RO12
Reţetă Funcţie Preîn-
călzire
Nivel (numă-
rat de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura-
tă
(min)
Accesorii
Biscuiţi / mini tarte
- 1 şi 3 160-170 20-40
Nivel 3: tavă de copt
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Choux à la crème
- 1 şi 3 180 35-45
Nivel 3: tavă de copt
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de foietaj
- 1 şi 3 180-200 20-40
Nivel 3: tavă de copt
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Lasagna şi carne
- 1 şi 3 200 50-100
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Carne şi cartofi
- 1 şi 3 200 45-100
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Peşte şi legume
- 1 şi 3 180 30-50
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Bezele
- 1 şi 3 90 120-150
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
N.B.: duratele de preparare şi temperaturile indicate sunt corespunzătoare pentru aproximativ 4 porţii.
UTILIZARE RECOMANDATĂ ŞI SUGESTII
Citirea tabelului cu informaţii despre preparare
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată pentru diferitele alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de preparare
începe din momentul în care alimentele sunt introduse în cuptor, fără a se lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele
de preparare specificate au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori reco-
mandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă utilizarea accesoriilor din dotare şi, preferabil, a formelor metalice
pentru prăjituri şi tăvilor de copt de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii Pyrex sau din ceramică, dar, în cazul acestora, duratele de preparare
vor fi puţin mai mari. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care
urmează a fi puse pe diferite niveluri. Când gătiţi alimente care conţin multă apă, preîncălziţi cuptorul.
Gătitul simultan a unor alimente diferite
Folosind funcţia "CONVECŢIE" (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi legume),
pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de preparare mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită un timp de preparare mai îndelun-
gat.
Deserturi
– Gătiţi deserturi delicate cu funcţia Convenţional, numai pe un singur nivel. Folosiţi forme pentru prăjituri din metal, de culoare închisă, şi amplasaţi-le întot-
deauna pe grătarul metalic din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia „Aer forţat” şi puneţi formele pentru prăjituri în zigzag pe grătare,
pentru a favoriza circulaţia aerului fierbinte.
– Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura
este gata.
– Dacă folosiţi forme pentru prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini.
– Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai joasă data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
– Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia „CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este prea umedă,
folosiţi un nivel inferior şi, înainte de a adăuga umplutura, presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi.
Meat (Carne)
– Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas Pyrex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în
tavă, stropind carnea în timpul gătitului pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de
aluminiu.
– Când doriţi să frigeţi carne pe grill, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile de carne foarte groase necesită du-
rate de preparare mai îndelungate. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai coborât. Întoarceţi
carnea după ce s-au scurs două treimi din durata de preparare.
Pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării, se recomandă amplasarea tăvii pentru scurgerea grăsimii, umplută cu jumătate de litru de apă, direct sub grillul
pe care se află carnea. Completaţi cu apă când este necesar.