6. INFORMAŢII ŞI SFATURI
6.1 Recomandări pentru
economisirea energiei
• Congelator: Configuraţia internă a
aparatului este cea care asigură cea
mai eficientă utilizare a energiei.
• Frigider: Cea mai eficientă utilizare a
energiei este asigurată în configuraţia
cu sertarele în partea de jos a
aparatului şi rafturile distribuite
uniform. Aşezarea cutiilor pe uşă nu
influenţează consumul de energie.
• Nu scoateţi acumulatorii pentru răcire
din coşul congelatorului.
• Nu deschideţi uşa prea des şi nu o
lăsaţi deschisă mai mult decât este
necesar.
• Congelator: Cu cât temperatura
setată este mai mică, cu atât este mai
mare consumul de energie.
• Frigider: Nu setaţi o temperatură prea
ridicată pentru a economisi energie,
cu excepţia cazului în care este
necesară pentru respectivele
alimente.
• Dacă temperatura camerei este
ridicată şi comanda temperaturii este
setată pe temperatură redusă, iar
aparatul este complet încărcat,
compresorul poate funcţiona în mod
continuu, iar pe evaporator se poate
forma brumă sau gheaţă. În această
situaţie, setaţi comanda temperaturii
la o temperatură mai mare pentru a
permite decongelarea automată şi
pentru a economisi energie.
• Asiguraţi o ventilaţie bună. Nu
acoperiţi grilajele sau orificiile de
ventilaţie.
• Asiguraţi-vă că produsele alimentare
din aparat permit circulaţia aerului prin
orificiile dedicate din peretele interior
din spate al aparatului.
6.2 Recomandări privind
congelarea
• Activaţi funcţia FastFreeze cu cel
puţin 24 de ore înainte de a pune
alimentele în interiorul
compartimentului congelator.
• Înainte de congelare, ambalaţi şi
etanşaţi alimentele proaspete
folosind: folie de aluminiu, folie sau
pungi de plastic, recipiente etanşe cu
capac.
• Pentru o congelare şi dezgheţare mai
eficientă, împărţiţi alimentele în porţii
mici.
• Se recomandă să puneţi etichete şi
date pe toate alimentele congelate.
Vă va ajuta să identificaţi alimentele şi
să ştiţi când trebuie folosite înainte de
a se deteriora.
• Alimentele trebuie să fie proaspete
înainte de congelare pentru a-şi
păstra calităţile. În mod special pentru
fructe şi legume, acestea trebuie
colectate la momentul colectării
pentru a-şi păstra toate nutrimentele.
• Nu congelaţi sticle sau cutii care
conţin lichide, în special băuturi care
conţin dioxid de carbon. Acestea pot
exploda în timpul congelării.
• Nu puneţi alimente fierbinţi în
compartimentul frigider. Răciţi-le la
temperatura camerei înainte de a le
introduce în compartiment.
• Pentru a evita creşterea în
temperatură a alimentelor deja
congelate, nu puneţi alimente
proaspete necongelate direct lângă
cele congelate. Puneţi alimentele la
temperatura camerei în zona din
congelator unde nu există alimente
congelate.
• Nu consumaţi cuburile de gheaţă, apa
îngheţată sau îngheţata imediat după
ce le-aţi scos din congelator. Pericol
de degerare.
• Nu recongelaţi alimentele dezgheţate.
Dacă alimentele s-au decongelat,
gătiţi-le, răciţi-le şi apoi le congelaţi.
6.3 Recomandări pentru
stocarea alimentelor congelate
• O temperatură care asigură păstrarea
în condiţii bune a produselor
alimentare congelate este o
temperatură mai mică sau egală cu
-18 °C.
Setările mai ridicate pentru
temperatura din aparat pot duce la o
durată mai mică de păstrare.
• Tot compartimentul congelator este
adecvat păstrării produselor
alimentare congelate.
www.electrolux.com16