Electrolux EOB31000X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
informaþii pentru utilizator
Cuptor electric
încorporat
EOB31000
We were thinking of you
when we made this product
electrolux 3
Bine aþi venit în lumea Electrolux
Vã mulþumim cã aþi ales un produs de
primã clasã de la Electrolux, pe care îl
veþi folosi cu multã plãcere în viitor.
Dorinþa firmei Electrolux este de a vã
oferi o mare varietate de produse de
calitate, care vã vor face viaþa mai
confortabilã. Puteþi gãsi câteva exemple
pe coperta acestui manual. Vã rugãm sã
vã faceþi timp câteva minute pentru a
studia acest manual, astfel încât sã vã
bucuraþi de avantajele noii dvs. maºini.
Promitem cã vã va face viaþa mai uºoarã.
Succes!
4 electrolux cuprins
Cuprins
Instrucþiuni de siguranþã 5
Descrierea aparatului 7
Înaintea primei utilizãri 9
Deservirea cuptorului 10
Utilizãri, tabele ºi sfaturi 15
Curãþarea ºi întreþinerea 28
Ce trebuie fãcut atunci când … 38
Indicaþii privind montajul 39
Pãstrarea curãþeniei 43
Garanþie/Service 44
Service 46
Urmãtoarele simboluri sunt utilizate în acest manual de utilizare:
1
Informaþii importante cu privire la siguranþa dvs. personalã ºi informaþii cu privire
la modul de evitare a deteriorãrii aparatului.
3 Informaþii ºi recomandãri generale
2 Informaþii cu privire la mediul înconjurãtor
instrucþiuni de siguranþã electrolux 5
Instrucþiuni de siguranþã
5
Acest aparat corespunde
urmãtoarelor Directive CE:
Directiva pentru tensiuni joase 73/
23/CEE din 19.02.1973
Directiva EMV 89/336/CEE din
03.05.1989, inclusiv directiva de
modificare 92/31/CEE
Directiva de marcare CE 93/68/CEE
din 22.07.1993
Siguranþa electricã
Aparatul are voie sã fie racordat la
reþeaua electricã numai de cãtre un
specialist autorizat.
În cazul defecþiunilor sau deteriorãrii
aparatului: siguranþele trebuie
deºurubate, respectiv scoase din
funcþiune.
Reparaþiile asupra aparatului au voie
sã fie fãcute numai de cãtre
specialiºti autorizaþi. Reparaþiile
necorespunzãtoare pot crea pericole.
Pentru reparaþii, contactaþi service-ul
nostru autorizat sau distribuitorul dvs.
Siguranþã pentru copii
Copiii mici nu trebuie lãsaþi
nesupravegheaþi cât timp aparatul
este în funcþiune.
Siguranþa pe durata utilizãrii
Acest aparat trebuie folosit numai
pentru fierberea, prãjirea ºi coacerea
mâncãrurilor, acasã.
Atenþie la racordarea la reþeaua de
curent a aparatelor electronice în
prize aflate în apropierea acestui
aparat. Cablurile de racord nu au
voie sã fie prinse sub uºa fierbinte a
cuptorului.
Avertizare: Pericol de ardere! La
exploatare, interiorul cuptorului
devinefierbinte.
Dacã utilizaþi produse cu conþinut de
alcool în cuptor, se poate forma un
abur de amestec cu aer ce este uºor
inflamabil. În acest caz, deschideþi cu
grijã uºa. Nu umblaþi cu jar, scântei
sau foc.
Instrucþiuni cu privire la acrilamid
Conform celor mai recente
descoperiri în domeniu, prãjirea
intensivã a alimentelor, mai ales în
cazul produselor care conþin amidon,
apare o periclitare a sãnãtãþii
datoritã acrilamidului. De aceea vã
recomandãm sã gãtiþi la temperaturi
scãzute, ºi sã nu prãjiþi prea tare
felurile de mâncare.
6 electrolux instrucþiuni de siguranþã
Evitarea deteriorãrii aparatului
Nu îmbrãcaþi cuptorul cu folie de
aluminiu ºi nu aºezaþi nici o tavã de
coacere, cratiþã, etc. pe partea
inferioarã, pentru cã smalþul
cuptoruluipoate fi afectat de
acumularea de cãldurã.
