RO72
NOTĂ: temperaturile şi duratele de coacere au caracter orientativ pentru 4 porţii.
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul
când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind
de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai mari.
Folosiţi accesoriile furnizate şi, de preferat, tăvi de prăjituri şi de copt din metal, de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din piatră, dar nu uitaţi
că durata de coacere se va prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare)
care urmează a fi puse pe diferitele niveluri. Când gătiţi alimente care conţin multă apă, preîncălziţi cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “COACERE CU CONVECŢIE” (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte
şi legume), folosind niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită o durată de coacere
mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi dulciurile delicate cu funcţia Convenţional numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal, de culoare închisă, şi puneţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic furnizat. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza
circulaţia optimă a aerului fierbinte.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în mijlocul prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece este posibil ca prăjitura să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CU CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este umedă,
coborâţi grătarul şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru fripturi, este mai bine să se adauge nişte
supă de carne în tav, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute
sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine rezultate uniforme ale gătitului. Bucăţile foarte groase de
carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, coborâţi poziţia grătarului metalic, menţinând carnea mai departe de grill.
Întoarceţi carnea după ce au trecut dou treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi atunci când este necesar.
Biscuiţi/Tarte mici - 1 /3 170-180 20-40
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Profiteroluri - 1/ 3 180 35-45
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de
foietaj
- 1/ 3 180-200 20-40
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Friptură de pui - 2 200 55-65
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul ghidaj
Cartofi la cuptor - 3 200 45-55 Tavă pentru scurgerea grăsimii
Rosbif în sânge - 3 200 30-40
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul ghidaj
Pulpă de miel / But - 2 200 55-70
Grill + tavă pentru scurgerea
grăsimii
UTILIZARE RECOMANDATĂ ŞI SUGESTII
Reţetă Funcţie Preîn-
călzire
Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesoriile