qDepozitaţi întotdeauna carnea crudă sau peştele în reci‐
piente curate, închise, astfel încât să nu fie atinse alte
alimente sau să nu poată picura pe acestea.
qDepozitaţi alimentele distanțate unele de altele, pentru
ca aerul să poată circula bine.
Indicaţie
Nerespectarea acestor prevederi poate conduce la alterarea
alimentelor.
4.1.1 Congelator
Aici se setează la -18 °C o climă de depozitare uscată,
înghețată. Clima înghețată este adecvată pentru depozi‐
tarea alimentelor congelate timp de câteva luni, pentru
prepararea cuburilor de gheață sau pentru congelarea
alimentelor proaspete.
Congelarea alimentelor
Într-un interval de 24 de ore puteţi congela o cantitate
maximă de kg de alimente proaspete egală cu cea indicată
pe plăcuța de fabricație (vezi 9.5 Plăcuță de fabricație) la
„Capacitate de congelare... kg/24h”.
Pentru a congela rapid şi complet alimentele, respectați
următoarele cantităţi pe pachet:
-Fructe, legume, până la 1 kg
-Carne, până la 2,5 kg
Înaintea congelării aveți în vedere:
qSuperFrost este activat (vezi 6.3 Funcții) dacă cantitatea
de congelat este mai mare de cca. 2 kg.
qLa cantitate de congelat mai mică: SuperFrost este
activat cu aprox. 6 ore în prealabil.
qLa cantitate de congelat maximă: SuperFrost este activat
cu aprox. 24 ore în prealabil.
Dispunerea alimentelor:
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare din cauza cioburilor de sticlă!
Sticlele şi dozele cu băuturi se pot sparge dacă îngheaţă.
Acest lucru este valabil în special pentru băuturile carboga‐
zoase.
uCongelaţi sticlele şi cutiile cu băuturi numai prin utili‐
zarea funcţiei BottleTimer.
Pentru aparate mai mici de 122 cm:
La cantitate de congelat mai mică:
uDistribuiți alimente ambalate pe toate sertarele.
uDacă este posibil, introduceți alimente în spate în sertar
aproape de peretele posterior.
La cantitate de congelat maximă:
uDistribuiți alimente ambalate pe toate sertarele.
uDacă este posibil, introduceți alimente în spate în sertar
aproape de peretele posterior.
Pentru aparate mai mari sau egale cu 122 cm:
La cantitate de congelat mai mică:
uDistribuiți alimente ambalate pe toate sertarele, însă nu
introduceți alimente în sertarul situat cel mai sus.
La cantitate de congelat maximă:
uDistribuiți alimente ambalate pe toate sertarele.
uDacă este posibil, introduceți alimente în spate în sertar
aproape de peretele posterior.
Pentru toate aparatele:
La cantitate de congelat maximă:
uDupă ce SuperFrost este dezactivat automat, puneţi
alimentele în sertar.
Dezgheţarea alimentelor
-în frigider
-în cuptorul cu microunde
-în cuptor/cuptor cu aer cald
- la temperatura camerei
AVERTIZARE
Pericol de toxiinfecţie alimentară!
uNu recongelaţi niciodată alimentele dezgheţate.
uScoateţi numai cantitatea de alimente necesară.
uPrelucraţi alimentele dezgheţate cât mai repede posibil.
Tava de congelare
Cu tava de congelare puteți congela fructe de pădure,
plante, legume și alte produse de congelat mici, fără ca
acestea să se congeleze împreună. Produsul de congelat
îşi păstrează forma cât mai mult posibil, iar porţionarea ulte‐
rioară este mai facilă.
În plus, pentru economisirea spaţiului puteţi păstra cartu‐
şele de răcire în tava de congelare.
uDistribuiți alimentele neambalate cu distanță pe tava de
congelare.
4.2 Intervale de depozitare
Perioadele de depozitare indicate reprezintă valori orienta‐
tive.
În cazul alimentelor cu termenul de garanţie specificat este
valabilă întotdeauna data indicată pe ambalaj.
Valori orientative pentru durata depozitării alimentelor
proaspete
Îngheţatăla -18 °C 2 până la 6 luni
Mezeluri, şuncăla -18 °C 2 până la 3 luni
Pâine, produse de
panificaţie la -18 °C 2 până la 6 luni
Vânat, carne de porc la -18 °C 6 până la 9 luni
Peşte, gras la -18 °C 2 până la 6 luni
Peşte, slab la -18 °C 6 până la 8 luni
Brânzăla -18 °C 2 până la 6 luni
Carne de pasăre,
carne de vităla -18 °C 6 până la 12 luni
Legume, fructe la -18 °C 6 până la 12 luni
5 Economisirea energiei
-Aveţi grijă să fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o
aerisire corespunzătoare. Nu acoperiţi orificiile, respectiv
grilajele de ventilaţie.
-Menţineţi întotdeauna liberă fanta de ventilaţie.
-Nu amplasaţi aparatul în spatii expuse direct la radiaţia
solară, lângă maşina de gătit, instalaţia de încălzire sau
alte asemenea.
-Consumul de energie depinde de condiţiile de amplasare,
de ex. de temperatura mediului ambiant (vezi 1.5 Dome‐
niul de utilizare a aparatului) . La o mai ridicată a
mediului, consumul de energie se poate mări.
-Deschideţi aparatul cât mai puţin timp posibil.
-Cu cât temperatura reglată este mai scăzută, cu atât mai
mare va fi consumul de energie.
-Păstraţi toate alimentele bine ambalate şi acoperite. Se
evită formarea de chiciură.
-Introducerea alimentelor calde: lăsaţi-le mai întâi să se
răcească până la temperatura camerei.
Economisirea energiei
8 * în funcţie de model şi dotări