Whirlpool AKZM 656/IX/01 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO57
SIGURANŢA DV. ŞI A CELORLALTE PERSOANE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul oferă avertizări importante legate de siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările referitoare la siguranţă specifică pericolul potenţial la care se referă şi arată cum se pot reduce riscurile de
rănire, de deteriorare şi de şoc electric care pot rezulta din folosirea incorectă a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele
instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician specializat, în conformitate cu instrucţiunile
producătorului şi cu respectarea normelor locale în vigoare, referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a
aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Împământarea aparatului este obligatorie.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost încastrat în
mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele de siguranţă în vigoare, este necesar un întrerupător omnipolar cu o
distanţă minimă de 3 mm. între contacte.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Aparatul este destinat în exclusivitate uzului casnic, pentru prepararea alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex.
pentru încălzirea încăperilor). Fabricantul nu îşi asumă responsabilitatea pentru utilizările neadecvate sau pentru reglarea
incorectă a comenzilor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse şi
lipsite de experienţă sau de cunoştinţe, dacă nu au fost instruite în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană
care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile se pot înfierbânta foarte mult în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi
trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafeţele interne ale aparatului, deoarece pot
provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au
răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat,
înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra
panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea
lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate
duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă la gătit adăugaţi băuturi alcoolice (de ex. rom, coniac, vin etc.), reţineţi că alcoolul se evaporă la temperaturi ridicate.
Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l la gunoi respectând normele locale privind
eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, faceţi-l inutilizabil, tăind cablul de alimentare.
- Pentru informaţii mai detaliate privind eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
administraţia locală, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru ceilalţi.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO58
După scoaterea cuptorului din ambalaj, verificaţi ca aparatul să nu fi suferit stricăciuni în timpul transportului şi ca uşa să se
închidă corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe dealerul dv. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile,
scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCASTRARE
Mobilierul aflat în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistent la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNEA LA REŢEAUA ELECTRICĂ
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată de numai de un electrician calificat.
Contactaţi un Serviciu de Asistenţă autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; s-ar putea deteriora emailul.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Waste Electrical and Electronic Equipment
(WEEE) (Deşeurile de Echipament Electric şi Electronic).
- Asigurându-se că acest produs este eliminat în mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea potenţialelor consecinţe
negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu
deşeurile menajere, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea aparatelor electrice şi
electronice.
Economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dv.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Stingeţi cuptorul cu 10/15 minute înainte de terminarea duratei de preparare setate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
- Acest aparat, care a fost proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Norma ( ) nr. 1935/
2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din DirectivaJoasă Tensiune
2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva “EMC
2004/108/CE.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
RO59
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Stingeţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare “ ” urmat de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi
numărul care urmează după litera “ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, urmărind punctele descrise în “Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Stingeţi aparatul, apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă problema s-a rezolvat.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de asistenţă (numărul care se găseşte după cuvântul “Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea
din dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de Asistenţă este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dv. completă;
numărul dv. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţiase folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu
aparatul, curăţaţi-l imediat cu o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă este foarte murdar, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase.
Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorul
IMPORTANT: Nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se cească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu detergenţi lichizi speciali. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) se poate forma condens pe partea
internă a uşii şi pe garnitură. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi cu o cârpă sau un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie, dacă
sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi aparatul numai când este rece.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO60
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului
(dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia “Convecţie”.
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dv., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar când aparatul s-a răcit.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
RO61
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului.
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există în dotare):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor, dacă există în dotare (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, extrageţi plafoniera (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc plafoniera şi împingeţi-o spre perete pentru a o fixa corect (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
NOTĂ:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40W/230V tip E-14, T300°C, sau becuri cu halogen de 20-40W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă.
IMPORTANT:
- Dacă se folosesc becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâna, pentru a evita deteriorarea acestora din cauza
amprentelor digitale.
- Nu folosiţi cuptorul până ce plafoniera nu a fost pusă la loc.
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO62
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becuri
6. Rezistenţa circulară (nu este vizibilă)
7. Ventilator
8. Rotisor (dacă există)
9. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
10. Uşă
11. Poziţia rafturilor (numărul nivelului este indicat pe partea anterioară a cuptorului)
12. Perete despărţitor
NOTĂ:
- În timpul coacerii e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când, pentru a reduce consumul de energie.
- La terminarea coacerii, după stingerea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
- Dacă se deschide uşa în timpul coacerii, rezistenţele se dezactivează.
ACCESORII ÎN DOTARE
A. GRĂTAR (nr. buc. 1): Se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri sau alte
recipiente adecvate pentru cuptor.
B. TAPENTRU SCURGEREA GRĂSIMII (nr. buc. 1): se foloseşte poziţionată sub grătar, pentru a aduna grăsimea, sau ca
grătar pentru a găti carne, peşte, legume, lipii etc.
C. Tavă pentru dulciuri (nr. buc. 2): se foloseşte pentru a coace pâine şi produse de patiserie, dar şi pentru fripturi, peşte în
papiotă etc.
D. PANOURI CATALITICE (nr. buc. 2): pentru a simplifica şi a garanta curăţarea pereţilor cuptorului.
E. GHIDAJE GLISANTE: pentru a facilita introducerea şi scoaterea accesoriilor.
ACCESORII CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat alte accesorii de la Serviciul de Asistenţă Clienţi.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig. A Fig. B Fig. C Fig. D Fig. E
1
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
RO63
INTRODUCEREA GRĂTARELOR ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
Grătarul şi celelalte accesorii sunt dotate cu un sistem de blocare care împiedică scoaterea lor accidentală.
1. Introduceţi grătarul orizontal, cu partea ridicată A” orientată în sus (Fig. 1).
2. Înclinaţi grătarul în dreptul poziţiei de blocare “B” (Fig. 2).
3. Aduceţi grătarul în poziţie orizontală şi împingeţi-l până la introducerea completă “C” (Fig. 3).
4. Pentru a scoate grătarul, procedaţi în mod invers.
Pentru celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava pentru prăjituri, introducerea se face exact în acelaşi
mod. Proeminenţa prezentă pe partea plană permite blocarea acestuia.
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
TASTE ACŢIONATE PRIN ATINGERE: pentru a le utiliza este suficient să apăsaţi pe simbolul corespunzător (nu este nevoie să
apăsaţi tare).
Pornire/Oprire
pentru a ajunge la MENIUL principal sau pentru a reveni la ecranul iniţial
pentru a ajunge la cele 10 funcţii utilizate cel mai des
pentru a reveni la ecranul anterior
pentru a explora funcţiile/opţiunile şi pentru a regla valori prestabilite
pentru a selecta şi a confirma setările
pentru a porni coacerea
LISTA FUNCŢIILOR
După ce aţi activat cuptorul, când apăsaţi pe tasta , pe afişaj se văd următoarele indicaţii.
A. Simbol referitor la funcţia evidenţiată
B. Funcţia evidenţiată poate fi selectată apăsând pe
C. Descrierea funcţiei evidenţiate
D. Alte funcţii disponibile şi selectabile
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
AFIŞAJ
Coacerea s-a terminat la 19:10
Funcţii de gătit manuale tradiţionale
Speciale
Reţete
Tradiţional
A
D
C
B
RO64
DETALII FUNCŢIE
După ce aţi selectat funcţia dorită, apăsând pe tasta , pe afişaj apar opţiuni ulterioare şi detalii asociate cu aceasta
Pentru a vă deplasa între diferitele zone folosiţi tastele şi : cursorul se deplasează lângă valorile modificabile, urmărind
ordinea descrisă mai sus. Apăsaţi pe pentru a selecta valoarea, modificaţi-o cu şi confirmaţi cu tasta .
PRIMA UTILIZARE - SELECTAREA LIMBII ŞI REGLAREA OREI
Pentru o utilizare corectă a cuptorului, la prima aprindere este necesar să selectaţi limba dorită şi să setaţi ora curentă.
