Ghid de utilizare şi întreţinere
5
Recomandări pentru congelarea şi conservarea alimentelor proaspete
• Vă recomandăm să etichetaţi şi să specificaţi data ambalării pentru preparatele congelate. Adăugarea unei etichete vă
va permite să identificaţi mai uşor alimentele şi să le folosiţi înainte ca acestea să-şi piardă din calităţi. Nu recongelaţi
alimentele odată ce au fost dezgheţate.
• Înainte de a congela alimentele, înveliţi-le şi sigilaţi-le în: folie de aluminiu, folie transparentă, pungi impermeabile din
plastic, recipiente din polietilenă cu capace sau recipiente adecvate pentru congelarea alimentelor proaspete.
•
Alimentele trebuie să fie proaspete, coapte şi de cea mai bună calitate.
• Legumele şi fructele proaspete trebuie să fie congelate, de preferat, imediat după ce au fost culese, pentru a-şi păstra
valoarea nutritivă completă, consistenţa, culoarea şi gustul iniţial. Unele tipuri de carne, mai ales vânatul, trebuie să fie
fezandate înainte de a fi congelate.
• Lăsaţi întotdeauna alimentele fierbinţi să se răcească înainte de a le introduce în congelator.
• Consumaţi imediat alimentele decongelate sau parţial decongelate. Nu le congelaţi din nou decât dacă au fost gătite
după ce s-au dezgheţat. După ce au fost gătite, alimentele dezgheţate pot fi congelate din nou.
• Nu congelaţi sticle pline cu lichid.
Alimente congelate: sugestii privind cumpărarea
La cumpărarea produselor alimentare congelate:
• Ambalajul sau învelişul sunt intacte, altfel alimentele se pot deteriora. Dacă ambalajul este umflat sau prezintă urme de
umezeală, este posibil ca alimentul să nu fi fost păstrat în condiţii optime, iar procesul de decongelare să fi început deja.
• În timpul cumpărăturilor, lăsaţi alimentele congelate la sfârşit şi apoi transportaţi-le într-o plasă termoizolantă.
• Când ajungeţi acasă, introduceţi imediat alimentele congelate în congelator.
• Dacă alimentele s-au dezgheţat, chiar şi parţial, nu le congelaţi din nou. Consumaţi-le în decursul a 24 de ore.
• Evitaţi sau reduceţi la minimum variaţiile de temperatură. Respectaţi data de expirare indicată pe ambalaj.
• Urmaţi întotdeauna instrucţiunile de păstrare inscripţionate pe ambalaj.
Termen de valabilitate a alimentelor la diferite temperaturi
COMPARTIMENT CONGELAT
Produsul Perioadă de depozitare (-
12 °C)
Perioadă de depozitare
recomandată (-18 °C)
Perioadă de depozitare (-
24 °C)
Unt sau margarină 1 lună 6 luni 9 luni
Peşte 1 lună de la 1 la 3 luni 6 luni
Fructe (cu excepţia citricelor)
& legume
1 lună de la 8 la 12 luni 12 luni
Carne - şuncă - cârnaţi
Alimente prăjite (vită-porc-
miel)
Medalioane sau cotlete (vită-
porc-miel)
1 lună 2 luni
de la 8 la 12 luni
4 luni
12 luni
Lapte, lichide proaspete,
brânzeturi, îngheţată sau
şerbet
1 lună de la 1 la 3 luni 5 luni (nerecomandată
pentru îngheţată)
Carne de pasăre (pui-curcan) 1 lună de la 5 la -7 luni 9 luni
COMPARTIMENT NECONGELAT
Produsul Perioadă de depozitare 0-3
°C
Perioadă de depozitare (3-
6 °C)
Perioadă de depozitare 6-8
°C
Conserve, băuturi, ouă,
sosuri, murături, unt, gem
3-4 săptămâni 3-4 săptămâni 3-4 săptămâni
Fructe tropicale Nerecomandată 2-4 săptămâni 3-4 săptămâni
Brânzeturi, lapte, produse
lactate, delicatese, iaurt
2-5 zile 2-5 zile 2-5 zile
Mezeluri, deserturi, carne,
peşte şi alimente preparate
acasă
3-5 zile 1-2 zile Nerecomandată