17
OPERARE
ROMÂNĂ
Sugestie pentru economisirea
energiei
• Pentru cel mai eficient consum de energie,
păstrați toate piesele interioare (de ex. coșurile
cu montaj pe ușă, sertarele și rafturile) în locația
lor originală.
• Asigurați-vă că există suficient spațiu între
alimente. Astfel, aerul rece poate circula în mod
uniform, ceea ce va reduce consumul de curent
electric.
• Depozitați alimentele fierbinți numai după ce s-
au răcit; astfel, nu se va forma condens sau
gheață.
• La depozitarea alimentelor în congelator, setați
temperatura congelatorului în așa fel încât să fie
mai mică decât temperatura indicată pe
alimente.
• Nu setați temperatura aparatului la o valoare
mai mică decât este necesar.
• Nu puneți alimente în apropierea senzorului de
temperatură al frigiderului. Păstrați o distanță
de cel puțin 3 cm faţă de senzor.
Depozitarea alimentelor în mod
eficient
• Alimentele pot îngheța sau se pot strica dacă
sunt depozitate la o temperatură
necorespunzătoare. Setați temperatura corectă
a frigiderului pentru a putea depozita alimente.
• Depozitaţi alimentele congelate sau alimentele
refrigerate în interiorul recipientelor etanşate.
• Verificaţi data de expirare şi eticheta
(instrucţiunile de depozitare) înainte de a
depozita alimente în interiorul aparatului.
• Nu depozitați alimente pentru o perioadă lungă
cazul în care acestea se strică repede la
temperatură scăzută.
• Nu amplasați alimente necongelate în contact
direct cu alimente deja congelate. Nu depozitați
o cantitate excesivă de alimente proaspete.
- Dacă doriți să congelați alimente pe mai multe
zile, depozitați doar până la aproximativ 2/3
din capacitatea maximă de congelare.
• Congelați alimente în cantități împărțite în porții
pentru congelare mai rapidă, decongelare și
procesare mai rapide.
• Puneţi alimentele refrigerate sau alimentele
congelate în frigider sau în congelator imediat
după cumpărare.
• Păstrați carnea macră și peștele în recipiente
adecvate în frigider, astfel încât să nu intre în
contact cu alte produse alimentare sau să picure
pe acestea.
• Alimentele refrigerate și alte produse alimentare
pot fi depozitate în partea superioară a
sertarului pentru legume.
• Evitați recongelarea alimentelor care s-au
dezghețat complet. Alimentele care sunt
recongelate după ce s-au dezghețat complet își
pierd savoarea și valoarea nutritivă.
- Scoateți doar cantitatea de alimente de care
aveți nevoie. Consumați rapid alimentele
decongelate. Acestea pot fi congelate doar
după gătire.
• Răciţi alimentele fierbinţi înainte de depozitare.
Dacă este pusă prea multă mâncare fierbinte în
interior, temperatura din interiorul aparatului
poate creşte şi poate afecta negativ alte alimente
depozitate în aparat.
• Nu umpleţi excesiv aparatul. Aerul rece nu poate
circula în mod corespunzător atunci când
aparatul este supraîncărcat.
• Dacă setați o temperatură prea scăzută pentru
alimente, acestea ar putea îngheța. Nu setați o
temperatură mai mică decât temperatura
necesară pentru depozitarea corespunzătoare a
alimentelor.
• În cazul în care în aparat sunt compartimente
reci, nu depozitați legume și fructe cu un
conținut ridicat de umiditate în compartimentele
reci, deoarece acestea pot îngheța din cauza
temperaturii scăzute.
• Respectați întotdeauna instrucțiunile
producătorului alimentelor cu privire la durata
permisă de depozitare a alimentelor congelate.
Nu depășiți durata de depozitare recomandată a
alimentelor.
- Marcați data de depozitare, durata permisă de
depozitare și numele alimentelor de pe
ambalaj pentru a preveni depășirea limitei de
timp de depozitare pentru acestea.