• 1 cub drojdie proaspătă sau 2
pacheţele drojdie uscată
• 650 ml lapte
• 15 g sare
Altele:
• Tavă de gătit unsă sau tapetată cu
hârtie ceruită
Mod de preparare:
Făina şi sarea trebuie puse într-un
recipient mare. Drojdia trebuie topită în
lapte călduţ şi trebuie adăugată la făină.
Se frământă totul într-un aluat maleabil.
În funcţie de calitatea făinii, s-ar putea să
fie nevoie de ceva mai mult lapte pentru
a obţine un aluat maleabil. Aluatul
trebuie lăsat să crească până când se
dublează. Tăiaţi aluatul în două,
prelucraţi-l în două franzele alungite şi
aşezaţi-le pe tava de gătit, care a fost
unsă sau acoperită cu hârtie ceruită.
Pâinile trebuie să mai crească cu încă
jumătate din volum. Înainte de coacere
trebuie presărată puţină făină şi cu un
cuţit ascuţit trebuie tăiat în diagonală de
3-4 ori, aproximativ la 1 cm adâncime.
• Durata în aparat (min): 55
• Nivel raft: 2
8.4 Platou cu drojdie de bere:
Ingrediente pentru aluat:
• 650 g făină
• 20 g drojdie proaspătă
• 200 ml lapte
• 40 g zahăr
• 5 g sare
• 5 gălbenuşuri de ou
• 200 g unt moale
Ingrediente pentru umplutură:
• 250 g alune mărunţite
• 20 g pesmet
• 1 linguriţă de ghimbir măcinat
• 50 ml lapte
• 60 g miere
• 30 g unt topit
• 20 ml rom
Ingrediente pentru glazură:
• 1 gălbenuş de ou
• un pic de lapte
• 50 g fulgi de migdale
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru. Tăiaţi drojdia,
puneţi-o în spaţiul gol şi amestecaţi-o cu
lapte şi puţin zahăr, luând şi din făina de
pe margine. Presăraţi făină peste. Se
lasă la cald până când făina presărată pe
aluat prezintă crăpături. Se adaugă restul
de zahăr la marginea făinii. Se frământă
totul într-un aluat dospit maleabil. Se
lasă aluatul să crească într-un spaţiu
cald până când îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, se amestecă toate
ingredientele la un loc. Se împarte
aluatul în trei părţi egale, care se întind
în dreptunghiuri alungite. Se întinde o
treime din umplutură pe fiecare
dreptunghi şi apoi bucăţile de aluat se
întind împreună. Se face o împletitură din
cele trei bucăţi de aluat. Se unge
suprafaţa împletiturii cu un amestec de
gălbenuş de ou şi lapte şi apoi se
presară frunzele de migdale.
• Durata în aparat (min): 55
• Nivel raft: 3
8.5 Platou cu unt:
Ingrediente pentru aluat:
• 750 g făină
• 30 g drojdie proaspătă
• 400 ml lapte
• 10 g zahăr
• 15 g sare
• 1 ou
• 100 g unt moale
Ingrediente pentru glazură:
• 1 gălbenuş de ou
• un pic de lapte
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru. Tăiaţi mărunt drojdia
şi puneţi-o în mijloc. Amestecaţi-o cu
lapte, puţin zahăr şi o parte din făina de
pe margine, se presară cu făină şi se
lasă la cald până când făina presărată pe
aluat prezintă crăpături. Se adaugă restul
de zahăr, sare, ou şi unt la marginea
făinii. Se frământă totul într-un aluat
dospit maleabil. Se lasă aluatul să
crească într-un spaţiu cald până când îşi
dublează volumul. Apoi, împărţiţi aluatul
în trei părţi egale şi modelaţi-l pe fiecare
sub formă de frânghie. Împletiţi cele trei
frânghii. Apoi acoperiţi şi lăsaţi să
crească pentru încă o jumătate de oră.
Se unge suprafaţa împletiturii cu un
www.aeg.com20