Procedaţi după cum urmează:
1. Apăsaţi pe : pe afişaj apare lista primelor trei limbi disponibile.
2. Apăsaţi pe tastele şi pentru a derula lista.
3. După ce aţi marcat limba dorită, apăsaţi pe pentru a o selecta.
După ce aţi selectat limba, pe afişaj se vede 12:00 care clipeşte intermitent.
4. Reglaţi ora apăsând pe tastele şi . Pentru a derula mai rapid numerele, ţineţi apăsată tasta.
5. Confirmaţi setarea apăsând pe : pe afişaj se vede lista funcţiilor.
SELECTAREA FUNCŢIILOR DE COACERE
1. Când cuptorul este stins, apăsaţi pe tasta ; pe afişaj se văd funcţiile de coacere.
2. Exploraţi diferitele posibilităţi disponibile apăsând pe tastele : funcţia selectabilă este marcată cu alb în mijlocul
afişajului.
NOTĂ: pentru lista şi descrierea funcţiilor, consultaţi tabelul corespunzător de la pagina 68 şi de la pagina 69.
3. Alegeţi funcţia apăsând pe tasta : pe afişaj apar setările de coacere. Dacă valorile prestabilite corespund cu cele dorite,
apăsaţi pe tasta de pornire , în caz contrar procedaţi aşa cum se arată mai jos pentru a le modifica.
SETAREA TEMPERATURII/A PUTERII GRILLULUI
Pentru a modifica temperatura sau puterea grillului este necesar să procedaţi astfel:
1. Verificaţi cursorul, ca să fie poziţionat lângă valoarea temperaturii (zona 1); apăsaţi pe tasta pentru a selecta
parametrul care trebuie modificat: valorile corespunzătoare temperaturii clipesc intermitent.
2. Modificaţi-le cu ajutorul tastelor nă când se ajunge la valoarea dorită.
3. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma şi apoi apăsaţi pe . Afişajul recomandă la ce nivel să se introducă alimentele.
4. Apăsaţi pe pentru a porni coacerea.
Temperatura setată poate fi modificată şi în timpul coacerii, urmând aceeaşi procedură.
5. La terminarea coacerii, apare mesajul referitor la sfârşitul acesteia. În acest moment se poate stinge cuptorul apăsând pe
tasta , sau se poate prelungi ulterior coacerea, apăsând pe . La stingere, pe afişaj apare bara de răcire, care indică
temperatura din interiorul cuptorului.
PREÎNCĂLZIRE
Nu
PUTERE GRILL
Medie
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Grill
--:--
--:--
Zona 1 Zona 3
Cursor
Zona 4
Zona 2
Funcţii de gătit manuale tradiţionale
Speciale
Reţete
Tradiţional
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
200°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
--:--
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
--:--
Introduceţi alimentele pe Niv. 3
Apăsaţi când terminaţi
RO65
PREÎNCĂLZIREA CAVITĂŢII
Dacă doriţi să preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele care trebuie gătite, trebuie să se modifice pre-selectarea
cuptorului astfel:
1. Poziţionaţi cursorul cu ajutorul tastelor şi în dreptul preîncălzirii.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul: mesajul “Nu” clipeşte intermitent.
3. Modificaţi parametrul apăsând pe tasta sau : pe afişaj apare “Da”.
4. Confirmaţi alegerea efectuată apăsând pe tasta .
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ
Dacă doriţi să preîncălziţi rapid cuptorul trebuie să procedaţi astfel:
1. Selectaţi funcţia preîncălzire rapidă cu ajutorul tastelor .
2. Confirmaţi cu tasta : setările apar pe afişaj.
3. Dacă temperatura propusă corespunde cu cea dorită, apăsaţi pe tasta ; pentru a o modifica, procedaţi aşa cum se indică în
paragrafele anterioare. Un semnal sonor indică faptul că temperatura setată a fost atinsă de către cuptor. La terminarea etapei
de preîncălzire, cuptorul selectează automat funcţia Convenţional .
Acum se pot introduce alimentele şi se poate începe prepararea.
4. Dacă doriţi să setaţi o funcţie de coacere diferită, apăsaţi pe şi selectaţi-o pe cea dorită.
SETAREA DURATEI DE COACERE
Această funcţie permite să se gătească pe un interval de timp determinat, de la un minim de 1 minut până la durata maximă
permisă de funcţia selectată, iar la terminarea acestuia cuptorul se stinge automat.
1. Setaţi funcţia poziţionând cursorul în dreptul mesajului “durată coacere, utilizând tastele .
2. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul; pe afişaj clipeşte “00:00”.
3. Modificaţi valoarea cu ajutorul tastelor şi până când este afişată durata de coacere dorită.
4. Confirmaţi valoarea aleasă apăsând pe tasta .
RUMENIRE
La terminarea coacerii, pentru funcţiile care permit acest lucru, pe afişaj este propusă posibilitatea de a rumeni alimentele la
suprafaţă. Această funcţie poate fi activată numai după ce aţi setat o durată de coacere.
După ce s-a terminat durata de coacere, pe afişaj se vede “^ pt. a prelungi, pt. a rumeni”. Apăsând pe tasta , cuptorul va
începe faza de rumenire, cu o durată de 5 minute. Această funcţie poate fi efectuată numai o singură dată.
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
--:--
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
--:--
PREÎNCĂLZIRE
Da
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
--:--
TEMPERATURĂ
180°C
INSERIRE IN
Preîncălzire rapidă
- 00:02
TEMPERATURĂ
180°C
INTRODUCEŢI ÎN
Preîncălzire
- 00:02
TEMPERATURĂ
180°C
INTRODUCEŢI ÎN
Cuptorul e erbinte!
- 00:02
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
--:--
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convecţie
--:--
- 00:00
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convecţie
19:20
- 00:20
Rumenire
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
20:05
- 00:05
Coacerea s-a terminat la 20:00
^ pt. a prelungi, pt. a rumeni
Rumenirea s-a terminat la 20:05
RO66
SETAREA OREI DE TERMINARE A COACERII / PORNIRE CU ÎNTÂRZIERE
Se poate seta ora de terminare a preparării, întârziind pornirea cuptorului până la un maximum de 23 de ore şi 59 minute,
începând de la ora curentă. Acest lucru este posibil doar după ce aţi setat o durată de coacere. Această setare este disponibilă
doar dacă, pentru funcţia aleasă, nu este prevăzută preîncălzirea cuptorului.
După ce aţi setat durata de coacere, pe afişaj apare ora de terminare (de exemplu 19:20). Pentru a întârzia terminarea coacerii,
amânând pornirea cuptorului, procedaţi astfel:
1. Poziţionaţi cursorul în dreptul orei de terminare a coacerii, cu ajutorul tastelor .
2. Apăsaţi pe tasta pentru a selecta parametrul: ora de terminarea a coacerii clipeşte.
3. Amânaţi ora de terminare a coacerii folosind tastele şi , până la atingerea valorii dorite.
4. Confirmaţi valoarea aleasă apăsând pe tasta .
5. Apăsaţi pe tasta . Afişajul recomandă la ce nivel să se introducă alimentele.
6. Apăsaţi pe tasta pentru a activa funcţia. Cuptorul va începe coacerea după un timp de aşteptare, astfel încât să se
termine la ora setată (de exemplu, dacă trebuie să gătiţi alimente care necesită o durată de coacere de 20 minute, setând
ca oră de terminare a coacerii 20.10, cuptorul va începe coacerea la 19.50).
NOTĂ: în timpul fazei de aşteptare se poate începe oricum ciclul de coacere apăsând pe tasta .
Valorile setate pot fi modificate în orice moment (temperatura, nivelul grillului, durata de coacere), utilizând
tastele şi tasta , aşa cum se arată în paragrafele anterioare.
INDICATOR CĂLDURĂ REZIDUALĂ ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
La terminarea preparării, sau la oprirea cuptorului, dacă temperatura din interiorul cavităţii este mai mare de 50° C, pe afişaj
apare temperatura din acel moment şi bara care indică răcirea în curs de efectuare. În cazul în care căldura reziduală atinge 50°C,
pe afişaj apare ora curentă.
TIMER
Această funcţie poate fi utilizată doar când cuptorul este stins şi este utilă, de exemplu, pentru a controla durata de preparare a
pastelor făinoase. Durata maximă care poate fi setată este de 1 oră şi 30 minute.
1. Când cuptorul este stins, apăsaţi pe tasta : pe afişaj apare “00:00:00”.
2. Apăsaţi pe tastele şi pentru a selecta durata dorită.
3. Apăsaţi pe tasta pentru a porni numărătoarea inversă. La terminarea duratei setate, pe afişaj apare “00:00:00” şi se
aude un semnal sonor. În acest moment se poate prelungi timpul, procedând cum se arată mai sus, sau se poate dezactiva
timerul, apăsând pe tasta (pe afişaj apare ora curentă).
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convecţie
19:20
- 00:20
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convecţie
19:20
- 00:20
PREÎNCĂLZIRE
Nu
TEMPERATURĂ
180°C
HH:MM
ORĂ TERMINARE
Convecţie
20:10
- 00:20
Căldură reziduală
168°
19:42
Apăsaţi ^ pentru a seta timerul, pentru a începe
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Apăsaţi ^ pentru a seta timerul, pentru a începe
01 : 10 : 00
(HH) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
^^
RO67
REŢETE
Datorită tehnologiei “6th Sense”, se pot utiliza 30 de reţete deja programate, cu funcţia şi cu temperatura de coacere ideale.
Trebuie să respectaţi reţetele din dotare doar pentru ingrediente şi pentru prepararea felului de mâncare. Pentru tot restul,
urmaţi aceste instrucţiuni:
1. Selectaţi “REŢETE” cu ajutorul tastelor şi confirmaţi cu .
2. Alegeţi alimentul care urmează a fi preparat, dintre cele propuse.
3. Confirmaţi alimentul ales cu tasta .
4. Selectaţi reţeta dorită cu tastele .
5. Confirmaţi apăsând pe tasta : pe afişaj se vede durata orientativă a coacerii.
6. Introduceţi alimentele şi apăsaţi pe tasta . Afişajul recomandă la ce nivel să se introducă alimentele.
7. Apăsaţi pe tasta pentru a porni coacerea. Pentru a porni cu întârziere coacerea, vezi paragraful respectiv.
NOTE: unele alimente trebuie întoarse sau amestecate la jumătatea coacerii: cuptorul emite un semnal sonor, iar pe
afişaj se vede tipul de operaţiune cerut.
Durata de coacere arătată iniţial este doar orientativă: poate fi prelungită automat în timpul preparării.
Cu puţin timp înainte de terminarea duratei de coacere, cuptorul cere să se controleze dacă alimentele sunt preparate atât cât
doriţi dv. În caz contrar, la terminarea coacerii se poate prelungi manual durata de coacere cu ajutorul tastelor .
“FAVORITE”
1. Apăsaţi pe tasta : pe afişaj se văd cele 10 funcţii cel mai des utilizate.
2. Derulaţi lista utilizând tastele .
3. Apăsaţi pe pentru a selecta funcţia dorită.
4. Pentru a modifica setările funcţiei selectate, procedaţi aşa cum se indică în paragrafele anterioare.
SETĂRI
1. Pentru a modifica unii parametri ai afişajului, selectaţi “SETĂRI” din meniul principal, cu ajutorul tastelor .
2. Confirmaţi cu tasta : pe afişaj se văd parametrii care pot fi modificaţi (limba, volumul semnalului sonor, luminozitatea
afişajului, ora curentă, economia de energie).
3. Alegeţi setarea care trebuie modificată cu ajutorul tastelor .
4. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma.
5. Urmaţi indicaţiile de pe afişaj pentru a modifica parametrul.
6. Apăsaţi pe tasta ; pe afişaj apare mesajul de confirmare a operaţiunii efectuate.
NOTĂ: când cuptorul este stins, dacă funcţia MOD ECO (economie de energie) este activată (ON), după câteva secunde afişajul
se stinge. În schimb, dacă funcţia nu este activă (OFF), după câteva secunde se reduce doar luminozitatea afişajului.
BLOCAREA TASTELOR (KEY-LOCK)
Această funcţie permite blocarea utilizării tuturor tastelor de pe panoul de comandă.
Pentru a o activa, apăsaţi simultan pe tastele şi cel puţin 3 secunde. Dacă este activată, funcţionalitatea tastelor este
blocată, iar pe afişaj apare un mesaj de avertizare şi simbolul . Această funcţie poate fi activată şi în timpul coacerii alimentelor.
Pentru a o dezactiva, repetaţi procedura de mai sus. Când este activată blocarea tastelor, se poate opri cuptorul cu ajutorul
tastei .
Reţete 6th Sense complet automate
Tradiţional
Setări
Reţete
6th Sense: Apăsaţi pentru a vedea reţetele
Legume
Peşte
Carne de pasăre
6th Sense: Vezi cartea de bucate pentru descriere
Piept de pui
Friptură de pui
CONTROL
Automat
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Friptură de pui
19:45
- 00:45
CONTROL
Automat
DURATĂ COACERE
ORĂ TERMINARE
Gătit
19:45
- 00:44
Introduceţi alimentele pe Niv. 3
Apăsaţi când terminaţi
Întoarceţi alimentele
Coacerea e aproape terminată
Vericaţi alimentele
Coacerea s-a terminat la 19:45
Rotiţi ^ pentru a prelungi
Cele mai utilizate funcţii de coacere
Piept de pui
Lasagne
Pizza
RO68
TABEL DESCRIERE FUNCŢII
MENIU PRINCIPAL
SETĂRI
Pentru a seta afişajul (limba, ora, luminozitatea, volumul semnalului sonor, economie de
energie).
REŢETE
Pentru a selecta cele 30 de reţete diferite programate (vezi cartea de reţete anexată).
Cuptorul setează automat temperatura, funcţia şi durata de coacere optime. Este important
să urmaţi cu stricteţe recomandările privind coacerea, accesoriile şi nivelurile care trebuie
utilizate, indicate în cartea de bucate.
TRADIŢIONAL Vezi FUNCŢII TRADIŢIONALE.
SPECIALE Vezi FUNCŢII SPECIALE.
FUNCŢII TRADIŢIONALE
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ Pentru a preîncălzi rapid cuptorul.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur ghidaj. Utilizaţi nivelul 3. Pentru a coace pizze,
plăcinte sărate şi dulci cu umplutură lichidă, utilizaţi nivelul 1 sau 2. Nu este necesar să
preîncălziţi cuptorul.
GRILL
Pentru a frige antricoate, frigărui, cârnaţi; pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâinea. Se
recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul 4 sau 5. Pentru a frige carne, se recomandă să
utilizaţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a strânge zeama rezultată în urma preparării.
Poziţionaţi-o pe nivelul 3/4, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Nu este necesar să
preîncălziţi cuptorul. În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să fie ţinută închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, rosbif, carne de pasăre). Poziţionaţi alimentele pe
ghidajele centrale. Se recomandă să utilizaţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a
strânge zeama rezultată din urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1/2, adăugând aprox.
jumătate de litru de apă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul ciclului de
coacere, uşa cuptorului trebuie să fie ţinută închisă. Cu această funcţie se poate folosi
rotisorul, dacă acest accesoriu face parte din dotare.
CONVECŢIE
Pentru a găti simultan, pe mai multe niveluri (maximum trei) alimente, chiar şi diferite, care
necesită aceeaşi temperatură de preparare (de ex.: peşte, legume, dulciuri). Funcţia permite
să se gătească fără ca mirosurile să treacă de la un aliment la altul. Utilizaţi nivelul 3 pentru a
găti pe un singur ghidaj, 1 şi 4 pentru a găti pe mai multe ghidaje şi 1, 3, 5 pentru a găti pe trei
ghidaje. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
COACERE CONVECŢIE
Pentru a găti carne şi plăcinte cu umpluturi lichide (sărate sau dulci), pe un singur nivel.
Utilizaţi nivelul 3. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
RO69
FUNCŢII SPECIALE
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe
nivelul central. Se recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor, pentru a evita
deshidratarea suprafeţei.
MENŢINERE LA CALD
Pentru a menţine calde şi crocante alimentele proaspăt gătite (de ex.: carne, friptură,
budinci). Se recomandă să puneţi alimentele pe grătarul central. Funcţia nu se activează dacă
temperatura din cuptor este mai mare de 65°C.
DOSPIRE
Pentru a obţine o dospire optimă a aluaturilor dulci şi sărate. Pentru ca dospirea să fie de
calitate, funcţia nu se activează dacă temperatura din cavitatea cuptorului este mai mare de
50°C. Puneţi aluatul pe nivelul 2. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
CONVENABIL
Pentru a găti alimente semipreparate, conservate la temperatura ambiantă sau în vitrina
frigorifică (biscuiţi, preparate lichide pentru torturi, “muffin, paste şi produse tip pâine).
Funcţia găteşte toate alimentele în mod rapid şi delicat; poate fi utilizată şi pentru a încălzi
alimente deja preparate. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj. Nu este necesar să preîncălziţi
cuptorul.
GĂTIT MAXI
Pentru a găti bucăţi de carne de dimensiuni mari (peste 2,5 kg). Utilizaţi nivelul 1 sau 2, în
funcţie de dimensiunile bucăţii de carne. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
ALIMENTE
CONGELATE
Lasagne
Funcţia selectează automat cea mai bună temperatură şi cel mai bun mod de preparare
pentru 5 categorii diferite de alimente semipreparate congelate. Utilizaţi nivelul de coacere 2
sau 3. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
Pizza
Ştrudel
Cartofi
prăjiţi
ine
Personalizat
Se poate seta, după dorinţă, o valoare de temperatură cuprinsă între 50 şi 250°C pentru a găti
alte tipuri de produse.
RO70
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
Torturi dospite
- 2 / 3 160-180 30-90 Formă de tort pe grătar
- 1-4 160-180 30-90
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Plăcinte umplute
(prăjitură cu brânză,
ştrudel, plăcintă cu
mere)
- 3 160-200 35-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii /
tavă pentru prăjituri sau formă
de tort pe grătar
- 1-4 160-200 40-90
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Biscuiţi/Tarte mici
- 3 170-180 20-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 160-170 20-45
Niv. 4: grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
- 1-3-5 160-170 20-45
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Choux à la crème
- 3 180-200 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 180-190 35-45
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
- 1-3-5 180-190 35-45
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Bezele
- 3 90 110-150
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 90 140-160
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
- 1-3-5 90 140-160
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Pâine / Pizza / Lipie
-1 / 2190-250 20-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 190-250 25-50
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
- 1-3-5 190-250 25-50
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
RO71
Plăcinterate
(plăcintă cu legume,
quiche lorraine)
- 3 180-190 40-55 Formă de tort pe grătar
- 1-4 180-190 45-60
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
- 1-3-5 180-190 45-60
Niv. 5: formă de tort pe grătar
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
+ formă de tort
Vol-au-vent / Pateuri
din aluat de foietaj
- 3 190-200 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
- 1-4 180-190 20-40
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
- 1-3-5 180-190 20-40
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Lasagne / Paste
făinoase la cuptor /
Cannelloni / Flanuri
- 3 190-200 45-55 Tavă pe grătar
Miel / Viţel / Văcuţă /
Porc 1 kg
- 3 190-200 80-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Pui / Iepure / Raţă 1 kg - 3 200-230 50-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Curcan /scă 3 kg - 2 190-200 80-130
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Peşte la cuptor / în
papiotă (file, întreg)
- 3 180-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Legume umplute (roşii,
dovlecei, vinete)
- 2 180-200 50-60 Tavă pe grătar
ine prăjită - 5 Ridicată 3-5 Grătar
Fileuri / bucăţi de peşte - 3-4 Medie 20-30
Niv. 4: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi / Frigărui /
Cotlete / Hamburgeri
- 4-5 Medie-Ridicată 15-30
Niv. 5: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg
- 1-2 Medie 55-70
Niv. 2: grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
preparare)
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
- 1-2 Ridicată 60-80
Niv. 2: rotisor
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
RO72
Rosbif în sânge 1 kg - 3 Medie 35-45
Tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Pulpă de miel / But - 3 Medie 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Cartofi copţi - 3 Medie 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pentru prăjituri
(întoarceţi alimentele după ce au
trecut două treimi din durata de
coacere, dacă este necesar)
Legume gratinate - 3 Ridicată 10-15 Tavă pe grătar
Lasagna şi carne - 1-4 200 50-100
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Carne şi cartofi - 1-4 200 45-100
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Peşte şi legume - 1-4 180 30-50
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Pizze congelate
- 3 Automată 10-15
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă pentru prăjituri sau grătar
- 1-4 Automată 15-20
Niv. 4: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
- 1-3-5 Automată 20-30
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pe grătar
- 1-3-4-5 Automată 20-30
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pe grătar
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
RO73
Tabel Reţete Testate (în conformitate cu normativa IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 şi DIN 3360-12:07:07)
În tabelul de coacere sunt recomandate funcţiile şi temperaturile ideale pentru a obţine cele mai bune rezultate pentru toate
tipurile de reţete. Dacă doriţi să gătiţi cu funcţia Convecţie pe un singur nivel, se recomandă să se utilizeze al treilea grătar şi
temperatura recomandată pentru “CONVECŢIE” pe mai multe niveluri.
Pentru a frige la grătar, se recomandă să se lase 3-4 cm liberi până la marginea frontală a grătarului, pentru a facilita scoaterea
acestuia.
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivelul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii şi note
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.1
Biscuiţi din aluat sfărâmicios
(Shortbread)
- 3 170 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 160 20-30
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.2
Produse mici de patiserie
(Small cakes)
- 3 170 25-35
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 160 30-40
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
- 1-3-5 160 35-45
Niv. 5: tavă pe grătar
Niv. 3: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.1
Pandişpan fără grăsimi (Fatless
sponge cake)
- 2 170 30-40 Formă de tort pe grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.2
Două torturi de mere
(Two apple pies)
- 2 / 3 185 70-90 Formă de tort pe grătar
- 1-4 175 75-95
Niv. 4: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.1.1
Pâine prăjită (Toast) - 5 Ridicată 3-5 Grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.2.1
Burgeri (Burgers) - 5 Ridica 20-30
Niv. 5: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Tort de mere, tort în ta
(Apple cake, yeast tray cake)
- 3 180 35-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 160 55-65
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
DIN 3360-12:07 § 6.6
Friptură de porc
(Pork Roast)
- 3 190 150-170
Niv. 3: grătar
Niv. 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă (completaţi
când e necesar)
DIN 3360-12:07 anexa C
Tort scund
(Flat cake)
- 3 170 40-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
- 1-4 170 45-55
Niv. 4: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
RO74
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în
acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea
(în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt
gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal
de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor
prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte
alegerea accesoriilor din dotare, care urmează a fi puse pe diferitele niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “COACERE CONVECŢIE”, se pot găti simultan alimente diferite (de exemplu: peşte şi legume), care necesită
aceeaşi temperatură, pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi continuaţi coacerea
celor care necesită o durată mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal de culoare
închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi
puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza circulaţia aerului.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform
pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să
reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CONVECŢIE”. Dacă baza
prăjiturii este prea umedă, coborâţi nivelul grătarului şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte
de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru
fripturi, este mai bine să se adauge nişte supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai
bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine o preparare uniformă.
Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior,
îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul la un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub
grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu
o sfoară, dacă este carne de pui, şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al
peretelui şi de a-l sprijini pe suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să se
pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea, pentru a scoate
alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Funcţia dospire
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata
de dospire a aluatului se reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de
dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞII SUGESTII
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool, USA
Printed in Italy
04/2010
5019 310 01105
PL RUGB RO
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool AKZM 656/IX/01 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului