Whirlpool AKZ 558/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO1
SIGURANŢA DVS. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
În acest manual şi pe aparat există avertizări importante referitoare la siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul
potenţial existent şi indică ce este de făcut pentru a reduce riscul de
rănire, de deteriorare şi de şoc electric, care pot rezulta din folosirea
improprie a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de
a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un
tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi
cu normele locale referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi
nicio piesă a aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod
expres în manualul de utilizare.
- Înlocuirea cablului de alimentare trebuie să fie efectuată numai de
un electrician calificat. Contactaţi un centru de service autorizat.
- Normele în vigoare impun ca aparatul să fie împământat.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a
conecta aparatul la reţeaua de alimentare cu energie electrică,
după ce a fost încastrat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare
la siguranţă, trebuie să se folosească un întrerupător multipolar cu
o distanţă minimă între contacte de 3 mm.
- Nu utilizaţi prize multiple în cazul în care cuptorul este prevăzut cu
un ştecher.
- Nu folosiţi prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să
mai fie accesibile utilizatorului.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru celelalte persoane.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO2
- Dacă suprafaţa plitei cu inducţie este crăpată, nu folosiţi plita şi
opriţi aparatul pentru a evita posibilitatea electrocutării (numai la
modelele cu inducţie).
- Nu atingeţi aparatul cu părţi umede ale corpului şi nu-l utilizaţi
când sunteţi desculţi.
- Acest aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept
aparat electrocasnic pentru gătitul alimentelor. Orice altă utilizare
este interzisă (de ex. pentru încălzirea încăperilor). Producătorul nu-
şi asumă nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau
pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Acest aparat poate să fie folosit de copii cu vârste de minimum 8 ani
şi de persoane cu capacităţi fizice, senzoriale sau mintale reduse
sau fără experienţă şi cunoştinţe, dacă sunt supravegheate sau
instruite cu privire la utilizarea în siguranţă a aparatului şi înţeleg
riscurile implicate. Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul.
Operaţiile de curăţare şi întreţinere nu trebuie să fie efectuate de
copiii nesupravegheaţi.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării.
Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi trebuie să fie
supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- Aparatul şi părţile sale accesibile se înfierbântă în timpul utilizării.
Trebuie avut grijă să se evite atingerea elementelor de încălzire.
Copiii cu vârste mai mici de 8 ani nu trebuie lăsaţi să se apropie de
aparat, decât dacă sunt supravegheaţi în permanenţă.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi rezistenţele sau
suprafeţele interioare ale aparatului, deoarece pot provoca arsuri.
Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte
materiale inflamabile până când nu s-au răcit suficient toate
componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa
aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat, înainte
de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul
fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra panoului de
comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile,
având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
RO3
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă
aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în
recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate duce
la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi
prepararea alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul deshidratării
alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin),
reţineţi că alcoolul se evaporează la temperaturi ridicate. Prin
urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci
când vin în contact cu rezistenţa electrică.
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză. Nu lăsaţi copiii să
se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză. Dacă în interiorul
cuptorului s-au scurs resturi de mâncare în cantitate mare, acestea
trebuie înlăturate înainte de pornirea ciclului de curăţare (doar la
cuptoarele cu funcţia piroliză).
- Folosiţi exclusiv sonda de temperatură recomandată pentru acest
cuptor.
- Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive sau răzuitoare metalice
ascuţite pentru a curăţa uşa de sticlă a cuptorului; acestea pot
zgâria suprafaţa, ceea ce poate duce la spargerea sticlei.
- Înainte de a înlocui becul, asiguraţi-vă că aparatul este oprit pentru
a evita posibilitatea electrocutării.
- Nu utilizaţi folie de aluminiu pentru a acoperi alimentele din vasul
de gătit (numai în cazul cuptoarelor pentru care este furnizat un vas
de gătit).
- Folosiţi mănuşi de protecţie când efectuaţi toate operaţiunile de
despachetare şi instalare.
Casarea aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Eliminaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare
la eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
autorităţile locale competente, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
RO4
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect.
În caz de probleme, contactaţi dealerul sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe
suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCORPORARE
Mobilele de bucătărie aflate în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistente la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNILE ELECTRICE
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat.
Contactaţi un centru de service autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200°C timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; stratul de email s-ar putea deteriora.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Eliminarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100 % şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie eliminate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Casarea produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE privind deşeurile de echipamente electrice şi
electronice (DEEE).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative
asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea
necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acest aparat nu trebuie eliminat ca
deşeu menajer, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentelor electrice şi
electronice.
Recomandări pentru economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dvs.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de încheierea duratei de preparare programate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
RO5
- Acest cuptor, care este prevăzut pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Regulamentul european
( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din Directiva
2006/95/CE privind joasa tensiune (care înlocuieşte Directiva 73/23/CEE şi modificările ulterioare) şi cu cerinţele de
protecţie din Directiva 2004/108/CE privind compatibilitatea electromagnetică.
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Important: în timpul autocurăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi
paragraful „Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera „ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi
numărul care urmează după litera „ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă Tehnică:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din „Ghidul de remediere a defecţiunilor”.
2. Opriţi şi puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vedea dacă problema persistă.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de service (numărul care se găseşte după cuvântul „Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din
dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de service este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dvs. completă;
numărul dvs. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm să contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţia că se folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă oricare dintre aceste produse intră în contact cu aparatul
în mod accidental, curăţaţi imediat aparatul cu o cârpă umedă din microfibră.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă din microfibră. Dacă sunt foarte murdare, adăugaţi în apă câteva picături de
detergent pentru vase. Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
GHIDUL DE REMEDIERE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când este rece şi poate fi atins.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO6
Curăţaţi geamul uşii cu un detergent lichid adecvat. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
Atenţie: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de
preparare, se poate forma condens pe interiorul uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi interiorul uşii
cu o cârpă sau cu un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, imediat după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie
dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă
exis):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia „Convecţie”
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dvs., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar după ce cuptorul s-a răcit.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
RO7
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (consultaţi nota despre tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul
becului.
3. Conectaţi din nou cuptorul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor, dacă există (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, scoateţi capacul becului (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (consultaţi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc capacul becului şi împingeţi-l cu putere până când se fixează (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere a accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Atenţie:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40 W/230 V tip E-14, T300°C sau becuri cu halogen de 20-40 W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becul folosit la acest aparat este proiectat special pentru aparate electrice şi nu este destinat iluminatului unei încăperi
dintr-o gospodărie (Regulamentul (CE) nr. 244/2009 al Comisiei).
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă Tehnică.
IMPORTANT:
- Dacă folosiţi becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâinile neprotejate, deoarece amprentele digitale le pot
deteriora.
- Nu folosiţi cuptorul până ce capacul becului nu a fost pus la loc.
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO8
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becul
6. Ventilatorul
7. Rotisorul (dacă există)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşa
10. Poziţia nivelurilor (numărul de niveluri este indicat pe partea frontală a cuptorului)
11. Peretele posterior
Atenţie:
- În timpul coacerii, e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când pentru a reduce consumul de energie.
- La terminarea coacerii, după oprirea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
ACCESORIILE DIN DOTARE
A. GRĂTAR METALIC: se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru cratiţe, forme pentru prăjituri sau alte vase
de gătit adecvate pentru cuptor.
B. TAVĂ PENTRU SCURGEREA GRĂSIMII: se foloseşte poziţionată sub grătarul metalic pentru a aduna grăsimea sau ca tavă
de cuptor pentru a găti carne, peşte, legume, lipii etc.
Numărul de accesorii poate varia în funcţie de modelul achiziţionat.
ACCESORIILE CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat alte accesorii de la Serviciul de Asistenţă Tehnică.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig. A Fig. B
RO9
INTRODUCEREA GRĂTARELOR METALICE ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN CUPTOR
Grătarul metalic şi celelalte accesorii sunt prevăzute cu un sistem de blocare care împiedică scoaterea lor accidentală.
1. Introduceţi grătarul metalic orizontal, cu partea ridicată „A” orientată în sus (Fig. 1).
2. Înclinaţi grătarul metalic când ajunge în poziţia de blocare „B” (Fig. 2).
3. Aduceţi grătarul metalic în poziţie orizontală şi împingeţi-l până la introducerea completă „C” (Fig. 3).
4. Pentru a scoate grătarul metalic, procedaţi în mod invers.
Celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava de copt, se introduc exact în acelaşi mod. Proeminenţa
prezentă pe partea plană permite blocarea acestora.
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
DISPOZITIVUL DE PROGRAMARE ELECTRONIC
1. BUTONUL DE SELECTARE A FUNCŢIILOR: activare/dezactivare şi selectarea funcţiilor
2. BUTONUL DE NAVIGARE: pentru navigare în meniu şi reglarea valorilor presetate
Atenţie: la modelul AKZ 672, butoanele de control sunt la nivelul panoului. Apăsaţi pe mijlocul butoanelor pentru a le
face să iasă din locaşul lor.
3. BUTONUL DE SELECTARE/CONFIRMARE
Atenţie: pe afişaj apare pentru indicaţiile referitoare la acest buton.
LISTA FUNCŢIILOR
Prin rotirea butonului „Funcţii” la o poziţie oarecare, cuptorul se activează: pe afişaj se văd funcţiile sau submeniurile asociate.
Submeniurile sunt disponibile şi pot fi selectate rotind butonul la funcţiile GRILL (GRILL), SPECIALS (SPECIALE), SETTINGS
(SETĂRI), BREAD/PIZZA (PÂINE/PIZZA).
Atenţie: pentru lista şi descrierea funcţiilor, consultaţi tabelul corespunzător de la pagina 14.
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
1 23
DISPLAY
AFIŞAJ
RO10
DESCRIEREA AFIŞAJULUI
A. Afişarea rezistenţelor activate pentru diferite funcţii de coacere
B. Simboluri referitoare la programarea timpului: cronometru, durată de coacere, oră de terminare a coacerii, oră curentă
C. Informaţii referitoare la funcţiile selectate
D. Funcţia automată BREAD/PIZZA (PÂINE/PIZZA) este selectată
E. Simbolul pentru uşă blocată în timpul ciclului de curăţare automată (nu există la acest model)
F. Temperatura din cuptor
G. Funcţia piroliză (nu este disponibilă la acest model)
H. Rumenire
I. Funcţii speciale: decongelare, menţinere la cald, dospire
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A CUPTORULUI - ALEGEREA LIMBII
La prima pornire a cuptorului, pe afişaj apare ENGLISH (engleză).
Rotiţi butonul „Navigare” până când se afişează limba dorită, apoi apăsaţi pe butonul (3) pentru confirmare.
SETAREA OREI CURENTE
După alegerea limbii, setaţi ora curentă. Pe afişaj clipesc cele două cifre care reprezintă ora.
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când este afişată ora corectă.
2. Apăsaţi pe butonul pentru confirmare; pe afişaj clipesc cele două cifre care reprezintă minutele.
3. Rotiţi butonul „Navigare” până când se afişează minutele corecte.
4. Apăsaţi pe butonul pentru confirmare.
Pentru a modifica ora curentă, de ex. după o întrerupere a curentului electric, consultaţi paragraful următor (SETĂRI).
SELECTAREA FUNCŢIILOR DE COACERE
1. Rotiţi butonul „Funcţii” la funcţia dorită: pe afişaj apar setările pentru coacere.
2. Dacă valorile corespund cu cele dorite, apăsaţi pe . Pentru a le modifica, procedaţi cum se arată mai jos.
SETAREA TEMPERATURII/PUTERII GRILLULUI
Pentru a modifica temperatura sau puterea grillului, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când apare valoarea dorită.
2. Apăsaţi pe butonul pentru confirmare.
Cuptorul confirmă automat selecţia la 10 secunde după ultima operaţie.
A
B C D
E
I H G F
3
3
3
3
RO11
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ
1. Rotiţi butonul „Funcţii” la simbolul pentru a selecta funcţia de preîncălzire rapidă.
2. Confirmaţi apăsând pe butonul : setările apar pe afişaj.
3. Dacă temperatura propusă corespunde cu cea dorită, apăsaţi pe butonul . Pentru a o modifica, procedaţi aşa cum se
indică în paragrafele anterioare. Pe afişaj apare mesajul PRE. Când se atinge temperatura setată, valoarea corespunzătoare
(de ex. 200°) clipeşte pe afişaj şi se aude un semnal sonor. La încheierea etapei de preîncălzire, cuptorul selectează
automat funcţia „Convenţional” .
Acum se pot introduce alimentele în cuptor şi se poate începe prepararea.
4. Dacă doriţi să alegeţi o funcţie de coacere diferită, rotiţi butonul „Funcţii” şi selectaţi funcţia dorită.
PROGRAMAREA DURATEI DE COACERE
Această funcţie vă permite să gătiţi alimentele pe o perioadă determinată de timp, de la minimum 1 minut până la durata
maximă admisă de funcţia selectată, după care cuptorul se opreşte în mod automat.
1. După ce aţi confirmat temperatura, simbolul începe să clipească.
2. Rotiţi butonul de reglare până când se afişează durata de coacere dorită.
3. Confirmaţi durata de coacere apăsând pe butonul .
SETAREA OREI DE TERMINARE A COACERII/PORNIREA CU ÎNTÂRZIERE
IMPORTANT: setarea pentru pornire cu întârziere nu este disponibilă la următoarele funcţii: FAST PREHEATING
(PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ), BREAD/PIZZA (PÂINE/PIZZA).
Atenţie: la această setare, temperatura selectată este atinsă treptat, astfel încât duratele de coacere vor fi puţin mai
lungi decât cele indicate în tabelul de coacere.
Se poate seta ora dorită pentru terminarea coacerii întârziind pornirea cuptorului cu până la maximum 23 de ore şi 59 minute.
Acest lucru este posibil doar după ce aţi programat durata de coacere.
După programarea duratei de coacere, pe afişaj apare ora de terminare (de exemplu 15:45), iar simbolul clipeşte.
Pentru a amâna terminarea coacerii, şi implicit ora de începere a preparării, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când se afişează ora la care doriţi să se termine coacerea (de exemplu 16:00).
2. Confirmaţi valoarea selectată apăsând pe butonul : cele două puncte pentru ora de terminare a coacerii clipesc,
indicând faptul că setarea a fost efectuată corect.
3. Cuptorul va amâna în mod automat ora de începere a coacerii, astfel încât să încheie prepararea alimentelor la ora
stabilită.
CRONOMETRU
Această funcţie poate fi utilizată doar când cuptorul este oprit şi este utilă, de exemplu, pentru a controla durata de preparare a
pastelor făinoase. Durata maximă care poate fi setată este de 23 de ore şi 59 de minute.
1. Cu butonul „Funcţii” la zero, rotiţi butonul „Navigare” până când se afişează durata dorită.
2. Apăsaţi pe butonul pentru a porni numărătoarea inversă. La încheierea duratei setate, pe afişaj apare „00:00:00” şi se
aude un semnal sonor. Pentru a-l întrerupe, apăsaţi pe butonul (pe afişaj apare ora curentă).
3
3
3
3
3
3
RO12
SELECTAREA FUNCŢIILOR SPECIALE
Rotiţi butonul „Funcţii” cu indicatorul în dreptul simbolului pentru a accesa un submeniu care conţine cinci funcţii speciale.
Pentru a parcurge lista funcţiilor, a selecta şi a porni una dintre aceste funcţii, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul „Funcţii” la simbolul : pe afişaj apare mesajul „DEFROST” (DECONGELARE) şi simbolul aferent acestei
funcţii.
2. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a parcurge lista funcţiilor: „DEFROST” (DECONGELARE), „KEEP WARM” (MENŢINERE LA
CALD), „RISING” (DOSPIRE).
3. Apăsaţi pe butonul pentru confirmare.
RUMENIRE
La terminarea preparării, pe afişaj se indică posibilitatea de a rumeni alimentele (pentru anumite funcţii care permit acest lucru).
Această funcţie poate fi utilizată numai după ce a fost programată durata de coacere.
După ce s-a încheiat durata de coacere, pe afişaj apare mesajul: „PRESS TO BROWN” (APĂSAŢI PENTRU RUMENIRE).
Apăsând pe butonul , cuptorul va începe faza de rumenire cu o durată de 5 minute. Această funcţie poate fi selectată
consecutiv de maximum două ori.
SELECTAREA FUNCŢIEI PÂINE/PIZZA
Rotiţi butonul „Funcţii” cu indicatorul în dreptul simbolului pentru a accesa un submeniu care conţine două funcţii de
coacere automată pentru „pâine” şi „pizza”.
Pâine
1. Rotiţi butonul „Funcţii” la simbolul : pe afişaj apare mesajul „BREAD” (PÂINE) şi alături „AUTO” (AUTOMAT).
2. Apăsaţi pe pentru a selecta funcţia.
3. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a seta temperatura dorită (între 180°C şi 220°C) şi confirmaţi cu butonul .
4. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a programa durata dorită de coacere şi apăsaţi pe pentru a porni coacerea.
Pizza
1. Rotiţi butonul „Funcţii” la simbolul : pe afişaj apare mesajul „BREAD” (PÂINE). Pentru a selecta funcţia „PIZZA”,
procedaţi astfel:
2. Rotiţi butonul „Navigare”: pe afişaj apare mesajul „PIZZA.
3. Apăsaţi pe pentru a selecta funcţia.
4. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a seta temperatura dorită (între 220°C şi 250°C) şi confirmaţi cu butonul .
5. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a programa durata dorită de coacere şi apăsaţi pe pentru a porni coacerea.
3
3
3
3
3
3
3
3
RO13
SETĂRI
Rotiţi butonul „Funcţii” cu indicatorul în dreptul simbolului pentru a accesa un submeniu cu CINCI setări ale afişajului care
pot fi modificate.
Limbă
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când apare mesajul „LANGUAGE” (LIMBĂ).
2. Apăsaţi pe pentru a accesa setarea.
3. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a selecta limba dorită şi confirmaţi apăsând pe butonul .
Ceas
Rotiţi butonul „Navigare” până când apare mesajul „CLOCK” (CEAS). Pentru a modifica ora curentă, consultaţi paragraful
precedent (SETAREA OREI CURENTE).
Eco
Dacă modul ECO este selectat (ON) (activat), luminozitatea afişajului se reduce şi apare ceasul când cuptorul este în faza de
aşteptare (standby) de 3 minute. De asemenea, becul din interior este stins în timpul coacerii. Pentru a vedea informaţiile de pe
afişaj şi a aprinde din nou becul, este suficient să apăsaţi pe butonul sau să rotiţi unul dintre butoane.
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când apare mesajul „ECO”.
2. Apăsaţi pe pentru a accesa setările (ON/OFF) (ACTIVAT/DEZACTIVAT).
3. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a alege setarea dorită şi confirmaţi cu butonul .
4. În timpul preparării alimentelor, dacă modul Eco este activat, becul cuptorului se va stinge după
1 minut de coacere şi se va reactiva la fiecare acţiune a utilizatorului.
Semnal sonor
Pentru a activa sau a dezactiva semnalul sonor, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când apare mesajul „SOUND” (SUNET).
2. Apăsaţi pe pentru a accesa setarea (ON/OFF) (ACTIVAT/DEZACTIVAT).
3. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a alege setarea dorită şi confirmaţi apăsând pe butonul .
Luminozitate
Pentru a modifica luminozitatea afişajului, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul „Navigare” până când apare mesajul „BRIGHTNESS” (LUMINOZITATE).
2. Apăsaţi pe butonul : pe afişaj apare cifra 1.
3. Rotiţi butonul „Navigare” pentru a mări sau a reduce luminozitatea şi confirmaţi apăsând .
3
3
3
3
3
3
3
3
RO14
TABELUL DE DESCRIERE A FUNCŢIILOR CUPTORULUI
BUTON PENTRU FUNCŢII
OFF
(OPRIT)
Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
LAMP
(BEC)
Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
SPECIAL FUNCTIONS
(FUNCŢII SPECIALE)
DEFROST
(DECONGELARE)
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Poziţionaţi alimentele pe nivelul din mijloc. Se
recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor pentru a evita deshidratarea suprafeţei.
KEEP WARM
(MENŢINERE LA
CALD)
Pentru a menţine calde şi crocante alimentele proaspăt gătite (de ex.: carne, alimente prăjite,
budinci). Poziţionaţi alimentele pe nivelul din mijloc. Funcţia nu se activează dacă
temperatura din cuptor depăşeşte 65°C.
RISING
(DOSPIRE)
Pentru dospirea optimă a aluaturilor dulci sau sărate. Pentru ca dospirea să fie de calitate,
funcţia nu se activează dacă temperatura din interiorul cuptorului depăşeşte 40°C. Aşezaţi
aluatul pe nivelul 2. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
CONVENTIONAL
(CONVENŢIONAL)
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Utilizaţi nivelul 2. Preîncălziţi cuptorul
înainte de a introduce alimentele.
CONVECTION BAKE
(CONVEIE)
Pentru coacerea plăcintelor cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un singur nivel.
Această funcţie poate fi utilizată şi pentru coacere pe două niveluri. Schimbaţi poziţia tăvilor
de copt pentru a obţine o coacere mai uniformă. Folosiţi nivelul 2 dacă gătiţi pe un singur
nivel şi nivelurile 1 şi 3 dacă gătiţi pe două niveluri. Se recomandă să preîncălziţi cuptorul
înainte de a introduce alimentele.
GENTLE CONVECTION
BAKE
(CONVEIE UŞOARĂ)
Pentru prepararea alimentelor la temperatură medie/redusă, pe maximum două niveluri.
Această funcţie se foloseşte pentru o coacere delicată şi lentă pe două niveluri, fără a fi
necesar să schimbaţi poziţia tăvilor în timpul procesului de preparare. Folosiţi nivelul 2 dacă
gătiţi pe un singur nivel şi nivelurile 1 şi 4 dacă gătiţi pe două niveluri. Se recomandă să
preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele.
GRILL
(GRILL)
Pentru a prepara la grătar antricoate, frigărui şi cârnaţi, pentru a gratina legume şi pentru a
prăji pâine. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul 4. Când frigeţi carnea la grătar,
se recomandă să utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în
urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 3, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Nu este
necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
TURBO GRILL
(TURBO GRILL)
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, muşchi de vită, carne de pasăre). Poziţionaţi
alimentele pe nivelurile din mijloc. Se recomandă să utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii
pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1 sau 2,
adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul
coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă. Cu această funcţie se poate folosi rotisorul
(dacă face parte din dotare).
SETTINGS
(SETĂRI)
Pentru a seta afişajul (limba, ora, luminozitatea, volumul semnalului sonor, economia de
energie).
BREAD/PIZZA
(PÂINE/PIZZA)
Pentru a coace diferite tipuri şi forme de pâine şi pizza. Această funcţie conţine două
programe ale căror setări sunt prestabilite. Va fi suficient să indicaţi valorile cerute
(temperatură şi durată), iar cuptorul va stabili în mod automat ciclul de coacere optim. Puneţi
aluatul pe nivelul 2, după ce aţi preîncălzit cuptorul.
FAST PREHEATING
(PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ)
Pentru a preîncălzi rapid cuptorul.
RO15
TABEL DE COACERE
Reţetă
Funie Preîncălzire Nivel
(numărat de
jos în sus)
Tem peratură
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii
Torturi dospite
Da 2 160-180 30-90
Formă de prăjituri pe grătar
metalic
UŞOARĂ
Da 1-4 160-180 30-90
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Nivel 1: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Plăcinte umplute
(plăcintă cu brânză,
ştrudel, plăcintă cu
mere)
Da 2 160-200 30-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt sau formă de
prăjituri pe grătar metalic
Da 1-3 160-200 35-90
Nivel 3: formă de prăjituri pe
grătar metalic (schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 1: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Biscuiţi/Tarte mici
Da 2 170-180 15-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
UŞOARĂ
Da 1-4 160-170 20-45
Nivel 4: gtar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Choux à la crème
Da 2 180-200 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
UŞOARĂ
Da 1-4 180-190 35-45
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Bezele
Da 2 90 110-150
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
UŞOARĂ
Da 1-4 90 130-150
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Pâine/Pizza/Lipie
Da 2 190-250 15-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Da 1-3 190-250 25-45
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Pâine
(Bread
(Pâine))
Da 2 180-220 30-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt sau grătar
Pizza
(Pizza)
Da 2 220-250 15-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Pizza congelată
Da 2 250 10-15
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt sau grătar metalic
Da 1-3 250 10-20
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
RO16
Plăcinte cu picante
(plăcintă cu legume,
quiche lorraine)
Da 2 180-190 40-55
Formă de prăjituri pe grătar
metalic
Da 1-3 180-190 40-55
Nivel 3: formă de prăjituri pe
grătar metalic (schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 1: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Vol-au-vent/Pateuri din
aluat de foietaj
Da 2 190-200 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
UŞOARĂ
Da 1-4 180-190 20-40
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic
Nivel 1: ta pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Lasagne/Paste făinoase
la cuptor/Cannelloni/
Flanuri
Da 2 190-200 45-55 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Miel/Viţel/Vită/Porc 1 kg Da 2 190-200 70-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de cuptor pe grătar
metalic
Pui/Iepure/Raţă 1 kg Da 2 200-230 50-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de cuptor pe grătar
metalic
Curcan/s 3 kg Da 1/2 190-200 80-130
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de cuptor pe grătar
metalic
Peşte la cuptor/în
papiotă (file, întreg)
Da 2 180-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de cuptor pe grătar
metalic
Legume umplute (roşii,
dovlecei, vinete)
Da 2 180-200 50-60 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Pâine prăjită - 4 Ridicată (3) 3-5 Grătar metalic
Fileuri/bucăţi de peşte - 4 Medie (2) 20-35
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi
alimentele la jumătatea coacerii)
Nivel 3: ta pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi/Frigărui/
Cotlete/Hamburgeri
- 4
Medie - ridicată
(2-3)
15-40
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi
alimentele la jumătatea coacerii)
Nivel 3: ta pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg
- 2 Medie (2) 50-65
Nivel 2: grătar metalic (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
preparare)
- 2 Ridicată (3) 60-80 Nivel 2: rotisor
Muşchi de vită în sânge
1kg
- 2 Medie (2) 35-45
Tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Pulpă de miel/But - 2 Medie (2) 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă de cuptor pe grătar
metalic (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce au
trecut două treimi din durata de
coacere)
Reţetă
Funcţie Preîncălzire Nivel
(numărat de
jos în sus)
Tem peratură
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii
RO17
* Durata de coacere este aproximativă. În funcţie de preferinţele personale, alimentele pot fi scoase din cuptor mai devreme sau
mai târziu.
