76
Programul de coacere 5: Dulce
Pentru pâini cu aditivi precum sucuri de fructe, nucă de cocos măcinată, stafide, fructe uscate,
ciocolată sau zahăr adăugat. Datorită unei faze mai lungi de dospire, pâinea va fi mai uşoară
şi mai aerată.
Program 6: Ultra rapid - I
Frământarea, dospirea şi coacerea unei franzele de 1,5LB (700gr) în cel mai scurt timp. De
obicei, pâinea este mai mică şi mai aspră decât cea făcută cu programul Rapidă.
Program 7: Ultra rapid - II
Asemănător programului 6, numai că franzela are 900 gr.
Program 8: Coca
Frământarea şi dospire, fără coacere. Scoateţi coca şi folosiţi-o pentru a face role mici de
pâine, pizza, pâine aburită etc.
Program 9: Gem
Fierberea gemurilor şi a marmeladei.
Program 10: Prăjitură
Frământare, dospire şi coacere, dar dospirea se face cu bicarbonat sau praf de copt.
Program 11: Sandviş
Frământarea, dospirea şi coacerea sandvişurilor. Pentru coacerea pâinii cu textură uşoară, cu
coajă mai subţire.
Program 12: Coacere
Pentru coacerea suplimentară a pâinilor care sunt prea uşoare sau nu sunt pătrunse. În acest
program, nu se poate frământa sau dospi.
Culoare
Cu ajutorul acestui buton, puteţi selecta culoare deschisă, medie sau închisă pentru coaja
pâinii. Acest buton nu poate fi folosit pentru următoarele programe: PRĂJITURĂ, SANDVIy,
COACERE, COCĂ şi GEM.
Dimensiunea franzelei
Selectaţi greutatea (700gr, 900gr). Apăsaţi butonul DIMENSIUNE FRANZELĂ, pentru a alege
greutatea brută; ca referinţă, se va vedea semnul de sub acesta.
Acest buton poate fi folosit numai pentru următoarele programe: NORMAL, FRANŢUZEASCĂ,
GRÂU INTEGRAL, DULCE şi SANDVIy.
ÎNTÂRZIERE („ sau ”)
Dacă doriţi ca aparatul să nu înceapă să funcţioneze imediat, puteţi folosi acest buton pentru a
seta timpul de întârziere.
Trebuie să decideţi cât mai durează până când pâinea este gata, apăsând „ sau ”. Vă
rugăm să reţineţi faptul că timpul de întârziere trebuie să includă timpul de coacere al
programului. Acest lucru înseamnă că, la epuizarea timpului de întârziere, pâinea este fierbinte,
ce poate fi servită. Mai întâi, trebuie să selectaţi programul şi gradul de maronire, apoi apăsaţi
„ sau ”pentru a mări sau reduce timpul de întârziere în etape de câte 10 minute. Timpul
maxim este de 13 ore.
Exemplu: Acum este ora 20:30, dacă doriţi ca pâinea să fie gata în dimineaţa următoare, la
ora 7.00, ex. în 10 ore şi 30 minute. Selectaţi meniul, culoarea, dimensiunea pâinii şi apăsaţi
„ sau ”, pentru a adăuga cifre la oră, până când se afişează pe LCD 10:30. Apăsaţi apoi
butonul START/STOP, pentru a activa acest program de întârziere şi indicatorul se va aprinde.
Puteţi observa punctul licărind, iar pe LCD va începe numărătoarea inversă, pentru a se afişa
timpul rămas. Veţi avea pâine proaspătă la ora 7:00 dimineaţa, iar dacă nu doriţi să scoateţi
franzela imediat, se va declanşa timpul de menţinere a căldurii, de 1 oră.
77
Menţinerea căldurii
Pâinea poate fi păstrată caldă automat, timp de 1 oră, după coacere. În acest timp, dacă doriţi
să scoateţi pâinea, opriţi programul, apăsând butonul START/STOP.
Utilizare
1. Aşezaţi recipientul de pâine la loc, apoi rotiţi-l în sensul acelor de ceas, până când se
aude un clic.
2. Fixaţi paleta de frământat pe axul de acţionare. Se recomandă să umpleţi orificiul paletei
cu margarină rezistentă la căldură, înainte de a aşeza paleta de frământat, pentru a nu se
lipi coca de paletă, iar acest lucru va face ca aceasta să fie scoasă cu uşurinţă din pâine.
3. Aşezaţi ingredientele în recipientul pentru pâine. Vă rugăm să păstraţi ordinea menţionată
în reţetă. De obicei trebuie turnate mai întâi apa sau lichidul, apoi zahărul, sarea şi făina,
adăugând întotdeauna drojdie sau praf de copt, ca ingredient final.
Notă: Pentru cantităţile de făină şi agent de dospire care pot fi folosite, consultaţi reţeta.
4. Faceţi cu degetul o mică adâncitură în vârful făinii, adăugaţi drojdia, asiguraţi-vă că nu
intră în contact cu lichidul sau cu sarea.
5. Închideţi uşor capacul şi conectaţi cablul de alimentare la o priză de perete. Apăsaţi
butonul MENIU până se selectează programul dorit.
6. Apăsaţi butonul CULOARE, pentru a selecta culoarea dorită pentru coaja pâinii.
7. Apăsaţi butonul DIMENSIUNE FRANZELĂ pentru a selecta dimensiunea dorită.
8. Setaţi timpul de întârziere, apăsând butonul sau . Se poate omite această etapă,
dacă doriţi ca aparatul pentru pâine să înceapă funcţionarea imediat.
9. Apăsaţi butonul START/STOP o dată pentru a începe funcţionarea, iar indicatorul se va
aprinde.
10. Pentru programul Coacere, Franţuzească, Grâu integral, Sandviş şi Prăjitură, se va
emite un sunet în timpul funcţionării. Acest lucru se întâmplă pentru a vă anunţa să
adăugaţi toate ingredientele. Deschideţi capacul şi puneţi ingredientele. Se poate să iasă
abur prin orificiul de ventilare din cap, în timpul coacerii. Acest lucru este normal.
11. Odată ce s-a finalizat procedura, se vor auzi zece sunete. Puteţi apăsa butonul
START/STOP pentru aproximativ 3 secunde, pentru a opri procesul şi scoate pâinea.
Deschideţi capacul şi, în timp ce folosiţi mănuşi de bucătărie, rotiţi recipientul pentru
pâine în sens invers acelor de ceas şi scoateţi-l afară.
12. Lăsaţi recipientul să se răcească, înainte de a scoate pâinea. Folosiţi apoi o spatulă
neaderentă pentru a slăbi lateralele pâinii de pe recipient.
13. Răsturnaţi recipientul cu pâine pe un raft metalic de răcire sau curăţaţi suprafaţa de gătit
şi scuturaţi uşor, până când pâinea va cădea.
Curăţare
Înainte de a curăţa aparatul, deconectaţi întotdeauna ştecărul şi lăsaţi aparatul să se răcească.
Aparatul trebuie curăţat după fiecare utilizare.
ytergeţi interiorul şi exteriorul recipientului de pâine cu cârpe umede, nu folosiţi obiecte
ascuţite sau soluţii abrazive, pentru a proteja stratul neaderent. Recipientul trebuie uscat în
întregime, înainte de reinstalare.
ytergeţi uşor exteriorul carcasei cu o cârpă udă. Pentru curăţare, nu folosiţi soluţii abrazive,
deoarece acest lucru poate deteriora luciul suprafeţei. Nu scufundaţi carcasa în apă, pentru a
o curăţa.