Sucurile de fructe care picurã de pe
tava de coacere creeazã pete care nu
se mai pot ºterge. Pentru prãjituri
suculente utilizaþi o tavã adâncã.
Nu puneþi nimic pe uºa deschisã a
cuptorului.
Nu turnaþi niciodatã apã direct în
cuptorul încins. Se pot produce
deteriorãri ale smalþului ºi decolorãri.
Puterea aplicatã, mai ales pe
marginile foliei din faþã, poate sã
spargã sticla.
Nu pãstraþi obiecte inflamabile în
cuptor. Puteþi sã vã ardeþi la punerea
în funcþiune.
Nu pãstraþi alimente umede în cuptor.
Pot apare deteriorãri ale smalþului.
Aveþi grijã ca dupã decuplarea
suflantei cu aer rece sã nu lãsaþi
mâncãruri deschise în cuptor. În
spaþiul de coacere sau pe sticla uºii
se poate forma umezealã, care poate
ajunge ºi la mobilier.
Indicaþie cu privire la stratul de smalþ
Modificãrile de culoare ale stratului
de smalþ ale cuptorului datorate
utilizãrii nu au influenþã asupra
exploatãrii normale, respectiv în
parametrii a aparatului. Acest lucru
nu ridicã probleme în ceea ce
priveºte dreptul de a solicita
garanþia.
descrierea aparatului electrolux 7
Descrierea aparatului
Privire de ansamblu
Niºã de deservire
Uºã de stic
Niºã de deservire
Mânerul uºii
Funcþiile cuptorului
Selectarea temperaturii
Bec de control al funcþionãrii Bec de control al temperaturii
Sonerie de
alarmã timp
scurt
8 electrolux descrierea aparatului
Dotarea cuptorului
Accesorii cuptor
Grãtar
Pentru veselã, forme pentru prãjituri,
fripturi ºi grãtare.
Tavã pentru coacere
Pentru prãjituri ºi fursecuri.
Tigaie pentru grãsime
Pentru coacere ºi prãjire, respectiv ca
tavã de colectare a grãsimii.
Temperaturã superioarã ºi element de încãlzire a grãtarului
Sistemul de iluminare a
cuptorului
Ventilator
Temperaturã inferioarã
Nivel de utilizare
Grilaj mobil, demontabil
înaintea primei utilizãri electrolux 9
Înaintea primei utilizãri
Prima curãþare
Înainte de a utiliza pentru prima oarã
cuptorul, trebuie sã-l curãþaþi bine.
Atenþie: Nu utilizaþi substanþe de
curãþare abrazive, corozive!
Suprafeþele pot fi deteriorate.
Utilizaþi substanþe de curãþare uzuale
pentru metalul din faþã.
1. Reglaþi comutatorul funcþiilor
cuptorului pe sistemul de
iluminare .
2. Toate accesoriile ºi grilajul trebuie
scoase ºi curãþate cu apã caldã ºi
sãpun.
3. De asemenea cuptorul trebuie spãlat
cu apã caldã ºi sãpun, ºi apoi trebuie
lãsat sã se usuce.
4. Partea frontalã a aparatului trebuie
ºtearsã cu o cârpã umedã.
10 electrolux deservirea cuptorului
Deservirea cuptorului
Pornirea ºi oprirea cuptorului
1. Rotiþi comutatorul funcþiilor cuptorului
la funcþia dorit.
2. Rotiþi comutatorul de selectare a
temperaturii la temperatura dorit.
Becul de control al funcþionãrii
lumineazã, atâta timp cât cuptorul este în
funcþiune.
Becul de control al temperaturii
lumineazã, atâta timp cât cuptorul
încãlzeºte.
3. Pentru a opri cuptorul, rotiþi
comutatorul funcþiilor cuptorului ºi cel
de selectare a temperaturii pe poziþia
Oprit.
Suflantã cu aer rece
Suflanta se cupleazã automat pentru
a menþine rece suprafaþa aparatului.
Dupã ce se decupleazã cuptorul,
suflanta funcþioneazã în continuare
pentru a rãci aparatul, ºi apoi se
opreºte automat.
Bec de control al temperaturii
Selectarea temperaturii
Bec de control al funcþionãrii
Funcþiile cuptorului
deservirea cuptorului electrolux 11
Funcþiile cuptorului
Pentru cuptor vã stau la dispoziþie
urmãtoarele funcþii:
Funcþia cuptorului Utilizare
Element de
încãlzire/ventilator
Sistem de
iluminare
Cu ajutorul acestei funcþii puteþi ilumina
interiorul cuptorului, de exemplu pentru
curãþare.
---
Aer cald
Pentru
gtirea
pe pân la
dou nivele.
Temperaturile cuptorului trebuie reglate
cu 20-40 °C mai puin decât în cazul
temperaturilor superioare/inferioare.
Temperaturã
superioarã,
temperaturãinferioar,
ventilator
Temperaturã
superioarã/
inferioa
Pentru
coacere
ºi
prãjire
pe
un
singur nivel
.
Temperaturã
superioarã,
temperaturã inferioarã
Temperaturã
inferioa
Pentru
coacerea
prãjiturilor cu
suprafaþa de jos crocantã
.
Temperaturã inferioarã
Prãjire la grãtar pe
suprafatã mare
Pentru
prãjirea
alimentelor plate în
cantitãþi mari
ºi pentru
pâine
prãjitã
.
Grãtar, temperatu
superioa
Prãjire la grãtar cu
aer cald
Pentru
prãjirea
bucãþilor de carne mai
mari, sau a cãrnii de pasãre pe un
singur nivel.
Funcþia se preteazã ºi la
frigere în
cuptor
ºi
gratinare
.
Grãtar, temperatu
înaltã, ventilator
12 electrolux deservirea cuptorului
Sonerie de alarmã timp scurt
Pentru reglarea unui timp scurt. Dupã
scurgerea timpului reglat se aude un
semnal.
Aceastã funcþie nu are nici o influenþã
asupra utilizãrii aparatului.
Rotiþi butonul de reglaj la 60 minute ºi
apoi la timpul scurt dorit (max. 60
minute).
Dupã scurgerea timpului scurt reglat se
aude un semnal.
Pentru a modifica timpul scurt, rotiþi
butonul de reglaj la un nou timp.
Pentru a dezactiva mai devreme timpul
scurt reglat, rotiþi butonul de reglaj înapoi
pe Aus (Oprit).
deservirea cuptorului electrolux 13
Montarea grãtarului, tãvii de copt
ºi a tigãiipentru grãsime
Siguranþa la scoatere ºi siguranþa la
rabatare
Pentru siguranþa scoaterii, toate
componentele mobile sunt dotate la
marginea stângã cu un mic ajustaj în
jos.
Componentele mobile trebuie astfel
introduse încât ajustajul sã se afle în
spaþiul de coacere în spate. Ajustajul
este important ºi pentru siguranþa la
rabatare a componentelor mobile.
Montarea tãvii, respectiv a tigãii
pentru grãsime:
Introduceþi tava respectiv tigaia pentru
grãsime în ºinele de ghidaj ale nivelului
ales.
14 electrolux deservirea cuptorului
Introducerea grãtarului:
Grãtarul trebuie astfel poziþionat încât
picioruºele sã fie îndreptate în jos.
Grãtarul trebuie introdus între ºinele de
ghidaj ale nivelului ales.
Datoritã marginilor înãlþate ale
grãtarului, vesela este asiguratã
suplimentar împotriva alunecãrii.
Grãtarul ºi tigaia pentru grãsime
trebuie montate împreunã:
Grãtarul trebuie aºezat pe tigaia pentru
grãsime.
Tigaia pentru grãsime trebuie
introdusã între ºinele de ghidaj ale
nivelului ales.
utilizãri, tabele ºi sfaturi electrolux 15
Utilizãri, tabele ºi sfaturi
Coacerea
Funcþia cuptorului: Aer cald sau
Temperaturã superioarã/
inferioarã
Forme de coacere
Pentru Temperaturã superioarã/
inferioarã se preteaz forme din
metal închis la culoare i cu strat de
acoperire.
Pentru Aer cald se preteaz i
formele din metal deschise la
culoare.
Nivel de utilizare
Coacerea cu Temperaturã
superioarã/inferioarã este posibil
numai pe un singur nivel.
Cu Aer cald putei coace produse
de panificaie uscate i tarte mici pe
2 tvi concomitent.
Tava de coacere 1:
De exemplu Nivelul de utilizare 3
Forma de coacere 1:
De exemplu Nivelul de utilizare 1
Tava de coacere 2:
De exemplu Nivelul de utilizare 1 ºi 3
16 electrolux utilizãri, tabele ºi sfaturi
Instruciuni generale
Aºezaþi tava cu tãietura oblicã spre
înainte!
Puteþi coace cu Temperaturã
superioarã/inferioarã sau Aer
cald i dou forme în acelai timp una
lâng alta pe grilaj. Durata de coacere
se prelungeºte nesemnificativ.
La utilizarea procedeelor pentru
produse îngheþate, tãvile utilizate pot
sã se contracteze pe durata
pregãtirii. Acest lucru se datoreazã
diferenþei mari de temperaturã dintre
produsele îngheþate ºi cuptor. Dupã
rãcirea tãvilor, deformarea va
dispare singurã.
Indicaii pentru tabelele de coacere
În tabele gãsiþi pentru un fel de mâncare
selectat, informaþii cu privire la
temperaturã, timpi ºi nivele de utilizare
corespunzãtoare.
Temperaturile ºi timpii de coacere
sunt valori orientative, pentru ca
depind de conþinutul aluatului, de
cantitate ºi de forma de coacere.
Vã recomandãm ca la prima
încercare sã reglaþi valoarea redusã a
temperaturii ºi numai dacã este
necesar, de exemplu în cazul în care
doriþi o rumenire mai puternicã, sau în
cazul în care timpul de coacere este
prea mare, sã alegeþi o temperaturã
mai ridicatã.
Dacã nu gãsiþi date concrete pentru o
anumitã reþetã, orientaþi-vã dupã un
fel de mâncare similar.
La coacerea prãjiturilor pe tava de
coacere sau în forme pe mai multe
nivele, este posibil ca timpul de
coacere sã fie mai lung cu 10-15
minute.
Produsele umede (de exemplu pizza,
prãjiturã cu fructe etc.) vor fi
preparate pe un nivel.
Diferenþa de înãlþime la începerea
procesului de coacere a produselor
poate sã ducã la diferite grade de
rumenire. În acest caz v rugm s nu
modificai reglajele temperaturii.
Diferenþele de rumenire se
compenseazã pe timpul procesului
de coacere.
Noul dvs. cuptor poate avea un alt
comportament la coacere/prãjire faþã
de precedentul dvs. aparat. De
aceea, adaptaþi reglajele dorite
(temperaturã, timpi de coacere) ºi
nivele de utilizare conform
recomandãrilor din tabelele
urmãtoare.
În cazul timpilor mai lungi de coacere
puteþi opri cuptorul cu 10 minute mai
repede pentru a utiliza cãldura
rezidualã.
Tabelele sunt valabile, atâta timp cât
nu este altceva precizat, pentru
introducerea produsului în cuptorul
rece.
utilizãri, tabele ºi sfaturi electrolux 17
Tabel pentru coacere
Tipul
produsului de copt
Funcþia cuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura °C
Timp
Ore:
Minute
Coacere în forme
Cozonac înalt sau rotund cu
gaur la mijloc
Aer cald
1 150-160 0:50-1:10
Pandiºpan/checîmbrcat în
ciocolat
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Tort de biscuiþi Aer cald 1 140 0:25-0:40
Tort de biscuiþi Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 160 0:25-0:40
Cocã fragedã pentru blat de
tort
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 180-200 0:10-0:25
Cocã pentru chec Aer cald 3 150-170 0:20-0:25
Tort cu mere acoperit Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 170-190 0:50-1:00
Plãcintã cu mere (2forme
Ø20cm, aezate în diagonal)
Aer cald 1 160 1:10-1:30
Placintã cu mere (2forme
Ø20cm, aezate în diagonal)
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 180 1:10-1:30
Prãjituri picante (de exemplu
Quiche Lorraine)
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 180-200 0:30-1:10
Tarte cu brânzã Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 170-190 1:00-1:30
18 electrolux utilizãri, tabele ºi sfaturi
Coacere în tvi
Cozonac împletit Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 170-190 0:30-0:40
Colaci de Crãciun Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 160-180
1)
0:40-1:00
Pâine (pâine din secarã)
-prima datã
-dupã aceea
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Choix-a la-crème/Ecler Aer cald 3 160-170
1)
0:15-0:30
Ruladã de biscuiþi Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 180-200
1)
0:10-0:20
Prãjiturã cu nucã uscat Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prãjiturã cu unt/zahr Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 190-210
1)
0:15-0:30
Prãjiturã cu fructe
(pe aluat din drojdie/
foietaj)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
Prãjiturã cu fructe
(pe aluat din drojdie/
foietaj)
2)
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 170 0:35-0:50
Prajiturã cu fructe pe cocã
fragedã
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 170-190 0:40-1:20
Prãjituri cu straturi sensibile
(de exemplu iaurt, fric,
drojdie)
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (cu multã umpluturã)
2
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (subþire) Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 230-250
1)
0:10-0:25
Specialitate de pâine cu
brânzã
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 250-270 0:08-0:15
Tarte Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 200-220 0:35-0:50
Tipul
produsului de copt
Funcþia cuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura °C
Timp
Ore:
Minute
utilizãri, tabele ºi sfaturi electrolux 19
Tarte mici
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:06-0:20
Fursecuri Aer cald 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Gogoºi Aer cald 3 140 0:20-0:30
Gogoºi Aer cald 1 / 3 140 0:25-0:40
Gogoºi Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 160
1)
0:20-0:30
Turte Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Turte Aer cald 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Croissant cu ou, bezele Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Picromigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:60
Foietaj cu drojdie Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat franþuzesc Aer cald 3 170-180
1)
0:20-0:30
Chifle Aer cald 3 160
1)
0:20-0:35
Chifle Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 180
1)
0:20-0:35
Prãjituri mici (20de buci/tav) Aer cald 3 140
1)
0:20-0:30
Prãjituri mici (20de buci/tav) Aer cald 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Prãjituri mici (20de buci/tav) Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 170
1)
0:20-0:30
1) Preîncãlzire cuptor
2) Tava de colectare respectiv tigaia pentru grãsime introduse
Tipul
produsului de copt
Funcþia cuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura °C
Timp
Ore:
Minute
20 electrolux utilizãri, tabele ºi sfaturi
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauzã posibilã Remediere
Prãjitura este prea
deschisã la culoare pe
partea inferioarã
Înãlþime greºitã a nivelului Introduceþi prãjitura mai jos
Prãjitura se fãrâmiþeazã
(devine cleioasã,
lipicioasã, urme de apã)
Temperaturã de coacere prea mare Reglaþi temperatura de coacere
mai jos
Timp de coacere prea scurt Prelungiþi timpul de coacere
Timpii de coacere nu pot fi
scurtai prin ridicarea
temperaturii
Prea mult lichid în aluat Utilizaþi mai puþin lichid
inei cont de timpii de
amestecare, mai ales la utilizarea
roboilor de buctrie
Prãjitura este prea uscat Temperaturã de coacere prea
scãzutã
Reglaþi mai sus temperatura de
coacere
Timp de coacere prea lung Scurtaþi timpul de coacere
Prãjitura se rumeneºte
inegal
Temperaturã de coacere prea înaltã
ºi timp de coacere prea scurt
Temperatura de coacere trebuie
scãzutã ºi prelungit timpul de
coacere
Aluatul este distribuit inegal Distribuiþi aluatul uniform pe tava
de coacere
Prãjitura nu este gata în
decursul perioadei de
timp date
Temperaturã prea scãzutã Reglaþi temperatura de coacere
mai sus
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOB31000X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare