66
• Ușa cuptorului trebuie să se închidă bine.
Păstraţi curată suprafaţa garniturii ușii.
• Nu turnaţi niciodată apă direct în cuptorul
încins. Emailul s-ar putea deteriora.
• Sucurile de fructe care se scurg din tavă pot
lăsa pete care nu mai pot fi îndepărtate. Vă
recomandăm să curăţaţi cuptorul înainte de
a-l folosi din nou.
• Evitaţi să târâţi oale și tigăi pe fundul
cuptorului, pentru a nu zgâria stratul
protector.
• Condensul care rămâne la sfârșitul coacerii ar
putea deteriora, în timp, cuptorul și mobilele
din apropierea sa. Vă recomandăm:
- să alegeţi temperatura cea mai joasă;
- să acoperiţi alimentele;
- să scoateţi alimentele din cuptor;
- să uscaţi părţile umede după ce cuptorul
s-a răcit.
• Panoul frontal și mânerul ușii cuptorului se
încălzesc atunci când aparatul rămâne în
funcţiune o perioadă îndelungată la
temperaturi ridicate.
• Evitaţi să atingeţi cuptorul cu părţi ale
corpului ude și să-l folosiţi dacă sunteţi
desculţ.
• Nu trageţi de aparat sau de cablul de
alimentare pentru a-l scoate din priză.
• Ţineţi copiii departe de:
- panoul de comandă, și de cuptor în
general, mai ales în timpul funcţionării
acestuia și imediat după aceea, pentru a
evita arsurile;
- ambalaje (pungi, polistiren, părţi metalice
etc.);
- cuptorul care trebuie aruncat.
• Verificaţi ca firele electrice ale altor aparate
utilizate în aproprierea cuptorului să nu intre
în contact cu părţile fierbinţi sau să nu
rămână prinse în ușa cuptorului.
• Unele modele de cuptoare sunt dotate cu un
sistem de răcire cu aer, pentru a împiedica
ajungerea la temperaturi prea ridicate a părţii
frontale a cuptorului și a interiorului mobilei.
Atenţie: aerul cald este evacuat printr-o
deschidere aflată între panoul de comandă și
ușa cuptorului. Nu blocaţi deschiderile de
ventilare.
• Nu puneţi materiale inflamabile în cuptor sau
în apropierea sa: dacă aparatul este pus în
funcţiune din greșeală, ar putea lua foc.
• Folosiţi mănuși de bucătărie pentru a scoate
tăvile sau accesoriile când cuptorul este
fierbinte.
• Dacă la fripturi sau la dulciuri adăugaţi
băuturi alcoolice (de ex. rom, coniac, vin
etc.), reţineţi că alcoolul se evaporă la
temperaturi ridicate. De aceea, se poate
întâmpla ca vaporii de alcool să ia foc când
vin în contact cu rezistenţa electrică.
• Nu încălziţi și nu gătiţi în cuptor alimente în
recipiente închise. Presiunea care se
dezvoltă în interiorul ambalajului poate duce
la explozia acestuia, deteriorând cuptorul.
• Nu folosiţi, pentru gătit, recipiente din
material sintetic (cu excepţia celor adecvate;
consultaţi indicaţiile producătorului). Aceste
recipiente se pot topi la temperaturi ridicate.
• Supravegheaţi gătirea dacă folosiţi multă
grăsime sau mult ulei. Uleiul și grăsimea se
pot supraîncălzi și pot provoca un incendiu!
• Evitaţi să extrageţi accesoriile când sunt
încărcate. Procedaţi cu cea mai mare grijă.
ÎNAINTE DE A UTILIZA CUPTORUL
• Scoateţi accesoriile din cuptor și încălziţi-l la
200°C timp de circa o oră, pentru a elimina
mirosul și fumul materialelor izolatoare și al
unsorii protectoare. Vă recomandăm să ţineţi
fereastra deschisă pe durata acestei
operaţiuni.
• Înainte de utilizare, îndepărtaţi:
- etichetele de pe partea anterioară și de pe
ușa cuptorului, lăsând doar plăcuţa cu
datele tehnice;
- ambalajul de carton și folia protectoare de
plastic de pe panoul de comandă și de pe
alte părţi ale cuptorului;
- eventualele etichete adezive de pe
accesorii (de exemplu de pe fundul tăvii
pentru strângerea grăsimii).