Electrolux EOC5956FOX Recipe book

Tip
Recipe book
RO Cuptor Cartea de reţete
1. CARTE DE REŢETE
Preparatele sunt împărţite în mai multe
categorii:
Peşte şi fructe de mare
Pasăre
Carne
Meniu la cuptor
Pizza şi tarte tip quiche
Prăjituri şi patiserie
Pâine şi chifle
2. PEŞTE ŞI FRUCTE DE MARE
2.1 Peste proaspat:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
800 g cod uscat
2 linguri ulei de măsline
2 cepe mari
6 căţei de usturoi curăţaţi
2 praji
6 ardei roşii
1/2 conservă roşii tocate (200 g)
200 ml vin alb
200 ml supă de legume
piper, sare, cimbru, oregano
Mod de preparare:
Înmuiaţi codul uscat peste noapte.
Scurgeţi codul uscat în ziua următoare şi
puneţi într-o cratiţă cu apă proaspătă,
puneţi pe un ochi şi lăsaţi să fiarbă. Apoi
luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.
Puneţi ulei de măsline într-o tigaie şi
încălziţi. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o
mărunt, zdrobiţi căţeii de usturoi curăţaţi,
feliaţi şi spălaţi prazul. Amestecaţi în
uleiul încins şi rumeniţi rapid. Curăţaţi
ardeii de sâmburi şi tăiaţi fâşii. Apoi
puneţi în tigaie cu roşiile tocate. Adăugaţi
vin alb şi supă de legume şi lăsaţi să
fiarbă la foc scăzut un timp.
Condimentaţi cu piper, sare, cimbru şi
oregano şi lăsaţi să fiarbă la foc scăzut
în cratiţă încă 15 minute. Scoateţi codul
uscat răcit din cratiţă şi uscaţi cu un
prosop de bucătărie din hârtie.
Îndepărtaţi pielea, oasele şi înotătoarele.
Desfaceţi peştele în straturi şi puneţi într-
un vas rezistent la foc, amestecat cu
legumele.
Durata în aparat (min): 30
Nivel raft: 1
2.2 File de peşte:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
600-700 g file de şalău, somon sau
păstrăv de mare
150 g brânză rasă
250 ml smântână
50 g pesmet
1 linguriţă tarhon
pătrunjel, tocat
sare, piper
lămâie
unt
Mod de preparare:
Presăraţi suc de lămâie peste fileurile de
peşte şi lăsaţi la marinat un timp, apoi
absorbiţi surplusul de suc cu un şervet
de bucătărie din hârtie. Condimentaţi
fileurile de peşte pe ambele părţi cu sare
şi piper. Apoi puneţi fileurile de peşte
într-un vas rezistent la foc uns cu unt.
Amestecaţi brânza rasă, smântâna,
pesmetul, tarhonul şi pătrunjelul mărunţit.
Amestecul se întinde imediat pe fileurile
de peşte, apoi se adaugă unt pe
deasupra.
Durata în aparat (min): 35
Nivel raft: 3
2.3 Peste in crusta de sare:
Pentru 6 persoane.
Ingrediente:
un peşte întreg, aprox. 1,5-2 kg
2 lămâi netratate cu ceară
1 căpăţână de fenicul
4 crenguţe de cimbru proaspăt
3 kg sare gemă
Mod de preparare:
2
Curăţaţi peştele şi ungeţi cu sucul de la
două lămâi netratate cu ceară. Tăiaţi
feniculul în felii subţiri şi umpleţi peştele
împreună cu crenguţele de cimbru
proaspăt. Puneţi jumătate din sarea
gemă într-o tavă de coacere şi puneţi
peştele deasupra. Puneţi cealaltă
jumătate de sare gemă peste peşte şi
apăsaţi ferm.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 1
2.4 File de somon
Ingrediente:
400 g cartofi
2 legături de ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
4 fileuri de somon
sucul de la o lămâie
sare şi piper
75 ml supă de legume
50 ml vin alb
1 crenguţă de rozmarin proaspăt
150 ml vin
1/2 legătură de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi coaja, tăiaţi în
patru şi fierbeţi în apă cu sare timp de 25
de minute, apoi scurgeţi şi tăiaţi felii.
Spălaţi ceapa verde şi tăiaţi fin. Curăţaţi
căţeii de usturoi şi tăiaţi în bucăţi.
Amestecaţi ceapa şi usturoiul cu roşiile
tăiate cubuleţe.
Presăraţi fileurile de somon cu sucul de
la o lămâie şi lăsaţi la marinat. Apoi
uscaţi şi condimentaţi cu sare şi piper.
Amestecaţi legumele şi cartofii şi puneţi-
le într-un vas rezistent la căldură uns şi
puneţi somonul deasupra.
Turnaţi supă de legume şi vin alb, apoi
puneţi rozmarin şi cimbru deasupra.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
2.5 Calamar umplut:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 kg calamar de mărime medie,
curăţat
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline
90 g de orez cu bobul lung gătit
4 linguri seminţe de pin
4 linguri afine (stafide)
2 linguri de pătrunjel tocat
sare, piper
sucul de la o lămâie
4 linguri ulei de măsline
150 ml vin
500 ml suc de roşii
Mod de preparare:
Frecaţi puternic calamarul cu sare şi apoi
spălaţi cu apă de la robinet. Curăţaţi
ceapa, tocaţi mărunt şi căliţi cu două
linguri de ulei de măsline până devine
transparent. Adăugaţi orezul cu bob lung,
seminţele de pin, afinele şi pătrunjelul
tocat la ceapă şi condimentaţi cu sare,
piper şi cu sucul de la o lămâie. Umpleţi
calamarul uşor cu amestecul, coaseţi
deschiderea.
Puneţi patru linguri de ulei de măsline
într-o tavă pentru coacere şi rumeniţi
calamarul pe ochi. Adăugaţi vin şi suc de
roşii. Acoperiţi tava pentru coacere cu un
capac şi introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 60
Nivel raft: 1
3. GAINA
3.1 Pulpe de pui:
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia
1 linguriţă curry
1/2 linguriţă de piper
250 g ciuperci tăiate la conservă
20 g de amidon de porumb
ROMÂNA 3
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele de pui şi puneţi într-o
oală pentru friptură. Amestecaţi restul
ingredientelor împreună şi turnaţi peste
pulpele de pui.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 1
3.2 Cocos in sos de vin:
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
1 pui
sare
piper
1 lingură de făină
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguţă de cimbru
150 g şuncă tăiată cubuleţe
250 g ciuperci brune, curăţate şi tăiate
în sferturi
12 şalote, curăţate
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi condimentaţi cu sare şi
piper şi presăraţi cu făină. Încălziţi untul
topit într-o formă pentru coacere pe ochi,
rumeniţi puiul pe toate părţile. Turnaţi
vinul alb, supa de pui şi sosul de soia şi
lăsaţi să fiarbă. Adăugaţi pătrunjel,
cimbru, şuncă tăiată cubuleţe, ciuperci,
şalote şi usturoi. Lăsaţi din nou să fiarbă,
acoperiţi cu un capac şi introduceţi la
cuptor.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 1
3.3 Rata cu portocale:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
1 raţă (1,6 – 2,0 kg)
sare
piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi
şi tăiate cuburi
1/2 linguriţă de sare
2 portocale pentru suc
150 ml sherry
Mod de preparare:
Curăţaţi raţa, condimentaţi cu sare şi
piper şi frecaţi cu coajă de portocală.
Umpleţi raţa cu cuburi de portocală
condimentate cu sare şi coaseţi. Puneţi
raţa în forma pentru coacere, cu pieptul
în jos. Stoarceţi portocalele, amestecaţi
sucul cu sherry şi turnaţi peste raţă.
Introduceţi raţa la cuptor; întoarceţi după
30 de minute (se aude un semnal).
Durata în aparat (min): 90
Nivel raft: 1
4. CARNE
4.1 Tocană de vită:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
600 g carne de vită
sare şi piper
făină
10 g unt
1 ceapă
330 ml bere neagră
2 linguriţe de zahăr brun
2 linguriţe de pastă de tomate
500 ml supă de vită
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea de vită în cubuleţe,
condimentaţi cu sare şi piper şi presăraţi
cu puţină făină. Încălziţi untul într-o tigaie
şi rumeniţi bucăţile de carne. Apoi puneţi
într-o caserolă. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi
fin, căliţi uşor cu puţin unt, apoi puneţi în
vas peste carne. Amestecaţi berea
neagră, zahărul brun, pasta de tomate şi
supa de vită, puneţi în tigaie şi lăsaţi să
fiarbă. Apoi turnaţi peste carne (carnea
trebuie să fie acoperită). Acoperiţi şi
introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 120
Nivel raft: 3
4
4.2 Vita marinata:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1,5 kg de carne de vită
sare
piper
legumele pentru supă din marinată
Pentru a prepara marinata:
1 l apă
500 ml oţet de vin
2 linguriţe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
Turnaţi marinata peste carnea de vită
până când este acoperită şi lăsaţi la
marinat 5 zile.
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de vită din
marinată şi lăsaţi să se scurgă.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile într-o cratiţă pentru
friptură şi adăugaţi legumele pentru supă
din marinată. Turnaţi o parte din
marinată în cratiţă pentru friptură; partea
inferioară trebuie să fie acoperită până la
10 - 15 mm. Acoperiţi cratiţa pentru
friptură cu un capac şi introduceţi la
cuptor.
Durata în aparat (min): 150
Nivel raft: 1
4.3 Bucata de carne:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită şi
porc)
2 ouă
sare, piper şi boia
100 g felii subţiri de şuncă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi
apa. Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi
căliţi în ulei şi adăugaţi pătrunjelul tocat.
Amestecaţi carnea tocată, ouăle, chiflele
stoarse de apă şi ceapa. Condimentaţi
cu sare, piper şi boia, puneţi într-o formă
dreptunghiulară şi acoperiţi cu felii subţiri
de şuncă. Adăugaţi apă puţină şi
introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 70
Nivel raft: 1
4.4 Picior de porc:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
1 ciolan de porc de la spate de
0,8-1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul ciolanului de porc.
Amestecaţi uleiul, sarea, boia şi
busuiocul şi presăraţi peste ciolanul de
porc. Puneţi ciolanul de porc într-o tavă
pentru coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi apă sau supă de
legume; partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10-15
mm. Întoarceţi friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat (min): 160
Nivel raft: 1
4.5 Spata de porc:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
1,5 kg spată de porc, cu piele, de la
un porc tânăr
sare
piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
1 praz, feliat
ROMÂNA 5
1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
250 ml smântână
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă
de romb. Condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile cu ulei de
măsline într-o tavă pentru coacere pe un
ochi, apoi daţi la o parte. Căliţi ţelina şi
prazul cu puţin ulei într-o tavă pentru
coacere, apoi adăugaţi roşiile, smântâna,
căţeii de usturoi, rozmarinul şi cimbrul,
amestecaţi şi puneţi spata de porc
deasupra. Introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 130
Nivel raft: 1
4.6 Prajitura Suedeza
Crocanta:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
200 g prune uscate
150 ml vin alb
1,5 kg de file de porc sau spată de
viţel (fără oase)
1 ceapă medie
măr
sare, piper şi boia
Mod de preparare:
Frăgeziţi prunele în vin alb timp de două
ore. Clătiţi puţin carnea în apă, după
care uscaţi. Tăiaţi mici şanţuri pe sub
carne şi băgaţi o prună în fiecare
tăietură, împingându-le cât mai adânc în
carne. Condimentaţi carnea şi puneţi-o în
vasul de coacere cu partea fără prune
îndreptată în sus. Decojiţi ceapa şi
mărul, tăiaţi-le în câte opt bucăţi şi
puneţi-le în jurul fripturii. Adăugaţi apă în
vinul rămas de la prune până ajungeţi la
un sfert de litru şi turnaţi amestecul peste
friptură. Acest preparat poate fi servit cu
crochete, cartofi gratinaţi, broccoli sau
alte preparate similare.
Durata în aparat (min): 60
Nivel raft: 1
4.7 Picior de vitel:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 ciolan de viţel de la spate de 1,5 - 2
kg
4 felii de costiţă fiartă
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul
ciolanului de viţel. Tăiaţi patru felii de
costiţă fiartă în jumătate şi introduceţi în
crestături. Amestecaţi ulei, sare, boia şi
busuioc şi presăraţi peste ciolanul de
viţel. Puneţi ciolanul de viţel într-o tavă
pentru coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi apă sau supă de
legume la ciolanul de viţel; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10-15 mm. Întoarceţi
friptura după aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat (min): 160
Nivel raft: 1
4.8 Ossobuco:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa
3 - 4 cm grosime (tăiaţi transversal pe
os)
4 morcovi de dimensiuni medii, tăiaţi
în cubuleţe
4 tulpini de ţelină, tăiate în cubuleţe
1 kg de roşii coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate
cubuleţe
1 legătură de pătrunjel, spălată şi
tocată mai mare
4 linguri de unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb
6
250 ml supă ce carne
3 cepe medii, decojite şi tocate
mărunt
3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi
subţire
Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de
oregano
2 foi de dafin
2 căţei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o tavă pentru
coacere şi introduceţi legumele. Scoateţi
legumele din tavă. Spălaţi feliile de pulpă
de viţel cu os şi apoi daţi prin făină.
Îndepărtaţi surplusul de făină. Încălziţi
uleiul de măsline şi rumeniţi feliile la foc
mediu până când devin aurii. Scoateţi
carnea şi îndepărtaţi surplusul de ulei de
măsline din oala de friptură. Dizolvaţi
sucurile cărnii din tava pentru coacere cu
250 ml de vin, puneţi într-o cratiţă şi
lăsaţi să fiarbă un timp. Adăugaţi 250 ml
de supă de carne şi adăugaţi pătrunjel,
cimbru, oregano şi roşii tăiate cubuleţe.
Condimentaţi cu sare şi piper. Apoi lăsaţi
din nou să fiarbă. Puneţi legumele în
oala de coacere, puneţi carnea deasupra
şi turnaţi sosul peste. Acoperiţi tava
pentru coacere cu un capac şi introduceţi
la cuptor.
Durata în aparat (min): 120
Nivel raft: 1
4.9 Piept de vitel umplut:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 chiflă
1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
pătrunjel, tocat
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
50 g şuncă
250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi
apa. Apoi amestecaţi cu ou, carne
tocată, sare, piper, ceapă tocată şi
pătrunjel. Condimentaţi pieptul de viţel
(cu buzunarul crestat) şi umpleţi
buzunarul cu umplutura din carne. Apoi
coaseţi deschiderea. Puneţi pieptul de
viţel într-o tavă pentru coacere, adăugaţi
legumele pentru supă, şuncă şi apă.
Întoarceţi friptura după aproximativ 30 de
minute.
Durata în aparat (min): 100
Nivel raft: 1
4.10 Pulpa de miel:
Pentru 6-8 persoane.
Ingrediente:
2,7 kg pulpă de miel
30 ml ulei de măsline
sare
piper
3 căţei de usturoi
1 legătură de rozmarin proaspăt (sau
1 linguriţă de rozmarin uscat)
apă
Mod de preparare:
Spălaţi pulpa de miel şi apoi uscaţi,
ungeţi cu ulei de măsline şi crestaţi
carnea. Condimentaţi cu sare şi piper.
Curăţaţi căţeii de usturoi şi feliaţi,
introduceţi împreună cu crenguţele de
rozmarin în crestăturile din carne. Puneţi
pulpa de miel într-o tavă pentru coacere
şi adăugaţi apă; partea inferioară trebuie
să fie acoperită cu un strat de lichid de
10 -15 mm. Întoarceţi friptura după
aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat (min): 165
Nivel raft: 1
4.11 Iepure de casă:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare şi piper
30 g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
Mod de preparare:
ROMÂNA 7
Frecaţi spinările de iepure cu boabele de
ienupăr zdrobite, sare şi piper şi ungeţi
cu unt topit. Puneţi spinările de iepuri
într-o formă de coacere, turnaţi
smântână deasupra şi adăugaţi legume
pentru supă.
Durata în aparat (min): 35
Nivel raft: 1
4.12 Iepure Moustard:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
2 iepuri, a câte 800 g
sare şi piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăţi mari
50 g şuncă tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
375 ml supă de pui
125 ml vin alb
1 linguriţă de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muştar Dijon
Mod de preparare:
Tăiaţi iepurii în 8 bucăţi de mărime
similară, condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile într-o tavă
pentru coacere la un ochi. Scoateţi
bucăţile de iepure şi rumeniţi cepele şi
şunca. Presăraţi făina deasupra şi
amestecaţi. Adăugaţi supă de pui, vin alb
şi cimbru şi lăsaţi să fiarbă. Adăugaţi
smântână şi muştar Dijon, puneţi carnea
înapoi, acoperiţi cu un capac şi apoi
introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 90
Nivel raft: 1
4.13 Porc mistret:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1,5 kg carne de mistreţ (spată)
sare
piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureţi galbeni
Pentru a prepara marinata:
1,5 l vin roşu
150 g ţelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
5 foi de dafin
5 căţei
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
Turnaţi marinata peste carne până când
este acoperită şi lăsaţi la marinat 3 zile.
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de mistreţ din
marinată şi lăsaţi să se scurgă.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile într-o oală pentru friptură
pe un ochi. Adăugaţi bureţii galbeni şi o
parte din legumele pentru supă din
marinată. Turnaţi marinata în oala pentru
friptură; partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10-15
mm. Acoperiţi oala cu un capac şi
introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 140
Nivel raft: 1
5. MENIU LA CUPTOR
5.1 Lasagna:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru sosul cu carne:
100 g şuncă de pe burtă împănată cu
grăsime
1 ceapă
1 morcov
100 g ţelină
2 linguri ulei de măsline
400 g carne tocată (amestec de vită şi
porc)
100 ml supă ce carne
1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa
400 g)
oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
8
Amestecaţi cu:
3 linguri de unt
250 g foi verzi de Lasagne
50 g Parmezan, ras
50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă
şoriciul şi eventualele zgârciuri şi tăiaţi-o
cubuleţe. Curăţaţi ceapa, morcovul şi
ţelina, tăiaţi cubuleţe toate legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi
şunca de porc şi legumele tăiate
cubuleţe, în timp ce amestecaţi constant.
Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-
o până se sfărâmă şi stingeţi-o cu supa
de carne. Amestecul de carne se
condimentează cu pastă de roşii,
verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte
acoperit încă circa 30 minute. Între timp
se pregăteşte sosul Béchamel: Topiţi
untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi
până devine auriu, amestecând constant.
Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute. Ungeţi o formă mare,
dreptunghiulară pentru sufleu cu 1
lingură de unt. Aşezaţi pe rând în formă
câte un strat de foi de lasagna, amestec
de carne, sos Béchamel şi brânza rasă.
Deasupra, la sfârşit, un strat Béchamel
presărat cu brânză va forma ultimul strat.
Restul untului aşezaţi-l peste sufleu.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 1
5.2 Paste la cuptor:
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
1 litru de apă
sare
250 g tagliatelle
250 g şuncă fiartă
20 g unt
1 legătură de pătrunjel
1 ceapă
100 g unt
1 ou
250 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
50 g Parmezan ras
Mod de preparare:
Fierbeţi apa cu puţină sare. Puneţi
tagliatellele în apa sărată clocotită şi
fierbeţi circa 12 minute. Apoi scurgeţi.
Tăiaţi şunca cubuleţe. Încălziţi untul într-
o tigaie. Tocaţi pătrunjelul, curăţaţi ceapa
şi tocaţi-o. Căliţi ambele în tigaie. Ungeţi
un vas pentru coacere cu puţin unt.
Amestecaţi tagliatellele, şunca şi
pătrunjelul şi ceapa călite şi puneţi în
vas. Amestecaţi oul şi laptele şi
condimentaţi cu sare, piper şi nucşoară
şi apoi turnaţi peste amestecul de paste.
Apoi presăraţi parmezanul în vas.
Durata în aparat (min): 45
Nivel raft: 1
5.3 Musaca:
Pentru 8-10 persoane.
Ingrediente:
1 ceapă tocată
ulei de măsline
1,5 kg carne tocată
1 conservă de roşii mărunţite (400 g)
50 g brânză rasă
4 linguri de pesmet
sare şi piper
scorţişoară
1 kg cartofi
1,5 kg vinete
unt pentru prăjit
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
150 g brânză rasă
4 linguri de pesmet
50 g unt
Mod de preparare:
Căliţi ceapa tocată în puţin ulei de
măsline, apoi adăugaţi carnea tocată şi
gătiţi amestecând. Adăugaţi roşiile
tocate, brânza Emmentaler rasă şi
pesmetul, amestecaţi bine şi lăsaţi să
fiarbă. Apoi condimentaţi cu sare, piper
şi scorţişoară şi luaţi de pe plită. Curăţaţi
cartofii şi tăiaţi în felii de 1 cm grosime,
spălaţi vinetele şi tăiaţi în felii de 1 cm
ROMÂNA 9
grosime. Uscaţi toate feliile cu prosoape
de bucătărie din hârtie. Apoi rumeniţi
într-o tigaie cu mult unt. Între timp se
pregăteşte sosul Béchamel: topiţi untul
într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi până
devine auriu, amestecând constant. Din
când în când, în timp ce se amestecă se
adaugă laptele. Sosul se condimentează
cu sare, piper şi nucşoară şi se fierbe
descoperit circa 10 minute. Puneţi feliile
de cartofi pe fundul unui vas pentru
coacere uns, presăraţi puţină brânză
rasă. Puneţi un strat de vinete deasupra
acesteia. Deasupra adăugaţi o parte din
amestecul de carne tocată. Deasupra
adăugaţi o parte din sosul Béchamel.
Apoi puneţi alt strat de cartofi, urmat de
vinete şi apoi de amestecul de carne
tocată. Ultimul strat trebuie să fie sosul
Béchamel. Deasupra presăraţi restul de
brânză şi pesmetul. Topiţi untul şi turnaţi
peste musaca.
Durata în aparat (min): 60
Nivel raft: 1
5.4 Cartofi gratinati:
Ingrediente:
1000 g cartofi
1 linguriţă fiecare de sare, piper şi
nucşoară
2 căţei de usturoi
200 g brânză rasă
200 ml lapte
200 ml smântână
4 linguri de unt
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii, tăiaţi în felii subţiri,
uscaţi şi amestecaţi cu mirodenii. O tavă
pentru cuptor se freacă cu un căţel de
usturoi şi după aceea se unge cu puţin
unt. Aşezaţi în tavă jumătate din feliile de
cartofi amestecate cu mirodenii şi
împrăştiaţi o parte din brânza rasă peste
aceştia. Restul de felii de cartofi trebuie
puse deasupra şi restul de brânză rasă
adăugată peste ultimul strat de cartofi.
Zdrobiţi al doilea căţel de usturoi şi
amestecaţi-l împreună cu laptele şi
smântâna. Amestecul se toarnă peste
cartofi, iar restul de unt se pune în felii
subţiri deasupra.
Durata în aparat (min): 65
Nivel raft: 3
5.5 Galuste:
Pentru 6-8 persoane.
Ingrediente:
Aprox. 1000 g de carne de curcan
fâşii
1 conservă mică ciuperci (cu capete
mici)
500 g de ceapă tăiată
1 kg de aluat de găluşte
400 g brânză rasă
250 ml smântână
Mod de preparare:
Condimentaţi fâşiile de carne de curcan
cu sare, piper, paprika etc. Faceţi sauté
cu ciupercile tăiate. Scurgeţi bine
ciupercile. Amestecaţi carnea, cepele şi
ciupercile şi puneţi-le într-un vas pentru
cuptor. Amestecaţi aluatul pentru găluşte
şi brânza şi puneţi-le peste amestecul cu
carne de curcan. După aceea turnaţi
smântâna.
Durata în aparat (min): 75
Nivel raft: 1
5.6 Gratar cu cicoare:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
8 bucăţi medii de cicoare
8 felii de costiţă fiartă
30 g unt
1,5 linguri de făină
150 ml supă de legume (de la
cicoare)
5 linguri de lapte
100 g brânză rasă
Mod de preparare:
Tăiaţi în două cicoarea şi îndepărtaţi
miezul amar. Apoi spălaţi cu atenţie şi
gătiţi timp de 15 minute în apă fiartă.
Scoateţi jumătăţile de cicoare din apă,
clătiţi cu apă rece şi reuniţi jumătăţile.
Apoi înfăşuraţi fiecare cu o felie de şuncă
şi puneţi într-un vas pentru coacere uns.
Topiţi untul şi adăugaţi făină. Faceţi un
soté rapid şi apoi turnaţi supa de legume
şi laptele şi lăsaţi să fiarbă. Amestecaţi
50 g de brânză în sos şi turnaţi peste
10
cicoare. Apoi presăraţi restul de brânză
în vas.
Durata în aparat (min): 35
Nivel raft: 3
5.7 Plachie de peste:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
8 - 10 cartofi
2 cepe
125 g fileuri de anşoa
300 ml smântână
2 linguri de pesmet
piper
cimbru proaspăt tocat
2 linguri de unt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi şi tăiaţi în felii
subţiri. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi felii. Ungeţi
un vas rezistent la căldură cu unt. Puneţi
o treime din cartofi şi ceapă în vas.
Deasupra puneţi jumătate din fileurile de
anşoa şi acoperiţi cu altă treime de
ceapă şi cartofi. Distribuiţi restul fileurilor
de anşoa deasupra. Deasupra puneţi
restul de ceapă şi cartofi, stratul de
deasupra fiind cartofii. Presăraţi
deasupra piperul şi cimbrul tocat. Turnaţi
saramura de la anşoa în vas şi adăugaţi
smântână. Presăraţi deasupra pesmetul
şi puneţi bucăţi mici de unt deasupra.
Durata în aparat (min): 60
Nivel raft: 3
6. PIZZA ŞI TARTE TIP QUICHE
6.1 Pizza:
Pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru aluat:
14 g drojdie proaspătă
200 ml apă
300 g făină
3 g sare
1 lingură de ulei
Ingrediente glazură:
1/2 conservă mică de tomate
mărunţite (200 g)
200 g brânză rasă
100 g salam
100 g şuncă fiartă
150 g ciuperci (la conservă)
150 g brânză Feta
oregano
Altele:
Tavă de gătit, unsă
Mod de preparare:
Zdrobiţi drojdia într-un vas şi dizolvaţi-o
în apă. Amestecaţi sarea cu făina şi
adăugaţi-le în vasul cu drojdie împreună
cu uleiul. Ingredientele trebuie
amestecate până când se formează un
aluat fin care curge din recipient. Aluatul
trebuie lăsat să crească într-un loc cald
până când creşte dublu. Întindeţi aluatul
şi puneţi-l pe tava unsă, înţepaţi fundul
acestuia cu o furculiţă. Ingredientele
pentru conţinut trebuie puse pe aluat în
ordinea indicată.
Durata în aparat (min): 25
Nivel raft: 1
6.2 Tarta cu ceapa:
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
20 g drojdie proaspătă
125 ml lapte
1 ou
50 g unt
3 g sare
Ingrediente glazură:
750 g ceapă
250 g şuncă
3 ouă
250 g crème fraîche
125 ml lapte
1 linguriţă sare
1/2 linguriţă piper măcinat
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunţită, pusă în gaura făcută în făină,
apoi se amestecă cu laptele şi cu o parte
din făină de la margine. Se presară cu
făină şi se lasă la cald până când făina
ROMÂNA 11
presărată pe aluat prezintă crăpături. Oul
şi untul trebuie adăugate la marginea
făinii. Se frământă totul într-un aluat
dospit maleabil. Se lasă aluatul să
crească într-un spaţiu cald până când îşi
dublează volumul. Între timp, curăţaţi şi
tăiaţi ceapa în sferturi şi apoi tăiaţi-o în
felii subţiri. Tăiaţi şunca şi căliţi-o uşor
împreună cu ceapa, fără a rumeni. Lăsaţi
la răcit. Întindeţi aluatul şi aşezaţi-l pe o
tavă de gătit unsă, înţepaţi fundul
acestuia cu o furculiţă şi împingeţi
marginile în sus. Trebuie lăsat încă o
dată să mai crească. Ouăle, crème
fraîche, laptele, sarea şi piperul trebuie
amestecate. Întindeţi cepele răcite şi
şunca pe aluatul de bază. Puneţi
deasupra amestecul şi întindeţi-l bine.
Durata în aparat (min): 45
Nivel raft: 1
6.3 Quiche Lorraine:
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
2 ouă
100 g unt
1/2 linguriţă de sare
puţin piper
1 priză de nucşoară
Ingrediente glazură:
150 g brânză rasă
200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
2 ouă
250 g smântână
sare, piper şi nucşoară
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se
aşază într-un vas şi se amestecă până
se omogenizează. Aluatul trebuie lăsat
câteva ore la rece. Întindeţi aluatul într-o
tavă unsă din tablă neagră. Înţepaţi
aluatul cu o furculiţă. Presăraţi şunca pe
aluat. Pentru sos trebuie amestecate
ouăle cu smântâna şi cu condimentele.
Apoi adăugaţi brânza. Turnaţi umplutura
peste şuncă.
Durata în aparat (min): 45
Nivel raft: 2
6.4 Sufleu cu branza:
Ingrediente:
1,5 foi de aluat sau de foietaj
franţuzesc (întinse sub formă de
pătrat)
500 g brânză rasă
200 ml smântână
100 ml lapte
4 ouă
sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Puneţi aluatul pe o tavă de gătit bine
unsă. Înţepaţi aluatul peste tot cu o
furculiţă. Presăraţi brânza în mod uniform
pe aluat. Amestecaţi smântâna, laptele,
ouăle şi condimentaţi cu sare, piper şi
nucşoară. Amestecaţi bine din nou şi
turnaţi peste brânză.
Durata în aparat (min): 40
Nivel raft: 1
6.5 Găluşte:
Pentru 30 de bucăţi mici.
Ingrediente pentru aluat:
250 g făină spelta
250 g unt
250 g brânză de vaci degresată
sare
Ingrediente pentru umplutură:
1 căpăţână mică de varză albă (400
g)
50 g şuncă
2 lingură de unt topit
sare, piper şi nucşoară
3 linguri de smântână fermentată
2 ouă
Altele:
Tavă de gătit cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Amestecaţi făina spelta, untul, brânza de
vaci degresată şi puţină sare într-un
aluat şi lăsaţi la rece. Tăiaţi varza albă în
fâşii subţiri. Tăiaţi cubuleţe şunca şi
prăjiţi-o în unt topit. Adăugaţi varza şi
rumeniţi până se înmoaie. Condimentaţi
12
cu sare, piper şi nucşoară şi încorporaţi
smântâna. Continuaţi să fierbeţi înăbuşit
până când se evaporă tot lichidul.
Fierbeţi ouăle tari, lăsaţi să se răcească
şi apoi feliaţi, amestecaţi cu varza şi
lăsaţi să se răcească. Întindeţi aluatul şi
tăiaţi cercuri cu diametru de 8 cm. Puneţi
puţină umplutură în mijlocul fiecăruia,
apoi împăturiţi. Etanşaţi marginile
apăsând cu o furculiţă. Puneţi piroştele
pe o tavă de gătit tapetată cu hârtie
ceruită şi ungeţi cu gălbenuş de ou.
Durata în aparat (min): 20
Nivel raft: 3
6.6 Pateu cu branza:
Ingrediente:
400 g brânză Feta
2 ouă
3 linguri de pătrunjel tocat
piper negru
80 ml ulei de măsline
375 g foitaj filo
Mod de preparare:
Amestecaţi brânza feta, ouăle,
pătrunjelul şi piperul. Acoperiţi foitajul filo
cu o cârpă umedă, astfel încât să nu se
usuce. Întindeţi 4 foi una peste alta,
ungând-o pe fiecare uşor cu ulei. Tăiaţi
în 4 fâşii, fiecare a câte 7 cm lungime.
Adăugaţi câte 2 linguri de amestec de
brânză Feta pe un colţ al fâşiei şi
împăturiţi pe diagonală pentru a forma un
triunghi. Puneţi invers pe o tavă de gătit
şi ungeţi cu ulei.
Durata în aparat (min): 25
Nivel raft: 3
6.7 Tartă cu brânză de capră:
Ingrediente pentru aluat:
125 g făină
60 ml ulei de măsline
1 priză de sare
3 - 4 linguri de apă rece
Ingrediente glazură:
1 lingură ulei de măsline
2 cepe
sare şi piper
1 linguriţă de cimbru tocat
125 g ricotta
100 g brânză de capră
2 linguri măsline
1 ou
60 ml smântână
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Puneţi făina, uleiul de măsline şi sarea
într-un recipient şi combinaţi până când
amestecul seamănă cu pesmetul.
Adăugaţi apă şi frământaţi aluatul.
Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece.
Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Puneţi 1 lingură de ulei de măsline într-o
tigaie. Curăţaţi ceapa, tăiaţi felii subţiri şi
căliţi în ulei circa 30 de minute cu
capacul pe tigaie. Condimentaţi cu sare
şi piper şi amestecaţi 1/2 linguriţă de
pătrunjel tocat. Lăsaţi ceapa să se
răcească uşor, apoi întindeţi pe aluat.
Apoi întindeţi ricotta şi brânza de capră
deasupra şi adăugaţi măslinele.
Presăraţi 1/2 linguriţă de cimbru tocat
deasupra. Pentru umplutură, amestecaţi
ouăle cu smântâna. Turnaţi umplutura
peste tartă.
Durata în aparat (min): 45
Poziţii rafturi: 1
7. PRĂJITURI ŞI PATISERIE
7.1 Prajitura Almond cu chimen:
Ingrediente pentru amestec:
5 ouă
200 g zahăr
100 g marţipan
200 ml ulei de măsline
450 g făină
1 lingură scorţişoară
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
50 g fistic mărunţit
125 g migdale măcinate
300 ml lapte
Ingrediente glazură:
200 g gem de caise
ROMÂNA 13
5 linguri de zahăr pudră
1 linguriţă scorţişoară
2 linguri de apă fierbinte
fulgi de migdale
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm
Mod de preparare:
Amestecaţi ouăle, zahărul şi marţipanul
timp de 5 minute, apoi adăugaţi încet
uleiul de măsline la amestecul de ouă.
Strecuraţi făina, scorţişoara şi praful de
copt împreună, apoi amestecaţi fisticul
mărunţit şi migdalele măcinate în făină.
Apoi încorporaţi amestecul de ouă
împreună cu laptele. Turnaţi în forma
demontabilă a cărei bază a fost tapetată
cu pesmet.
Durata în aparat (min): 70
Nivel raft: 2
După coacere:
Încălziţi gemul de caise şi apoi întindeţi
pe prăjitură utilizând o pensulă. Apoi
lăsaţi să se răcească. Amestecaţi
zahărul pudră, scorţişoara şi apa caldă şi
întindeţi pe prăjitură. Apoi presăraţi fulgii
de migdale imediat pe suprafaţa
glazurată a prăjiturii.
7.2 Rumenite:
Ingrediente:
250 g ciocolată simplă
250 g unt
375 g zahăr
2 plic de zahăr vanilat (aproximativ 16
g)
1 priză de sare
5 linguri de apă
5 ouă
375 g alune
250 g făină
1 linguriţă de praf de copt
Mod de preparare:
Rupeţi ciocolata în bucăţi mari şi topiţi-o
în bain marie. Amestecaţi untul, zahărul,
zahărul vanilat, sarea şi apa, adăugaţi
ouăle şi ciocolata topită. Mărunţiţi alunele
în bucăţi mari, amestecaţi cu făina şi
praful de copt şi încorporaţi în amestecul
de ciocolată. Tapetaţi o tavă adâncă cu
hârtie ceruită, turnaţi amestecul
deasupra şi omogenizaţi.
Durata în aparat (min): 50
Nivel raft: 3
După coacere:
Lăsaţi să se răcească, scoateţi hârtia
ceruită şi tăiaţi în pătrăţele.
7.3 Prajitura cu morcov:
Ingrediente pentru amestec:
150 ml ulei de floarea soarelui
100 g zahăr brun
2 ouă
75 g sirop
175 g făină
1 linguriţă scorţişoară
1/2 linguriţă de ghimbir măcinat
1 linguriţă de praf de copt
200 g morcovi raşi fin
75 g stafide
25 g nucă de cocos rasă
Ingrediente glazură:
50 g unt
150 g cremă de brânză
40 g zahăr candel
alune măcinate
Altele:
Formă rotundă demontabilă, cu
diametru de 22 cm, unsă
Mod de preparare:
Amestecaţi uleiul de floarea soarelui,
zahărul brun, ouăle şi siropul. Încorporaţi
restul ingredientelor pentru amestec.
Puneţi aluatul în tava unsă.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 3
După coacere:
Amestecaţi untul, crema de brânză şi
zahărul candel (dacă este necesar,
adăugaţi puţin lapte pentru a-l face mai
moale). Întindeţi prăjitura după ce se
răceşte şi presăraţi alune prăjite
deasupra.
7.4 Prajitura cu branza:
Ingrediente pentru blat:
150 g făină
14
70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 ou
70 g unt moale
Ingrediente pentru crema de brânză:
3 albuşuri de ou
50 g stafide galbene
2 linguri de rom
750 g brânză de vaci degresată
3 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 pachet de făină de custard, aromă
de vanilie (40 g sau cantitatea
corespunzătoare de praf pentru
realizarea unei budinci din 500 ml de
lapte)
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametru de 26 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un castron. Adăugaţi
restul ingredientelor şi amestecaţi cu un
mixer manual. Aluatul trebuie pus timp
de 2 ore în frigider. Circa 2/3 din aluat
trebuie pus în tava unsă şi înţepat de mai
multe ori cu o furculiţă. Formaţi o
margine înaltă de 3 cm din restul
aluatului. Albuşurile se bat cu mixerul
până se întăresc. Spălaţi stafidele,
uscaţi-le bine, apoi stropiţi-le cu rom şi
lăsaţi-le să îmbibe. Brânza de vaci
degresată, gălbenuşul, zahărul, sucul de
lămâie, crème fraîche şi praful de
budincă trebuie puse într-un recipient şi
amestecate bine. La final, înglobaţi cu
grijă albuşurile bătură şi stafidele în
amestecul de brânză de vaci.
Durata în aparat (min): 85
Nivel raft: 1
7.5 Prajitura cu fructe:
Ingrediente:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8
g)
125 g afine
125 g stafide galbene
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală
confiată
60 g cireşe confiate tăiate
70 g migdale întregi opărite
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametrul de 24 cm
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient. După aceea
se adaugă ouăle, unul câte unul, şi se
mai bate totul în continuare. Se adaugă
făina amestecată cu praful de copt şi se
omogenizează. Apoi se înglobează
fructele în amestec. Amestecul se aşază
în tava pregătită şi se ridică în sus la
margini. Decoraţi marginea şi centrul
prăjiturii cu migdalele întregi opărite.
Introduceţi prăjitura în cuptor.
Durata în aparat (min): 100
Nivel raft: 1
7.6 Tarta cu fructe:
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
1 priză de sare
125 g unt
1 ou
50 g zahăr
50 ml apă rece
Ingrediente pentru umplutură:
Fructe de sezon (400 g mere, piersici,
vişine etc.)
90 g migdale măcinate
2 ouă
100 g zahăr
90 g unt moale
Altele:
Formă rotundă de tartă cu diametrul
de 28 cm, unsă
Mod de preparare:
ROMÂNA 15
Strecuraţi făina într-un recipient,
amestecaţi sarea şi untul tăiat în bucăţi
mici cu făina. Apoi adăugaţi ouăle,
zahărul şi apa rece şi omogenizaţi într-un
aluat. Răciţi aluatul timp de 2 ore în
frigider. Întindeţi aluatul de la frigider şi
puneţi pe forma rotundă unsă şi înţepaţi
cu o furculiţă. Curăţaţi fructele, scoateţi
sâmburii şi puneţi bucăţi sau felii mici pe
aluat. Puneţi migdale măcinate, ouă
zahăr şi unt moale într-un bol şi
amestecaţi. Apoi turnaţi peste fructe şi
neteziţi.
Durata în aparat (min): 50
Nivel raft: 1
7.7 Plăcinta cu mere a bunicii:
Ingrediente:
250 g unt
250 g zahăr
1 pliculeţ de zahăr vanilat
1 priză de sare
100 g marţipan
5 ouă
500 g făină
1 pliculeţ de praf de copt
1 pliculeţ cu mirodenii pentru turtă
dulce
50 g pudră de cacao
150 ml vin roşu
1,2 kg mere
Piure de prune
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient şi se bat
spumă. Adăugaţi marţipanul tăiat în
bucăţi mici şi bateţi-l până devine fin.
Adăugaţi ouăle, unul câte unul, şi bateţi
până se fac spumă. Adăugaţi în amestec
făina, praful de copt, ghimbirul şi pudra
de cacao. Turnaţi şi amestecaţi vinul
roşu. Puneţi aluatul pe o tavă adâncă
tapetată cu hârtie ceruită şi nivelaţi
suprafaţa. Cojiţi merele, scoateţi
cotoarele şi tăiaţi-le în felii de 0,5 cm
grosime.
Piure de prune:
Aranjaţi feliile peste aluat şi umpleţi
găurile lăsate de scoaterea cotorului cu
piure de prune. După aceasta,
introduceţi la cuptor.
Durata în aparat (min): 50
Nivel raft: 3
După coacere:
Lăsaţi plăcinta să se răcească, după
care scoateţi hârtia ceruită.
Glazură:
250 ml suc de mere
1 pliculeţ cu glazură transparentă
pentru prăjituri
Amestecaţi glazura folosind sucul de
mere şi pliculeţul cu glazură pentru
prăjituri şi ungeţi prăjitura cu acest
amestec.
7.8 Pandispan cu lamaie:
Ingrediente pentru amestec:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Altele:
Formă neagră pătrată, 30 de cm
lungime
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul
vanilat şi sarea se amestecă într-un
recipient până devine spumos. După
aceea se adaugă ouăle, unul câte unul,
şi se mai bate totul în continuare. Se
adaugă făina şi făina de porumb cu
praful de copt la amestecul spumos şi se
omogenizează. Se pune amestecul în
tava unsă şi garnisită cu firmituri, se
nivelează şi se pune la cuptor. După
coacere trebuie amestecat sucul de
lămâie cu zahărul pudră. Prăjitura coaptă
trebuie pusă pe o folie de aluminiu. Folia
de aluminiu trebuie ridicată la marginile
16
prăjiturii astfel încât glazura să nu curgă
în afară. Prăjitura trebuie împunsă cu un
beţigaş iar glazura trebuie întinsă cu o
pensulă. După aceea prăjitura trebuie
lăsată puţin să absoarbă glazura.
Durata în aparat (min): 75
Nivel raft: 1
7.9 Briose:
Ingrediente:
150 g unt
150 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
zeama de la o lămâie netratată cu
ceară
2 ouă
50 ml lapte
25 g făină de porumb
225 g făină
10 g praf de copt
1 borcan de vişine (375 g)
225 g fulgi de ciocolată
Altele:
Forme din hârtie, aprox. 7 cm
diametru
Mod de preparare:
Amestecaţi untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea şi zeama de la o lămâie
netratată cu ceară. Adăugaţi ouăle şi
amestecaţi din nou. Amestecaţi făina de
porumb, făina de grâu şi praful de copt şi
încorporaţi în amestec cu laptele.
Scurgeţi vişinele şi încorporaţi în
amestec cu fulgii de ciocolată. Turnaţi
amestecul în formele de hârtie, puneţi
formele pe o tavă de gătit şi introduceţi-le
la cuptor. Folosiţi tava pentru brioşe,
dacă există.
Durata în aparat (min): 40
Nivel raft: 3
7.10 Prajitura Ring:
Ingrediente pentru blat:
500 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
80 g zahăr pudră
150 g unt
3 ouă
2 linguriţe rase de sare
150 ml lapte
70 g stafide (înmuiaţi în 20 ml de
lichior de cireşe cu 1 oră înainte)
Ingrediente pentru glazură:
50 g migdale întregi decojite
Mod de preparare:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul
pudră, untul, ouăle, sarea şi laptele într-
un recipient şi omogenizaţi aluatul.
Acoperiţi aluatul în recipient şi lăsaţi să
crească 1 oră. Amestecaţi manual
stafidele înmuiate în aluat. Puneţi fiecare
migdală în fiecare gol într-o formă de
chec Gugelhupf unsă şi tapetată cu
făină. După aceea modelaţi aluatul într-o
formă fusiformă şi puneţi-l în forma de
gugelhupf. Acoperiţi şi lăsaţi să crească
din nou timp de 45 de minute.
Durata în aparat (min): 60
Nivel raft: 1
7.11 Savarina:
Ingrediente pentru aluat:
350 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
75 g zahăr
100 g unt
5 gălbenuşuri de ou
1/2 linguriţă de sare
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
125 ml lapte
După coacere:
375 ml apă
200 g zahăr
100 ml ţuică de pune sau 100 ml
lichior de portocale
Mod de preparare:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul,
untul, gălbenuşurile, sarea, zahărul
vanilat şi laptele într-un recipient şi
omogenizaţi aluatul. Acoperiţi aluatul în
recipient şi lăsaţi să crească 1 oră. Apoi
plasaţi aluatul într-o formă de prăjituri
ROMÂNA 17
unsă, acoperiţi şi lăsaţi să crească din
nou timp de 45 de minute.
Durata în aparat (min): 35
Nivel raft: 1
După coacere:
Fierbeţi apa cu zahărul şi lăsaţi să se
răcească. Adăugaţi ţuica de prune sau
lichiorul de portocale la apa cu zahăr şi
amestecaţi. Când prăjitura s-a răcit,
faceţi mai multe găuri cu un beţigaş şi
lăsaţi amestecul să înmoaie uniform
prăjitura.
7.12 Pandispan:
Ingrediente:
4 ouă
2 linguri de apă fierbinte
50 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
100 g zahăr
100 g făină
100 g făină de porumb
2 linguriţe rase de praf de copt
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm,
cu fundul negru, acoperită cu hârtie
ceruită
Mod de preparare:
Separaţi ouăle. Bateţi gălbenuşurile cu
apă caldă, 50 g de zahăr, zahăr vanilat şi
sare. Bateţi albuşurile cu 100 g zahăr
până se întăresc. Strecuraţi împreună
făina de grâu, făina de porumb şi praful
de copt. Amestecaţi cu grijă albuşurile şi
gălbenuşurile. Apoi încorporaţi cu atenţie
amestecul de făină. Aluatul trebuie pus
în tavă, nivelat şi pus în cuptor.
Durata în aparat (min): 30
Nivel raft: 3
7.13 Prajitura Streusel:
Ingrediente pentru aluat:
375 g făină
20 g drojdie proaspătă
150 ml lapte călduţ
60 g zahăr
1 priză de sare
2 gălbenuşuri de ou
75 g unt moale
Ingrediente pentru aluatul fărâmiţat:
200 g zahăr
200 g unt
1 linguriţă scorţişoară
350 g făină
50 g nuci mărunţite
30 g unt topit
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunţită, pusă în gaura făcută în făină,
apoi se amestecă cu laptele şi o parte
din făină de la margine, se presară cu
făină şi se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat prezintă crăpături.
Zahărul, gălbenuşurile de ou, untul şi
sarea se aşază la margine făinii. Se
frământă totul într-un aluat dospit
maleabil. Se lasă aluatul să crească într-
un spaţiu cald până când îşi dublează
volumul. Apoi se întinde aluatul şi se
aşază pe o tavă unsă şi se lasă din nou
să crească. Zahărul, untul şi scorţişoara
se amestecă într-un recipient. Se adaugă
făina şi nucile şi se omogenizează pentru
a obţine un amestec de răzătură. Se
întinde untul pe aluatul crescut şi apoi se
întinde răzătura peste acesta în mod
egal.
Durata în aparat (min): 35
Nivel raft: 3
7.14 Prajitura suedeza:
Ingrediente:
5 ouă
340 g zahăr
100 g unt topit
360 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
200 ml apă rece
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm,
cu fundul negru, acoperită cu hârtie
ceruită
Mod de preparare:
18
Zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi sarea
se amestecă timp de 5 minute într-un
recipient până devine spumos. Apoi se
adaugă untul topit şi se omogenizează.
Se adaugă făina cu praful de copt şi se
amestecă. La final se adaugă apa rece şi
se amestecă totul bine. Aluatul trebuie
pus în tavă, nivelat şi pus în cuptor.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 1
7.15 Tarta dulce:
Ingrediente:
2 foi de aluat sau de foietaj franţuzesc
(întinse sub formă de pătrat)
50 g alune măcinate
1,2 kg mere
3 ouă
300 ml smântână
70 g zahăr
Mod de preparare:
Puneţi foitajul pe o tavă bine unsă şi
înţepaţi fundul acestuia cu o furculiţă.
Întindeţi alunele uniform pe foitaj. Cojiţi
merele, scoateţi sâmburii şi tăiaţi în 12
felii. Întindeţi feliile uniform pe foitaj.
Amestecaţi ouăle, smântâna şi zahărul
vanilat şi turnaţi peste mere.
Durata în aparat (min): 45
Nivel raft: 1
7.16 Prăjitură elveţiană cu
morcov:
Ingrediente pentru amestec:
4 albuşuri de ou
1 priză de sare
80 g zahăr pudră
120 g zahăr
200 g morcovi raşi fin
200 g de migdale rase fin
1 lămâie, suc şi coajă rasă
1 lingură de lichior de cireşe
1/2 linguriţă de scorţişoară
60 g făină
1/2 linguriţă praf de copt
Ingrediente glazură:
150 g zahăr pudră
1 lingură de lichior de cireşe
12 morcovi decorativi din marţipan
alune măcinate
1/2 linguriţă praf de copt
Altele:
Tavă de tort cu pereţi detaşabili cu
diametrul de 26 cm, unsă şi cu fundul
tapetat cu hârtie de copt.
Mod de preparare:
Bateţi albuşurile până se întăresc,
adăugaţi zahărul pudră şi bateţi până se
amestecă bine cu albuşul. Amestecaţi
gălbenuşul cu zahărul până se formează
o cremă şi adăugaţi celelalte ingrediente.
Adăugaţi un sfert din albuşul bătut la
crema de gălbenuş şi amestecaţi cu
atenţie restul de albuş bătut cu
amestecul. Turnaţi cu atenţie aluatul în
tava pregătită pentru copt.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 3
După coacere:
Lăsaţi tortul să se răcească. Vă
recomandăm ca pregătirile să se facă cu
una, două zile în avans şi să-l păstraţi
acoperit în frigider. Pentru glazură,
amestecaţi zahărul pudră cu lichiorul de
cireşe. Adăugaţi apă dacă este necesar.
Acoperiţi tortul cu glazură şi decoraţi-l cu
morcovii din marţipan.
8. PÂINE ŞI CHIFLE
8.1 Rulouri, dulci:
Ingrediente:
420 g făină
60 g unt
50 g zahăr
o priză de zahăr vanilat
coajă de lămâie rasă
o priză de sare
200 ml lapte călduţ
30 g drojdie proaspătă
2 gălbenuşuri de ou
100 g stafide galbene
Mod de preparare:
ROMÂNA 19
Strecuraţi făina într-un recipient, formaţi
un spaţiu gol în centru. Sfărâmaţi drojdia
şi introduceţi-o în spaţiul gol adăugând
lapte şi puţin zahăr. Adăugaţi puţină
făină de pe margine. Presăraţi cu făină şi
lăsaţi-l să stea într-un loc cald până când
făina presărată începe să se crape pe
aluatul de maia.
Adăugaţi zahărul rămas, sarea, zahărul
vanilat, coaja de lămâie, oul şi untul la
făina de pe margine. Frământaţi toate
ingredientele într-un aluat suplu şi dospit.
Lăsaţi aluatul să se odihnească într-un
loc cald până când creşte aproximativ
dublu.
După acea, introduceţi stafidele spălate
în aluat şi formaţi 12 bile de dimensiuni
egale.
Puneţi-le pe o tavă de gătit căptuşită cu
hârtie de copt şi lăsaţi-le din nou
acoperite pentru o jumătate de oră.
Durata în aparat: 20 minute
Nivel raft: 3
8.2 Paine de casa de secara:
Ingrediente:
500 g făină de grâu
250 g făină de secară
15 g sare
1 pacheţel de drojdie uscată
250 ml apă
250 ml lapte
Altele:
Tavă de gătit unsă sau tapetată cu
hârtie ceruită
Mod de preparare:
Puneţi făina de grâu, făina de secară,
sarea şi drojdia uscată într-un vas mare.
Amestecaţi apa, laptele şi sarea şi
adăugaţi la făină. Se frământă totul într-
un aluat maleabil. Aluatul trebuie lăsat să
crească până când se dublează.
Modelaţi aluatul într-o franzelă alungită şi
aşezaţi-o pe tava de gătit, care a fost
unsă sau acoperită cu hârtie ceruită.
Pâinea trebuie să mai crească cu încă
jumătate din volum. Înainte de a coace
presăraţi puţină făină.
Durata în aparat (min): 60
Nivel raft: 2
8.3 Paine alba:
Ingrediente:
1000 g făină
1 cub drojdie proaspătă sau 2
pacheţele drojdie uscată
650 ml lapte
15 g sare
Altele:
Tavă de gătit unsă sau tapetată cu
hârtie ceruită
Mod de preparare:
Făina şi sarea trebuie puse într-un
recipient mare. Drojdia trebuie topită în
lapte călduţ şi trebuie adăugată la făină.
Se frământă totul într-un aluat maleabil.
În funcţie de calitatea făinii, s-ar putea să
fie nevoie de ceva mai mult lapte pentru
a obţine un aluat maleabil. Aluatul
trebuie lăsat să crească până când se
dublează. Tăiaţi aluatul în două,
prelucraţi-l în două franzele alungite şi
aşezaţi-le pe tava de gătit, care a fost
unsă sau acoperită cu hârtie ceruită.
Pâinile trebuie să mai crească cu încă
jumătate din volum. Înainte de coacere
trebuie presărată puţină făină şi cu un
cuţit ascuţit trebuie tăiat în diagonală de
3-4 ori, aproximativ la 1 cm adâncime.
Durata în aparat (min): 55
Nivel raft: 2
8.4 Platou cu drojdie de bere:
Ingrediente pentru aluat:
650 g făină
20 g drojdie proaspătă
200 ml lapte
40 g zahăr
5 g sare
5 gălbenuşuri de ou
200 g unt moale
Ingrediente pentru umplutură:
250 g alune mărunţite
20 g pesmet
1 linguriţă de ghimbir măcinat
50 ml lapte
60 g miere
30 g unt topit
20 ml rom
Ingrediente pentru glazură:
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOC5956FOX Recipe book

Tip
Recipe book