RO57
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp.
Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile
în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de
tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient,
treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi forme de prăjituri şi tăvi de copt din metal de culoare
închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor prelungi. Pentru
a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din
dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „TURBOVENTILATOR” puteţi găti simultan, pe mai multe niveluri, alimente diferite care necesită aceeaşi
temperatură de coacere (de exemplu: peşte şi legume). Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai scurtă şi lăsaţi
în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi forme de prăjituri din metal de
culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul metalic din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi
funcţia „Turboventilator” şi puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare, ceea ce favorizează circulaţia aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească
uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi
cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia „CONVECŢIE”. Dacă baza
prăjiturii este prea umedă, folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a
adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când
preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului pentru a obţine un gust mai bun.
Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă.
Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior,
îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi
din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub
grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija rotisorului, legând-o cu o
sfoară dacă este carne de pui şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului
şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să puneţi pe
primul nivel o tavă pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea. Tija rotisorului are un mâner de plastic, care
trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea pentru a scoate alimentele
din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata
de coacere.
Funcţia de dospire
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata
de dospire a aluatului se reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de
dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII