54
• După utilizare, deconectaţi de la priză şi apăsaţi pe butoanele
pentru eliberarea accesoriilor (5) pentru a desprinde grupul
motor.
Dacă utilizaţi blenderul direct în cratiţă în timp ce gătiţi, îndepăr-
taţi-o mai întâi de pe aragaz, pentru a evita stropirea cu lichid
încins (risc de opărire!).
Exemplu de reţetă: Maioneză
250g ulei (ex. Ulei de floarea soarelui)
1 ou si un gălbenuş de ou
1–2 linguriţe oţet (aprox. 15g)
Sare şi piper după gust
Puneţi toate ingredientele (la temperatura camerei) în vas in
ordinea menţionată. Aşezaţi mixerul deasupra vasului. Porniţi
aparatul la viteza maxima, mixerul se va păstra în poziţia
aceasta până când se omogenizează uleiul. Apoi fără a-l
scoate din funcţiune ridicati uşor piciorul mixerului desupra
amestecului şi introduceţi-l înapoi pentru a încorpora şi restul
uleiului. Timp de preparare: de la 1minut (pentru salată) până
la 2 minute pentru o textura mai compactă(ex. pentru sosuri).
Tel (consultaţi p. 3/fig. B)
Utilizaţi telul numai pentru a bate frişcă, albuşuri de ouă şi
pentru amestecarea aluaturilor spumoase şi a deserturilor
premixate.
• Introduceţi telul (8b) în angrenajul său (8a), apoi cuplaţi
grupul motor (4) pe angrenaj.
• Introduceţi telul într-un recipient şi abia apoi porniţi
aparatul.
• După utilizare, deconectaţi aparatul de la priză şi apăsaţi
butoanele pentru eliberarea accesoriilor (5) pentru a
desprinde grupul motor. Apoi, extrageţi telul din angrenajul
său.
Sfaturi pentru cele mai bune rezultate
• Utilizaţi un recipient de dimensiune medie.
• Mişcaţi telul în sensul acelor de ceasornic şi ţineţi-l uşor
înclinat.
• Frişcă (max. 400 ml de smântână rece, min. 30% conţinut
de grăsime, 4–8 °C): Începeţi la viteză mică (apăsaţi uşor pe
comutator) şi creşteţi viteza (apăsaţi mai tare pe comutator)
în timp ce bateţi frişca.
• Albuşuri de ou bătute (max. 4 ouă): Începeţi la viteză medie
(apăsaţi uşor pe comutator) şi creşteţi viteza (apăsaţi mai
tare pe comutator) în timp ce bateţi ouăle.
Tocătoare (consultaţi p. 4/fig. D)
Tocătoarele (9) şi (10) sunt perfect adaptate pentru tocat
carne, brânzeturi uscate, ceapă, verdeaţă, usturoi, morcovi,
nuci, migdale etc.
Tocaţi întotdeauna alimentele tari la viteză maximă (de ex.,
parmezanul ciocolata). Pentru cuburi de gheaţă utilizaţi tocăto-
rul «bc» împreună cu lama pentru gheaţă (10c).
Pentru cele mai bune rezultate, consultaţi tabelul de procesare
E. Durata maximă de funcţionare în cazul tocătorului «hc»:
2 minute.
Nu tocaţi alimente foarte tari, de ex., nucşoară, boabe de
cafea sau cereale.
Înainte de a toca ...
• tăiaţi în bucăţi carnea, brânza, ceapa, usturoiul, morcovii
• înlăturaţi cozile de zarzavaturi şi cojile de nucă
• înlăturaţi oasele, tendoanele şi zgârciurile cărnii
• asiguraţi-vă că inelul antialunecare (9d, 10e) este ataşat la
recipientele pentru tocare.
Atenţie: Lama este foarte ascuţită! Întotdeauna apucaţi-o de
partea superioară din plastic şi manevraţi-o cu atenţie.
1. Îndepărtaţi cu atenţie protecţia din plastic de pe lamă.
2. Aşezaţi lama pe pivotul central al recipientului pentru tocare
(9c,10d). Apăsaţi-l şi învârtiţi-l pentru a-l fixa.
3. Umpleţi tocătorul cu alimente şi puneţi capacul (9a/10a).
4. Fixaţi grupul motor de capac.
5. Pentru a pune în funcţiune tocătorul, porniţi aparatul.
În timpul procesării, ţineţi grupul motor cu o mână, iar
recipientul pentru tocare cu cealaltă.
6. După utilizare, deconectaţi aparatul de la priză şi apăsaţi
pe butoanele pentru eliberarea accesoriilor (5) pentru a
desprinde grupul motor.
7. Îndepărtaţi capacul.
8. Îndepărtaţi cu grijă lama înainte de a scoate alimentele
procesate din recipientul pentru tocare. Pentru a îndepărta
lama, rotiţi-o uşor, apoi desprindeţi-o.
Exemplu de reţetă: Prune cu vanilie şi miere
(ca umplutură pentru clătite sau ca glazură):
• Umpleţi recipientul pentru tocare «hc» cu 70 g de miere
lichidă şi 50 g de prune.
• Tocaţi timp de 4 secunde la viteză maximă (apăsaţi până la
capăt butonul Smartspeed).
• Adăugaţi 10 ml de apă (cu aromă de vanilie).
• Reluaţi tocarea timp de încă 1,5 secunde.
Alte întrebuinţări ale tocătorului «bc» (10)
De asemenea, utilizând recipientul pentru tocare «bc» puteţi
mixa shake-uri, băuturi şi aluaturi subţiri sau puteţi să mărunţiţi
cuburi de gheaţă.
Mixarea aluatului pentru clătite
Mai întâi, turnaţi 375 ml de lapte în recipient, apoi adăugaţi
250 g de făină şi, la final, 2 ouă. La viteza maximă, mixaţi aluatul
până se omogenizează.
Zdrobirea cuburilor de gheaţă
• Împingeţi cu putere lama pentru gheaţă (10c) pe pivotul
central al recipientului până când se blochează.
• Puneţi maximum 7 cuburi de gheaţă în recipient. Aşezaţi
capacul, cuplaţi grupul motor şi utilizaţi viteza maximă.
• După utilizare, deconectaţi aparatul de la priză şi apăsaţi pe
butoanele de eliberare a accesoriilor (5) pentru a desprinde
grupul motor, îndepărtaţi capacul şi lama pentru gheaţă.
• Scoateţi gheaţa zdrobită sau pur şi simplu turnaţi băutura
dvs. în recipient pentru a o servi la masă.
Curăţarea (consultaţi p. 3/fig. C)
Curăţaţi grupul motor (4) şi angrenajul telului (8a) numai cu o
cârpă umedă. Curăţaţi capacul tocătorului «bc» (10a) numai
sub jet de apă. Nu îl introduceţi în maşina de spălat vase.
Toate celelalte piese pot fi spălate în maşina de spălat vase.
Puteţi îndepărta inelele antialunecare (9d, 10e) de pe reci-
pientele pentru tocare pentru a le curăţa mai bine.
Când procesaţi alimente cu un conţinut mare de pigment (de
ex., morcovi), părţile de plastic ale aparatului se pot decolora.
Ştergeţi aceste părţi cu ulei vegetal înainte de a le curăţa.
92003733-01_MQ745_S6-76.indd 5492003733-01_MQ745_S6-76.indd 54 17.01.13 08:5917.01.13 08:59