Acest aparat este marcat corespunzător
directivei europene 2012/19/EU în privinţa
aparatelor electrice şi electronice vechi
(waste electrical and electronic
equipment - WEEE). Directiva prescrie
cadrul pentru o preluare înapoi, valabilă în
întreaga UE, şi valorificarea aparatelor vechi.
Pregătirea pentru utilizare
Spălaţi toate componentele detaşabile (consultaţi
capitolul ‘Curăţare’).
Scoateţi cablul de alimentare din compartimentul
de stocare aflat în spatele aparatului.
Aşezaţi colectorul de suc în aparat . Pentru a
plasa recipientul pentru pulpă, înclinaţi-l uşor spre
înainte. Introduceţi mai întâi capătul superior al
recipientului pentru pulpă, apoi împingeţi capătul
inferior la locul său.
Pentru a goli recipientul pentru pulpă în timp ce
preparaţi suc, opriţi aparatul şi îndepărtaţi cu grijă
recipientul pentru suc.
Notă: Înainte de a continua prepararea sucului,
asamblaţi din nou vasul de colectare pentru pulpă.
Aşezaţi filtrul în colectorul de suc. Menţineţi
capacul deasupra filtrului, coborându-l la locul său.
Asiguraţi-vă că filtrul este bine prins pe arborele
de acţionare (‘clic’).
Verificaţi întotdeauna filtrul înainte de utilizare.
Dacă detectaţi fisuri sau orice alte defecte, nu
folosiţi aparatul. Contactaţi cel mai apropiat centru
service Gorenje sau duceţi aparatul la furnizorul
dvs. de produse Gorenje.
Împingeţi clemele pe capac pentru a-l fixa (‘clic’).
Aliniaţi şanţul din elementul de împingere cu mica
protuberanţă din interiorul tubului de alimentare şi
glisaţi elementul de împingere în tubul de
alimentare.
Verificaţi dacă sunt blocate clemele de pe ambele
părţi ale capacului.
Puneţi capacul cănii pentru suc pentru a evita
stropirea. Poziţionaţi cana sub gura de scurgere.
Utilizarea aparatului
Aparatul funcţionează numai dacă toate piesele
sunt asamblate corect şi capacul este fixat corect
în poziţie cu clemele.
Spălaţi fructele şi/sau legumele şi tăiaţi-le în bucăţi
care să se potrivească în tubul de alimentare.
Asiguraţi-vă că gura de scurgere este îndreptată
în jos şi cana de suc a fost poziţionată sub gura de
scurgere.
Rotiţi butonul de comandă la setarea 1 (viteză
redusă) sau 2 (viteză normală) pentru a porni
aparatul.
Viteza 1 este potrivită pentru fructe şi legume moi
precum pepeni, struguri, roşii, castraveţi sau
zmeură.
Viteza 2 este potrivită pentru toate felurile de
fructe şi legume.
Introduceţi bucăţile gata tăiate în tubul de
alimentare şi apăsaţi-le uşor spre filtrul rotativ cu
elementul de împingere.
Nu exercitaţi o presiune prea mare asupra
elementului de împingere, deoarece acest lucru
poate afecta rezultatul final. Poate chiar să
blocheze funcţionarea filtrului.
Nu introduceţi degetele sau alte obiecte în tubul
de alimentare.
După ce aţi procesat toate ingredientele şi sucul a
încetat să mai curgă, opriţi aparatul şi aşteptaţi ca
filtrul să nu se mai rotească.
Sugestii
Utilizaţi fructe şi legume proaspete, deoarece
acestea conţin mai mult suc. Ananasul, sfecla
roşie, tulpinile de ţelină, merele, castraveţii,
morcovii, spanacul, pepenele galben, roşiile,
rodiile, portocalele şi strugurii sunt foarte potriviţi
pentru procesare în storcătorul de fructe.
Nu este necesar să îndepărtaţi coaja subţire.
Trebuie să îndepărtaţi numai cojile groase, de
exemplu cele de portocală, ananas sau sfeclă
roşie crudă. Îndepărtaţi, de asemenea, pelicula
albă a citricelor, deoarece are gust amar.
Când preparaţi suc de mere, reţineţi că grosimea
sucului de mere depinde de soiul de măr folosit.
Cu cât mărul este mai suculent, cu atât sucul va fi
mai subţire. Alegeţi un soi de mere care produce
tipul de suc preferat de dvs.
Sucul de mere se înnegreşte foarte repede.
Pentru a încetini procesul, adăugaţi câteva picături
de lămâie.
Fructele care conţin amidon, precum banane,
papaya, avocado, smochine sau mango nu sunt
potrivite pentru procesarea în storcătorul de fructe.
Pentru a procesa astfel de fructe utilizaţi un robot
de bucătărie sau un blender.
În storcătorul de fructe pot fi procesate, de
asemenea, frunze şi tulpini, de exemplu salată
verde.
Consumaţi sucul imediat după ce l-aţi extras.
Dacă este expus prea mult timp la aer, sucul îşi
pierde gustul şi valoarea nutritivă.
Pentru a extrage o cantitate cât mai mare de suc,
apăsaţi întotdeauna încet pe elementul de
împingere.
Storcătorul nu este potrivit pentru procesarea unor
fructe sau legume foarte tari şi/sau fibroase/ cu
amidon (de ex., trestie de zahăr).
Curăţarea
Nu folosiţi niciodată bureţi de sârmă, agenţi de
curăţare abrazivi sau lichide agresive cum ar fi
alcoolul, benzina sau acetona pentru a curăţa
aparatul.