Electrolux EOB9851XAX Recipe book

Tip
Recipe book
RO Cuptor cu abur Cartea de reţete
1. PROGRAME AUTOMATE
AVERTISMENT!
Consultaţi capitolele privind
siguranţa.
1.1 Programe automate
Programele automate oferă setări optime
pentru fiecare tip de carne sau alte
reţete.
Retete automate (meniu: Reţete) —
Această funcţie utilizează valori
predefinite pentru un preparat.
Pregătiţi mâncarea respectând reţeta
din această carte.
1.2 Categorii
La meniul Gatire asistata felurile de
mâncare sunt împărţite în mai multe
categorii:
Peşte/Fructe de mare
Gaina
Carne
Meniuri la cuptor
Pizza/Quiche
Prăjitură/Fursecuri
Paine/Chifle
Legume
Royale
Feluri de mancare
Gătitul după meniu
2. PEŞTE/FRUCTE DE MARE
2.1 Peste proaspat
Ingrediente:
800 g cod uscat
2 linguri ulei de măsline
2 cepe mari
6 căţei de usturoi curăţaţi
2 praji
6 ardei roşii
1/2 conservă roşii tocate (200 g)
200 ml vin alb
200 ml supă de legume
piper, sare, cimbru, oregano
Mod de preparare:
Înmuiaţi codul uscat peste noapte.
Scurgeţi codul uscat în ziua următoare şi
puneţi într-o cratiţă cu apă proaspătă,
puneţi pe un ochi şi lăsaţi să fiarbă. Apoi
luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.
Puneţi ulei de măsline într-o tigaie şi
încălziţi. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o
mărunt, zdrobiţi căţeii de usturoi curăţaţi,
feliaţi şi spălaţi prazul. Amestecaţi în
uleiul încins şi rumeniţi rapid. Curăţaţi
ardeii de sâmburi şi tăiaţi fâşii. Apoi
puneţi în tigaie cu roşiile tocate.
Adăugaţi vin alb şi supă de legume şi
lăsaţi să fiarbă la foc scăzut un timp.
Condimentaţi cu piper, sare, cimbru şi
oregano şi lăsaţi să fiarbă la foc scăzut
în cratiţă încă 15 minute.
Scoateţi codul uscat răcit din cratiţă şi
uscaţi cu un prosop de bucătărie din
hârtie. Îndepărtaţi pielea, oasele şi
înotătoarele. Desfaceţi peştele în straturi
şi puneţi într-un vas rezistent la foc,
amestecat cu legumele.
Durata în aparat: 30 minute
Nivel raft: 1
2.2 File de peşte
Ingrediente:
600 - 700 g file de şalău, somon sau
păstrăv de mare
150 g brânză rasă
250 ml smântână
50 g pesmet
1 linguriţă tarhon
pătrunjel, tocat
sare, piper
lămâie
unt
Mod de preparare:
2
Presăraţi suc de lămâie peste fileurile de
peşte şi lăsaţi la marinat un timp, apoi
absorbiţi surplusul de suc cu un şervet
de bucătărie din hârtie. Condimentaţi
fileurile de peşte pe ambele părţi cu sare
şi piper. Apoi puneţi fileurile de peşte
într-un vas rezistent la foc uns cu unt.
Amestecaţi brânza rasă, smântâna,
pesmetul, tarhonul şi pătrunjelul mărunţit.
Amestecul se întinde imediat pe fileurile
de peşte, apoi se adaugă unt pe
deasupra.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 2
2.3 Peste in crusta de sare
Ingrediente:
un peşte întreg, aprox. 1,5 - 2 kg
2 lămâi netratate cu ceară
1 căpăţână de fenicul
4 crenguţe de cimbru proaspăt
3 kg sare gemă
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele şi ungeţi cu sucul de la
două lămâi netratate cu ceară.
Tăiaţi feniculul în felii subţiri şi umpleţi
peştele împreună cu crenguţele de
cimbru proaspăt.
Puneţi jumătate din sarea gemă într-o
tavă de coacere şi puneţi peştele
deasupra. Puneţi cealaltă jumătate de
sare gemă peste peşte şi apăsaţi ferm.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
2.4 File de somon
Ingrediente:
400 g cartofi
2 legături de ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
4 fileuri de somon
sucul de la o lămâie
sare şi piper
75 ml supă de legume
50 ml vin alb
1 crenguţă de rozmarin proaspăt
150 ml vin
1/2 legătură de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi coaja, tăiaţi în
patru şi fierbeţi în apă cu sare timp de 25
de minute, apoi scurgeţi şi tăiaţi felii.
Spălaţi ceapa verde şi tăiaţi fin. Curăţaţi
căţeii de usturoi şi tăiaţi în bucăţi.
Amestecaţi ceapa şi usturoiul cu roşiile
tăiate cubuleţe.
Presăraţi fileurile de somon cu sucul de
la o lămâie şi lăsaţi la marinat. Apoi
uscaţi şi condimentaţi cu sare şi piper.
Amestecaţi legumele şi cartofii şi puneţi-
le într-un vas rezistent la căldură uns şi
puneţi somonul deasupra.
Turnaţi supă de legume şi vin alb, apoi
puneţi rozmarin şi cimbru deasupra.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 2
2.5 Peşte umplut (Păstrăv)
Ingrediente:
1 lămâie
peşte
Mod de preparare:
Spălaţi, uscaţi şi stropiţi cu suc de lămâie
în interior şi pe afară. Lăsaţi la marinat
un timp şi apoi condimentaţi cu sare şi
piper. Puneţi peştele într-un vas de inox
în care introduceţi un platou găurit
detaşabil.
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 3
2.6 Calamar umplut
Ingrediente:
1 kg calamar de mărime medie,
curăţat
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline
90 g de orez cu bobul lung gătit
4 linguri seminţe de pin
4 linguri afine (stafide)
2 linguri de pătrunjel tocat
sare, piper
sucul de la o lămâie
4 linguri ulei de măsline
150 ml vin
500 ml suc de roşii
ROMÂNA 3
Mod de preparare:
Frecaţi puternic calamarul cu sare şi apoi
spălaţi cu apă de la robinet.
Curăţaţi ceapa, tocaţi mărunt şi căliţi cu
două linguri de ulei de măsline până
devine transparent. Adăugaţi orezul cu
bob lung, seminţele de pin, afinele şi
pătrunjelul tocat la ceapă şi condimentaţi
cu sare, piper şi cu sucul de la o lămâie.
Umpleţi calamarul uşor cu amestecul,
coaseţi deschiderea.
Puneţi patru linguri de ulei de măsline
într-o formă de coacere şi rumeniţi
calamarul pe ochi. Adăugaţi vin şi suc de
roşii.
Acoperiţi forma de coacere cu un capac
şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
3. GAINA
3.1 Pulpe de pui
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de boia
1 linguriţă de curry
1/2 linguriţă de piper
250 g ciuperci tăiate la conservă
20 g de amidon de porumb
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele de pui şi puneţi într-o
oală pentru friptură. Amestecaţi restul
ingredientelor împreună şi turnaţi peste
pulpele de pui.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
3.2 Piept de pui umplut
Servit cu spanac în sos de şofran
Ingrediente:
6 porţii
400 g frunze de spanac, opărite
O priză de sare
100 g brânză grasă cu ardei gras
Piper negru proaspăt măcinat
6 bucăţi de piept de pui
2 linguri cu suc de lămâie
1 lingură de muştar
100 ml vin alb
150 ml supă de pui fără grăsime
1 legătură de şofran
150 ml smântână dublă
1/2 linguriţă cu suc de lămâie
Mod de preparare:
Puneţi deoparte 20 – 24 frunze mari de
spanac. Stoarceţi cu delicateţe frunzele
rămase şi tocaţi-le cu cuţitul bucătarului.
Amestecaţi-le apoi cu brânza grasă şi
adăugaţi sare şi piper pentru
condimentare. Tăiaţi un buzunar pe
lungimea bucăţilor de piept de pui.
Împănaţi cu acest amestec de spanac şi
închideţi bucăţile de piept de pui cu
beţişoare de cocktail.
Picuraţi suc de lămâie şi frecaţi cu
muştar. Condimentaţi uşor cu sare şi
piper. La final, înveliţi bucăţile de piept
de pui cu frunzele de spanac puse
deoparte mai devreme. Puneţi bucăţile
de piept de pui în vasul perforat şi gătiţi
la abur cu ajutorul funcţiei de gătire la
abur. Într-o cratiţă, scădeţi vinul alb şi
supa de pui la aproximativ 100 ml.
Adăugaţi după aceea şofranul şi
smântâna dublă. Condimentaţi sosul cu
suc de lămâie, adăugaţi sare şi piper
dacă este necesar. Scoateţi beţişoarele
de cocktail din pieptul de pui. Feliaţi
pieptul. Turnaţi puţin sos pe farfurie şi
aranjaţi bucăţile de piept de pui pe
aceasta.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
3.3 Cocos in sos de vin
Ingrediente:
1 pui
sare
piper
1 lingură de făină
4
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguţă de cimbru
150 g şuncă tăiată cubuleţe
250 g ciuperci brune, curăţate şi tăiate
în sferturi
12 şalote, curăţate
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi condimentaţi cu sare şi
piper şi presăraţi cu făină.
Încălziţi untul topit într-o formă de
coacere pe ochi, rumeniţi puiul pe toate
părţile. Turnaţi vinul alb, supa de pui şi
sosul de soia şi lăsaţi să fiarbă.
Adăugaţi pătrunjel, cimbru, şuncă tăiată
cubuleţe, ciuperci, şalote şi usturoi.
Lăsaţi din nou să fiarbă, acoperiţi cu un
capac şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
3.4 Rata cu portocale
Ingrediente:
1 raţă (1,6 – 2,0 kg)
sare
piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi
şi tăiate cuburi
1/2 linguriţă de sare
2 portocale pentru suc
150 ml sherry
Mod de preparare:
Curăţaţi raţa, condimentaţi cu sare şi
piper şi frecaţi cu coajă de portocală.
Umpleţi raţa cu cuburi de portocală
condimentate cu sare şi coaseţi.
Puneţi raţa în forma de coacere, cu
pieptul în jos.
Stoarceţi portocalele, amestecaţi sucul
cu sherry şi turnaţi peste raţă.
Introduceţi raţa în aparat. Întoarceţi după
30 de minute. Este emis un semnal
sonor.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
4. CARNE
4.1 Tocană de vită
Ingrediente:
600 g carne de vită
sare şi piper
făină
10 g unt
1 ceapă
330 ml bere neagră
2 linguriţe de zahăr brun
2 linguriţe de pastă de tomate
500 ml supă de vită
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea de vită în cubuleţe,
condimentaţi cu sare şi piper şi presăraţi
cu puţină făină.
Încălziţi untul într-o tigaie şi rumeniţi
bucăţile de carne. Apoi puneţi într-o
caserolă.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi fin, căliţi uşor cu
puţin unt, apoi puneţi în vas peste carne.
Amestecaţi berea neagră, zahărul brun,
pasta de tomate şi supa de vită, puneţi în
tigaie şi lăsaţi să fiarbă. Apoi turnaţi
peste carne (carnea trebuie să fie
acoperită).
Acoperiţi şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 120 minute
Nivel raft: 3
4.2 Vita marinata
Pentru a prepara marinata:
1 l apă
500 ml oţet de vin
2 linguriţe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
ROMÂNA 5
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg de carne de vită
Turnaţi marinata peste carnea de vită
până când este acoperită şi lăsaţi la
marinat 5 zile.
Ingrediente pentru friptură:
sare
piper
legumele pentru supă din marinată
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de vită din
marinată şi lăsaţi să se scurgă.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile într-o cratiţă pentru
friptură şi adăugaţi legumele pentru supă
din marinată.
Turnaţi puţină marinată în cratiţa pentru
friptură. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de 10 - 15 mm.
Acoperiţi cratiţa pentru coacere cu un
capac şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 150 minute
Nivel raft: 1
4.3 Bucata de carne
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită şi
porc)
2 ouă
sare, piper şi boia
100 g felii subţiri de şuncă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi
apa. Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi
căliţi în ulei şi adăugaţi pătrunjelul tocat.
Amestecaţi carnea tocată, ouăle, chiflele
stoarse de apă şi ceapa. Condimentaţi
cu sare, piper şi boia, puneţi într-o formă
de coacere dreptunghiulară şi acoperiţi
cu felii subţiri de şuncă. Adăugaţi puţină
apă şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 1
4.4 Picior de porc
Ingrediente:
1 rasol de porc de la spate de 0,8 -
1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriţă de sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul piciorului de porc.
Amestecaţi uleiul, sarea, boia şi
busuiocul şi presăraţi peste ciolanul de
porc. Puneţi ciolanul de porc într-o formă
de coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi supă de legume şi
apă. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10 - 15
mm. Întoarceţi friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat: 160 minute
Nivel raft: 1
4.5 Spata de porc
Ingrediente:
1,5 kg spată de porc, cu piele, de la
un porc tânăr
sare
piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
1 praz, feliat
1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
250 ml smântână
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă
de romb. Condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile cu ulei de
măsline într-o cratiţă pentru coacere pe
un ochi, apoi daţi la o parte. Căliţi ţelina
şi prazul cu puţin ulei într-o formă de
coacere, apoi adăugaţi roşiile, smântâna,
căţeii de usturoi, rozmarinul şi cimbrul,
6
amestecaţi şi puneţi spata de porc
deasupra. Introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 130 minute
Nivel raft: 1
4.6 Prajitura Suedeza Crocanta
Ingrediente:
200 g prune uscate
150 ml vin alb
1,5 kg de pulpă de porc sau spată de
viţel (fără oase)
1 ceapă medie
măr
sare, piper şi boia
Mod de preparare:
Frăgeziţi prunele în vin alb timp de două
ore. Clătiţi puţin carnea în apă, după
care uscaţi. Tăiaţi mici şanţuri pe sub
carne şi băgaţi o prună în fiecare
tăietură, împingându-le cât mai adânc în
carne. Condimentaţi carnea şi puneţi-o în
forma de coacere cu partea fără prune
îndreptată în sus. Decojiţi ceapa şi
mărul, tăiaţi-le în câte opt bucăţi şi
puneţi-le în jurul fripturii. Adăugaţi apă în
vinul rămas de la prune până ajungeţi la
un sfert de litru şi turnaţi amestecul peste
friptură. Acest preparat poate fi servit cu
crochete, cartofi gratinaţi, broccoli sau
alte preparate similare.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
4.7 Picior de vitel
Ingrediente:
1 ciolan de viţel de la spate de 1,5 - 2
kg
4 felii de costiţă fiartă
2 linguri ulei
1 linguriţă de sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul
piciorului de viţel. Tăiaţi patru felii de
costiţă fiartă în jumătate şi introduceţi în
crestături. Amestecaţi uleiul, sarea, boia
şi busuiocul şi presăraţi peste ciolanul de
viţel. Puneţi ciolanul de viţel într-o formă
de coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi supă de legume şi
apă la piciorul de viţel. Partea inferioară
trebuie să fie acoperită cu un strat de
lichid de 10 - 15 mm. Întoarceţi friptura
după aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat: 150 minute
Nivel raft: 2
4.8 Ossobuco
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa
3 - 4 cm grosime (tăiaţi transversal pe
os)
4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
1 kg de roşii coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate
cubuleţe
1 legătură de pătrunjel, spălată şi
tocată mai mare
4 linguri de unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb
250 ml supă ce carne
3 cepe medii, decojite şi tocate
mărunt
3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi
subţire
Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de
oregano
2 foi de dafin
2 căţei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o formă de
coacere şi introduceţi legumele. Scoateţi
legumele din tavă.
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi
apoi daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul
de făină. Încălziţi uleiul de măsline şi
rumeniţi feliile la foc mediu până când
devin aurii. Scoateţi carnea şi îndepărtaţi
surplusul de ulei de măsline din oala de
friptură.
ROMÂNA 7
Dizolvaţi sucurile cărnii din forma de
coacere cu 250 ml de vin, puneţi într-o
cratiţă şi lăsaţi să fiarbă un timp.
Adăugaţi 250 ml de supă de carne şi
adăugaţi pătrunjel, cimbru, oregano şi
roşii tăiate cubuleţe. Condimentaţi cu
sare şi piper. Apoi lăsaţi din nou să
fiarbă.
Puneţi legumele în oala de coacere,
puneţi carnea deasupra şi turnaţi sosul
peste. Acoperiţi forma de coacere cu un
capac şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 120 minute
Nivel raft: 1
4.9 Piept de vitel umplut
Ingrediente:
1 chiflă
1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
pătrunjel, tocat
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
50 g şuncă
250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi
apa. Apoi amestecaţi cu ou, carne
tocată, sare, piper, ceapă tocată şi
pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu
buzunarul crestat) şi umpleţi buzunarul
cu umplutura din carne. Apoi coaseţi
deschiderea.
Puneţi pieptul de viţel într-o formă de
coacere, adăugaţi legumele pentru supă,
şuncă şi apă. Întoarceţi friptura după
aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat: 100 minute
Nivel raft: 2
4.10 Pulpa de miel
Ingrediente:
2,7 kg pulpă de miel
30 ml ulei de măsline
sare
piper
3 căţei de usturoi
1 legătură de rozmarin proaspăt (sau
1 linguriţă de rozmarin uscat)
apă
Mod de preparare:
Spălaţi pulpa de miel şi apoi uscaţi,
ungeţi cu ulei de măsline şi crestaţi
carnea. Condimentaţi cu sare şi piper.
Curăţaţi căţeii de usturoi şi feliaţi,
introduceţi împreună cu crenguţele de
rozmarin în crestăturile din carne.
Puneţi pulpa de miel în cratiţă şi adăugaţi
apă. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10 - 15
mm. Întoarceţi friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat: 160 minute
Nivel raft: 2
4.11 Iepure
Ingrediente:
2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare şi piper
30 g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
Mod de preparare:
Frecaţi spinările de iepure cu boabele de
ienupăr zdrobite, sare şi piper şi ungeţi
cu unt topit.
Puneţi spinările de iepuri într-o formă de
coacere, turnaţi smântână deasupra şi
adăugaţi legume pentru supă.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 1
4.12 Iepure în sos de muştar
Ingrediente:
2 iepuri, a câte 800 g
sare şi piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăţi mari
50 g şuncă tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
375 ml supă de pui
125 ml vin alb
8
1 linguriţă de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muştar Dijon
Mod de preparare:
Tăiaţi iepurii în 8 bucăţi de mărime
similară, condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile într-o cratiţă
pentru coacere la un ochi.
Scoateţi bucăţile de iepure şi rumeniţi
cepele şi şunca. Presăraţi făina
deasupra şi amestecaţi. Adăugaţi supă
de pui, vin alb şi cimbru şi lăsaţi să
fiarbă.
Adăugaţi smântână şi muştar Dijon,
puneţi carnea înapoi, acoperiţi cu un
capac şi apoi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
4.13 Porc mistret
Pentru a prepara marinata:
1,5 l vin roşu
150 g ţelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
5 foi de dafin
5 căţei
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg carne de mistreţ (spată)
Turnaţi marinata peste carne până
când este acoperită şi lăsaţi la
marinat 3 zile.
Ingrediente pentru friptură:
sare
piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureţi galbeni
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de mistreţ din
marinată şi lăsaţi să se scurgă.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile într-o oală pentru friptură
pe un ochi. Adăugaţi bureţii galbeni şi o
parte din legumele pentru supă din
marinată.
Turnaţi marinata în cratiţa pentru friptură.
Partea inferioară trebuie să fie acoperită
cu un strat de 10 - 15 mm. Acoperiţi
cratiţa pentru coacere cu un capac şi
introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 140 minute
Nivel raft: 1
5. MENIURI LA CUPTOR
5.1 Lasagne
Ingrediente pentru sosul cu carne:
100 g şuncă de pe burtă împănată cu
grăsime
1 ceapă
1 morcov
100 g ţelină
2 linguri ulei de măsline
400 g carne tocată (amestec de vită şi
porc)
100 ml supă ce carne
1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa
400 g)
oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
3 linguri de unt
250 g foi verzi de lasagne
50 g Parmezan, ras
50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă
şoriciul şi eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-o
cubuleţe. Curăţaţi ceapa, morcovul şi
ţelina, tăiaţi cubuleţe toate legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi
şunca de porc şi legumele tăiate
cubuleţe, în timp ce amestecaţi constant.
Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-
o până se sfărâmă şi stingeţi-o cu supa
de carne. Amestecul de carne se
condimentează cu pastă de roşii,
verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte
acoperit încă circa 30 minute.
ROMÂNA 9
Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând
constant. Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară
pentru sufleu cu 1 lingură de unt. Aşezaţi
pe rând în formă câte un strat de tăieţei,
amestec de carne, sos Béchamel şi
brânza rasă. Deasupra, la sfârşit, un strat
Béchamel presărat cu brânză va forma
ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l
peste sufleu.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 2
5.2 Paste Cannelloni
Ingrediente pentru umplutură:
50 g ceapă, tăiată
30 g unt
350 g frunze de spanac, tăiate
100 g crème fraîche
200 g somon proaspăt, cuburi
200 g biban de Nil, cuburi
150 g creveţi
150 g carne de scoică
sare, piper
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
1 pachet de cannelloni
50 g Parmezan, ras
150 g brânză rasă
40 g unt
Mod de preparare:
Ceapa mărunţită şi untul trebuie puse
într-o cratiţă şi lăsate să fiarbă înăbuşit
până se rumeneşte. Adăugaţi frunze
tocate de spanac şi gătiţi rapid la foc mic.
Adăugaţi crème fraîche, amestecaţi şi
după aceea lăsaţi să se răcească.
Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând
constant. Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute.
Somonul, bibanul, creveţii şi carnea de
scoică, sarea şi piperul trebuie adăugate
la spanacul răcit şi se amestecă.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară
pentru sufleu cu 1 lingură de unt.
Umpleţi cannelloni cu amestecul de
spanac şi aşezaţi-le în tavă. Între fiecare
rând de Cannelloni trebuie pus sosul
Béchamel. Deasupra, la sfârşit, un strat
Béchamel presărat cu brânză va forma
ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l
peste sufleu.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 2
5.3 Paste la cuptor
Ingrediente:
1 litru de apă
sare
250 g tagliatelle
250 g şuncă fiartă
20 g unt
1 legătură de pătrunjel
1 ceapă
100 g unt
1 ou
250 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
50 g Parmezan ras
Mod de preparare:
Fierbeţi apa cu puţină sare. Puneţi
tagliatellele în apa sărată clocotită şi
fierbeţi circa 12 minute. Apoi scurgeţi.
Tăiaţi şunca cubuleţe.
Încălziţi untul într-o tigaie.
Tocaţi pătrunjelul, curăţaţi ceapa şi
tocaţi-o. Căliţi ambele în tigaie.
Ungeţi un vas pentru coacere cu puţin
unt. Amestecaţi tagliatellele, şunca şi
pătrunjelul şi ceapa călite şi puneţi în
vas.
Amestecaţi oul şi laptele şi condimentaţi
cu sare, piper şi nucşoară şi apoi turnaţi
10
peste amestecul de paste. Apoi presăraţi
parmezanul în vas.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 2
5.4 Musaca (pentru 10
persoane)
Ingrediente:
1 ceapă tocată
ulei de măsline
1,5 kg carne tocată
1 conservă de roşii mărunţite (400 g)
50 g brânză rasă
4 linguri de pesmet
sare şi piper
scorţişoară
1 kg cartofi
1,5 kg vinete
unt pentru prăjit
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
150 g brânză rasă
4 linguri de pesmet
50 g unt
Mod de preparare:
Căliţi ceapa tocată în puţin ulei de
măsline, apoi adăugaţi carnea tocată şi
gătiţi amestecând.
Adăugaţi roşiile tocate, brânza
Emmentaler rasă şi pesmetul, amestecaţi
bine şi lăsaţi să fiarbă. Apoi condimentaţi
cu sare, piper şi scorţişoară şi luaţi de pe
plită.
Curăţaţi cartofii şi tăiaţi în felii de 1 cm
grosime, spălaţi vinetele şi tăiaţi în felii
de 1 cm grosime.
Uscaţi toate feliile cu prosoape de
bucătărie din hârtie. Apoi rumeniţi într-o
tigaie cu mult unt.
Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând
constant. Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute.
Puneţi feliile de cartofi pe fundul unui vas
pentru coacere uns, presăraţi puţină
brânză rasă. Puneţi un strat de vinete
deasupra acesteia. Deasupra adăugaţi o
parte din amestecul de carne tocată.
Deasupra adăugaţi o parte din sosul
Béchamel.
Apoi puneţi alt strat de cartofi, urmat de
vinete şi apoi de amestecul de carne
tocată. Ultimul strat trebuie să fie sosul
Béchamel. Deasupra presăraţi restul de
brânză şi pesmetul. Topiţi untul şi turnaţi
peste musaca.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 2
5.5 Cartofi gratinati
Ingrediente:
1.000 g cartofi
1 linguriţă fiecare de sare, piper şi
nucşoară
2 căţei de usturoi
200 g brânză rasă
200 ml lapte
200 ml smântână
4 linguri de unt
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii, tăiaţi în felii subţiri,
uscaţi şi amestecaţi cu mirodenii.
O tavă pentru cuptor se freacă cu un
căţel de usturoi şi după aceea se unge
cu puţin unt.
Aşezaţi în tavă jumătate din feliile de
cartofi amestecate cu mirodenii şi
împrăştiaţi o parte din brânza rasă peste
aceştia. Restul de felii de cartofi trebuie
puse deasupra şi restul de brânză rasă
adăugată peste ultimul strat de cartofi.
Zdrobiţi al doilea căţel de usturoi şi
amestecaţi-l împreună cu laptele şi
smântâna. Amestecul se toarnă peste
cartofi, iar restul de unt se pune în felii
subţiri deasupra.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 2
ROMÂNA 11
5.6 Galuste
Ingrediente:
Aproximativ 1000 g de carne de
curcan fâşii
1 conservă mică ciuperci (cu capete
mici)
500 g de ceapă tăiată
1 kg de aluat de găluşte
400 g brânză rasă
250 ml smântână
Mod de preparare:
Condimentaţi fâşiile de carne de curcan
cu sare, piper, paprika etc. Faceţi sauté
cu ciupercile tăiate. Scurgeţi bine
ciupercile. Amestecaţi carnea, cepele şi
ciupercile şi puneţi-le într-un vas pentru
cuptor. Amestecaţi aluatul pentru găluşte
şi brânza şi puneţi-le peste amestecul cu
carne de curcan. După aceea turnaţi
smântâna.
Durata în aparat: 75 minute
Nivel raft: 1
5.7 Varza la cuptor
Ingrediente:
1 varză (800 g)
măghiran
1 ceapă
ulei pentru rumenire
400 g carne tocată
250 g de orez cu bobul lung
sare, piper şi boia
1 litru de supă de carne
200 ml crème fraîche
100 g brânză rasă
Mod de preparare:
Tăiaţi varza în sferturi şi îndepărtaţi
cotorul. Opăriţi în apă sărată
condimentată cu măghiran.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi fin, căliţi uşor cu
puţin ulei. Apoi adăugaţi carnea tocată şi
orezul cu bob lung, rumeniţi şi
condimentaţi cu sare, piper şi boia.
Adăugaţi supa de carne şi lăsaţi să fiarbă
20 de minute cu capacul pe vas.
Puneţi straturile de varză şi amestecul de
orez / carne tocată într-un vas.
Puneţi crème fraîche deasupra vasului şi
presăraţi brânză deasupra.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 2
5.8 Cicoare gratinată
Ingrediente:
8 bucăţi medii de cicoare
8 felii de costiţă fiartă
30 g unt
1,5 linguri de făină
150 ml supă de legume (de la
cicoare)
5 linguri de lapte
100 g brânză rasă
Mod de preparare:
Tăiaţi în două cicoarea şi îndepărtaţi
miezul amar. Apoi spălaţi cu atenţie şi
gătiţi timp de 15 minute în apă fiartă.
Scoateţi jumătăţile de cicoare din apă,
clătiţi cu apă rece şi reuniţi jumătăţile.
Apoi înfăşuraţi fiecare cu o felie de şuncă
şi puneţi într-un vas pentru coacere uns.
Topiţi untul şi adăugaţi făină. Faceţi un
soté rapid şi apoi turnaţi supa de legume
şi laptele şi lăsaţi să fiarbă.
Amestecaţi 50 g de brânză în sos şi
turnaţi peste cicoare. Apoi presăraţi
restul de brânză în vas.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 2
5.9 Plachie de peste
Ingrediente:
8 - 10 cartofi
2 cepe
125 g fileuri de anşoa
300 ml smântână
2 linguri de pesmet
piper
cimbru proaspăt tocat
2 linguri de unt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi şi tăiaţi în felii
subţiri. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi felii.
Ungeţi un vas rezistent la căldură cu unt.
Puneţi o treime din cartofi şi ceapă în
vas. Deasupra puneţi jumătate din
fileurile de anşoa şi acoperiţi cu altă
treime de ceapă şi cartofi. Distribuiţi
12
restul fileurilor de anşoa deasupra.
Deasupra puneţi restul de ceapă şi
cartofi, stratul de deasupra fiind cartofii.
Presăraţi deasupra piperul şi cimbrul
tocat.
Turnaţi saramura de la anşoa în vas şi
adăugaţi smântână. Presăraţi deasupra
pesmetul şi puneţi bucăţi mici de unt
deasupra.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 3
6. PIZZA/QUICHE
6.1 Pizza
Ingrediente pentru aluat:
14 g drojdie proaspătă
200 ml apă
300 g făină
3 g sare
1 lingură de ulei
Ingrediente pentru glazură:
1/2 conservă mică de tomate
mărunţite (200 g)
200 g brânză rasă
100 g salam
100 g şuncă fiartă
150 g ciuperci (la conservă)
150 g brânză Feta
oregano
Altele:
Tava de gatit, unsă
Mod de preparare:
Zdrobiţi drojdia într-un vas şi dizolvaţi-o
în apă. Amestecaţi sarea cu făina şi
adăugaţi-le în vasul cu drojdie împreună
cu uleiul.
Ingredientele trebuie amestecate până
când se formează un aluat fin care curge
din recipient. Aluatul trebuie lăsat să
crească într-un loc cald până când creşte
dublu.
Întindeţi aluatul şi puneţi-l pe tava de
gătit unsă, înţepaţi fundul acestuia cu o
furculiţă.
Ingredientele pentru conţinut trebuie
puse pe aluat în ordinea indicată.
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 1
6.2 Tarta cu ceapa
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
20 g drojdie proaspătă
125 ml lapte
1 ou
50 g unt
3 g sare
Ingrediente pentru glazură:
750 g ceapă
250 g şuncă
3 ouă
250 g crème fraîche
125 ml lapte
1 linguriţă sare
1/2 linguriţă piper măcinat
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru.
Drojdia trebuie mărunţită, pusă în gaura
făcută în făină, apoi se amestecă cu
laptele şi cu o parte din făină de la
margine. Se presară cu făină şi se lasă
la cald până când făina presărată pe
aluat prezintă crăpături.
Oul şi untul trebuie adăugate la marginea
făinii. Se frământă totul într-un aluat
dospit maleabil.
Se lasă aluatul să crească într-un spaţiu
cald până când îşi dublează volumul.
Între timp, curăţaţi şi tăiaţi ceapa în
sferturi şi apoi tăiaţi-o în felii subţiri.
Tăiaţi şunca şi căliţi-o uşor împreună cu
ceapa, fără a rumeni. Lăsaţi la răcit.
Întindeţi aluatul şi aşezaţi-l pe o tavă de
gătit unsă, înţepaţi fundul acestuia cu o
furculiţă şi împingeţi marginile în sus.
Trebuie lăsat încă o dată să mai crească.
Ouăle, crème fraîche, laptele, sarea şi
piperul trebuie amestecate. Întindeţi
cepele răcite şi şunca pe aluatul de
ROMÂNA 13
bază. Puneţi deasupra amestecul şi
întindeţi-l bine.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
6.3 Quiche Lorraine
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
2 ouă
100 g unt
1/2 linguriţă de sare
puţin piper
1 priză de nucşoară
Ingrediente pentru glazură:
150 g brânză rasă
200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
2 ouă
250 g smântână
sare, piper şi nucşoară
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se
aşază într-un vas şi se amestecă până
se omogenizează. Aluatul trebuie lăsat
câteva ore la rece.
Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Presăraţi şunca pe aluat.
Pentru sos trebuie amestecate ouăle cu
smântâna şi cu condimentele. Apoi
adăugaţi brânza.
Turnaţi umplutura peste şuncă.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
6.4 Sufleu cu branza
Ingrediente:
1,5 foi de aluat sau de foietaj
franţuzesc (întinse sub formă de
pătrat)
500 g brânză rasă
200 ml smântână
100 ml lapte
4 ouă
sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Puneţi aluatul pe o tavă de gătit bine
unsă. Înţepaţi aluatul peste tot cu o
furculiţă.
Presăraţi brânza în mod uniform pe
aluat. Amestecaţi smântâna, laptele,
ouăle şi condimentaţi cu sare, piper şi
nucşoară. Amestecaţi bine din nou şi
turnaţi peste brânză.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 1
6.5 Găluşte (30 porţii mici)
Ingrediente pentru aluat:
250 g făină spelta
250 g unt
250 g brânză de vaci degresată
sare
Ingrediente pentru umplutură:
1 căpăţână mică de varză albă (400
g)
50 g şuncă
2 lingură de unt topit
sare, piper şi nucşoară
3 linguri de smântână fermentată
2 ouă
Altele:
Tavă de gătit cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Amestecaţi făina spelta, untul, brânza de
vaci degresată şi puţină sare într-un
aluat şi lăsaţi la rece.
Tăiaţi varza albă în fâşii subţiri. Tăiaţi
cubuleţe şunca şi prăjiţi-o în unt topit.
Adăugaţi varza şi rumeniţi până se
înmoaie. Condimentaţi cu sare, piper şi
nucşoară şi încorporaţi smântâna.
Continuaţi să fierbeţi înăbuşit până când
se evaporă tot lichidul.
Fierbeţi ouăle tari, lăsaţi să se răcească
şi apoi feliaţi, amestecaţi cu varza şi
lăsaţi să se răcească.
Întindeţi aluatul şi tăiaţi cercuri cu
diametru de 8 cm.
Puneţi puţină umplutură în mijlocul
fiecăruia, apoi împăturiţi. Etanşaţi
marginile apăsând cu o furculiţă.
14
Puneţi piroştele pe o tavă de gătit
tapetată cu hârtie ceruită şi ungeţi cu
gălbenuş de ou.
Durata în aparat: 20 minute
Nivel raft: 3
6.6 Pateu cu branza
Ingrediente:
400 g brânză Feta
2 ouă
3 linguri de pătrunjel tocat
piper negru
80 ml ulei de măsline
375 g foitaj filo
Mod de preparare:
Amestecaţi brânza feta, ouăle,
pătrunjelul şi piperul. Acoperiţi foitajul filo
cu o cârpă umedă, astfel încât să nu se
usuce. Întindeţi 4 foi una peste alta,
ungând-o pe fiecare uşor cu ulei.
Tăiaţi în 4 fâşii, fiecare a câte 7 cm
lungime.
Adăugaţi câte 2 linguri de amestec de
brânză Feta pe un colţ al fâşiei şi
împăturiţi pe diagonală pentru a forma un
triunghi.
Puneţi invers pe o tavă de gătit şi ungeţi
cu ulei.
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 3
6.7 Sufleu cu branza de capra
Ingrediente pentru aluat:
125 g făină
60 ml ulei de măsline
1 priză de sare
3 - 4 linguri de apă rece
Ingrediente pentru glazură:
1 lingură ulei de măsline
2 cepe
sare şi piper
1 linguriţă de cimbru tocat
125 g ricotta
100 g brânză de capră
2 linguri măsline
1 ou
60 ml smântână
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Puneţi făina, uleiul de măsline şi sarea
într-un recipient şi combinaţi până când
amestecul seamănă cu pesmetul.
Adăugaţi apă şi frământaţi aluatul.
Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece.
Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Puneţi 1 lingură de ulei de măsline într-o
tigaie. Curăţaţi ceapa, tăiaţi felii subţiri şi
căliţi în ulei circa 30 de minute cu
capacul pe tigaie. Condimentaţi cu sare
şi piper şi amestecaţi 1/2 linguriţă de
pătrunjel tocat.
Lăsaţi ceapa să se răcească uşor, apoi
întindeţi pe aluat.
Apoi întindeţi ricotta şi brânza de capră
deasupra şi adăugaţi măslinele.
Presăraţi 1/2 linguriţă de cimbru tocat
deasupra.
Pentru umplutură, amestecaţi ouăle cu
smântâna. Turnaţi umplutura peste tartă.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
7. PRĂJITURĂ/FURSECURI
7.1 Prajitura Almond cu chimen
Ingrediente pentru amestec:
5 ouă
200 g zahăr
100 g marţipan
200 ml ulei de măsline
450 g făină
1 lingură scorţişoară
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
50 g fistic mărunţit
125 g migdale măcinate
300 ml lapte
Ingrediente pentru glazură:
200 g gem de caise
5 linguri de zahăr pudră
1 linguriţă scorţişoară
ROMÂNA 15
2 linguri de apă fierbinte
fulgi de migdale
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm
Mod de preparare:
Amestecaţi ouăle, zahărul şi marţipanul
timp de 5 minute, apoi adăugaţi încet
uleiul de măsline la amestecul de ouă.
Strecuraţi făina, scorţişoara şi praful de
copt împreună, apoi amestecaţi fisticul
mărunţit şi migdalele măcinate în făină.
Apoi încorporaţi amestecul de ouă
împreună cu laptele.
Turnaţi în forma demontabilă a cărei
bază a fost tapetată cu pesmet.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 2
După coacere:
Încălziţi gemul de caise şi apoi întindeţi
pe prăjitură utilizând o pensulă. Apoi
lăsaţi să se răcească. Amestecaţi
zahărul pudră, scorţişoara şi apa caldă şi
întindeţi pe prăjitură. Apoi presăraţi fulgii
de migdale imediat pe suprafaţa
glazurată a prăjiturii.
7.2 Negrese
Ingrediente:
250 g ciocolată simplă
250 g unt
375 g zahăr
2 plic de zahăr vanilat (aproximativ 16
g)
1 priză de sare
5 linguri de apă
5 ouă
375 g alune
250 g făină
1 linguriţă de praf de copt
Mod de preparare:
Rupeţi ciocolata în bucăţi mari şi topiţi-o
în bain marie.
Amestecaţi untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea şi apa, adăugaţi ouăle şi
ciocolata topită.
Mărunţiţi alunele în bucăţi mari,
amestecaţi cu făina şi praful de copt şi
încorporaţi în amestecul de ciocolată.
Tapetaţi o tavă adâncă cu hârtie ceruită,
turnaţi amestecul deasupra şi
omogenizaţi.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 3
După coacere:
Lăsaţi să se răcească, scoateţi hârtia
ceruită şi tăiaţi în pătrăţele.
7.3 Prajitura Cappuccino
Pentru amestec:
100 g unt moale
90 g zahăr
2 gălbenuşuri de ou
seminţele unei păstăi de vanilie
2 linguri de cafea instant (dizolvată în
50 ml de apă fierbinte)
2 albuşuri de ou
50 g făină
50 g făină de porumb
1/2 linguriţă praf de copt
Pentru sos:
250 ml suc de portocale
50 g zahăr
1 priză de scorţişoară
20 ml lichior de portocale
Pentru finisare:
200 ml frişcă pentru a decora
Altele:
6 vase sau ceşti mici unse cu unt
Mod de preparare:
Încorporaţi untul, zahărul, gălbenuşurile,
seminţele unei păstăi de vanilie şi apoi
amestecaţi cu cafeaua dizolvată. Bateţi
albuşurile. Cerneţi făina de grâu, făina de
porumb şi praful de copt şi adăugaţi la
amestec în straturi cu albuşurile şi
încorporaţi. Puneţi amestecul în vase
sau ceşti mici unse cu unt.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 2
După coacere:
Adăugaţi sucul de portocale, zahărul,
scorţişoara şi lichiorul de portocale într-o
cratiţă şi scădeţi-le pe ochi până când
sosul devine siropos. Răsturnaţi
prăjiturile calde pe o tavă de desert,
decoraţi cu sos şi frişcă.
16
7.4 Prajitura cu morcov
Ingrediente pentru amestec:
150 ml ulei de floarea soarelui
100 g zahăr brun
2 ouă
75 g sirop
175 g făină
1 linguriţă scorţişoară
1/2 linguriţă de ghimbir măcinat
1 linguriţă de praf de copt
200 g morcovi raşi fin
75 g stafide
25 g nucă de cocos rasă
Ingrediente pentru glazură:
50 g unt
150 g cremă de brânză
40 g zahăr candel
alune măcinate
Altele:
Formă rotundă demontabilă, cu
diametru de 22 cm, unsă
Mod de preparare:
Amestecaţi uleiul de floarea soarelui,
zahărul brun, ouăle şi siropul. Încorporaţi
restul ingredientelor pentru amestec.
Puneţi aluatul în tava unsă.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 3
După coacere:
Amestecaţi untul, crema de brânză şi
zahărul candel (dacă este necesar,
adăugaţi puţin lapte pentru a-l face mai
moale).
Întindeţi prăjitura după ce se răceşte şi
presăraţi alune prăjite deasupra.
7.5 Prajitura cu branza
Ingrediente pentru blat:
150 g făină
70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 ou
70 g unt moale
Ingrediente pentru crema de brânză:
3 albuşuri de ou
50 g stafide galbene
2 linguri de rom
750 g brânză de vaci degresată
3 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 pachet de făină de custard, aromă
de vanilie (40 g sau cantitatea
corespunzătoare de praf pentru
realizarea unei budinci din 500 ml de
lapte)
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametru de 26 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un castron. Adăugaţi
restul ingredientelor şi amestecaţi cu un
mixer manual. Aluatul trebuie pus timp
de 2 ore în frigider.
Circa 2/3 din aluat trebuie pus în forma
unsă şi înţepat de mai multe ori cu o
furculiţă.
Formaţi o margine înaltă de 3 cm din
restul aluatului.
Albuşurile se bat cu mixerul până se
întăresc. Spălaţi stafidele, uscaţi-le bine,
apoi stropiţi-le cu rom şi lăsaţi-le să
îmbibe.
Brânza de vaci degresată, gălbenuşul,
zahărul, sucul de lămâie, crème fraîche
şi praful de budincă trebuie puse într-un
recipient şi amestecate bine.
La final, înglobaţi cu grijă albuşurile
bătură şi stafidele în amestecul de
brânză de vaci.
Durata în aparat: 85 minute
Nivel raft: 1
7.6 Placinta cu cirese
Ingrediente:
500 g pâine
750 ml lapte
1 priză de sare
80 g zahăr
4 ouă
2 borcane de vişine
50 g unt
Altele:
Vas pentru coacere, uns
ROMÂNA 17
Mod de preparare:
Tăiaţi pâinea în felii. Amestecaţi laptele,
sarea, zahărul şi ouăle şi turnaţi peste
pâine, amestecaţi şi lăsaţi să se înmoaie
bine. Scurgeţi vişinele şi adăugaţi la
amestec. Puneţi aluatul în vasul pentru
coacere uns. Distribuiţi bucăţile de unt
peste budincă.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 2
7.7 Prajitura cu fructe
Ingrediente:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8
g)
125 g afine
125 g stafide galbene
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală
confiată
60 g cireşe confiate tăiate
70 g migdale întregi opărite
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametrul de 24 cm
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient. După aceea
se adaugă ouăle, unul câte unul, şi se
mai bate totul în continuare. Praful de
copt amestecat cu făina trebuie adăugat
amestecului de mai sus şi trebuie bătut.
Amestecaţi fructele în aluat, de
asemenea.
Amestecul se pune în forma pregătită şi
se ridică în sus la margini. Decoraţi
marginea şi centrul prăjiturii cu migdalele
întregi opărite. Introduceţi prăjitura în
aparat.
Durata în aparat: 100 minute
Nivel raft: 1
7.8 Tarta cu fructe
Ingrediente pentru aluatul de foitaj:
200 g făină
1 priză de sare
125 g unt
1 ou
50 g zahăr
50 ml apă rece
Ingrediente pentru umplutură:
Fructe de sezon (400 g mere, piersici,
vişine etc.)
90 g migdale măcinate
2 ouă
100 g zahăr
90 g unt moale
Altele:
Formă rotundă de tartă cu diametrul
de 28 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient,
amestecaţi sarea şi untul tăiat în bucăţi
mici în făină. Apoi adăugaţi ouăle,
zahărul şi apa rece şi omogenizaţi într-un
aluat.
Răciţi aluatul timp de 2 ore în frigider.
Întindeţi aluatul de la frigider şi puneţi pe
forma rotundă unsă şi înţepaţi cu o
furculiţă. Curăţaţi fructele, scoateţi
sâmburii şi puneţi bucăţi sau felii mici pe
aluat. Puneţi migdale măcinate, ouă
zahăr şi unt moale într-un bol şi
amestecaţi. Apoi turnaţi peste fructe şi
neteziţi.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 1
7.9 Prajitura Bunicii cu mere
Ingrediente:
250 g unt
250 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
100 g marţipan
5 ouă
500 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
18
1 pacheţel de ghimbir (aproximativ 20
g)
50 g pudră de cacao
150 ml vin roşu
1,2 kg mere
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient şi se bat
spumă. Adăugaţi marţipanul tăiat în
bucăţi mici şi bateţi-l până devine fin.
Adăugaţi ouăle unul câte unul şi bateţi
până se fac spumă. Adăugaţi în amestec
făina, praful de copt, ghimbirul şi pudra
de cacao. Turnaţi şi amestecaţi vinul
roşu. Puneţi aluatul pe o tavă adâncă
tapetată cu hârtie ceruită şi nivelaţi
suprafaţa. Cojiţi merele, scoateţi
cotoarele şi tăiaţi-le în felii de 0,5 cm
grosime. Piure de prune: Aranjaţi feliile
peste aluat şi umpleţi găurile lăsate de
scoaterea cotorului cu piure de prune.
După aceasta introduceţi preparatul în
aparat.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 3
După coacere, lăsaţi plăcinta să se
răcească şi după care scoateţi hârtia
cerată.
Glazură:
250 ml suc de mere
1 pliculeţ cu glazură transparentă
pentru prăjituri
După coacere, lăsaţi plăcinta să se
răcească şi după care scoateţi hârtia
cerată.
Amestecaţi glazura folosind sucul de
mere şi pliculeţul cu glazură pentru
prăjituri şi ungeţi prăjitura cu acest
amestec.
7.10 Pandispan cu lamaie
Ingrediente pentru amestec:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Altele:
Formă neagră pătrată, 30 de cm
lungime
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul
vanilat şi sarea se amestecă într-un
recipient până devine spumos. După
aceea se adaugă ouăle unul câte unul şi
se mai bate totul în continuare.
Praful de copt amestecat cu făina şi
amidonul trebuie adăugat amestecului de
mai sus şi trebuie bătut.
Aluatul trebuie pus în forma unsă şi
presărată cu pesmet, nivelat şi introdus
în aparat.
După coacere trebuie amestecat sucul
de lămâie cu zahărul pudră. Prăjitura
coaptă trebuie pusă pe o folie de
aluminiu.
Folia de aluminiu trebuie ridicată la
marginile prăjiturii astfel încât glazura să
nu curgă în afară. Prăjitura trebuie
împunsă cu un beţigaş iar glazura
trebuie întinsă cu o pensulă. După aceea
prăjitura trebuie lăsată puţin să absoarbă
glazura.
Durata în aparat: 75 minute
Nivel raft: 1
7.11 Briose
Ingrediente:
150 g unt
150 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
zeama de la o lămâie netratată cu
ceară
2 ouă
50 ml lapte
25 g făină de porumb
225 g făină
10 g praf de copt
ROMÂNA 19
1 borcan de vişine (375 g)
225 g fulgi de ciocolată
Altele:
Forme din hârtie, aproximativ 7 cm
diametru
Mod de preparare:
Amestecaţi untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea şi zeama de la o lămâie
netratată cu ceară. Adăugaţi ouăle şi
amestecaţi din nou.
Amestecaţi făina de porumb, făina de
grâu şi praful de copt şi încorporaţi în
amestec cu laptele.
Scurgeţi vişinele şi încorporaţi în
amestec cu fulgii de ciocolată.
Turnaţi amestecul în formele de hârtie,
puneţi formele pe o tavă şi introduceţi-le
în aparat. Folosiţi tava pentru brioşe,
dacă există.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 3
7.12 Galuste cu prune (6
bucăţi)
Pentru aluat (ingredientele trebuie să
fie la temperatura camerei):
125 ml lapte
20 g zahăr
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
300 g făină
30 g zahăr
30 g unt
1 gălbenuş de ou
1 ou întreg
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
puţină zeamă de lămâie
marmeladă de prune
După gătire:
50 g unt
50 g seminţe de mac măcinate
zahăr pudră
Altele:
vas uns
Mod de preparare:
Puneţi laptele şi zahărul într-o cratiţă şi
încălziţi uşor pe un ochi de aragaz.
Adăugaţi drojdia uscată şi amestecaţi.
Apoi lăsaţi să crească aproximativ 30 de
minute. Adăugaţi făină, zahăr, unt,
gălbenuş, albuş, zahăr vanilat şi puţină
zeamă de lămâie într-un recipient.
Adăugaţi laptele şi drojdia şi frământaţi
aluatul. Acoperiţi aluatul cu un prosop şi
lăsaţi să crească încă 45 de minute. Apoi
tăiaţi aluatul în găluşti (aproximativ 80 g)
utilizând o lingură, aplatizaţi-le cu mâna
şi umpleţi cu 1 linguriţă de gem de prune.
Ridicaţi marginile de aluat şi acoperiţi
gemul cu aluat şi apoi modelaţi în formă
de bilă. Puneţi bilele într-un vas uns,
acoperiţi şi lăsaţi să crească încă 45 de
minute şi apoi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
7.13 Prajitura Ring
Ingrediente pentru blat:
500 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
80 g zahăr pudră
150 g unt
3 ouă
2 linguriţe rase de sare
150 ml lapte
70 g stafide (înmuiaţi în 20 ml de
lichior de cireşe cu 1 oră înainte)
Ingrediente pentru glazură:
50 g migdale întregi decojite
Mod de preparare:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul
pudră, untul, ouăle, sarea şi laptele într-
un recipient şi omogenizaţi aluatul.
Acoperiţi aluatul în recipient şi lăsaţi să
crească 1 oră.
Amestecaţi manual stafidele înmuiate în
aluat.
Puneţi fiecare migdală în fiecare gol într-
o formă de chec Gugelhupf unsă şi
tapetată cu făină.
După aceea modelaţi aluatul într-o formă
fusiformă şi puneţi-l în forma de
gugelhupf. Acoperiţi şi lăsaţi să crească
din nou timp de 45 de minute.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB9851XAX Recipe book

Tip
Recipe book