Cartofi copţi - 2 Medie (2) 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce au
trecut două treimi din durata de
coacere)
Legume gratinate - 2 Ridica (3) 10-15 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Lasagna şi carne Da 1-3 200 50-100*
Tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Carne şi cartofi Da 1-3 200 45-100*
Tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Peşte şi legume
UŞOARĂ
Da 1-4 180 30-50*
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Reţetă
Funie Preîncălzire Nivel
(numărat de
jos în sus)
Tem peratură
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii
RO18
REŢETE TESTATE (în conformitate cu norma IEC 50304/603502009-03 şi DIN 3360-12:07:07)
**În tabelul de coacere sunt recomandate funcţiile şi temperaturile ideale pentru obţinerea celor mai bune rezultate pentru
toate tipurile de reţete. Pentru prepararea alimentelor cu aer fierbinte, pe un singur nivel, se recomandă să folosiţi nivelul 2 şi
aceeaşi temperatură indicată pentru coacerea cu funcţia „CONVECTION BAKE” (CONVECŢIE) pe mai multe niveluri.
*Când se frige carne la grătar, se recomandă să se lase 3 - 4 cm liberi la marginea frontală a grătarului pentru a facilita scoaterea
acestuia.
Indicaţiile din tabel sunt destinate utilizării cuptorului fără ghidaje. Testaţi reţetele fără a folosi ghidajele.
Clasa de eficienţă energetică (în conformitate cu EN 50304).
Pentru a efectua testul, folosiţi tabelul adecvat.
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivel
(numărat de
jos în sus)
Tem peratură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii şi note
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Biscuiţi din aluat
sfărâmicios
Da 2 170 15-25
Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Da 1-3 160 20-30
Nivel 3: tavă de copt (schimbaţi nivelurile
la jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Fursecuri
Da 2 170 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Da 1-3 160 20-30
Nivel 3: tavă de copt (schimbaţi nivelurile
la jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Pandişpan fără grăsimi Da 2 170 35-45 Formă de prăjituri pe grătar metalic
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Două plăcinte cu mere
Da 2 185 60-75 Formă de prăjituri pe grătar metalic
Da 1-3 175 65-75
Nivel 3: formă de prăjituri pe grătar metalic
(schimbaţi nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 1: formă de prăjituri pe grătar metalic
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Pâine prăjită* - 4 Ridicată (3) 3-5 Grătar metalic
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Burgeri* - 4 Ridicată (3) 30-40
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi
alimentele la jumătatea coacerii)
Nivel 3: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu
apă
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Tort de mere, chec
dospit
Da 2 180 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Da 1-3 160 50-60
Nivel 3: tavă de copt (schimbaţi nivelurile
la jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
DIN 3360-12:07 § 6.6
Friptură de porc - 2 190 150-170
Nivel 2: grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu
apă (completaţi când e necesar)
DIN 3360-12:07 anexa C
Prăjitură plată
Da 2 170 35-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Da 1-3 170 40-50
Nivel 3: tavă de copt (schimbaţi nivelurile
la jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
**
**
**
**
**
RO19
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp.
Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile
în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de
tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient,
treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal de culoare închisă.
De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor prelungi. Pentru a obţine
cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care
urmează a fi puse pe diferite niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „CONVECTION BAKE” (CONVECŢIE) puteţi găti simultan, pe mai multe niveluri, alimente diferite care necesită
aceeaşi temperatură de coacere (de exemplu: peşte şi legume). Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai scurtă
şi lăsaţi în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal de culoare
închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi
puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare pentru a favoriza circulaţia aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească
uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi
cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia „CONVECTION BAKE”
(CONVECŢIE). Dacă baza prăjiturii este prea umedă, folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau
biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când
preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului pentru a obţine un gust mai bun.
Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă.
Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior,
îndertaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai cobot. Întoarci carnea după ce au trecut do treimi
din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub
grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija rotisorului, legând-o cu o
sfoară dacă este carne de pui şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului
şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să puneţi pe
primul nivel o tavă pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea. Tija rotisorului are un mâner de plastic, care
trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea pentru a scoate alimentele
din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata
de coacere.
Funcţia de dospire
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata
de dospire a aluatului se reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de
dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Whirlpool AKZ 558/IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului