Whirlpool K3G2S(W)/P Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

3
13
24
Fogão com forno gás
Instruções para a instalação e o uso
Cocina con horno gas
Instrucciones para la instalación y uso
Aragaz cu cuptor pe gaz ºi grill pe gaz
Instrucþiuni pentru instalare ºi utilizare
24
Avertizãri
Pentru a garanta eficienþa ºi siguranþa acestui aparat electrocasnic:
adresaþi-vã exclusiv centrelor de asistenþã tehnicã autorizate
solicitaþi mereu folosirea pieselor de schimb originale
1 Aceste instrucþiuni sunt valabile doar pentru þãrile ale
cãror simboluri apar în manualul de instrucþiuni ºi pe
tãbliþa de identificare a aparatului.
2 Acest aparat a fost conceput pentru uz casnic, la
domiciliul dvs.
3 Acest manual face parte din categoria de aparate 1 (izolat)
sau 2  subcategoria 1 (fixat între douã piese de mobilier).
4 Înainte de a folosi aparatul, citiþi cu atenþie instrucþiunile
conþinute în acest manual, întrucât furnizeazã indicaþii impor-
tante cu privire la siguranþa instalãrii, folosirii ºi întreþinerii.
Pãstraþi cu grijã acest manual pentru orice consultare
ulterioarã.
5 Dupã scoaterea din ambalaj, verificaþi integritatea aparatului.
În caz de neclaritãþi, nu folosiþi aparatul ci adresaþi-vã
persoanelor calificate din punct de vedere profesional.
Ambalajul (pungi de plastic, polistiren expandat, ºuruburi,
etc.) nu trebuie sã fie lãsate la îndemâna copiilor întrucât
constituie potenþiale surse de pericol.
6 Instalarea trebuie sã fie efectuatã în funcþie de instrucþiunile
fabricantului, de cãtre persoane calificate din punct de vede-
re profesional. Instalarea greºitã poate cauza vãtãmarea
persoanelor sau animalelor sau deteriorarea obiectelor, faþã
de care constructorul îºi declinã orice responsabilitate.
7 Protecþia electricã a acestui aparat este garantatã doar când
acesta a fost conectat în mod corect la o prizã cu
împãmântare, conform normelor de siguranþã electricã în
vigoare. Este necesar sã verificaþi respectarea acestei cerinþe
de siguranþã iar în caz de neclaritãþi, sã solicitaþi persoanelor
calificate profesional efectuarea unui control amãnunþit al
instalaþiei electrice. Fabricantul nu poate fi considerat
responsabil pentru eventualele daune cauzate de lipsa de
împãmântare a instalaþiei electrice.
8 Înainte de a conecta aparatul, asiguraþi-vã cã datele de pe
tãbliþã (situatã pe aparat ºi/sau pe ambalaj) corespund cu
cele ale reþelei de distribuþie electricã ºi de gaz.
9 Verificaþi ca alimentarea electricã a instalaþiei ºi prizelor de
curent sã suporte puterea maximã a aparatului, indicatã pe
tãbliþã. În caz de neclaritãþi, adresaþi-vã persoanelor calificate
profesional.
10 În momentul instalãrii este necesarã dotarea instalaþiei cu
un întrerupãtor omnipolar, cu deschiderea contactelor egalã
sau mai mare de 3 mm.
11 În caz de incompatibilitate între prizã ºi ºtecãrul aparatului,
cereþi înlocuirea acesteia cu una adecvatã, de cãtre o
persoanã calificatã profesional. Electricianul va trebui sã se
asigure în special cã secþiunea cablurilor de la prizã este
potrivitã pentru puterea absorbitã de aparat. În general nu
este recomandatã folosirea adaptoarelor, prizelor multiple
ºi/sau a prelungitoarelor. În cazul în care folosirea acestora
nu poate fi evitatã, este necesar sã se utilizeze doar adaptoare
simple sau multiple ºi prelungitoare conforme cu normele
de siguranþã în vigoare, cu condiþia de a nu se depãºi limita
debitului de curent, marcatã pe adaptorul simplu ºi pe
prelungitoare, precum ºi cea de putere maximã, marcatã pe
adaptorul multiplu.
12 Nu lãsaþi aparatul în prizã în mod inutil. Închideþi întrerupãtorul
general al aparatului când acesta nu este folosit ºi închideþi
robinetul de gaz.
13 Nu obstrucþionaþi deschiderile sau fantele de ventilaþie sau
de ieºire a cãldurii.
14 Cablul de alimentare al acestui aparat nu trebuie sã fie
înlocuit de proprietar. În caz de deteriorare a cablului sau
pentru înlocuirea acestuia, adresaþi-vã doar unui centru de
asistenþã tehnicã autorizat de fabricant.
15 Acest aparat va trebui sã fie folosit numai în scopul pentru
care a fost conceput. Orice altã utilizare (de exemplu: încãlzirea
locuinþei) este consideratã improprie ºi deci periculoasã.
Fabricantul nu va putea fi considerat responsabil pentru even-
tuale daune provenite din utilizarea improprie, greºitã sau
iraþionalã a aparatului.
16Folosirea oricãrui aparat electric implicã respectarea unor
reguli fundamentale. În special:
nu atingeþi aparatul atunci când aveþi mâinile sau picioarele
umede sau ude
nu folosiþi aparatul atunci când sunteþi în picioarele goale
nu folosiþi prelungitoare; dacã este absolut necesar, fiþi foarte
atenþi la utilizarea lor.
nu trageþi de cablul de alimentare sau de aparat, pentru al
scoate din prizã.
nu expuneþi aparatul la agenþii atmosferici (ploaie, soare,
etc.)
nu permiteþi ca aparatul sã fie folosit de copii sau de persoane
handicapate fãrã supraveghere
17 Înainte de a efectua orice fel de operaþie de curãþire sau de
întreþinere, debranºaþi aparatul de la instalaþia electricã, fie
scoþândul din prizã, fie de la întrerupãtor.
18 În cazul în care nu mai folosiþi aparatul, se recomandã
scoaterea lui din funcþiune tãindui cablul de alimentare, dupã
ce în prealabil a fost scos din prizã. Se mai recomandã
scoaterea din uz a acelor componente ale aparatului care
pot constitui un pericol, în special pentru copiii care ar putea
folosi aparatul în mod neadecvat, la joacã.
19 Pentru a evita accidentele datorate rãsturnãrii oalelor, nu
aºezaþi vase deformate sau instabile pe arzãtoarele sau pe
plitele electrice ale aragazului. Aºezaþi oalele pe aragaz astfel
încât mânerele sã fie orientate spre interior, pentru a evita
lovirea lor accidentalã.
20 Nu folosiþi lichide inflamabile (alcool, benzinã...) în apropierea
aragazului în timp ce acesta funcþioneazã.
21 Când folosiþi alte aparate electrocasnice în apropierea
aragazului, fiþi atenþi ca pãrþile calde ale acestuia sã nu atingã
cablul de alimentare.
22 Controlaþi mereu ca selectoarele sã se afle în poziþia
/¡
când aparatul nu este folosit.
23 În timpul folosirii aparatului, elementele de încãlzire ºi unele
zone ale uºii cuptorului devin foarte calde. Fiþi atenþi sã nu le
atingeþi; îndepãrtaþi copiii de aragaz.
24 Aparatele pe gaz necesitã o bunã aerisire, pentru a funcþiona
corect. Asiguraþivã cã au fost instalate astfel încât sã fie
respectate cerinþele specificate la paragraful cu privire la
Poziþionare.
25 Dacã aºezaþi aragazul pe un piedestal, fiþi atenþi sã nu alunece.
26 Capacul din sticlã (prezent pe unele modele) se poate spar-
ge în caz de supraîncãlzire, deci este necesar ca toate
arzãtoarele sau plitele electrice sã fie oprite înainte de a
închide capacul aragazului.
27 Avertisment: se recomandã sã nu aºezaþi niciodatã reci-
piente sau alimente foarte calde sau materiale inflamabile
în sertarul de sub cuptor.
15 Acest aparat va trebui sã fie folosit numai în scopul pentru
care a fost conceput. Orice altã utilizare (de exemplu: încãlzirea
locuinþei) este consideratã improprie ºi deci periculoasã.
Fabricantul nu va putea fi considerat responsabil pentru even-
tuale daune provenite din utilizarea improprie, greºitã sau
iraþionalã a aparatului.
25
A
Instrucþiuni pentru instalare
Instrucþiunile care urmeazã se adreseazã instalatorului
calificat, astfel încât sã poatã efectua operaþiunile de
instalare, reglare ºi întreþinere tehnicã în modul cel mai
corect, conform normelor în vigoare.
Important: Orice intervenþie de reglare, întreþinere, etc.,
trebuie efectuatã cu aragazul deconectat de la reþea.
Poziþionare
Important: acest aparat poate fi instalat ºi poate funcþiona doar
în încãperi aerisite în permanenþã, conform dispoziþiilor Normelor
Naþionale în vigoare. Trebuie respectate urmãtoarele condiþii:
a) Încãperea trebuie sã fie prevãzutã cu un sistem de
eliminare a gazelor de ardere, realizat cu ajutorul unei
hote sau prin intermediul unui ventilator electric care sã
intre automat în funcþiune de fiecare datã când se aprinde
aragazul.
În ºemineu sau într-un coº de fum ramificat Direct afarã
(numai pentru aparatele care coc)
b) Încãperea trebuie sã fie prevãzutã cu un sistem care
sã permitã alimentarea cu aer a încãperii, care sã
asigure arderea corespunzãtoare. Debitul de aer
necesar pentru ardere nu trebuie sã fie sub 2 m
3
/h pe
kW de putere instalatã. Sistemul poate fi realizat
introducând aerul din exteriorul edificiului printr-un tub
de cel puþin 100 cm
2
secþiune utilã, care sã nu se poatã
înfunda în mod întâmplãtor. Pentru aparatele fãrã blat
de lucru sau fãrã dispozitivul de protecþie (care vã
avertizeazã în cazul în care flacãra s-a stins), fantele
de aerisire trebuie mãrite cu 100%, deci cu cel puþin
200 cm2 (Fig. A). În alternativã, aerul poate fi tras din
încãperile alãturate, dotate cu o conductã de aerisire
(pentru evacuarea gazelor de ardere în afara edificiului)
dupã descrierea anterioarã; aceste încãperi nu pot fi
spaþii comune ale edificiului, locuri cu pericol de
incendiu, sau dormitoare (Fig. B).
Exemple de fante de aerisire Majorarea spaþiului dintre uºã ºi podea
pentru aerul necesar arderii
Fig. A Fig. B
c) Utilizarea intensã ºi prelungitã a aparatului poate
necesita o aerisire suplimentarã - prin deschiderea unei
ferestre - sau mai eficientã, prin mãrirea puterii mecanice
de aspirare, dacã este posibil.
d) Gazele de petrol lichefiate, mai grele decât aerul,
stagneazã în partea de jos. Deci, încãperile care conþin
butelii cu GPL trebuie sã fie prevãzute cu o fantã de
aerisire spre exterior, astfel încât sã permitã evacuarea
gazelor stagnante, în cazul unor eventuale scãpãri de
gaz. Din acest motiv, buteliile GPL, atât goale cât ºi
umplute parþial, nu trebuie instalate sau depozitate în
încãperi sau camere situate sub nivelul solului (pivniþe,
etc.). Este deci indicat sã þineþi în casã numai o butelie,
cea pe care o utilizaþi, amplasatã departe de alte surse
de cãldurã (cuptoare, ºeminee, sobe, etc) care ar putea
sã o încãlzeascã la peste 50°C.
Punerea la nivel
Pentru a putea pune la nivel aragazul, sunt furnizate picioare
de reglare. Dacã este necesar, aceste picioare pot fi
înºurubate în respectivele orificii de la baza aragazului.
Montarea picioarelor (doar pe anumite modele)
Picioarele care vor fi introduse în orificiile de la baza
aragazului fac parte din dotarea aparatului.
Instalarea aragazului
Este deci posibilã instalarea aragazului între piesele de
mobilier care nu depãºesc înãlþimea blatului de lucru. Pe
timpul funcþionãrii, peretele posterior al aragazului poate
atinge o temperaturã cu 50°C mai mare decât temperatura
ambiantã. Pentru o instalare corectã a aragazului, trebuie
respectate urmãtoarele condiþii:
a) Aparatul poate fi amplasat în bucãtãrie, în sala de masã
sau într-o garsonierã fãrã pereþi despãrþitori, dar niciodatã
în baie.
b) Mobilele din jurul aragazului trebuie sã fie amplasate la
o distanþã de minim 200 mm de acesta. Perdelele nu
trebuie sã cadã în spatele aragazului; ele se vor monta
la o distanþã de 200 mm de flancurile aragazului.
c) Eventualele hote trebuie sã fie instalate conform
indicaþiilor conþinute în manualul de instrucþiuni ale
acestora.
d) În cazul în care aragazul se instaleazã sub un raft,
acesta din urmã va trebui sã fie montat la o înãlþime de
minim 420 mm de blatul de lucru. Distanþa minimã la
Detaliul A Încãpere
adiacentã
Încãperea
de aerisit
26
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
care pot fi amplasate mobilele inflamabile, faþã de aragaz,
mai ales dacã se pun deasupra acestuia., este de 700
mm.
e) Peretele care se aflã în contact cu spatele aragazului
trebuie sã fie realizat din material neinflamabil.
Racordarea la gaze
Legãtura aragazului la conducta sau la butelia de gaz va
trebui sã fie efectuatã conform Normelor Naþionale în vigoare,
doar dupã ce aþi verificat faptul cã aparatul este reglat pentru
tipul de gaz cu care va fi alimentat. În caz contrar, efectuaþi
operaþiunile indicate la paragraful Adaptarea la diverse tipuri
de gaz. Pentru unele modele, alimentarea cu gaz va putea
fi efectuatã din partea dreaptã sau din partea stângã, în
funcþie de necesitate; pentru a schimba legãtura, este
necesar sã se inverseze racordul cu dopul de închidere ºi
sã se înlocuiascã garnitura (din dotarea aragazului). În caz
de alimentare cu gaz lichefiat, de la butelie, folosiþi elemente
de reglare a presiunii care sã fie conforme cu Normele
Naþionale în vigoare.
Important: pentru o funcþionare sigurã, pentru o folosire
adecvatã a energiei ºi o durabilitate sporitã a aparaturii,
asiguraþivã cã presiunea de alimentare respectã valorile
indicate în tabelul 1 Caracteristicile arzãtoarelor ºi duzelor.
Racordarea cu tub flexibil
Efectuaþi legãtura prin intermediul unui tub flexibil pentru
gaz care sã respecte caracteristicile indicate în Normele
Naþionale în vigoare. Diametrul intern al tubului de utilizat
trebuie sã fie de:
- 8 mm pentru alimentarea cu gaz lichefiat;
- 13 mm pentru alimentarea cu gaz metan:
Respectaþi principalele dispoziþii ale normelor în vigoare,
descrise mai jos:
 Furtunul nu trebuie sã intre, în nici un punct, în contact
cu pãrþile care pot ajunge la temperaturi peste 50°C;
 furtunul trebuie sã aibã o lungime sub 1500 mm;
 furtunul nu trebuie sã fie supus nici unui fel de forþã de
tracþiune ºi de torsiune; nu trebuie sã fie curbat excesiv
sau îngustat;
 furtunul nu trebuie sã intre în contact cu corpuri tãioase,
muchii ascuþite sau pãrþi mobile; nu poate fi presat;
 furtunul trebuie sã fie uºor accesibil, pe tot traseul sãu,
cu scopul de al putea controla;
Asiguraþivã ca tubul sã fie bine introdus la capete ºi sã fie
etanº; fixaþil prin intermediul unor coliere de fixare, conform
Normelor Naþionale în vigoare. În cazul în care una sau mai
multe dintre aceste condiþii nu vor putea fi respectate, va fi
necesar sã utilizaþi þevi metalice flexibile, conform Normelor
Naþionale în vigoare.
Pentru ca aragazul sã fie instalat conform condiþiilor clasei
2 -subcategoria 1- este oportun sã se efectueze legãtura
la reþeaua de gaz doar prin intermediul unei þevi metalice
flexibile, conform Normelor Naþionale în vigoare.
Racordarea cu þeavã flexibilã din oþel inoxidabil, pe
perete, cu cuplãri filetate
Eliminaþi mufa de racordare prezentã pe aparat. Racordul
de alimentare cu gaz este tip tatã, cilindric, filetat, de 1/
2. Folosiþi exclusiv þevi ºi garnituri conforme cu Normele
Naþionale în vigoare. Montarea acestor tuburi trebuie sã fie
efectuatã astfel încât lungimea acestora, în condiþii de
întindere maximã, sã nu depãºeascã 2000 mm.
Controlul Etanºeitãþii
Important: dupã terminarea instalãrii, controlaþi perfecta
etanºeitate a tuturor racordurilor folosind o soluþie de sãpun,
însã niciodatã o flacãrã.
Dupã efectuarea racordãrii, asiguraþivã cã þeava metalicã
flexibilã nu intrã în contact cu pãrþile mobile ale aragazului
ºi nu este strivitã.
Racordarea cablului de alimentare la reþea
Montaþi pe cablu un ºtecãr normalizat care sã suporte
sarcina indicatã pe tãbliþã; în cazul efectuãrii legãturii directe
la reþea, este necesar sã se monteze între aparat ºi reþea
un întrerupãtor omnipolar cu deschiderea minimã a
contactelor de 3 mm, dimensionat la sarcinã, conform
normelor în vigoare (firul de împãmântare nu trebuie sã fie
întrerupt de întrerupãtor). Cablul de alimentare trebuie sã
fie poziþionat astfel încât sã nu atingã în nici un punct o
temperaturã cu 50°C peste temperatura mediului ambiant.
Înainte de a efectua legãtura, asiguraþivã cã:
valva limitatoare ºi instalaþia electricã a locuinþei pot
suporta consumul de putere al aparatului (vezi tãbliþa
cu caracteristici);
instalaþia de alimentare este dotatã cu o împãmântare
eficientã, conform normelor ºi dispoziþiilor legale;
priza sau întrerupãtorul omnipolar sunt uºor accesibile,
ºi dupã montarea blatului.
N.B.: nu folosiþi reducþii, adaptoare sau derivatoare, întrucât
acestea ar putea provoca încãlziri sau arderi.
Adaptarea aragazului la diverse tipuri de gaz
Pentru a adapta aragazul la un tip de gaz diferit de cel
pentru care a fost prevãzut (indicat pe eticheta fixatã pe
capac), este necesarã efectuarea urmãtoarelor operaþiuni:
a) Înlocuiþi mufa de racordare la gaz, montatã deja, cu
cea conþinutã în pachetul cu accesorii ale aragazului.
Atenþie: Mufa pentru gaz lichefiat este indicatã cu numãrul
8 iar cea pentru gaz metan, cu numãrul 13. Utilizaþi în
orice caz o garniturã nouã.
b) Înlocuirea duzelor arzãtoarelor:
înlãturaþi grãtarul ºi extrageþi arzãtoarele din sediul lor;
deºurubaþi duzele, folosinduvã de o cheie tubularã de 7
mm, ºi înlocuiþile cu cele adecvate pentru noul tip de
gaz (vezi tabelul 1 Caracteristicile arzãtoarelor ºi
duzelor).
Montaþi la loc toate componentele, efectuând aceleaºi
operaþii ca la demontare, dar în sens invers.
27
A
V
c) Reglarea nivelului minim al arzãtoarelor:
rotiþi robinetul la minim;
scoateþi buºonul ºi rotiþi ºurubul de reglare (din interiorul
sau de lângã tija centralã) pânã când obþineþi o flacãrã
micã, constantã;
N.B.: în cazul unui gaz lichefiat, ºurubul de reglare
trebuie sã fie înºurubat complet.
verificaþi apoi ca, rotind rapid buºonul aragazului, de la
maxim la minim, sã nu se stingã ochiul.
d) Reglarea aerului primar al arzãtoarelor:
Arzãtoarele nu necesitã nici un reglaj al aerului primar.
Adaptarea cuptorului la diverse tipuri de gaz
a) Înlocuirea duzei arzãtorului din cuptor:
scoateþi sertarul pentru încãlzit alimente
scoateþi protecþia glisantã A (Fig. C);
scoateþi arzãtorul cuptorului dupã ce aþi deºurubat
ºurubul V (vezi Fig. D); operaþiunea este facilitatã de
scoaterea uºii cuptorului.
deºurubaþi duza arzãtorului folosind o cheie tubularã
pentru duze (vezi Fig.E) sau o cheie tubularã de 7 mm;
înlocuiþi-o cu cea adecvatã, în funcþie de tipul de gaz
(vezi tabelul 1).
Fig. C Fig. D
Fig. E
b) Reglarea arzãtorului la minim (pt cuptorul fãrã termostat):
aprindeþi arzãtorul dupã indicaþiile din paragraful
buºoanele cuptorului din acest manual;
rotiþi buºonul la minim (poziþia indicatã de C.
scoateþi buºonul;
rotiþi ºurubul de reglare de lângã tija termostatului pânã
când obþineþi o flacãrã micã, constantã;
N.B.: în cazul unui gaz lichefiat, ºurubul de reglare
trebuie sã fie înºurubat complet.
verificaþi dacã, rotind repede buºonul de la Max la Min
sau dacã închideþi ºi deschideþi repede uºa cuptorului,
flacãra rãmâne aprinsã;
Fiþi foarte atenþi la cablurile de la bujii ºi la
termocuplãri.
Atenþie:
La sfârºitul operaþiunii, înlocuiþi eticheta veche cu cea nouã,
corespunzãtoare gazului utilizat; eticheta se gãseºte în
Centrele noastre de Asistenþã Tehnicã.
N.B.:
Dacã presiunea gazului utilizat este diferitã de cea
prevãzutã (sau variazã) este necesar sã instalaþi pe tuburile
de alimentare un regulator de presiune, în conformitate cu
normele naþionale în vigoare referitoare la regulatoarele
pentru gaz canalizat.
28
S
S
R
A
104
60
50
85/90
Caracteristicile arzãtoarelor ºi duzelor
* A 15°C ºi 1013 mbar - gaz uscat
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/Kg
*** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/Kg
Natural P.C.S. = 37,78 MJ/m
3
Caracteristici tehnice
Cuptor:
Dimensiuni (Î x L x P): 34x39x44 cm
Volum: litri 58
Arzãtoare:
pot fi adaptate pentru orice tip de gaz (din tabelul lipit pe
capacul rabatabil sau, deschizând sertarul, pe peretele
din stânga).
7
Aceastã aparaturã este conformã cu urmãtoarele
Directive Comunitare:
-2006/95/EC din 12/12/06 (Tensiune Joasã ) ºi modificãrile
succesive;
-2004/108// EC din 03/05/89 (Compatibilitate
Electromagneticã) ºi modificãrile succesive;
- 2009/142/EC din 30/11/09 (Gaz) ºi modificarile succesive;
- 93/68/EEC din 22/07/93 ºi modificãrile succesive;
Tabelul 1 Gaz lichefiat
Gaz natural
Putere termicã kW
(p.c.s.*)
Debit * g/h
Arz ãtor
diamtru
(mm)
Nomin.
Redus
By-pass
1/100
(mm)
Duz ã
1/100
(mm)
*** **
Duz ã
1/100
(mm)
Debit *
l/h
Rapid
(mare) (R)
100 3.00 0.7 41 87 218 214 128 286
Semirapid
(mediu) (S)
75 1.90 0.4 30 70 138 136 104 181
Auxiliar
(mic) (A)
51 1.00 0.4 30 52 73 71 76 95
Cuptor - 3.10 1.0 46 85 225 221 132 295
Presiuni de
alimentare
Nominal ã (mbar)
Minimã (mbar)
Maximã (mbar)
28-30
20
35
37
25
45
20
17
25
K3G2S /P
K3G2 /P
29
Aragaz cu cuptor pe gaz
A. Blat de colectare a eventualelor reziduuri
B. Arzãtor pe gaz
C. Dispozitiv electronic de aprindere instantanee
(numai pe anumite modele)
D. Grãtar de pe blatul de lucru
E. Bord
F. Picioare reglabile
G. Tava sau platoul cuptorului
K. Grãtar cuptor
M. Grãtar cuptor
N. Buºoane comandã ochiuri
O. Buton luminã cuptor
R. Dispozitiv electronic de aprindere a arzãtoarelor
de pe blatul de lucru (numai pe anumite modele)
Instrucþiuni de folosire
Selectarea diferitelor funcþii ale aragazului se efectueazã
acþionând asupra dispozitivelor ºi organelor de comandã
situate pe bordul acestuia.
Buºoanele de comandã ale arzãtoarelor pe gaz (N)
În dreptul fiecãrui buºon este indicatã (cu un cerc evidenþiat)
 poziþia arzãtorului comandat de buºonul respectiv. Pentru
a aprinde unul din arzãtoare, apropiaþi de acesta o flacãrã
sau o brichetã; apãsaþi ºi rotiþi buºonul în sens contrar
acelor de ceasornic pentru poziþia maxim
E
. Fiecare arzãtor
poate funcþiona la puterea maximã, minimã sau
intermediarã. Pentru a facilita identificarea poziþiilor amintite,
pe buºon, în afara poziþiei stins (reprezentatã de simbolul),
sunt prevãzute niºte caneluri, care indicã ºi poziþiile maxim
E
ºi minim
C
.
Acestea se obþin rotind buºonul în sens antiorar pornind din
poziþia închis. Pentru a opri arzãtorul, este necesar sã rotiþi
buºonul în sens orar, pânã la capãt (indicat de simbolul).
Aprinderea electronicã a arzãtoarelor
Anumite modele sunt dotate cu un dispozitiv electronic de
aprindere instantanee a arzãtoarelor cu gaz: acestea pot fi
recunoscute datoritã prezenþei dispozitivului de aprindere (vezi
detaliul C). Acest dispozitiv intrã în funcþiune în urma apãsãrii
uºoare a buºonului R identificat prin simbolul
1
. Pentru a
aprinde arzãtorul ales, este deci suficient sã apãsaþi uºor
butonul R ºi în acelaºi timp sã apãsaþi ºi sã rotiþi în sens
antiorar buºonul corespondent pânã în momentul în care va
avea loc aprinderea. Pentru o aprindere imediatã este
recomandabil sã apãsaþi întâi butonul ºi apoi sã rotiþi
buºonul.
Avertisment: dacã flacãra se stinge accidental, închideþi
buºonul ºi aºteptaþi cel puþin 1 minut înainte de a repeta
operaþia de aprindere.
Atenþie La prima aprindere, vã recomandãm sã lãsaþi cuptorul
sã funcþioneze în gol timp de aproximativ 1/2 orã, cu
termostatul la maxim ºi uºa închisã. Dupã acest interval de
timp, puteþi sã îl opriþi, sã deschideþi uºa cuptorului ºi sã aerisiþi
camera. Mirosul care apare uneori se datoreazã evaporãrii
substanþelor care au fost utilizate pentru a proteja cuptorul de
la fabricare la instalare.
Atenþie: Utilizaþi primul raft de jos al cuptorului numai pentru
rotisor (dacã este prevãzut). Pentru alte necesitãþi, folosiþi
grãtarele de sus; nu aºezaþi niciodatã obiecte pe fundul
cuptorului în timp ce funcþioneazã, deoarece aþi putea dãuna
smalþul. Aºezaþi mereu recipientele (vase de sticlã, casolete
de aluminiu, etc.) pe grãtarul din dotare, dupã ce aþi verificat
dacã a fost introdus în mod adecvat pe ghidajele cuptorului.
R
O
N
M
F
A
E
K
G
D
B
X
C
Dacã aparatul este dotat cu un dispozitiv de
ARZÃTORULUI timp de 3-7 secunde, pentru a
(X)
siguranþã împotriva scãpãrii d e gaz, þineþi apãsat buºonul
menþine flacãra aprinsã ºi a activa dispozitivul.
30
Min 150 180 220 Max
140 145 160 200 250
Buºonul cuptorului (M)
Este dispozitivul care permite selectarea diferitelor funcþii
ale cuptorului ºi alegerea temperaturii adecvate în funcþie
de alimentele de pregãtit; gama de temperaturi este indicatã
chiar pe buºon (de la Min la Max).
Pentru a aprinde arzãtorul cuptorului, apropiaþi de orificiul
F o flacãrã sau o brichetã ºi, în acelaºi timp, apãsaþi ºi
rotiþi în sens antiorar buºonul cuptorului pânã la poziþia
Max.
Dat fiind cã aragazul este dotat cu un dispozitiv de
siguranþã, este necesar sã þineþi buºonul apãsat timp
de circa 6 secunde, astfel încât sã permiteþi
alimentarea cu gaz.
Selectarea temperaturii se obþine rotind buºonul cu
temperatura doritã în dreptul reperului de pe bord;
temperaturile disponibile sunt urmãtoarele:
Temperatura selectatã se atinge în mod automat ºi este
menþinutã constantã de termostatul comandat de buºon.
Avertisment important: în cazul în care flacãra cuptorului
se stinge, rotiþi buºonul de comandã a arzãtorului în poziþia
stins; aºteptaþi un minut înainte de a-l reaprinde.
Butonul pentru aprinderea luminii în cuptor (O)
Este cel indicat cu simbolul
8
ºi comandã aprinderea
becului din interiorul cuptorului, pentru a urmãri alimentele
în timpul coacerii, fãrã a deschide uºa cuptorului.
Atenþie
În timpul coacerii, uºa cuptorului este caldã; nu permiteþi
copiilor sã se apropie de aceasta.
Sertar inferior (numai pe anumite modele)
Sub cuptor este un sertar care poate fi utilizat pentru a
pãstra eventualele accesorii sau vase de bucãtãrie. Pentru
a deschide uºa sertarului, rotiþi-o în jos.
Atenþie: nu folosiþi niciodatã sertarul pentru a pãstra
materiale inflamabile.
Sfaturi practice pentru utilizarea arzãtoarelor
Pentru a obþine un randament maxim vã recomandãm sã
respectaþi indicaþiileurmãtoare:
folosiþi recipiente adecvate pentru fiecare arzãtor (vezi
tabelul), pentru a evita ca flacãra sã depãºeascã fundul
acestor recipiente.
Utilizaþi întotdeauna recipiente cu fund plat.
Dupã ce alimentele au ajuns la fierbere, reglaþi flacãra
la minim.
Utilizaþi întotdeauna recipiente cu capac.
Arzãtor
ø Diametru recipiente
(cm)
Rapid (R) 24 – 26
Semirapid (S) 16 – 20
Auxiliar (A) 10 – 14
F
ATENŢIE! Capacul din sticlă se
poate sparge dacă este încălzit.
Stingeţi toate arzătoarele sau
eventualele plite electrice înainte de
a-l închide.*Se referă numai la
modelele cu capac de sticlă
31
Recomandãri pentru coacerea alimentelor
Cuptorul vã pune la dispoziþie o gamã largã de posibilitãþi,
care vã vor permite sã coaceþi alimentele în mod optimal.
Cu timpul, veþi putea realiza cu acest aparat cele mai mari
performanþe; de aceea, indicaþiile urmãtoare sunt cu titlu
indicativ, dvs putând sã amplificaþi rezultatele în funcþie de
experienþa dvs personalã.
Pregãtirea deserturilor
Deserturile ar trebui introduse în cuptor numai dupã ce
acesta s-a încãlzit: dupã aprindere, aºteptaþi circa 15
minute.
Temperatura din cuptor este de circa 160°C. Nu deschideþi
uºa cuptorului în timpul coacerii: s-ar putea ca desertul sã
nu creascã. Pentru a nu prelungi timpul de coacere,
aluaturile sau cremele nu trebuie sã fie prea moi.
În general:
Deserturi prea tari
Mãriþi temperatura cu 10°C ºi reduceþi timpul de
coacere
Deserturile nu cresc
Folosiþi mai puþin aluat sau micºoraþi temperatura cu
10°C.
Crusta deserturilor este prea închisã
Aºezaþi recipientul mai jos, reduceþi temperatura ºi
riþi timpul de coacere.
Copt bine în interior; în exterior lipicios
Utilizaþi mai puþin aluat, reduceþi temperatura ºi mãriþi
timpul de coacere.
Desertul se lipeºte de tavã
Ungeþi bine tava ºi adãugaþi ºi un strat de fãi.
Pregãtirea peºtelui ºi cãrnii
Carnea trebuie sã cântãreascã cel puþin 1 kg, pentru a
evita sã fie prea uscatã. Pentru carnea albã (pãsãri sau
peºte), reglaþi cuptorul la o temperaturã micã (150°C-
175°C). Pentru carnea roºie, dacã doriþi sã obþineþi o crustã
la exterior iar în interior sã pãstraþi carnea suculentã, este
bine sã începeþi cu o temperaturã mare (200-220°C), de
menþinut pentru scurt timp, pe care sã o reduceþi treptat.
Pe scurt, cu cât cantitatea de carne este mai mare, cu
atât mai scãzutã va fi temperatura ºi cu atât timpul de
coacere va fi mai îndelungat. Aºezaþi carnea în mijlocul
grãtarului iar sub acesta, amplasaþi tava pentru a colecta
grãsimea. Introduceþi grãtarul -pe care veþi sprijini alimentele-
pe ghidajele din mijloc ale cuptorului. Dacã doriþi ca
alimentele sã se coacã mai bine în partea de jos, aºezaþi
grãtarul pe ghidajele inferioare. Pentru a obþine fripturi mai
gustoase, împãnaþi carnea cu grãsime ºi aºezaþi-o mai sus.
32
Întreþinerea curentã ºi curãþarea aragazului
Înainte de a efectua orice operaþie, debranºaþi
aragazul de la reþeaua electricã. Pentru o mai lungã
duratã de viaþã a aragazului, este indispensabil sã îl curãþaþi
frecvent ºi cu minuþiozitate, având în vedere urmãtoarele:
· Nu folosiþi la curãþire aparate cu aburi;
componentele smãlþuite ºi panourile de autodegresare,
dacã sunt disponibile pe modelul dvs., se spalã cu apã
caldã, fãrã prafuri abrazive, ce le-ar putea deteriora;
cuptorul va fi curãþat în interior frecvent, când este cald,
cu apã caldã ºi detergent; apoi se clãteºte bine ºi se
ºterge;
grãtarul aragazului se spalã frecvent, cu apã caldã ºi
detergent, având grijã sã se elimine toate depunerile;
dacã aparatul dvs are aprindere automatã, este necesar
sã îl curãþaþi cât mai des - în special capãtul
dispozitivelor de aprindere instantanee  ºi sã verificaþi
dacã orificiile prin care iese gazul nu sunt înfundate;
plitele electrice (dacã existã) se curãþã cu o lavetã
umedã ºi se ung cu puþin ulei, când sunt calde;
oþelul inox poate rãmâne pãtat dacã intrã des în contact
cu apa - mai ales dacã are un conþinut mare de calcar
- sau cu detergenþii agresivi (care conþin fosfor); Dupã
fiecare spãlare, se recomandã sã îl clãtiþi bine ºi sã îl
ºtergeþi. ªtergeþi bine urmele de apã.
dacã aragazul dvs are capac din cristal, acesta se va
curãþa cu apã caldã; nu utilizaþi lavete tari sau substanþe
abrazive.
Notã: evitaþi sã închideþi capacul dacã arzãtoarele
sunt calde încã. Eliminaþi eventualele reziduuri de
lichid de pe capac, înainte de a-l deschide.
Important: verificaþi periodic starea tubului flexibil de
racordare la gaze ºi înlocuiþi-l imediat ce observaþi o
anomalie; în general, se recomandã înlocuirea sa anualã.
Înlocuirea becului din cuptor
Întrerupeþi alimentarea electricã a cuptorului de la
întrerupãtorul omnipolar (folosit pentru racordarea
cuptorului la instalaþia electricã) sau trãgând ºtecãrul
din prizã.
Deºurubaþi capacul din sticlã care acoperã becul.
Deºurubaþi becul ºi înlocuiþi-l cu altul rezistent la
temperaturã mare (300°C) , care sã aibã urmãtoarele
caracteristici:
- Tensiune 230V
- Putere 25 W
- Cuplare E14
Montaþi la loc capacul de sticlã. Legaþi cuptorul la
instalaþia electricã.
Gresarea buºoanelor
Cu timpul, se poate întâmpla ca buºoanele sã se blocheze
sau sã se roteascã mai greu; în acest caz, este necesar
sã înlocuiþi buºonul.
N.B.: Aceastã operaþie trebuie sã fie executatã numai
de un instalator autorizat de fabricant.
Scoaterea capacului
Pentru a facilita operaþiile de întreþinere, puteþi demonta
capacul. Pentru aceasta, este necesar sã îl deschideþi ºi
sã îl ridicaþi (vezi figura).
33
Recomandãri pentru coacerea alimentelor
Alimente de pregãtit Greutate
(Kg))
Pozia
rafturilor, de
jos în sus
Temperaturã
(°C)
Preîncãlzire
(minute)
Durata
ciclului
(minute)
Paste fãinoase
Lasagne (Foi de aluat dispuse în straturi,
umplute)
Cannelloni (macaroane groase umplute)
Paste gratinate
2,5
2,5
2,5
3
3
3
210
200
200
10
10
10
60-75
40-50
40-50
Carne
Viþel
Pui
Raþã
Lepure
Porc
Miel
1,7
1,5
1,8
2,0
2,1
1,8
3
3
3
3
3
3
200
220
200
200
200
200
10
10
10
10
10
10
85-90
90-100
100-110
70-80
70-80
90-95
Peºte
Scrumbie
Dentex dentex
Pãstrãv în folie de aluminiu
1,1
1,5
1,0
3
3
3
180-200
180-200
180-200
10
10
10
35-40
40-50
40-45
Pizza
Napoletana
1,0
3
220
15
15-20
Deserturi
Biscuiþi
Tarte
Tarterate
Dulciuri din aluat dospit
0,5
1,1
1,0
1,0
3
3
3
3
180
180
180
165
15
15
15
15
30-35
30-35
45-50
35-40
N.B: tim
p
ul de coacere este indicativ
º
i
p
oate fi modificat în baza exi
g
en
þ
elor
p
ersonale.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Whirlpool K3G2S(W)/P Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru