Amestecaţi cu:
• 3 linguri de unt
• 250 g foi verzi de Lasagne
• 50 g Parmezan, ras
• 50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă
şoriciul şi eventualele zgârciuri şi tăiaţi-o
cubuleţe. Curăţaţi ceapa, morcovul şi
ţelina, tăiaţi cubuleţe toate legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi
şunca de porc şi legumele tăiate
cubuleţe, în timp ce amestecaţi constant.
Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-
o până se sfărâmă şi stingeţi-o cu supa
de carne. Amestecul de carne se
condimentează cu pastă de roşii,
verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte
acoperit încă circa 30 minute. Între timp
se pregăteşte sosul Béchamel: Topiţi
untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi
până devine auriu, amestecând constant.
Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute. Ungeţi o formă mare,
dreptunghiulară pentru sufleu cu 1
lingură de unt. Aşezaţi pe rând în formă
câte un strat de foi de lasagna, amestec
de carne, sos Béchamel şi brânza rasă.
Deasupra, la sfârşit, un strat Béchamel
presărat cu brânză va forma ultimul strat.
Restul untului aşezaţi-l peste sufleu.
• Durata în aparat (min): 55
• Nivel raft: 1
5.2 Paste la cuptor:
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
• 1 litru de apă
• sare
• 250 g tagliatelle
• 250 g şuncă fiartă
• 20 g unt
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 ceapă
• 100 g unt
• 1 ou
• 250 ml lapte
• sare, piper şi nucşoară
• 50 g Parmezan ras
Mod de preparare:
Fierbeţi apa cu puţină sare. Puneţi
tagliatellele în apa sărată clocotită şi
fierbeţi circa 12 minute. Apoi scurgeţi.
Tăiaţi şunca cubuleţe. Încălziţi untul într-
o tigaie. Tocaţi pătrunjelul, curăţaţi ceapa
şi tocaţi-o. Căliţi ambele în tigaie. Ungeţi
un vas pentru coacere cu puţin unt.
Amestecaţi tagliatellele, şunca şi
pătrunjelul şi ceapa călite şi puneţi în
vas. Amestecaţi oul şi laptele şi
condimentaţi cu sare, piper şi nucşoară
şi apoi turnaţi peste amestecul de paste.
Apoi presăraţi parmezanul în vas.
• Durata în aparat (min): 45
• Nivel raft: 1
5.3 Musaca:
Pentru 8-10 persoane.
Ingrediente:
• 1 ceapă tocată
• ulei de măsline
• 1,5 kg carne tocată
• 1 conservă de roşii mărunţite (400 g)
• 50 g brânză rasă
• 4 linguri de pesmet
• sare şi piper
• scorţişoară
• 1 kg cartofi
• 1,5 kg vinete
• unt pentru prăjit
Ingrediente sos Béchamel:
• 75 g unt
• 50 g făină
• 600 ml lapte
• sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
• 150 g brânză rasă
• 4 linguri de pesmet
• 50 g unt
Mod de preparare:
Căliţi ceapa tocată în puţin ulei de
măsline, apoi adăugaţi carnea tocată şi
gătiţi amestecând. Adăugaţi roşiile
tocate, brânza Emmentaler rasă şi
pesmetul, amestecaţi bine şi lăsaţi să
fiarbă. Apoi condimentaţi cu sare, piper
şi scorţişoară şi luaţi de pe plită. Curăţaţi
cartofii şi tăiaţi în felii de 1 cm grosime,
spălaţi vinetele şi tăiaţi în felii de 1 cm
ROMÂNA 9