HOTPOINT/ARISTON FH G (BK)/HA Manualul utilizatorului

Categorie
Microunde
Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

RO
CUPTOR
FZ G /HA
FZ G IX /HA
FB G /HA
FB G IX /HA
FR G /HA
FR G IX /HA
FR G0 /HA
FR G0 IX /HA
FH G /HA
FH G IX /HA
FHR G /HA
FHS G IX /HA
Sumar
Instalare, 23-26
Poziþionare
Racordarea electricã
Racordarea la gaze
Plãcuþa de caracteristici
Descrierea aparatului 27
Vedere de ansamblu
Panoul de control
Pornire ºi utilizare, 28-29
Pornirea cuptorului
Utilizarea cronometrului
Caracteristicile arzãtoarelor ºi duzelor
Programe, 30
Programe cuptor
Sfaturi practice ptr coacere
Tabel timp coacere
Precauþii ºi sfaturi, 31
Norme de protecþie ºi siguranþã generale
Scoaterea aparatului din uz
Economisirea energiei ºi protecþia mediului
înconjurãtor
Întreþinere ºi curãþire, 32
Decuplarea electricã
Curãþarea aparatului
Curãþarea uºii
Înlocuirea becului
Asistenþã
Instrucþiuni de folosire
English, 1
RO
Polski, 33
PL AR
Ðóññêèé, 11
RS
Romanian,22
GB
RO
23
Instalare
A
Este important pãstraþi acest manual pentru a-l
putea consulta în orice moment. În caz de vânzare,
de cesiune sau de schimbare a locuinþei, acesta
trebuie fie înmânat împreunã cu maºina de spãlat,
pentru a informa noul proprietar cu privire la
funcþionare ºi la respectivele avertismente.
Citiþi cu atenþie instrucþiunile: veþi gãsi informaþii
importante cu privire la instalare, la folosire ºi la
siguranþã.
Poziþionare
Ambalajele nu sunt jucãrii pentru copii; eliminarea
lor se va face conform normelor privind colectarea
separatã a deºeurilor (vezi Precauþii ºi sfaturi).
Instalarea se va face conform prezentelor
instrucþiuni, numai de persoane calificate. Instalarea
greºitã a aparatului poate cauza daune persoanelor,
animalelor sau bunurilor.
Acest aparat poate fi instalat ºi poate funcþiona doar
în încãperi aerisite în permanenþã, conform
dispoziþiilor Normelor Naþionale (cu modificãrile de
actualizare ulterioare) în vigoare. Trebuie respectate
urmãtoarele condiþii:
Încãperea trebuie fie prevãzutã cu un sistem de
eliminare în exterior a gazelor de ardere, realizat
cu ajutorul unei hote sau prin intermediul unui
electroventilator care intre automat în funcþiune
de fiecare datã când se aprinde aparatul.
Încãperea trebuie fie prevãzutã cu un sistem
care permitã afluxul de aer necesar unei
combustii regulamentare. Debitul de aer necesar
pentru ardere nu trebuie fie sub 2 m
3
/h pe kW
de putere instalatã.
Circuitul poate fi realizat
trãgând aerul din exteriorul
edificiului printr-un tub de cel
puþin 100 cm
2
secþiune utilã,
care sã nu se poatã înfunda în
mod întâmplãtor.
În alternativã, aerul poate fi
tras din încãperile alãturate,
dotate cu o conductã de
aerisire spre exterior, dupã
descrierea anterioarã; aceste
încãperi nu pot fi spaþii comune
ale edificiului, locuri cu pericol
de incendiu, sau dormitoare.
Gazele de petrol lichefiate, mai grele decât aerul,
stagneazã în partea de jos. Deci, încãperile care
conþin butelii cu GPL trebuie fie prevãzute cu o
fantã de aerisire, astfel încât permitã evacuarea
gazelor stagnante, în cazul unei eventuale scãpãri
de gaz. Din acest motiv, buteliile GPL, atât goale
cât ºi umplute parþial, nu trebuie instalate sau
depozitate în încãperi sau camere situate sub
nivelul solului (pivniþe, etc.). Este deci indicat
þineþi în casã numai o butelie, cea pe care o
utilizaþi, amplasatã departe de alte surse de
cãldurã (cuptoare, ºeminee, sobe, etc) care ar
putea o încãlzeascã la peste 50°C.
Montare în mobilier
Pentru a garanta buna funcþionare a aparatului este
necesar ca mobilierul aibã caracteristicile adecvate:
panourile de lângã cuptor trebuie fie dintr-un
material rezistent la cãldurã;
dacã mobilierul este din lemn îmbrãcat în furnir,
cleiurile utilizate trebuie reziste la temperatura
de 100°C;
pentru încastrarea cuptorului, atât în cazul montãrii
sub blat (vezi figura) cât ºi al montãrii pe
coloanã, mobilierul trebuie aibã urmãtoarele
dimensiuni:
595 mm.
595 m
m
.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
Dupã montarea încastratã a aparatului, persoanele
nu trebuie intre în contact cu componentele
electrice.
24
RO
5
6
0
m
m
.
45 mm.
Declaraþiile de consum indicate pe placa de
caracteristici au fost mãsurate cu acest tip de
montaj.
Aerisire
Pentru a garanta o mai bunã aerisire, este necesar
îndepãrtaþi peretele din spate al compartimentului.
Se recomandã instalarea cuptorului a.î. acesta se
sprijine pe douã bare de lemn sau pe un blat cu
deschiderea de cel puþin 45 x 560 mm (vezi figuri).
Centrare ºi fixare
Reglaþi cele 4 tocuri laterale ale cuptorului a.î. fie
în dreptul celor 4 gãuri de pe schelet, în baza grosimii
peretelui lateral al corpului de mobilier:
grosime de 20 mm: îndepãrtaþi
partea mobilã a tocului
(vezi figura);
grosime de 18 mm: utilizaþi
prima canelurã, aºa cum a
prevãzut fabricantul
(vezi figura);
grosime de 16 mm: utilizaþi a
doua canelurã (vezi figura).
Pentru a fixa aparatul pe mobilier: deschideþi uºa
cuptorului ºi înºurubaþi cele 4 ºuruburi ptr lemn în
cele 4 gãuri ale scheletului.
Toate componentele care garanteazã protecþia
aparatului trebuie fie fixate a.î. nu poatã fi
scoase cu mâna liberã.
Racordarea electricã
Cuptoarele dotate cu un cablu de alimentare tripolar
sunt predispuse pentru funcþionarea în curent
alternativ; tensiunea ºi frecvenþa sunt indicate pe
placa de caracteristici (vezi mai jos).
Montarea cablului de alimentare
1. Deschideþi cutia de
borne cu o ºurubelniþã,
apãsând pe
proeminenþele laterale
ale capacului: trageþi ºi
deschideþi capacul
(vezi figura).
2. Deºurubaþi ºurubul
presetupei ºi scoateþi-l
ajutându-vã cu o
ºurubelniþã (vezi figura).
3. Extrageþi ºuruburile
contactelor L- N-
ºi
apoi fixaþi cablurile sub
capul ºuruburilor,
respectând culorile
Albastru N), Maro (L) ºi
Galben-Verde (
).
Legãtura cablului de alimentare la reþea
Montaþi pe cablu un ºtecãr normalizat pentru sarcinile
indicate pe tabela de caracteristici
(vezi fig alãturatã).
RO
25
NO
OK
În cazul efectuãrii legãturii directe la reþea, este
necesar se monteze între aparat ºi reþea un
întrerupãtor omnipolar cu deschiderea minimã a
contactelor de 3 mm, dimensionat la sarcinã,
conform normelor naþionale în vigoare (firul de
împãmântare nu trebuie sã fie întrerupt de
întrerupãtor). Cablul de alimentare trebuie fie
poziþionat astfel încât nu atingã în nici un punct o
temperaturã cu 50°C peste temperatura mediului
ambiant.
Singurul responsabil ptr corectitudinea executãrii
conexiunii electrice ºi ptr respectarea normelor de
siguranþã este instalatorul.
