AEG BE3002021B Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
BE3002001
BE3002021
BE300202R
RO Manual de utilizare
CUPRINS
1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. DESCRIEREA PRODUSULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. UTILIZAREA ZILNICĂ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. FUNCŢIILE CEASULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. UTILIZAREA ACCESORIILOR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
8. FUNCŢII SUPLIMENTARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. SFATURI UTILE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
10. ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
11. CE TREBUIE FĂCUT DACĂ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
12. DATE TEHNICE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest produs pentru a vă oferi performanţe
impecabile, pentru mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care fac viaţa mai simplă
- funcţii pe care s-ar putea să nu le găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din acest aparat.
Vizitaţi website-ul la:
Aici găsiţi sfaturi privind utilizarea, broşuri, informaţii care vă ajută la rezolvarea unor
probleme apărute şi informaţii despre service:
www.aeg.com
Înregistraţi-vă produsul pentru a beneficia de servicii mai bune:
www.aeg.com/productregistration
Cumpăraţi accesorii, consumabile şi piese de schimb originale pentru aparatul dvs.:
www.aeg.com/shop
SERVICIUL DE RELAŢII CU CLIENŢII ŞI SERVICE
Vă recomandăm utilizarea pieselor de schimb originale.
Atunci când contactaţi unitatea de Service, asiguraţi-vă că aveţi disponibile următoarele
informaţii.
Informaţiile pot fi găsite pe plăcuţa cu datele tehnice. Model, PNC, Număr de serie.
Avertisment / Atenţie-Informaţii privind siguranţa.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri.
2
www.aeg.com
1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalarea şi de utilizarea aparatului, citiţi cu
atenţie instrucţiunile furnizate. Producătorul nu este res‐
ponsabil dacă instalarea şi utilizarea incorectă a apara‐
tului provoacă răniri şi daune. Păstraţi întotdeauna in‐
strucţiunile împreună cu aparatul pentru consultare ulte‐
rioară.
1.1 Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
AVERTIZARE
Risc de sufocare, de rănire sau de provocare a
unei incapacităţi funcţionale permanente.
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai
mare de 8 ani, de persoanele cu capacităţi fizice,
senzoriale sau mentale reduse sau de persoanele
fără cunoştinţe sau experienţă dacă sunt suprave‐
gheate de o persoană responsabilă pentru siguranţa
lor.
Nu lăsaţi copiii să se joace cu aparatul.
Nu lăsaţi la îndemâna copiilor ambalajul produsului.
Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie de aparat
atunci când acesta este în funcţiune sau când se
răceşte. Componentele accesibile sunt fierbinţi.
Dacă aparatul are un dispozitiv de siguranţă pentru
copii, vă recomandăm să-l activaţi.
Curăţarea şi întreţinerea curentă nu trebuie efectuate
de copii nesupravegheaţi.
1.2 Aspecte generale privind siguranţa
Aparatul devine fierbinte în interior pe durata func‐
ţionării. Nu atingeţi elementele de încălzire care sunt
în aparat. Folosiţi întotdeauna mănuşi de protecţie
pentru a scoate sau a pune în interior accesorii sau
vase.
ROMÂNA 3
Nu folosiţi un aparat de curăţat cu abur pentru a
curăţa aparatul.
Întrerupeţi alimentarea cu electricitate înainte de a
efectua operaţiile de întreţinere.
Nu folosiţi substanţe abrazive dure sau răzuitoare as‐
cuţite de metal pentru a curăţa sticla uşii deoarece
acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate conduce
la spargerea sticlei.
Utilizaţi senzorul recomandat pentru acest aparat.
Pentru a scoate suporturile pentru raft trebuie să tra‐
geţi mai întâi de partea din faţă a suportului, după ca‐
re să îndepărtaţi capătul din spate de pereţii laterali.
Instalaţi suporturile pentru raft în ordine inversă.
2.
INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA
2.1 Instalarea
AVERTIZARE
Doar o persoană calificată va in‐
stala acest aparat.
Îndepărtaţi toate ambalajele.
Dacă aparatul este deteriorat, nu îl in‐
stalaţi sau utilizaţi.
Respectaţi instrucţiunile de instalare
furnizate împreună cu aparatul.
Procedaţi cu atenţie sporită atunci
când mutaţi aparatul deoarece acesta
este greu. Purtaţi întotdeauna mănuşi
de protecţie.
Nu trageţi aparatul de mâner.
Respectaţi distanţele minime faţă de
alte aparate şi corpuri de mobilier.
Verificaţi dacă aparatul este instalat
având în jurul său structuri de sigu‐
ranţă.
Laturile aparatului trebuie să rămână
în apropierea altor aparate sau unităţi
cu aceeaşi înălţime.
Conexiunea la reţeaua
electrică
AVERTIZARE
Risc de incendiu şi de electrocu‐
tare.
Toate conexiunile electrice trebuie
realizate de către un electrician califi‐
cat.
Aparatul trebuie legat la împământare.
Verificaţi dacă informaţiile de natură
electrică, specificate pe plăcuţa cu da‐
tele tehnice, corespund sursei de ten‐
siune. Dacă nu, contactaţi un electri‐
cian.
Folosiţi întotdeauna o priză cu protec‐
ţie la electrocutare corect instalată.
Nu folosiţi adaptoare cu căi multiple şi
cabluri prelungitoare.
Procedaţi cu atenţie pentru a nu dete‐
riora ştecherul şi cablul de alimentare
electrică. Contactaţi centrul de service
sau un electrician pentru a schimba un
cablu de alimentare deteriorat.
Nu lăsaţi cablurile de alimentare elec‐
trică să intre în contact cu uşa apara‐
tului, în special atunci când uşa este
fierbinte.
4
www.aeg.com
Protecţia la electrocutare a pieselor
aflate sub tensiune şi izolate trebuie fi‐
xată astfel încât să nu permită scoate‐
rea ei fără folosirea unor unelte.
Introduceţi ştecherul în priză numai
după încheierea procedurii de instala‐
re. Asiguraţi-vă că priza poate fi acce‐
sată după instalare.
Dacă priza de curent prezintă jocuri,
nu conectaţi la ea ştecherul.
Nu trageţi de cablul de alimentare
pentru a scoate din priză aparatul.
Trageţi întotdeauna de ştecher.
Folosiţi doar dispozitive de izolare
adecvate: întrerupătoare pentru pro‐
tecţia liniei, siguranţe fuzibile (siguran‐
ţele cu şurub trebuie scoase din su‐
port), mecanisme de decuplare pentru
scurgeri de curent şi contactoare.
Instalaţia electrică trebuie să fie
prevăzută cu un dispozitiv de izolare,
care vă permite să deconectaţi apara‐
tul de la reţea la toţi polii. Dispozitivul
izolator trebuie să aibă o deschidere
între contacte de cel puţin 3 mm.
2.2 Utilizarea
AVERTIZARE
Risc de rănire, arsuri sau de
electrocutare sau explozie.
Utilizaţi acest aparat într-un mediu
casnic.
Nu modificaţi specificaţiile acestui apa‐
rat.
Nu blocaţi fantele de ventilaţie.
Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în
timpul funcţionării.
Dezactivaţi aparatul după fiecare în‐
trebuinţare.
Procedaţi cu atenţie la deschiderea
uşii aparatului atunci când aparatul es‐
te în funcţiune. Este posibilă emisia de
aer fierbinte.
Nu acţionaţi aparatul având mâinile
umede sau când acesta este în con‐
tact cu apa.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii des‐
chise.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lu‐
cru sau ca loc de depozitare.
Ţineţi întotdeauna închisă uşa apara‐
tului atunci când acesta este în func‐
ţiune.
Deschideţi uşa aparatului cu atenţie.
Utilizarea unor ingrediente cu conţinut
de alcool poate determina prezenţa
aburilor de alcool în aer.
Nu lăsaţi scânteile sau flăcările des‐
chise să intre în contact cu aparatul
atunci când deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele
umezite cu produse inflamabile nu tre‐
buie introduse în aparat, nici puse
adiacent sau deasupra acestuia.
AVERTIZARE
Pericol de deteriorare a aparatu‐
lui.
Pentru a preveni deteriorarea sau de‐
colorarea emailului:
– Nu puneţi vase sau alte obiecte în
aparat direct pe baza acestuia.
– Nu puneţi folie din aluminiu direct pe
baza aparatului.
– nu puneţi apă direct în aparatul fier‐
binte.
– nu ţineţi vase umede şi alimente în
interiorul aparatului după încheierea
gătirii.
– procedaţi cu atenţie la demontarea
sau instalarea accesoriilor.
Decolorarea emailului nu are niciun
efect asupra funcţionării aparatului. Nu
este un defect în ceea ce priveşte ga‐
ranţia legală.
Folosiţi o cratiţă adâncă pentru prăjitu‐
rile siropoase. Sucurile de fructe lasă
pete care pot fi permanente.
2.3 Îngrijirea şi curăţarea
AVERTIZARE
Pericol de rănire, incendiu sau
de deteriorare a aparatului.
Înainte de a curăţa aparatul, deconec‐
taţi-l şi scoateţi ştecherul din priză.
Verificaţi dacă aparatul s-a răcit.
Există riscul de spargere a panourilor
vitrate.
Înlocuiţi imediat panourile vitrate ale
uşii dacă acestea sunt deteriorate.
Contactaţi Centrul de Service.
ROMÂNA 5
Atenţie când scoateţi uşa aparatului.
Aceasta este grea!
Curăţaţi regulat aparatul pentru a pre‐
veni deteriorarea materialului de la su‐
prafaţă.
Resturile de grăsimi sau de alimente
din aparat pot duce la apariţia unui in‐
cendiu.
Curăţaţi aparatul cu o lavetă moale
umedă. Utilizaţi numai detergenţi neu‐
tri. Nu folosiţi produse abrazive, bureţi
abrazivi, solvenţi sau obiecte metalice.
Dacă folosiţi un spray pentru cuptor,
respectaţi instrucţiunile de siguranţă
de pe ambalaj.
Nu curăţaţi emailul catalitic (dacă este
cazul) cu nici un tip de detergent.
2.4 Bec interior
Tipul de bec sau de lampă cu halogen
utilizat pentru acest aparat este desti‐
nat exclusiv aparatelor electrocasnice.
Nu îl utilizaţi în alte scopuri.
AVERTIZARE
Risc de electrocutare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de
alimentare electrică înainte de a înlo‐
cui becul.
Folosiţi doar becuri cu aceleaşi specifi‐
caţii.
2.5 Aruncarea la gunoi
AVERTIZARE
Risc de rănire sau de sufocare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de
alimentare.
Tăiaţi cablul electric şi îndepărtaţi-l.
Scoateţi dispozitivul de blocare a uşii
pentru a preveni închiderea copiilor
sau a animalelor de companie în apa‐
rat.
3. DESCRIEREA PRODUSULUI
13
2 3 5
7
14
12
10
11
8
9
641
1
2
3
4
5
1
Panou de comandă
2
Buton pentru funcţiile cuptorului
3
Bec/simbol alimentare
4
Dispozitiv de programare electronic
5
Buton pentru temperatură
6
Bec/simbol/indicator temperatură
7
Priză pentru senzor
8
Element încălzire
9
Bec
10
Ventilator
11
Element de încălzire pe peretele
spate
12
Incalzire jos
13
Suportul pentru raft, detaşabil
14
Poziţii rafturi
6
www.aeg.com
3.1 Accesoriile
Raft sârmă
Pentru veselă, forme pentru prăjituri, frip‐
turi.
Tavă de gătit
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Grill- / Tavă pentru frigere
Pentru coacere şi frigere sau ca tavă
pentru grăsime.
Senzor
Pentru a măsura cât de bine sunt făcute
alimentele.
4. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
4.1 Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatu‐
lui.
Curăţaţi aparatul înainte de prima utili‐
zare.
Consultaţi capitolul "Îngrijirea şi
curăţarea".
4.2 Setarea timpului
Cuptorul funcţionează numai
după setarea timpului.
Când conectaţi aparatul la sursa de ali‐
mentare electrică sau dacă are loc o în‐
trerupere a curentului, indicatorul funcţiei
Timp se aprinde intermitent automat. În‐
cepeţi cu pasul 2.
1.
Pentru a modifica ora curentă
apăsaţi simultan "+" şi "- " până când
indicatorul funcţiei Timp se aprinde
intermitent.
2.
Setaţi timpul cu ajutorul "+" sau "- ".
ROMÂNA 7
3.
După aproximativ 5 secunde, indica‐
torul pentru timp încetează aprinde‐
rea intermitentă iar afişajul indică
timpul setat.
Când funcţia cronometru este ac‐
tivă nu puteţi modifica ora cu‐
rentă.
5. UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
Pentru a utiliza aparatul, apăsaţi butonul
de control. Butonul de control iese în
afară.
5.1 Activarea şi dezactivarea
aparatului
1.
Rotiţi butonul de control pentru func‐
ţiile cuptorului pentru a selecta o
funcţie de gătit.
2.
Rotiţi butonul de control pentru tem‐
peratură pentru a selecta o tempera‐
tură.
3.
Pentru a oprit aparatul, rotiţi butoa‐
nele de control pentru funcţiile şi
temperatura cuptorului în poziţia
oprit.
Simbol, indicator sau bec buton
(în funcţie de model - consultaţi
descrierea produsului):
Indicatorul se aprinde când
cuptorul se încălzeşte.
Becul se aprinde când aparatul
funcţionează.
Simbolul arată dacă butonul
controlează una dintre zonele
de gătit, funcţiile cuptorului sau
temperatura.
5.2 Funcţiile cuptorului
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Iluminare cuptor Pentru a activa becul fără nici o funcţie de gătit.
Aer cald Pentru coacerea simultană pe maxim 3 poziţii
ale raftului şi pentru deshidratarea alimentelor.
Setaţi temperatura cu 20 °C - 40 °C mai mică
decât pentru Caldura de sus + jos.
Pizza Pentru coacerea pe 1 singur raft a mâncărurilor
care necesită o rumenire mai intensă şi o bază
crocantă. Setaţi temperatura cu 20 °C - 40 °C
mai mică decât pentru Caldura de sus + jos.
Caldura de sus + jos Pentru a coace şi a prăji pe 1 singură poziţie a
raftului.
Incalzire jos Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau
uscată şi pentru a conserva alimentele.
Decongelare Pentru a decongela preparate congelate.
Grill Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate şi
pentru pâine prăjită.
Grill rapid Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în
cantităţi mari şi pentru rumenire.
8
www.aeg.com
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Gatire intensiva Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui
pe 1 poziţie a raftului. De asemenea, pentru
gratinare şi rumenire.
5.3 Dispozitiv de programare electronic
1 2 3 4
56
1
Indicator pentru Cronometru
2
Afişaj timp
3
Indicator pentru modul de setare a
timpului
4
Indicator pentru senzor
5
Buton +
6
Buton -
6. FUNCŢIILE CEASULUI
6.1 Cronometru
Această funcţie nu afectează
funcţionarea aparatului.
Setarea Cronometrului:
1.
Apăsaţi “+” sau “-”.
2.
Setaţi timpul folosind “+” sau “-” (in‐
tervalul maxim este de 2 ore, 30 mi‐
nute).
3.
După 5 secunde, ceasul începe
numărătoarea inversă.
4.
Este emis un semnal sonor după ter‐
minarea duratei setate. Pentru a de‐
zactiva semnalul acustic apăsaţi ori‐
ce tastă.
7. UTILIZAREA ACCESORIILOR
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
7.1 Senzor
Senzorul măsoară temperatura din zona
de mijloc a cărnii.
Trebuie setate două temperaturi:
Temperatura cuptorului. Consultaţi ta‐
belul pentru prăjire.
Temperatura zonei de mijloc a cărnii.
Consultaţi tabelul pentru senzor.
Utilizaţi doar senzorul furnizat cu
aparatul sau piese de schimb ori‐
ginale.
AVERTIZARE
Procedaţi cu atenţie la extrage‐
rea vârfului şi a conectorului sen‐
zorului. Senzorul este fierbinte.
Pericol de arsuri.
1.
Introduceţi conectorul senzorului în
locaşul din partea din faţă a aparatu‐
lui. Indicatorul pentru senzor
se
aprinde intermitent.
ROMÂNA 9
2.
Introduceţi vârful senzorului în mijlo‐
cul cărnii.
3.
Apăsaţi butoanele + sau - pentru a
seta temperatura zonei de mijloc.
Puteţi seta temperatura între 30 °C
şi 99 °C. Consultaţi valorile din tabel.
4.
Setaţi funcţia şi temperatura cupto‐
rului.
5.
Când carnea atinge temperatura se‐
tată pentru zona de mijloc, este emis
un semnal sonor timp de două minu‐
te. Pentru a opri semnalul, apăsaţi o
tastă.
6.
Dezactivaţi aparatul.
7.
Scoateţi conectorul senzorului din
priză. Scoateţi carnea din aparat.
Dacă carnea nu este gătită satisfăcător,
efectuaţi paşii de mai sus încă o dată şi
setaţi o temperatură mai mare a zonei
de mijloc.
7.2 Introducerea accesoriilor cuptorului
Cratiţa adâncă şi raftul din sârmă au
margini laterale. Aceste margini şi forma
barelor de ghidaj formează un dispozitiv
special care împiedică vasele să alune‐
ce.
Introducerea împreună a raftului din
sârmă şi a cratiţei adânci
Puneţi raftul din sârmă pe cratiţa
adâncă. Împingeţi cratiţa adâncă între
barele de ghidare ale unuia dintre nivelu‐
rile cuptorului.
10
www.aeg.com
8. FUNCŢII SUPLIMENTARE
8.1 Suflantă cu aer rece
Când aparatul funcţionează, suflanta cu
aer rece porneşte automat pentru a
menţine reci suprafeţele aparatului.
Dacă opriţi aparatul, suflanta cu aer rece
continuă să funcţioneze până când apa‐
ratul se răceşte.
9. SFATURI UTILE
9.1 Partea interioară a uşii
La anumite modele, pe partea interioară
a uşii se află:
Numerele pentru poziţiile raftului.
Informaţii referitoare la funcţiile de
încălzire, poziţiile recomandate pentru
rafturi şi temperaturile pentru prepara‐
tele standard.
Temperatura şi duratele de coa‐
cere din tabele au rol consultativ.
Acestea depind de reţete şi de
calitatea şi cantitatea ingredien‐
telor utilizate.
9.2 Coacere
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
aibă un alt comportament la coacere/
frigere faţă de aparatul de până acum.
Adaptaţi setările dumneavoastră uzua‐
le (temperatură, durată de gătire) şi
poziţiile rafturilor la valorile din tabele.
În cazul timpilor mai lungi de coacere,
puteţi dezactiva cuptorul cu 10 minute
înainte de terminarea duratei de coa‐
cere pentru a utiliza căldura reziduală.
Când gătiţi alimente congelate, este po‐
sibil ca tăvile din interiorul cuptorului să
se deformeze în timpul coacerii. Când
tăvile se răcesc, distorsiunea dispare.
Cum se utilizează Tabelele de coacere
Producătorul vă recomandă să folosiţi
mai întâi temperatura mai mică.
Dacă nu găsiţi setările pentru o anu‐
mită reţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu
10 – 15 minute, în cazul în care coa‐
ceţi prăjituri pe mai multe niveluri.
Prăjiturile şi produsele de patiserie
aflate la înălţimi diferite nu se rume‐
nesc în mod egal la început. În acest
caz, nu schimbaţi setarea de tempera‐
tură. Diferenţele dispar în timpul pro‐
cesului de coacere.
9.3 Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Baza prăjiturii nu este ru
menită suficient.
Poziţia raftului nu este
corectă.
Puneţi prăjitura pe un ni‐
vel mai jos.
Prăjitura se fărâmiţează
şi devine cleioasă, lipi‐
cioasă sau nu este uni‐
formă.
Temperatura cuptorului
este prea mare.
Când coaceţi data viitoa‐
re, să utilizaţi o tempera‐
tură puţin mai scăzută.
Prăjitura se fărâmiţează
şi devine cleioasă, lipi‐
cioasă sau nu este uni‐
formă.
Durata de coacere este
prea mică.
Prelungiţi durata de coa‐
cere. Nu puteţi să micşo‐
raţi durata de coacere
prin setarea unor tempe‐
raturi mai mari.
ROMÂNA 11
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se fărâmiţează
şi devine cleioasă, lipi‐
cioasă sau nu este uni‐
formă.
Există prea mult lichid în
amestec.
Utilizaţi mai puţin lichid.
Fiţi atent la timpii de
amestecare, mai ales
dacă utilizaţi un robot de
bucătărie.
Prăjitura este prea us‐
cată.
Temperatura cuptorului
este prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o
temperatură mai mare
pentru cuptor.
Prăjitura este prea us‐
cată.
Durata de coacere este
prea lungă.
Data viitoare să utilizaţi o
durată de coacere mai
scurtă.
Prăjitura se rumeneşte
neuniform.
Temperatura cuptorului
este prea mare şi durata
de coacere este prea
scurtă.
Setaţi o temperatură mai
redusă şi măriţi durata
de coacere.
Prăjitura se rumeneşte
neuniform.
Aluatul nu este distribuit
în mod uniform.
Întindeţi aluatul în mod
uniform în tavă.
Prăjitura nu este gata
după terminarea duratei
de coacere stabilite.
Temperatura cuptorului
este prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o
temperatură puţin mai
mare pentru cuptor.
9.4 Coacere pe un singur nivel:
Coacere în forme
Tipul de coa‐
cere
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatura
(°C)
Timp (min)
Prăjitură
Ring / Brioşă
Aer cald 1 150 - 160 50 - 70
Pandişpan /
Prăjitură cu
fructe
Aer cald 1 140 - 160 70 - 90
Fatless spon‐
ge cake /
Pandişpan
fără grăsimi
Aer cald 2 140 - 150 35 - 50
Fatless spon‐
ge cake /
Pandişpan
fără grăsimi
Căldură de
sus + jos
2 160 35 - 50
Aluat pentru
tartă - patise‐
rie
Aer cald 2
170 - 180
1)
10 - 25
Cocă pentru
chec
Aer cald 2 150 - 170 20 - 25
12
www.aeg.com
Tipul de coa‐
cere
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatura
(°C)
Timp (min)
Apple pie /
Plăcintă cu
mere (2 forme
Ø20 cm, aşe‐
zate în diago‐
nală)
Aer cald 2 160 60 - 90
Apple pie /
Plăcintă cu
mere (2 forme
Ø20 cm, aşe‐
zate în diago‐
nală)
Căldură de
sus + jos
1 180 70 - 90
Tartă cu
brânză
Căldură de
sus + jos
1 170 - 190 60 - 90
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Produs de copt în tăvi de coacere
Tipul de coa‐
cere
Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Cozonac îm‐
pletit / Coro‐
niță
Căldură de
sus + jos
3 170 - 190 30 - 40
Cozonac cu
stafide
Căldură de
sus + jos
2
160 - 180
1)
50 - 70
Pâine (pâine
de secară):
1.
Prima
parte a
procedurii
de coace‐
re.
2.
A doua
parte a
procedurii
de coace‐
re.
Căldură de
sus + jos
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Choux a la
creme / Ecler
Căldură de
sus + jos
3
190 - 210
1)
20 - 35
Ruladă Căldură de
sus + jos
3
180 - 200
1)
10 - 20
Prăjitură cu
nucă sau alu‐
ne, uscată
Aer cald 3 150 - 160 20 - 40
ROMÂNA 13
Tipul de coa‐
cere
Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Prăjitură cu
migdale şi
unt / Prăjituri
cu glazură de
zahăr
Căldură de
sus + jos
3
190 - 210
1)
20 - 30
Tarte cu fruc‐
te (din aluat
cu drojdie / de
chec)
2)
Aer cald 3 150 35 - 55
Tarte cu fruc‐
te (din aluat
cu drojdie / de
chec)
2)
Căldură de
sus + jos
3 170 35 - 55
Tarte cu fruc‐
te pe cocă fra‐
gedă
Aer cald 3 160 - 170 40 - 80
Cozonac cu
umplutură de
licată (de ex.
brânză dulce,
smântână,
cremă de ou
şi lapte)
Căldură de
sus + jos
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Preîncălziţi cuptorul.
2)
Folosiţi cratiţa adâncă.
Tarte mici
Tipul de coa‐
cere
Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Fursecuri Aer cald 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Biscuit pufos /
Patiserie
Aer cald 3 140 20 - 35
Short bread /
Biscuit pufos /
Patiserie
Căldură de
sus + jos
3
160
1)
20 - 30
Turte Aer cald 3 150 - 160 15 - 20
Dulciuri din
foietaj cu al‐
buş de ou /
Bezele
Aer cald 3 80 - 100 120 - 150
Pricomigdale Aer cald 3 100 - 120 30 - 50
14
www.aeg.com
Tipul de coa‐
cere
Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Biscuiți făcuți
cu drojdie
Aer cald 3 150 - 160 20 - 40
Foietaj din
aluat franţu
zesc
Aer cald 3
170 - 180
1)
20 - 30
Rulouri Aer cald 3
160
1)
10 - 25
Rulouri
Căldură de
sus + jos
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Prăjituri mici
(20 de bucăţi/
tavă)
Aer cald 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Prăjituri mici
(20 de bucăţi/
tavă)
Căldură de
sus + jos
3
170
1)
20 - 30
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Preparate coapte şi gratinate
Preparat
Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Paste
Caldura de
sus + jos
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Caldura de
sus + jos
1 180 - 200 25 - 40
Legume grati
nate
1)
Gatire intensi
va sau Aer
cald
1 160 - 170 15 - 30
Baghete cu
brânză topită
Gatire intensi
va sau Aer
cald
1 160 - 170 15 - 30
Dulciuri
Caldura de
sus + jos
1 180 - 200 40 - 60
Peşte la cup‐
tor
Caldura de
sus + jos
1 180 - 200 30 - 60
Legume um
plute
Gatire intensi
va sau Aer
cald
1 160 - 170 30 - 60
1)
Preîncălziţi cuptorul.
ROMÂNA 15
9.5 Coacere pe mai multe niveluri
Produs de copt în tăvi de coacere
Tipul de coa‐
cere
Aer cald
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Nivel raft
2 poziţii ale
raftului
3 poziţii ale
raftului
Choux a la
creme / Ecler
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Prăjitură
Streusel us‐
cată
1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Biscuiţi / small cakes / prăjituri mici / produse de patiserie / chifle
Tipul de coa‐
cere
Aer cald
Temperatura
(°C)
Timp (min)
Nivel raft
2 poziţii ale
raftului
3 poziţii ale
raftului
Fursecuri 1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Biscuit pufos /
Patiserie
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Turte 1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Biscuiţi cu al‐
buş de ou /
Bezele
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Pricomigdale 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Biscuiți făcuți
cu drojdie
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Foietaj din
aluat franţu
zesc
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Rulouri 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Prăjituri mici
(20 de bucăţi/
tavă)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Preîncălziţi cuptorul.
16
www.aeg.com
9.6 Pizza
Tipul de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Pizza (crocantă)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (cu multe
ingrediente)
2 180 - 200 20 - 30
Tarte 1 180 - 200 40 - 55
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tartă elveţiană 1 170 - 190 45 - 55
Plăcintă cu mere,
acoperită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legu‐
me
1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
2
230 - 250
1)
10 - 20
Tartă cu foietaj
din aluat franţu‐
zesc
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(mâncare din Al‐
sacia,
asemănătoare cu
pizza)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroşti (versiunea
rusească de cal‐
zone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Preîncălziţi cuptorul.
2)
Folosiţi o cratiţă adâncă.
9.7 Coacerea fripturilor
Pentru coacere utilizaţi vase termore‐
zistente (consultaţi instrucţiunile pro‐
ducătorului).
Puteţi coace fripturile mari direct în
cratiţa adâncă (dacă există) sau pe
raftul din sârmă aflat deasupra aces‐
teia.
Prăjiţi fripturile din carne slabă într-un
vas cu capac. Astfel se va menţine
carnea suculentă.
Toate tipurile de carne care pot fi ru‐
menite sau trebuie să facă o crustă,
pot fi preparate într-un vas fără capac.
Vă recomandăm să preparaţi carnea
şi peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a preveni arderea în cratiţă a
sucurilor sau grăsimilor eliminate, pu‐
neţi nişte apă în cratiţa adâncă.
Dacă este necesar, întoarceţi friptura
(după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata
de coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi
puiul cu sosul propriu în timpul coace‐
rii. În acest mod, rezultatul va fi mai
bun.
Puteţi dezactiva aparatul cu aproxima‐
tiv 10 minute înainte de terminarea
timpului de coacere şi utilizaţi căldura
reziduală.
ROMÂNA 17
9.8 Prăjire cu Gătire intensivă
Vită
Tipul de carne Cantitate
Funcţia
cuptorului
Nivel raft
Tempera‐
tură °C
Timp
(min.)
Friptură
înăbuşită
1 - 1,5 kg
Căldură de
sus + jos
1 230 120 - 150
Friptură de
vită sau file:
în sânge
pentru fie‐
care cm de
grosime
Gătire in‐
tensivă
1
190 - 200
1)
5 - 6
Friptură de
vită sau file:
mediu
pentru fie‐
care cm de
grosime
Gătire in‐
tensivă
1
180 - 190
1)
6 - 8
Friptură de
vită sau file:
bine făcut
pentru fie‐
care cm de
grosime
Gătire in‐
tensivă
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Carne de porc
Tipul de car‐
ne
Cantitate
Funcţia
cuptorului
Nivel raft
Tempera‐
tură °C
Timp
(min.)
Spată /
Ceafă / Pulpă
1 - 1,5 kg
Gătire in‐
tensivă
1 160 - 180 90 - 120
Cotlet / Antri‐
cot
1 - 1,5 kg
Gătire in‐
tensivă
1 170 - 180 60 - 90
Ruladă de
carne
750 g - 1
kg
Gătire in‐
tensivă
1 160 - 170 50 - 60
Picior de porc
(semiprepa‐
rat)
750 g - 1
kg
Gătire in‐
tensivă
1 150 - 170 90 - 120
Viţel
Tipul de
carne
Cantitate Funcţia
cuptorului
Nivel raft Tempera‐
tură °C
Timp (min.)
Friptură de
vițel
1 kg Gătire in
tensivă
1 160 - 180 90 - 120
But de viţel 1,5 - 2 kg Gătire in‐
tensivă
1 160 - 180 120 - 150
18
www.aeg.com
Miel
Tipul de
carne
Cantitate Funcţia
cuptorului
Nivel raft Tempera‐
tură °C
Timp (min.)
Pulpă de
miel / Frip
tură de
miel
1 - 1,5 kg Gătire in‐
tensivă
1 150 - 170 100 - 120
Spată de
miel
1 - 1,5 kg Gătire in‐
tensivă
1 160 - 180 40 - 60
Vânat
Tipul de
carne
Cantitate Funcţia
cuptorului
Nivel raft Tempera‐
tură °C
Timp (min.)
Spată /
Pulpă de
iepure
până la 1
kg
Căldură de
sus + jos
1
230
1)
30 - 40
Spată de
căprioară
1,5 - 2 kg Căldură de
sus + jos
1 210 - 220 35 - 40
But de
căprioară
1,5 - 2 kg Căldură de
sus + jos
1 180 - 200 60 - 90
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Găină
Tipul de
carne
Cantitate Funcţia
cuptorului
Nivel raft Tempera‐
tură °C
Timp (min.)
Porţii de
pui
200 - 250 g
fiecare
Gătire in
tensivă
1 200 - 220 30 - 50
Jumătate
de pui
400 - 500 g
fiecare
Gătire in
tensivă
1 190 - 210 35 - 50
Pui, pasăre
îndopată
1 - 1,5 kg Gătire in‐
tensivă
1 190 - 210 50 - 70
Raţă 1,5 - 2 kg Gătire in‐
tensivă
1 180 - 200 80 - 100
Gâscă 3,5 - 5 kg Gătire in‐
tensivă
1 160 - 180 120 - 180
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gătire in
tensivă
1 160 - 180 120 - 150
Curcan 4 - 6 kg Gătire in‐
tensivă
1 140 - 160 150 - 240
ROMÂNA 19
Peşte (în abur)
Tipul de
carne
Cantitate Funcţia
cuptorului
Nivel raft Tempera‐
tură °C
Timp (min.)
Peşte în‐
treg
1 - 1,5 kg Căldură de
sus + jos
1 210 - 220 40 - 60
9.9 Grill
Întotdeauna folosiţi grătarul având setată
temperatura maximă.
Setaţi raftul în poziţia recomandată în ta‐
belul pentru grătar.
Puneţi întotdeauna tava pentru grăsime
pe prima poziţie a raftului.
Folosiţi grătarul numai cu bucăţi plate de
carne sau de peşte.
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol
timp de 5 minute utilizând funcţiile pentru
grătar.
ATENŢIE
Întotdeauna folosiţi grătarul cu
uşa cuptorului închisă.
Grill
Alimentele ce
urmează a fi
fripte la grătar
Nivel raft Temperatura
Timp (min.)
Pe o parte
Pe cealaltă
parte
Friptură de
vită
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
File de vită 3 230 20 - 30 20 - 30
Pulpă de porc 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Pulpă de viţel 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Pulpă de miel 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Peşte întreg,
500 - 1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Grill rapid
Alimentele ce ur‐
mează a fi fripte la
grătar
Nivel raft
Timp (min.)
Pe o parte Pe cealaltă parte
Burgers / Burgeri 4 8 - 10 6 - 8
File de porc 4 10 - 12 6 - 10
Cârnaţi 4 10 - 12 6 - 8
File / Fripturi de
viţel
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Pâine
prăjită
1)
5 1 - 3 1 - 3
Pâine prăjită cu
garnitură
4 6 - 8 -
1)
Preîncălziţi cuptorul.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG BE3002021B Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare