INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE
Pornirea aparatului
• Introduceţi ştecherul aparatului în priză.
• LED-urile verzi se aprind (temperatură medie).
• LED-ul roşu clipeşte indicând că temperatura din
interiorul aparatului nu este încă suficient de scăzută
pentru păstrarea alimentelor. În mod normal, LED-ul
roşu se va stinge în primele şase ore după pornirea
aparatului.
• Introduceţi alimentele doar după ce LED-ul roşu s-a
stins.
Notă:
Datorită garniturii eficiente a capacului, capacul nu
va putea fi deschis cu uşurinţă imediat după ce a fost
închis.
Aşteptaţi câteva minute înainte de a deschide din
nou capacul aparatului.
CONGELAREA ALIMENTELOR
Pregătirea alimentelor proaspete pentru congelare
• Înainte de a congela alimentele proaspete,
ambalaţi-le etanş în: folie de aluminiu, folie
transparentă, pungi de plastic impermeabile,
recipiente din polietilenă cu capace, adecvate pentru
congelarea alimentelor proaspete.
• Alimentele trebuie să fie proaspete, coapte şi de
foarte bună calitate, astfel încât să-şi păstreze
calităţile şi după congelare.
• Legumele ş
i fructele proaspete trebuie să fie
congelate, de preferat, imediat după ce au fost
culese, pentru a-şi păstra valoarea nutritivă
completă, consistenţa, culoarea şi gustul iniţial.
• Lăsaţi întotdeauna alimentele fierbinţi să se
răcească înainte de a le introduce în aparat.
Congelarea alimentelor proaspete
• Aşezaţi alimentele care urmează să fie congelate în
contact direct cu pereţii aparatului (fig. 4)
A) - alimente de congelat,
B) - alimente deja congelate.
• Evitaţi să aşezaţi alimentele ce trebuie congelate în
contact direct cu alimentele deja congelate.
• Pentru o congelare optimă şi rapidă, alimentele
trebuie împărţite în porţii mici; acest lucru va fi util, de
asemenea, când produsele congelate vor fi utilizate.
1. Cu cel puţin 24 de ore înainte de a depozita
alimentele proaspete în interiorul produsului pentru a
fi congelate, activaţi funcţia de congelare rapidă
apăsând pe butonul c timp de aproximativ 3
secunde. Toate LED-urile verzi (b
) se aprind.
2. Introduceţi alimentele de congelat în aparat şi
lăsaţi capacul închis timp de 24 de ore. După
această perioadă, alimentele vor fi congelate.
Funcţia de congelare rapidă poate fi dezactivată
apăsând pe butonul c timp de aproximativ 3
secunde.
Dacă funcţia de congelare rapidă nu este dezactivată
manual, se va dezactiva automat după 50 de ore.
DEPOZITAREA ALIMENTELOR
Consultaţi tabelul de pe aparat.
Clasificarea alimentelor congelate
Introduceţi alimentele congelate în aparat şi
clasificaţi-le; data depozitării trebuie notată pe
pachete pentru a permite consumarea alimentelor
înainte de datele de expirare indicate în luni, în
fig. 5, pentru fiecare tip de aliment.
Recomandări pentru păstrarea alimentelor
congelate
La cumpărarea produselor alimentare congelate:
• Asiguraţi-vă că ambalajul nu este deteriorat
(alimentele congelate din interiorul ambalajelor
deteriorate pot fi degradate). Dacă ambalajul este
umflat sau prezintă urme de umezeală, e posibil să
nu fi fost păstrat în condiţii optime, iar procesul de
dezgheţare să
fi început deja.
• Alimentele congelate trebuie întotdeauna să fie
cumpărate ultimele; folosiţi genţi frigorifice pentru
transportul acestora.
• Când ajungeţi acasă, introduceţi imediat alimentele
congelate în aparat.
• Evitaţi sau reduceţi la minimum variaţiile de
temperatură. Respectaţi data de expirare indicată pe
ambalaj.
• Urmaţi întotdeauna instrucţiunile de păstrare
inscripţionate pe ambalaj.
Notă:
Consumaţi imediat alimentele decongelate sau
parţial decongelate.
Nu le congelaţi din nou decât dacă au fost gătite
după ce s-au dezgheţat. După ce au fost gătite,
alimentele dezgheţate pot fi congelate din nou. În
cazul unei întreruperi prelungite a curentului
electric:
• Nu deschideţi capacul aparatului decât pentru a
aşeza acumulatorii de frig (dacă există) deasupra
alimentelor congelate, pe latura din dreapta şi din
stânga a aparatului. Astfel se va încetini
creşterea temperaturii.
DEZGHEŢAREA APARATULUI
Aparatul trebuie dezgheţat când stratul de gheaţă
format pe pereţi atinge o grosime de 5-6 mm.
• Deconectaţi aparatul de la reţeaua de alimentare cu
energie electrică.
• Scoateţi pachetele cu alimente din aparat şi înveliţi-
le în ziare, strâns lipite unele de altele, apoi depozitaţi-
le într-un loc foarte rece sau într-o geantă frigorifică.
• Lăsaţi capacul aparatului deschis.
• Scoateţi dopul intern al canalului de scurgere a apei
rezultate din dezgheţare (în funcţie de model) (fig. 6).
• Scoateţi dopul extern al canalului de scurgere a
apei rezultate din dezgheţare (în funcţie de model) şi
repoziţionaţi-l ca în figura 6.
• Aşezaţi un recipient sub canalul de scurgere pentru
a colecta apa reziduală. Dacă este disponibil, folosiţi
separatorul (fig. 6).