Înainte de a efectua legãtura, asiguraþivã cã:
priza fie cu împãmântare ºi conform prevederilor de
lege;
priza poatã suporta sarcina maximã de putere a
maºinii, indicatã pe plãcuþa de caracteristici
(vezi mai jos);
tensiunea de alimentare fie cuprinsã în valorile
indicate pe plãcuþa cu caracteristici (vezi mai jos);
priza fie compatibilã cu ºtecãrul aparatului. În
caz contrar înlocuiþi priza sau ºtecãrul; nu folosiþi
prelungitoare sau prize multiple.
Dupã instalarea aparatului, cablul de alimentare ºi
priza de curent trebuie fie uºor accesibile.
Cablul nu trebuie fie îndoit sau comprimat.
Cablul trebuie fie controlat periodic ºi înlocuit de
electricieni autorizaþi (vezi Asistenþa).
Firma îºi declinã orice responsabilitate în cazul
în care aceste norme nu se respectã.
Racordarea la gaze
Legãtura aragazului la conducta sau la butelia de gaz
va trebui sã fie efectuatã conform Normelor Naþionale
în vigoare, cu modificãrile de actualizare respective,
doar dupã ce sa verificat faptul aparatul este reglat
pentru tipul de gaz cu care va fi alimentat. În caz
contrar, efectuaþi operaþiunile indicate la paragraful
Adaptarea la diverse tipuri de gaz.
În caz de alimentare cu gaz lichefiat, de la butelie,
folosiþi regulatoarele de presiune, conforme cu
Normele Naþionale în vigoare ºi cu succesivele
actualizãri.
Pentru o funcþionare sigurã, pentru o folosire
adecvatã a energiei ºi o durabilitate sporitã a
aparaturii, asiguraþivã presiunea de alimentare
respectã valorile indicate în tabelul 1 Caracteristicile
arzãtoarelor ºi duzelor.
Dacã instalaþi separat un blat de aragaz (pe gaz) ºi
un cuptor (tot pe gaz) încastrat în mobilã, este strict
interzis legaþi aparatele între ele sau utilizaþi
numai un robinet de interceptare. Aceste douã
aparate trebuie fie legate separat la reþea ºi fiecare
trebuie aibã un robinet de decuplare de la reþea,
tocmai pentru sunt aparate independente între ele
(vezi figuri).
Racordarea cu o þeavã rigidã (cupru sau oþel)
Racordarea la instalaþia de gaz trebuie fie
efectuatã astfel încât nu solicite aparatul în nici un
mod.
Pe rampa de alimentare a aparatului se gãseºte un
racord orientabil în La cãrui etanºeitate este
asiguratã de o garniturã. Dacã este necesar, rotiþir
acordul sau înlocuiþi fãrã întârziere garnitura de
etanºeitate (din dotarea aparatului). Racordul de
alimentare cu gaz este tip tatã, cilindric, filetat, de
1/2.
Racordarea cu þeavã flexibilã din oþel
inoxidabil, pe perete, cu cuplãri filetate
Racordul de alimentare cu gaz este tip tatã,
cilindric, filetat, de 1/2.
Montarea acestor tuburi trebuie fie efectuatã astfel
încât lungimea acestora, în condiþii de întindere
maximã, nu depãºeascã 2000 mm. Dupã
efectuarea racordãrii, asiguraþivã þeava metalicã
flexibilã nu intrã în contact cu pãrþile mobile ale
aragazului ºi nu este strivitã.
Utilizaþi numai tuburi sau garnituri de etanºeitate,
metalice, din aluminiu sau cauciuc, în conformitate
cu Normele Naþionale în vigoare.
26
RO
V
Controlul Etanºeitãþii
Dupã instalare, controlaþi perfecta etanºeitate a
tuturor racordurilor folosind o soluþie de sãpun, însã
niciodatã o flacãrã.
Adaptarea la diferite tipuri de gaz
Pentru a adapta cuptorul la alte tipuri de gaz în afara
celui prevãzut din fabricã (indicat pe etichetã), este
necesar procedaþi astfel:
Înlocuiþi duza arzãtorului din cuptor:
1. deschideþi uºa cuptorului la maxim;
2. scoateþi fundul cuptorului
(prin alunecare)
3. deºurubaþi ºurubul de fixare
al arzãtorului
4. îndepãrtaþi arzãtorul
cuptorului dupã ce aþi scos
ºurubul V;
5. deºurubaþi duza arzãtorului
folosind o cheie tubularã
pentru duze sau o cheie
tubularã de 7 mm ºi înlocuiþi-o
cu cea adecvatã, în funcþie de
tipul de gaz (vezi tabelul 1).
6. montaþi la loc toate componentele efectuând
aceleaºi operaþii ca la demontare, dar în sens
invers.
Fiþi foarte atenþi la cablurile de la bujii ºi la
termocupluri.
Reglarea aerului primar al arzãtorului cuptorului
Arzãtorul este protejat, de aceea nu are nevoie de
nicio reglare a aerului primar.
Reglarea arzãtorului cuptorului la minim:
1. deplasaþi selectorul în poziþia Min dupã ce în
prealabil laþi lãsat timp de circa 10 minute în
poziþia Max;
2. scoateþi buºonul;
3. scoateþi discul fixat pe panoul frontal;
4. strângeþi sau slãbiþi ºurubul de reglare de pe partea
exterioarã a tijei pânã când obþineþi o flacãrã micã,
constantã (flacãra se poate vedea prin orificiile de
pe fundul cuptorului);
5. rotind rapid
selectorul din poziþia
Max în poziþia Min sau
în urma deschiderii sau
închiderii rapide a uºii
cuptorului, verificaþi ca
arzãtorul nu stingã.
În cazul utilizãrii unui gaz lichefiat, ºurubul de
reglare trebuie fie înºurubat la maxim.
La sfârºitul operaþiunii, înlocuiþi eticheta veche cu
cea nouã, corespunzãtoare gazului utilizat; eticheta
se gãseºte în Centrele noastre de Asistenþã Tehnicã.
În cazul în care presiunea gazului utilizat ar fi
variabilã sau deosebitã faþã de cea prevãzutã, este
necesarã instalarea (pe conducta de intrare) unui
regulator de presiune adecvat (conform Normelor
Naþionale în vigoare).
PLÃCUÞA DE CARACTERISTICI
Dimensiuni
lãþime cm 43,5
înãlþime cm 31
adâncime cm 43,5
Volum
ll 58
Conexiuni
electrice
vezi eticheta
Caracteristici
gaz
vezi eticheta
Aceastã aparaturã este
conformã cu urmãtoarele
Directive Comunitare:
2006/95/CEE din 12/12/06
(Tensiune Joasã) cu modificãrile
succesive – 2004/108/CEE del
15/12/04 (Compatibilitate
Electromagneticã) cu
modificãrile succesive -
93/68/CEE din 22/07/93 cu
modificãrile succesive.
90/336/CEE din 29/06/90 (Gaz)
cu modificãrile succesive
2002/96/CE cu modificãrile
succesive
RO
27
Descriere aparatului
Vedere de ansamblu
Panoul de control
28
RO
F
Pornire ºi utilizare
La prima aprindere, recomandãm lãsaþi
cuptorul funcþioneze în gol timp de aproximativ 1
orã, cu termostatul la maxim ºi uºa închisã. Stingeþi
apoi cuptorul, deschideþi uºa ºi aerisiþi camera.
Mirosul care se degajã este datorat evaporãrii
substanþelor utilizate pentru a proteja
cuptorul.
Pornirea cuptorului
Buºonul cuptorului este dispozitivul care permite
selectarea diferitelor funcþii ºi alegerea temperaturii
de coacere în mod adecvat (dintre cele disponibile,
indicate pe buºon ºi cuprinse între 140°C ºi 240°C).
Dispozitivul de aprindere electronicã a cuptorului este
integrat, acesta aflându-se în interiorul buºonului de
comandã. Pentru a aprinde arzãtorul cuptorului,
apãsaþi la maxim buºonul ºi rotiþi-l în sens contrar
acelor de ceasornic, pânã în poziþia Max (uºa
cuptorului trebuie fie închisã). Dat fiind acest
cuptor este dotat cu un dispozitiv de siguranþã, dupã
aprinderea arzãtorului este necesar þineþi apãsat
buºonul CUPTORULUI timp de aprox 6 secunde,
pentru a permite trecerea gazului ºi încãlzirea
termocuplului de siguranþã.
Dispozitivul de aprindere electronicã a arzãtorului
cuptorului nu trebuie fie acþionat pe un timp mai
lung de 15 secunde. Dacã dupã 15 secunde arzãtorul
nu se aprinde, lãsaþi buºonul CUPTORULUI,
deschideþi uºa acestuia ºi aºteptaþi circa un minut
înainte de a face o nouã încercare.
Selectarea temperaturii ptr coacerea alimentelor se
obþine rotind buºonul cu temperatura doritã în dreptul
reperului de pe bord; temperaturile disponibile sunt
redate mai jos.
Min 150 180 220 Max
" "# $  ! "
Temperatura selectatã se atinge în mod automat ºi
este menþinutã constantã de termostatul comandat
de buºon.
Aprinderea manualã a cuptorului
Dacã aveþi o panã momentanã de luminã, cuptorul se
poate aprinde ºi manual:
1. deschideþi uºa cuptorului
2. apropiaþi un chibrit
sau o brichetã de
orificiul F aºa cum
vedeþi în figurã; apãsaþi
la maxim buºonul
CUPTORULUI ºi rotiþi-l
în sens contrar acelor
de ceasornic pânã în
poziþia Max.
Dat fiind acest cuptor este dotat cu un dispozitiv
de siguranþã, dupã aprinderea arzãtorului este
necesar þineþi apãsat buºonul CUPTORULUI timp
de aprox 6 secunde, pentru a permite trecerea
gazului ºi încãlzirea termocuplului de siguranþã.
3. Dupã aprindere, închideþi uºa cuptorului.
Dacã flacãra se stinge întâmplãtor, rotiþi buºonul
cuptorului pentru a opri gazul; deschideþi uºa
CUPTORULUI ºi aºteptaþi circa un minut înainte de a
face o nouã încercare.
Buºonul ptr GRÃTAR
Cuptorul dvs este dotat cu un grãtar cu alimentare
electricã. La temperaturi mari ºi la flacãrã directã,
grãtarul asigurã rumenirea superficialã a alimentelor
ºi împiedicã eliminarea lichidelor, ceea ce menþine
preparatele moi. Pregãtirea alimentelor pe grãtar este
recomandatã în toate cazurile unde este nevoie de o
temperaturã superficialã ridicatã: biftec de vitã sau
mânzat, antricot, muºchi, hamburger, etc.
În capitolul Sfaturi practice sunt menþionate câteva
exemple de utilizare.
Când se foloseºte grãtarul este necesar ca uºa
cuptorului rãmânã închisã.
Nu aºezaþi niciodatã obiecte pe fundul cuptorului,
pentru riscaþi deterioraþi smalþul.
Aºezaþi întotdeauna recipientele/vasele cu mâncare
pe grãtarul din dotare.
RO
29
Caracteristicile arzãtoarelor ºi duzelor
Tabelul 1 Gaze lichefiate Gaz natural
Arzãtor Putere termicã
kW (p.c.s)*
By-pass
1/100
Duza
1/100
Debit*
g/h
Duza
1/100
Debit*
l/h
Nominal Redus (mm)
*** **
(mm)
Cuptor 2,60 1,00 49 78 189 186 119 248
Presiunea de
alimentare
Nominal (mbar)
Minimum (mbar)
Maximum (mbar)
28-30
20
35
37
25
45
20
17
25
* A 15°C ºi 1013 mbar - gaz uscat
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/Kg
*** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/Kg
Natural P.C.S. = 37,78 MJ/m
3
Ventilator de rãcire
Pentru a reduce temperatura externã, anumite
ventilatoare sunt dotate cu un ventilator de rãcire.
Acesta genereazã un curent de aer rece care iese
printre panoul de control ºi uºa cuptorului.
La terminarea perioadei de coacere, ventilatorul
rãmâne în funcþiune pânã când cuptorul este aproape
rece.
Rotisor (doar pe anumite modele)
Pentru a pune în funcþiune rotisorul (vezi figura)
procedaþi astfel:
1. aºezaþi tava la primul
nivel;
2. puneþi suportul
rotisorului în poziþia 3 ºi
introduceþi frigarea în
orificiul de pe peretele
din spate al cuptorului;
3. activaþi rotisorul prin
apãsarea butonului
.
Becul cuptorului
Se aprinde dupã apãsarea pe tasta BEC.
Utilizarea cronometrului
1. Este necesar în primul rând ca alarma fie
încãrcatã: de aceea, rotiþi buºonul TIMER cu 1 turã,
în sens orar.
2. Rotind buºonul în sens contrar acelor de
ceasornic, reglaþi timpul de coacere a.î. minutele
dorite (indicate pe buºonul cronometrului) fie în
dreptul reperului fix de pe panoul de control.
3. Timerul este un cronometru: dupã expirarea
timpului reglat, declanºeazã o alarmã.
Cronometrul nu comandã aprinderea sau stingerea
cuptorului.
30
RO
Programe cuptor
Programul GRÃTAR
Se aprinde elementul de încãlzire din partea
superioarã. La temperaturi mari ºi la flacãrã directã,
grãtarul asigurã rumenirea superficialã ºi imediatã a
alimentelor ºi împiedicã eliminarea lichidelor, ceea ce
menþine preparatele moi. Pregãtirea alimentelor pe
grãtar este recomandatã în toate cazurile unde este
nevoie de o temperaturã superficialã ridicatã: biftec
de vitã sau mânzat, antricot, muºchi, hamburger, etc.
Pregãtirea alimentelor la grãtar se va face cu uºa
cuptorului închisã.
Sfaturi practice ptr coacere
Pentru a pregãti alimentele la GRÃTAR, aºezaþi tava
în poziþia 1, pentru a colecta reziduurile de coacere
(sucuri, grãsimi, etc).
Programe
GRÃTAR
Introduceþi grãtarul în cuptor - poziþiile 3 sau 4 -
amplasând alimentele în centrul grãtarului.
Se recomandã alegerea nivelului energetic maxim.
Nu alarmaþi dacã rezistenþa de sus rãmâne
permanent aprinsã: funcþionarea sa e comandatã
de un termostat.
PIZZA
Utilizaþi o tavã din aluminiu, uºoarã, ºi sprijiniþi-o pe
grãtarul din dotare.
Tava de colectare prelungeºte timpul de coacere ºi
împiedicã obþineþi o pizza crocantã.
Dacã plac pizzele foarte garnisite,
recomandãm introduceþi mozzarella numai dupã
ce a trecut jumãtate din timpul de coacere
necesar.
Tabel timp coacere
Pozitia
selectoru-
lui
cuptorului
Alimente gãtite la cuptor Greu-
tate
(în
kg)
Nivele de
coacere,
de sus în
jos
Duratã de
preîncãlzire
(minute)
Pozitia
termostatu-
lui
Durata de
coacere
(minute)
Cuptor
Lasagne
Cannelloni
itei
Vitel
Pui
Curcan
Ratã
Iepure
Porc
Miel
Macrou
Plãti
Pãstv
Pizza napoletanã
Biscuiti uscati
Tartã
Prãjiturã cu ciocola
Bezele
2,5
2,5
2,2
1,7
1,5
2,5
1,8
2,0
1,5
1,8
1,3
1,5
1,0
0,6
0,5
1,1
1,0
1,0
3
3
3
2
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
3
3
4
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
15
15
15
15
200
200
200
210
200
200
200
200
200
200
200
180
200
210
180
180
165
165
55-60
40-45
50-55
80-90
70-80
80-90
90-100
80-90
70-80
80-90
30-40
30-40
30-35
15-20
25-30
30-35
50-60
50-60
Grill
Caracatitã
Frigãrui de caracatitã si creveti
File de macrou
Legume
Fripturã de vitel
Cotlete de porc
Hamburger
Cârnati
Sandwisuri toast
1
1
1
1
1
1,5
1
1,7
n.° 4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
5
3
3
-
5
5
3
5
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
6
4
10
8-10
20-25
20-25
10-15
20-25
2-3
La rotisor
(dacã este prezent)
Vitel
Pui
Miel
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
-
-
-
80-90
80-90
80-90
N.B.:
durata de coacere este aproximativã si poate varia în functie de exigentele personale. Când gãtiti retete
folosind grill-ul, tava de colectare a gsimilor trebuie introdusã pe primul nivel de jos.
RO
31
Precaii ºi sfaturi
Aparatul a fost proiectat ºi construit conform normelor
internaþionale de siguranþã. Aceste avertizãri sunt
furnizate din motive de siguranþã ºi trebuie fie citite
cu atenþie.
Norme de protecþie ºi siguranþã
generale
Acest aparat este un aparat de încastrat în
mobilier, clasa 3.
Aparatele pe gaz au nevoie, pentru o mai bunã
funcþionare, de o aerisire adecvatã. Asiguraþi-vã
cã, în timpul montajului, au fost respectate
instrucþiunile descrise în paragraful referitor la
Poziþionare.
Acest aparat de uz casnic fost conceput pentru a fi
folosit numai în interiorul locuinþelor.
Aparatul nu trebuie instalat în aer liber, nici chiar în
cazul în care spaþiul este adãpostit, deoarece
expunerea acestuia la ploi ºi furtuni este foarte
periculoasã.
Pentru a miºca aparatul, folosiþi mânerele aplicate pe
pãrþile laterale ale cuptorului.
Nu atingeþi maºina când sunteþi desculþi sau cu mâinile
sau picioarele ude sau umede.
Aparatul trebuie fie utilizat numai pentru coacerea
alimentelor ºi numai de persoane adulte, conform
instrucþiunilor din manual.
În timpul folosirii aparatului, elementele de
încãlzire ºi unele zone ale uºii cuptorului devin
foarte calde. Fiþi atenþi nu le atingeþi;
îndepãrtaþi copiii de aragaz.
Evitaþi ca ºi cablurile de alimentare ale altor aparate
electrocasnice atingã pãrþile încãlzite ale
cuptorului.
Nu obstrucþionaþi fantele de aerisire sau de ieºire a
cãldurii.
Când deschideþi uºa cuptorului, aºezaþi mâna în
mijlocul mânerului, pentru a trage: spre margini,
mânerul poate fi prea cald.
Utilizaþi întotdeauna mãnuºi speciale pentru a bãga
sau scoate recipientele din cuptor.
Nu puneþi folie de aluminiu pe fundul cuptorului pentru
a împiedica împrãºtierea reziduurilor.
Nu aºezaþi materiale inflamabile în cuptor: dacã
cuptorul se aprinde din greºealã, materialele
depozitate pot lua foc.
Asiguraþi-vã întotdeauna buºoanele sunt în poziþia
l/
¡atunci când nu utilizaþi aparatul.
Nu scoateþi ºtecãrul din prizã trãgând de cablu.
Nu executaþi nici o operaþie de curãþire sau întreþinere
înainte de a fi scos ºtecãrul din prizã.
În caz de defecþiune, nu umblaþi în nici un caz la
mecanismele din interior ºi nu încercaþi o reparaþi
singuri. Apelaþi Centrul de Asistenþã (vezi Asistenþa).
Nu aºezaþi obiecte grele pe uºa cuptorului, când este
deschisã.
Este interzisã utilizarea aparatului de persoanele
(inclusiv copiii) care au o redusã capacitate fizicã
sau senzorialã sau mentalã, precum ºi de cele fãrã
experienþã sau care nu s-au familiarizat cu produsul,
dacã nu sunt supravegheate de un responsabil sau
dacã nu au primit în prealabil instrucþiuni asupra
modului de folosire a aparaturii.
Nu lãsaþi copiii se joace cu aparatul.
Scoaterea aparatului din uz
Eliminarea ambalajelor: respectaþi normele locale, în
acest fel ambalajele vor putea fi utilizate din nou.
Directiva Europeanã 2002/96/CE cu privire la
deºeurile care provin de la aparatura electricã sau
electronicã (RAEE) prevede ca aparatele
electrocasnice nu fie colectate împreunã cu
deºeurile urbane solide, obiºnuite. Aparatele scoase
din uz trebuie fie colectate separat atât pentru a
optimiza rata de recuperare ºi de reciclare a
materialelor componente cât ºi pentru a evita
pericolele care pot duce la dãunarea sãnãtãþii omului
sau poluarea mediului înconjurãtor. Simbolul
tomberonului tãiat care apare pe toate produsele
aminteºte tocmai obligaþia de a le colecta separat.
Pentru informaþii suplimentare cu privire la scoaterea
din uz a electrocasnicelor, deþinãtorii acestora pot
apela la centrele de colectare a deºeurilor sau la
vânzãtorii de la care au achiziþionat produsele
respective.
Economisirea energiei ºi protecþia
mediului înconjurãtor
Utilizând aragazul între orele serale ºi primele ore ale
dimineþii, colaboraþi la reducerea sarcinii
întreprinderilor electrice.
Se recomandã efectuaþi întotdeauna coacerea pe
GRÃTAR cu uºa cuptorului închisã: acest lucru este
util atât pentru a obþine rezultate mai bune cât ºi
pentru a economisi energia (10% aprox).
Asiguraþi-vã garniturile sunt curate ºi eficiente,
aderã bine pe uºa cuptorului ºi nu provoacã pierderi
de cãldurã.
32
RO
Decuplarea electricã
Înainte de orice operaþie, debranºaþi aparatul de la
reþeaua de alimentare cu curent electric.
Curãþarea aparatului
Nu folosiþi niciodatã aparate cu aburi sau sub
presiune, pentru a curãþa aparatul.
Pãrþile externe, smãlþuite sau din inox, precum ºi
garniturile din cauciuc pot fi curãþate cu un burete
îmbibat în apã cãlduþã ºi sãpun neutru. Dacã
petele sunt persistente, folosiþi produse speciale.
Dupã fiecare spãlare, se recomandã îl clãtiþi
bine ºi îl ºtergeþi. Nu folosiþi prafuri abrazive sau
substanþe corosive.
Interiorul cuptorului se va spãla, de preferinþã, dupã
fiecare utilizare, când este cald. Utilizaþi apã caldã
ºi detergent; clãtiþi bine ºi ºtergeþi cu o lavetã
moale. Evitaþi substanþele abrazive.
Accesoriile pot fi spãlate ca orice alt vas, chiar ºi
în maºina de spãlat vase.
Curãþarea uºii
Curãþaþi geamul cu un burete ºi produse detergente
delicate; ºtergeþi-l cu o lavetã moale. Nu folosiþi
materiale abrazive sau raclete metalice, ascuþite,
care pot zgâria suprafaþa sau cauza crãparea
geamului.
Pentru curãþarea minuþioasã a
cuptorului, demontaþi uºa
acestuia:
1. deschideþi uºa la maxim
(vezi figura);
2. ridicaþi ºi rotiþi plãcuþele de reþinere amplasate pe
sistemul de închidere/balamale
(vezi figura);*
2. cu ajutorul unei ºurubelniþe, ridicaþi ºi rotiþi levierele
F amplasate pe cele douã balamale (vezi figura)*;
3. prindeþi bine uºa de pãrþile
laterale ºi apropiaþi-o fãrã a o
închide definitiv. Apãsaþi
blocajele F, apoi trageþi apoi
uºa spre voi, extrãgând-o din
balamale (vezi figura).*
3. prindeþi bine uºa, de pãrþile
laterale, ºi apropiaþi-o fãrã a o
închide definitiv. Trageþi apoi
uºa spre voi, extrãgând-o din
balamale (vezi figura);*
Montaþi la loc uºa, urmând acelaºi procedeu, în sens
invers.
Controlarea garniturilor
Controlaþi periodic garnitura din jurul uºii cuptorului.
Dacã este deterioratã, adresaþi-vã celui mai apropiat
Centru de Asistenþã (vezi Asistenþa). Se recomandã
nu folosiþi cuptorul pânã la înlocuirea garniturii.
Înlocuirea becului
Pentru a înlocui becul cuptorului
1. Deºurubaþi capacul
din sticlã care acoperã
becul.
2. Deºurubaþi becul ºi
înlocuiþi-l cu unul
similar: putere 25W,
cuplare E14.
3. Montaþi la loc
capacul (vezi figura).
Asistenþã
Nu apelaþi niciodatã la persoane neautorizate.
Comunicaþi:
tipul de anomalie;
modelul aparatului (Mod.);
numãrul de serie (S/N).
Aceste informaþii se gãsesc pe tãbliþa cu
caracteristici lipitã de aparat.
Întreþinere ºi curãþire
F
F
* Prezent numai pe anumite modele.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

HOTPOINT/ARISTON FH G (BK)/HA Manualul utilizatorului

Categorie
Microunde
Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru