55
Compartimentul congelator este de
stele.
Se pot conserva alimentele surgelate pe
perioada indicată pe ambalaj. În plus se pot
congela alimente proaspete așezându-le
deasupra grătarului, la cel mai înalt nivel, punând
alimentele deja surgelate în zona inferioară a
camerei frigorifice, în așa fel încât să nu intre în
contact cu alimentele ce nu sunt încă congelate.
Cantitatea de alimente proaspete care pot fi
congelate în arcul de 24 de ore este menţionată
pe plăcuţa indicatoare a caracteristicilor
tehnice
(situată pe partea laterală a sertarului
pentru fructe și legume).
Notă:
Compartimentul congelator este în gradul de a
menţine temperatura corespunzătoare pentru
conservarea alimentelor, chiar și în cazul unei
întreruperi a energiei electrice. Oricum, se
recomandă, ca pe această perioadă, să se evite
deschiderea ușii compartimentului.
Cum se procedează pentru congelarea
alimentelor proaspete
•
Activaţi întrerupătorul de congelare (
F
) cu 24 de
ore înainte de a introduce alimentele proaspete
ce trebuie să fie congelate pentru a îmbunătăţi
procesul de congelare (acolo unde este
prevăzut un comutator).
•
Înveliţi și sigilaţi alimentele proaspete pentru
congelat în:
foi de aluminiu, peliculă transparentă, ambalaje
impermeabile din plastic, recipiente din polietilenă
cu capace, recipiente pentru congelator dar care
să fie adapte pentru congelarea alimentelor.
•
Așezaţi alimentele ce trebuie să fie congelate în
locașul
superior, lăsând spaţiu suficient în jurul
pachetelor pentru a permite libera circulaţie a
aerului. Pentru mărirea capacităţii de încărcare
a compartimentului, scoateţi grătarul inferior
(dacă este disponibil).
• Când introduceţi alimente pentru a le
congela, rotiţi butonul termostatului cu o
jumătate de poziţie înspre valorile inferioare
(de exemplu: de la 3 la 2,5).
•
După 24 de ore congelarea este realizată; reglaţi
din nou butonul termostatului pe poziţia utilizată
înainte de congelare (de exemplu: de la 2,5 la
3).
•
Cantitatea de alimente congelabile în 24 ore
este menţionată în Kg pe plăcuţa indicatoare a
caracteristicilor tehnice și este referită la o
temperatură ambiantă de 25°C.
Important:
Pentru lunile de conservare ale alimentelor
proaspete congelate, respectaţi datele din
tabelul alăturat.
Când cumpăraţi alimente îngheţate, asiguraţi-vă
că:
•
Ambalajul sau învelișul este intact deoarece
alimentele se pot deteriora. Dacă un pachet s-a
umflat sau prezintă pete de umezeală, nu a fost
conservat în condiţii optime și poate să fi suferit
un început de decongelare.
•
Alimentele îngheţate trebuie întotdeuna să fie
cumpărate în ultimul rând folosind pungi
termice pentru transportul acestora.
•
Când ajungeţi acasă, băgaţi imediat alimentele
surgelate în compartimentul congelator.
•
Nu re-îngheţaţi alimente ce au fost parţial
dezgheţate, ci consumaţi-le în 24 de ore.
•
Evitaţi sau reduceţi la minim variaţiile de
temperatură. Respectaţi data de expirare
indicată pe ambalaj.
•
Urmaţi întotdeauna instrucţiunile de pe ambalaj
referitoare la conservarea alimentelor
congelate.
Producerea cuburilor de gheaţă
•
Umpleţi cu apă forma specială pentru gheaţă
până la 2/3 și așezaţi-o în compartimentul
congelator
•
În cazul în care tăviţa s-a lipit pe fundul
compartimentului congelator, nu folosiţi obiecte
ascuţite sau care taie pentru a o dezlipi.
•
Pentru a înlesni scoaterea cuburilor de gheaţă
din tăviţă, îndoiţi-o ușor.
CUM SE FACE FUNCŢIONAREA
COMPARTIMENTULUI CONGELATOR
LUNILE ALIMENTELE
33111Ro.fm5 Page 55 Tuesday, June 29, 1999 4:28 PM