nu blocaţi orificiul de ventilare.
• Nu puneţi materiale inflamabile în cuptor sau
în apropierea sa: dacă aparatul este pus în
funcţiune din greșeală, ar putea lua foc.
• Folosiţi mănuși de bucătărie pentru a scoate
tăvile de gătit sau accesoriile când cuptorul
este fierbinte.
• Dacă la fripturi sau la dulciuri folosiţi alcool
(de ex. rom, coniac, vin etc.) reţineţi că
alcoolul se evaporă la temperaturi ridicate.
Vaporii de alcool pot lua foc când vin în
contact cu rezistenţa electrică.
• Nu încălziţi și nu gătiţi în cuptor alimente în
recipiente închise. Presiunea care se
dezvoltă în interiorul ambalajului poate duce
la explozia acestuia, deteriorând cuptorul.
• Nu folosiţi pentru coacere recipiente din
material sintetic (cu excepţia celor adecvate;
consultaţi indicaţiile producătorului). Aceste
recipiente se pot topi la temperaturi ridicate.
• Supravegheaţi cuptorul dacă folosiţi multă
grăsime sau mult ulei. Uleiul și grăsimea se
pot supraîncălzi și se pot aprinde!
• Evitaţi să extrageţi grătarele încărcate.
Procedaţi cu cea mai mare grijă.
ÎNAINTE DE A UTILIZA CUPTORUL
• Scoateţi accesoriile din cuptor și încălziţi-l la
200°C timp de circa o oră, pentru a elimina
mirosul și fumul materialelor izolatoare și al
unsorii protectoare. Vă recomandăm să ţineţi
fereastra deschisă pe durata acestei
operaţiuni.
• Înainte de a utiliza cuptorul, îndepărtaţi:
- etichetele de pe partea anterioară și de pe
ușa cuptorului, lăsând doar plăcuţa cu
datele tehnice;
- ambalajul de carton și folia protectoare de
plastic de pe panoul de comandă și de pe
cuptor.
- eventualele etichete adezive de pe
accesorii (de exemplu de pe fundul tăvii
pentru strângerea grăsimii).